Vrije markt steeds commerciëler

Steeds meer bedrijven opereren met commercieel oogmerk

De commercie krijgt steeds meer grip op de vrije markt. Uit onderzoek van stichting Nyfer naar bedrijven die op de vrije markt opereren, blijkt dat een groot deel van hen een commercieel oogmerk heeft.

Voor het onderzoek ging Nyfer van een groot aantal willekeurige bedrijven binnen en buiten Europa na of geld verdienen voor hen van belang was. Na correctie van de inflatie van de afgelopen dertig jaar, rekening houdend met de onevenwichtigheden van de productiekosten, bleek dit bij een overgrote meerderheid het geval. Ook bleken vele banden te hebben met commerciële partijen.

Computergigant Apple is een belangrijk voorbeeld van een bedrijf dat zich jarenlang heeft verzet tegen de toenemende commercie op de vrije markt. Gedurende de jaren negentig bood het bedrijf dapper weerstand tegen de ontwikkelingen, maar de afgelopen tien jaar is het verzet gebroken. De beurswaarde van Apple is inmiddels gegroeid naar 437 miljard dollar. “We worden gewoon meegezogen in de commercialisering, ook al wil je alleen maar dingen verkopen,” aldus een woordvoerder.

Economen zijn niet verrast door de uitkomst van het onderzoek. “De vrije markt heeft zonder commercie 500 jaar lang uitstekend gefunctioneerd’, zegt hoogleraar financiële markten Bert Bokhoven. ‘Kijk maar naar de Hanzesteden. Maar onder invloed van de globalisering heeft de afgelopen dertig jaar een cultuuromslag plaatsgevonden die je niet zo makkelijk meer omdraait.”

Volgens Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en adviseur van Nyfer, zijn de banden tussen markt en commercie niet per se slecht. ‘Je moet natuurlijk niet alle commercie over één kam scheren. Het gaat niet zozeer om de commercie an sich, als wel hoe je ermee omgaat. Indien gedoseerd kan commercie prima samengaan met onafhankelijkheid.’

In de Tweede Kamer is geschokt gereageerd op het rapport. Ewout Irrgang (SP): “De bakker moet zich niet bezig houden met iets als commercialisering. Hij moet dat doen, wat hij het beste kan: brood bakken. Dingen verkopen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Apr11 Ik heb me ook goed vermaakt. Verdacht weniig getwitterd zoals normaal, wel om daar wat met mensen te geinen. Zoals een oproep voor het ultieme crowdsourcing project: crowdsurfing. Niet gelukt, muziek was te zacht vermoed ik.Maar een tof feestje dus. Veel mensen gesproken (!) die ik op Twitter ook tegenkwam, nog veel meer gemist. Opmerkelijkste aan de avond: in principe kun je iedereen op zo’n feest kennen, of zij jou, of via iemand anders. Sociale controle bij uitstek, in de positieve zin van het woord. Je hebt toch direct een band wat niet veel meer is dan iets met twitter doen, vergelijkbaar als allemaal bij het gilde, voor een voetbalclub doen of in dezelfde mijn werken wat live connecten eenvoudiger maakt. Bea, eat your heart out!

Reageer
gravatar

Inderdaad de vrijmarkt wordt toegestaan, eenmaal per jaar. Dan kan het. Anders mag je je spullen niet op straat verkopen, zoals bvb in Afrikaanse landen wel gebeurt en heel gezellig is. Maar kop op: we blijven het vrijheid noemen! En daar bovenop dus nog eens het inpikken van het woord vrije markt door de corpocratie. Bless you.

Sollie voor triple reactie bij 15. Het ligt aan de tekst-editor. Als je wil verbeteren dan wordt ie blijkbaar nogmaals geplaatst. BAR-BAR-BAR.

Reageer
gravatar

Hahaha je amusseerd je daar wiansschajrleik kossteleek! terwijl ik hier achter de boekken zit.. grrVorraal de tweeede en de laastste 2 fotoos vind ik heel geslaagt! (met extra veel spelfouten zodat je je daar toch een beetje ergert aan iets :p)

gravatar

Apelfoorter; hier ben je me even kwijt, ik zie het verband niet zo tussen de lokale vrije markt-economie in Apelfoort op Koninginnedag en de structuur van het wereldomvattend ongelijke verdeelsysteem dat kapitalisme heet.

Reageer
gravatar

Ook hier snappen we in Apelfoort het punt niet zo. Als we op de vrijmarkt staan dan willen gewoon al onze spullen verkopen, dat wil toch iedereen op Koninginnedag? Dus dat tegen het eind iedereen zijn prijzen naar beneden doet en roept: “wie maakt me los?” dat hoort er dan toch bij. Gezellig ook hoor, zo in Apelfoort.

Reageer
gravatar

Het mag duidelijk zijn dat het ooit zo sympathieke experiment van een jaarlijkse vrijmarkt hevig uit de hand is gelopen.

En dat de waakhond AFM weer eens, geheel volgens traditie, te laat is aangeslagen.

Reageer
gravatar

@Geert
Vrijmarkt, da’s o’n markt waarbij Jongens maar 1 woord kennen (meisjes) en meisjes maar een woord kennen (Jongens).

Tenmiste zo was dat vroegah, nu zijn er dankzij ontzuiling, anticonceptie, pastoors en ontslagen trouwambtenaren meer dan 38 combinaties mogelijk.

gravatar

Jooker, als je de beginselen van het kapitalisme goed bestudeert, weet je dat het “algemeen belang” altijd geldt voor het belang van bepaalde groepen; nooit van iedereen. Algemeen belang zou baat hebben bij een meer gelijke distributie; ooit een kapitalist ontmoet die rechtvaardige distributie van welvaart over alle mensen voorstond? Nou dan?

Reageer
gravatar

Jawolletjes, jij gelijk hebben maar tog worden maximale winst en economische groei verkocht als zijnde welvaartbrengend voor eenieder. Dat is wel slim! Ze willen je geld en ze willen je stem. Braaf betalen en gehoorzamen. Ik wordt er soms wel enigzins ontoepasselijk van hoewel ik geleerd heb me te focussen ,en niet te erg laten afleiden/verleiden/misleidenz.

gravatar

Jawolletjes, jij gelijk hebben maar tog worden maximale winst en economische groei verkocht als zijnde welvaartbrengend voor eenieder. Dat is wel slim! Ze willen je geld en ze willen je stem. Braaf betalen en gehoorzamen. Ik wordt er soms wel enigzins ontoepasselijk van hoewel ik geleerd heb me te focussen en niet te erg laten afleiden/verleiden/misleidenz.

gravatar

Jawolletjes, jij gelijk hebben maar tog worden maximale winst en economische groei verkocht als zijnde welvaartbrengend voor eenieder. Dat is wel slim! Ze willen je geld en ze willen je stem. Braaf betalen en gehoorzamen. Ik werd er soms wel enigzins ontoepasselijk van hoewel ik later geleerd heb me te focussen en niet te erg laten afleiden/verleiden/misleidenz.

gravatar

Vrije markt?! Dat zeggen ze maar die markt is door de kloverheid zo gereguleerd dat multinationals bijna vrij spel hebben en bvb MINDER winstbelastING betalen dan een zelfstandige ondernemert. Oneerlijke concurrentie dus. En die kleine ondernemert is verre van vrij om zijn/hare spullen/diensten aan te bieden want hij+zij wordt vaak tegengewerkt door allerlei wetgeving. Tot zover de vrije markt.

Het is zo erg met de commercie dat ik het tegenwoordig een corpocratie noem: de bedrijven sturen teveel de politici aan die zich ten onrechte uitgeven voor volksvertegenwoordiger. Anderen noemen het hier zelfs een kleptocratie. Maar ffff basic: die enorme maximale winsten, vind je nou echt dat dat algemeen belang is?!

Reageer
gravatar

Die winsten zijn wel van algemeen belang, maar niet in ieders belang. Niet ieder individu heeft profijt van maximale winsten, maar voor ‘het algemeen’, ‘men’, ‘ze’, kortom de machthebbenden is winstmaximalisatie wel belangrijk.

Tijd om je te realiseren dat de bevolking veeleer de vulling (de content) van een land is, en niet een bepalende factor.

gravatar

“steeds meer bedrijven opereren met commercieel winstoogmerk” Dat is hetzelfde als zeggen dat steeds meer goede doelen een goed doel nastreven…

Reageer
gravatar

Ik vind dat de wereld nu ook maar eens moet stoppen met globalisering. Je ziet wat er gebeurt als je alles maar zijn gang laat gaan. Voor je het weet is er geen weg meer terug.

Reageer
gravatar

@ Babos – Als je je omdraait en achteruitloopt ga je in dezelfde richting als voorheen alleen zie je niet waar je naar toe loopt.
Waar hebben we dat eerder gezien!

gravatar

Het gaat om een zeer ernstige zaak. Er is sprake van een pandemie en de commercie wordt steeds agressiever. Ondanks een boze opzegging van het abonnement blijft De Speld verschijnen met een icoontje op mijn werkbalk. Dit gedrag behoort zeer streng bestraft te worden!

Reageer
gravatar

@Laxman: je haalt grip en GRUB door elkaar. GRUB staat voor een opstartsysteem voor je computer waarvoor je niet hoeft te betalen en waarop je zowel Windows, Linux of Solaris kunt draaien (met enige hulpmiddelen en vertraging tegelijk). Met Symphony, LibreOffice en OpenOffice voorkom je verdere commercialisering door Microsoft.
Grip staat voor een anglicisme of misschien een friezisme. Het woord commercie klinkt ook al niet Nederlands.
Taalcorrectoren en betweters hier: doe er wat aan! Houdt Onze Taal schoon!

Reageer
gravatar

@Laxman: je haalt grip en GRUB door elkaar. GRUB staat voor een opstartsysteem voor je computer waarvoor je niet hoeft te betalen en waarop je zowel Windows, Linux of Solaris kunt draaien (met enige hulpmiddelen en vertraging tegelijk). Met Symphony, LibreOffice en OpenOffice voorkom je verdere commercialisering door Microsoft.
Grip staat voor een anglicisme of misschien een friezisme. Het woordt commercie klinkt ook al niet Nederlands.
Taalcorrectoren en betweters hier: doe er wat aan! Houdt Onze Taal schoon!

Reageer
gravatar

Wanneer het kabinet met een gerichte reclamecampagne alle nutteloze Nederlandbewonders naar het buitenland verkoopt zal het zeker lukken om het begrotingstekort terug te dringen.

Wanneer daar de buitenproportioneel op het sociale stelsel (zoals AWBZ, ziektekosten en WAO) leunende personen aan toegevoegd worden is Nederland binnen drie jaar het meest welvarende land ter wereld.

Zo kunnen de belastingen omlaag en wordt het voor welwillende, gezonde en productieve Nederlanders weer een paradijs om te wonen!

Sterker nog, de overblijvenden kunnen op kosten van de staat voortaan twee maal per jaar hun haar laten bleken en dan gaat de overheid nog steeds niet failliet!

Kortom: commercie, commercie!

Reageer
gravatar

Mocht dat niet genoeg zijn, dan kunnen alle links mensen ook nog aan het buitenland verkopen en blijven alleen de verstandige mensen over. Dan wordt Nederland echt een paradijs.

gravatar

“De commercie krijgt een steeds grotere grip op de vrije markt.”
Die ‘grip’, is dat een nieuwe eenheid bedacht door de evolutie-econoom Hermann Grip? Is de commercie van Grip 6 naar Grip 8 gegaan? Hoezo ‘Grip’

Reageer
gravatar

Alleen als aandelen nog in fysieke vorm beschikbaar zijn zal de beurs de vrijmarkt overnemen. Gelukkig zijn aandeeltjes niet meer in fysieke vorm verkrijgbaar dus dat zal wel loslopen op 30 April.