CPB maakt einde aan onzekerheid

'Als de feiten bekend zijn kunnen we keihard aan de slag'

Met de publicatie van cijfers heeft het CPB afgelopen donderdag een einde gemaakt aan jaren van onzekerheid. Volgens het CPB gaat het eerst slecht en daarna goed.

Volgens het kabinet is het goed dat we nu eindelijk weten waar we aan toe zijn. “Nederland heeft te lang in onzekerheid geleefd”, zegt premier Mark Rutte. “Nu het CPB de feiten bekend heeft gemaakt, kunnen we met zijn allen keihard aan de slag, opdat alles ook zo zal gebeuren. Het is duidelijk dat het kabinet op de goede weg is.”

Het is in Nederland traditie dat politici het CPB raadplegen, voordat ze zelf plannen maken. Rutte: “Als je weet wat er gaat gebeuren is het makkelijker om te beslissen wat er moet gebeuren. Dankzij het CPB zijn de komende weken in het Catshuis een stuk aangenamer. Samen de realiteit onder ogen zien, wat wil je nog meer.’’

De afgelopen jaren hebben zich veel crises voorgedaan. Na de financiële crisis van 2008, de stijgende olieprijzen, de onrust in Midden-Oosten, de Eurocrisis en de dood van Whitney Houston was de economische onzekerheid extra groot. De publicatie van harde feiten is daarom extra urgent.

In Europa zijn de cijfers van het CPB met enthousiasme onthaald. “De onderhandelingen over de toekomst van de Euro zijn nog in volle gang, maar hoe die ook uitpakken, het is mooi om te horen dat Nederland op nationaal niveau zijn route keurig heeft uitgestippeld.”

Ook in andere sectoren is het einde van de onduidelijkheid met gejuich ontvangen. Voor de meeste bedrijven was het vorige week nog onduidelijk hoe ze in 2012 zouden gaan presteren. Dat is nu voorbij. “We hebben meteen een winstwaarschuwing afgegeven”, zegt Frans van Houten, directeur van Philips. “We hebben ons jaarverslag van komend jaar ook al opgesteld aan de hand van het CPB rapport.”

CPB-directeur Coen Teulings: “Wij hebben aan de hand van cijfers, grafieken en diagrammen wederom aangetoond dat de toekomst grote gevolgen heeft.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een fantastisch nieuws. Lang leve de voorspellingen van het SPB. Eindelijk weer eens betrouwbare cijfers.
Als ik er goed over nadenk is de voorspelling van het CPB ook stukken betrouwbaarder dan de voorspellingen van de speld. De recentelijke rubriek over het verdwijnen van het pessimisme wordt door de cijfers van het CPB gelogenstraft.

Reageer
gravatar

Zekere voorspellING: de staatsschuld is morgen weer gestegen:
http://www.destaatsschuldmeter.nl/
YES: door de 400 miljard grens: bijna 25.000 pleurootjes per persoon. Grappigerwijs is dat ongeveer gelijk aan het gemiddelde qua spaargeld. KUn je ook nog eens extra nagaan hoe ongelijk de shit verdeeld is…

Het toekomstplan is toenemende betaaldwang. Stelletje ……..

Reageer
gravatar

Ik heb nu een tijdje dit gevolgd, maar het moet me van het hart dat geen der reaganten de barre realiteit heeft neergezet.

Het schandaal hier is natuurlijk dat het CPB helemaal nooit is opgericht om een einde aan onzekerheid te maken, integendeel!

Reageer
gravatar

Beste Jochem (>>11),

Beter is de vijand van goed.

O ja,
als je toch bezig bent, doe mij dan een plezier en geef de namen niet meer uitsluitend in hoofdletters weer. Die hoofdletters boven een bericht maken de naam en het beroep van een reageerder zo opdringerig en moeilijk leesbaar.

Reageer
gravatar

Die arme Frans van Houten: net 1 jaartje directievoorzitter bij de gloeilampenfabriek en dan komt het CPB al vertellen dat er weer duidelijkheid is zodat er meteen een winstwaarschuwing gegeven kan worden. Dit is misschien wel practisch voor de vennootschap en de aandeelhouders weten dan waar ze aan toe zijn, maar diezelfde aandeelhouders zullen er niet blij mee zijn. Ik voorzie dus een aandeelhoudersopstand op 26 April wanneer van Houten en z’n kompanen vanaf 14:00 verantwoording afleggen. Ik vraag mij af of hij het aandurft om zich op de werkwijze van het CPB te beroepen!

Reageer
gravatar

@Carotte:
U wilt mijn toekomstige markt bederven; net op de dag dat een heel groot aantal van mijn ex-collega’s de Arena bevolkt om te protesteren.
Margootje kan mij gerust consulteren tegen een geringe vergoeding.
Ik ben trouwens een mevrouw, maar ik luister ook naar de eretitel ‘juf’.

gravatar

@Familie Paulussen: te zwaar belaste server, teveel werk, te hoge kosten en het zwaarmoedige nieuws van het CBP en daarbovenop ook nog eens het feit dat we weer moeten gaan leven met de gulden. Eerst omrekenen en als je aan de euro gewend bent moet je weer terugrekenen in florijnen. Een munt die het tot ongeveer 1850 heeft uitgehouden in Zuid-Duitsland, maar van Italiaanse origine is.

Reageer
gravatar

Vooruitstrevend als de Speld redactie is zijn ze alvast teruggegaan naar een server met een Intel 8086 processor uit het gulden tijdperk.

gravatar

Fijn! Nu kan ik eindelijk mijn geld weer laten rollen!! Jammer dat CPB niet eerder zijn cijfers produceert, dan had het consumenten vertrouwen eerder aangetrokken en hadden we al een miljarden slag kunnen maken zonder bezuinigingen.

Reageer
gravatar

Het gaat goed met deze site: weer een gloedvolle bijdrage mijnerzijds verdonkeremaand. Binnenkort eenzijdige communicatie van Melle & Co. Alleen thema’s zonder reacties; ‘t is een idee.

Reageer
gravatar

Ik proef in de receptuur van Rutte’s stoutmoedige toekomstmix vleugen van CDA-regeergist; klinkt het jullie niet bekend in de oren “Eerst het zuur, dan het zoet”? (en: “Bloed moet, jeuk is leuk en pijn is fijn”). Ooit uitgedacht en uitgesproken door de spindoctor van de Zeeuwse Profeet van het Werken-werken-werken-denken. Deze martelaar heeft -slechts met veel moeite en nipt op tijd- zichzelf uit de politieke slangenkuil kunnen werken, net zoals partijgenoot C. Eurlings die nu zijn plaatsvervangend gezin (AirFrance-KLM)) als directeur extra tijd kan geven. Die arbeidsmoraal van CDA-VVD: i-m-p-o-s-a-n-t!!! Vooral in een tijd van massa-ontslagen.

Reageer
gravatar

Beste redactie,

Kan iemand ons uitleggen waarom sommige berichten vertraagd of zelfs helemaal niet worden opgenomen? Wat is de reden van de drastische verslechtering, zoals het verdwijnen van correctie-mogelijkheden?

Reageer
gravatar

Bij de ‘softwareupgrade’ dit weekend zijn een aantal functionaliteiten niet meegenomen. We gaan er werk van maken.

gravatar

Ik denk dat het te maken heeft met een plotselinge toenamen van de populariteit van De Speld. Dat trekt de site natuurlijk niet. Had het CPB dat dan niet voorspeld?

gravatar

Beste Sint_Paulus, dat zijn geen cijfers die U opwerpt, maar getallen. Behalve de eerste drie dan misschien.

gravatar

Wat u hier spuit, geachte profeet, zijn misschien behoudens de eerste drie, geen cijfers maar getallen.

gravatar

Als je in de financiële sector zit of in het hogere bedrijfsleven dan zijn cijfers getallen. Getallen bestaan uit cijfers die passen in een octaal, hexadecimaal of decimaal stelsel. Bij het CBP gaan ze uit van cijfers die betekenis hebben van getallen. Marsmannetjes hebben 8 vingers en de Venusianen 16. Zo eenvoudig is het.

gravatar

Paulus, met cijfers kun je van alles doen. Je kunt er vreselijke zaken mee suggereren, maar ook Prachtige Resultaten mee weergeven, zoals bijvoorbeeld: 2 – 0!

gravatar

Geachte Gerrit, om de Engelse baksels niet met de wiskundige constante te verwarren schrijven we de eerste als pie en de 2e als pi. Bijzonder overzichtelijk, lijkt mij.

gravatar

Het komt ze goed uit dat het slecht gaat, zodat dit slechte kabinet kan laten zien dat ze het goed doen. Geef mij maar onzekerheid.

Reageer
gravatar

Wij, lijsttrekkers van “De Tegenpartij” willen graag aan uw verzoek voldoen. U bent vrij om bij de volgende verkiezingen op ons te stemmen, wij zullen zeker zorgen voor onzekerheid. Als u meer informatie wilt hebben over ons partijprogramma, dan verwijzen wij u naar de partijprogramma’s van de heren Rutte en Wilders, die wij onverkort hebben overgenomen. Als u lid wil worden van onze partij dient u het erkende Vampierendiploma over te leggen van de “Academie Bram Stoker” zodat wij zekerheid hebben van uw bloedzuiger capaciteiten.
Namens “De Tegenpartij” DE partij met schimmige connecties.

gravatar

Plagiaat! Wanneer het CPB schrijft “eerst slecht en daarna goed”, is dat een nauwelijks verborgen overname van “Na ‘t zuur zal ik ontvangen van God mijn Heer dat zoet”. Eerst plagieerde Balkenende mij, nu het CPB. Arm Holland, met zulke leiders. Mon Dieu, ayez pitié de ton pauvre peuple.

Reageer
gravatar

Geachte heer Van Nassouwe, mag ik u van harte feliciteren met uw vorderingen op het gebied van de kennis van onze taal? U heeft kennelijk gebruik gemaakt van het feit dat u de afgelopen 428 jaar sinds uw dood toch niets te doen had, om een cursus Nederlands te volgen. Daar kunnen heel wat andere immigranten een voorbeeld aannemen.

gravatar

Goed dat jullie de impact van Whitney Houston’s dood vermelden, maar wel jammer dat jullie de dood van Michael Jackson, wat toch een veel diepere impact had op ‘s werelds economie en de verhouding tussen oost en west, zomaar vergeten zijn 😉

Reageer
gravatar

De dood van Whitney èn Michael, maar vooral het nog in leven zijn van Justin en Sieneke hebben dramatische gevolgen voor de toekomst.

gravatar

@FRANK: Je hebt weliswaar gelijk, maar de dood van Saddam Hussain werd gecompenseerd door die vna Michael Jackson, die van Hitler door die van Churchill, die van Rembrandt van Rijn door die van … eh … hoe heet’ie ook al weer, die van de inwoners van Herculaneum door die van Pompei, die van Nero door die van de duizenden die hij als fakkels liet verbranden, die van de Farao van Egypte door die van Marietje Janssen (met de pop) van Dorpsstraat 18b, en als we zo in alle historische balansen ieder moeten benoemen dan blijven we bezig. En dan hebben we André H6 nog niet eens benoemd 🙁

gravatar

Bericht door mij “onthaalt”. Na de “crisissen”, door de publicatie van “harde feiten”, volgt, zo veel durf ìk wel te beweren, een toekomst.

Reageer
gravatar

Gelukkig kan ik met bijlesjes de spellingsregels weer wat ophalen. Een kleine aanvulling van mijn pensioen.Margootje en Fransje(?) Tuur kunnen inhalen wat ze jarenlang hebben gemist door voortdurende bezuinigingen.

gravatar

Inderdaad, mijnheer de leraar, ook ik zou Marg00tje graag wat bijles willen geven, want haar d’s en t’s verschijnen in willekeurige volgorde op de daarvoor bestemde plaatsen. Ik wil haar graag bij de hand nemen en alles in goede banen leiden. En tussen haakjes daar heb ik het CPB niet bij nodig. U eigenlijk ook niet. Beperkt u zich daarom tot F.U. Tuur, is mijn voorstel.

gravatar

Mooi dat betekend dat we dus 30 procent loonsverhoging krijgen, want dat is achtergesteld loon omdat we er al jaren lang niets bij krijgen. Kunnen we de economie weer lekker laten draaien.

Reageer
gravatar

Laat al die “leraren” hier maar, Marg00tje. Je moet hier wat kunnen slikken en bij De Speld gaat het niet om een d of een t.

gravatar

Categorisch worden wij verzwegen. De subjectiviteit van de Speld-redactie begint bovenaardse maten aan te nemen. Het hele artikel kan worden samengevat als:

Zolang Rutte in het zadel zit gaat het slecht. Maak mij premier en het zal weer beter gaan. Daar heb ik totaal geen CPB voor nodig. Weggegooid geld, dat hele onderzoek. Krampachtig voorzichtig, die formulering, zonde van de inkt en de spreektijd die hieraan is verspild.

Niet lullen maar poetsen, de bezem moet door dit land en dan zal het weer beter gaan.

Munten, buitenlanders (zowel uit Zuid Europa als daarbuiten) en overbodige CPB-ers-plus-hun-salarissen drukken zwaar op onze samenleving.

De bezem er door.

Eigen munt eerst! Dan zal dit land flor(ijn)eren!

Reageer