Criminaliteit leidt tot spelen van gewelddadige games

Roep om leeftijdsgrenzen voor misdaden

Roofovervallen, inbraken, vastgoedfraude en andere vormen van criminaliteit blijken niet zo onschuldig als altijd werd gedacht. Bijna 63% van de delinquenten gaat binnen een jaar na het plegen van een misdaad over op het spelen van gewelddadige computergames.

Dit blijkt uit een recent onderzoek (grote grafiek) van de Rijksvoorlichtingsdienst. Criminoloog en onderzoekscoördinator Bert Bokhoven: “Door het bedrijven van criminaliteit wordt het gedeelte van de hersenen geactiveerd dat emoties reguleert terwijl zelfbeheersing en concentratie juist afnemen. Uit onderzoeksresultaten blijkt dat mensen graag die emotie opnieuw willen beleven door te gamen. Producenten van games richten zich steeds meer op deze kwetsbare doelgroep door de spellen extra gewelddadig te maken. Een zorgelijke ontwikkeling.”

Bokhoven liet 220 criminelen een jaar lang misdrijven begaan en 220 niet. Aan het einde ondergingen de proefpersonen een MRI-scan. Deze toonden aan dat de ‘vecht-vlucht’ respons in de hersenen van de actieve criminelen zeer actief was, terwijl de ‘thuisblijvers’ een relatief lage activiteit lieten zien. Dit kwam naar voren in de vrijetijdsbesteding. Thuisblijvers keken televisie of grepen in enkele gevallen naar een boek, terwijl de actieven zich massaal op de cyberslachtingen stortten.

De criminoloog, die zijn onderzoek uitvoerde in Nederland, de overige EU-landen en de VS, ziet zijn resultaten weerspiegeld in enkele spraakmakende misdaden. “De 18-jarige Bulgaarse scholier Andrej Toganov, die in oktober 54 medeleerlingen doodschoot, begon niet lang na zijn daad met het spelen van de game Hammer Splashed Bitch onder de naam Killer Braindead. Ook raakte hij plotseling geïnteresseerd in de muziek van Marilyn Manson, terwijl zijn voorkeur daarvoor uitging naar Adèle en Coldplay. Een vergelijkbaar patroon zien we bij Nederlandse hangjongeren en Engelse hooligans.”

Bokhoven roept de overheid op ‘uit de winterslaap te ontwaken’. “Het gaat misschien wat te ver om ieder vorm van criminaliteit maar meteen te verbieden, maar misschien zouden er leeftijdsgrenzen moeten komen op bepaalde misdaden.” De criminoloog doet een appèl op de verantwoordelijkheid van de burger. “Vraag die hangjongere voordat je hem je portemonnee afgeeft eerst of hij wel beseft waar dit gedrag toe kan leiden. Pols of hij wel stabiel genoeg is voor deze levensweg en wijs hem op eventuele alternatieven.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een Btje afreageren is dat nou ook al crimineel… En al die andere overdwarse verbanden lijken me teveel op samenzweringstheorietjes.

Maarja af en toe alles kapotschieten moet toch mogen? Als het maar in je eigen schuurtje is met de deur dicht! En liever niet te brulhaftig spelen na middernacht.

Reageer
gravatar

Goed gezien Duikplank, en dat vizier is gericht op een doelgroep, maar gedenk: Cijfers en grafieken kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen goed liegen en daarvan grafieken maken. De ESB (Economisch Statische Berichten) staan er vol mee, de Staatscourant en Het Financieel Dagblad ook.

gravatar

Het doet mij als multiboer en poliveehouder erg verdriet dat een afbeelding van een zwart schaap wordt gebruikt. Het zwarte schaap hoort niet thuis in zo’n serieus medium.

Immers: het zwarte schaap is door God al verbannen. Ken uw klassiekers en respecteer Gods wijsheid.

Reageer
gravatar

Ik zal het u nog sterker vertellen heer Frederik met de moeilijke achternaam. Uit onderzoek is gebleken dat alle dictators van de vorige eeuw in hun jeugd spelletjes hebben gespeeld met hun vriendjes. Een verontrustende gedachte.

Reageer
gravatar

Er is niet alleen een verband tussen criminaliteit en geweldadige spelletjes aangetoond, maar ook tussen criminaliteit en spelletjes in het algemeen.

Uit een onderzoek dat een schok in de wereld van criminologen teweeg bracht, blijkt dat 100% (!!!) van alle jongeren die zich later op het criminele pad hebben begeven, ooit in hun jonge jaren één of ander spelletje hebben gespeeld.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt bovendien een mogelijk nog veel schokkender verband tussen criminaliteit op latere leeftijd en voeding kort na de geboorte. Alle onderzochte criminelen bleken in hun jongste jaren of moedermelk of babymelk en babyvoeding te hebben ontvangen.

Reageer
gravatar

O jee; bedoelt u nu te zeggen dat het spelen van Halma of Mens-erger-je-niet met de kleinkinderen een no go area is?

En dat het geld wat ze verdienen met online poker in feite crimineel verworven geld is?
Daar gaat mijn onbezorgde oude dag …

gravatar

Het verbaast mij niet dat recidiverend alfa-wetenschapper B. Bokhoven (en co-auteur van Diederik Stapel’s dissertatie) zich nu op het limbisch systeem werpt. Eerder longitudinaal onderzoek van Göbbels, Mengele en Strapazierer (Munchen, 1942-1945) en in vivo-onderzoek van McCarthy, Bundy en Rove (Washington, 1995) toonde al aan dat onderzoek van de hemisferen en tussenhersenen (het limbisch systeem)in hoge mate leidt tot pathologische vergroting van de frontale lobben; resulterend in Lycantropie, voornamelijk tot uiting komend tijdens volle maan en middels het meehuilen met alle wolven in het bos. Conform B. Bokhovens inverse bevindingen ziet men dan door het bos de bomen niet meer. Ik adviseer Bokhoven de intensief werkzame Casriel- therapie in de Bastiaanse variant (mét LSD); deze valt binnen het standaard-voorzieningenpakket van de meeste ziektekostenverzekeringen.

Reageer
gravatar

Die dekselse prof. dr. Bert Bokhoven toch weer! Hij weet genadeloos de spijker op zijn kop te slaan en zou veel en veel vaker door de Speld als deskundige geraadpleegd dienen te worden. Natuurlijk kun je kinderen niet jong genoeg stoppen in hun criminaliteitsdrang! Een verborgen camera op de koekjestrommel en die kindjes dan daarna confronteren met de beelden en ze flink en terdege afstraffen, dat zal ze leren!!

Reageer
gravatar

Simpelweg een schokgenerator op knoopcelbatterijen geeft een veel beter en directer resultaat. De verbrande vingertjes zullen nog lang heugen. Vervalt het kind in recidive, kan altijd nog overgegaan worden op wat brisante explosieven.
Leren kan een pijnlijke proces zijn, maar later zullen ze er dankbaar voor zijn.
Dat hoor ik nog regelmatig van mijn oude dienstplichtigen die ik discipline heb bijgebracht.

gravatar

Ik kan deze bewering uit eigen ervaring bevestigen. Sinds een tijd speel ik, na pakweg 72 jaar heroïne te hebben gebruikt (spuiten & slikken), online JUNKIES ‘Roken en Spuiten Maakt Trouwe Kornuiten XVI’, samen met veel goede vrienden die ik nog ken van de methadonbus.
Het enige dat mij nog doet terugverlangen naar die goeie ouwe tijd is de waardeloze kwaliteit van m’n provider.

Reageer
gravatar

Schokkend. Ik laat mijn jongste van 4 echt ogenblikkelijk stoppen met winkeldiefstal. De oudste van 6 is waarschijnlijk al niet meer te redden…….

Reageer
gravatar

Dit is echt de wereld op zijn kop. Volgens mij klopt het onderzoek niet. Je gaat toch ook niet een piloot eerst een vliegtuig laten neerstorten en hem daarna in een simulator laten plaatsnemen?
Volgens mij is het dus precies andersom. Door het spelen van gewelddadige games kunnen bepaalde lieden overgaan tot criminaliteit in het echt. En niet andersom. Of ben ik nou gek?

Reageer
gravatar

Klopt wel, ik ken veel oudere piloten die nu Flight Simulator spelen.
Bij criminelen gaat dat net zo, vreemd soort van nostalgie waarschijnlijk…

gravatar

U speelt met vuur, Paulus!
Pas maar op met oversteken! De niet u goedgezinde beus showfeur zal echt niet remmen!

gravatar

@Carotte: Niet geheel waar, ik speel Train Simulator in de hoop dat ik eens (in de toekomst) aan de NS en aan meisje Schultz kan aantonen hoe het wel moet!

gravatar

@Carrotte dat men door het spelen van een spelletje de criminaliteit ingaat is nog zotter dan bovenstaande claim

gravatar

Aiaiai, de vraag stellen is hem beantwoorden.

Luchtvaartmaatschappijen raden het spelen van simulatie spelletjes af. Het is beslist niet leuk om te weten dat men al jaren verkeerd bezig is in de cockpit.

gravatar

@VAN BRALHUYSEN
Dus u bent het met mij eens. Eerst simulatie, daarna in het echt. Ik wens u veel succes met uw goede werk.
PS Hup Beppe! (Al 162 stemmen)

gravatar

@MO Ik zie alweer een bewering zonder bijbehorende argumenten. U lijkt de beus showfeur wel.

gravatar

Hola hola, Carrotte: niet zo snel. Brallie haalt juist uw bewering onderuit: men is al bezig en Bralhuysen bekijkt als simulant of het wel klopt: ook hier gaat de praktijk de simulatie vooraf.

En dat is logisch: hoe zouden we een simulatieprogramma op kunnen zetten zonder in praktijk opgedane ervaringen?

Aangaande Heer Bøs: het is opvallend hoe snel u uit de bocht vliegt wanneer deze oprechte dienaar middels openbaar vervoer van het volk even zijn plichten vervult en dus niet stante pede u in toom kan houden.

gravatar

@Jeettje Als ik het goed begrijp is heer Brallie dus eerst treinmachinist geweest? En nu gaat hij zijn in de praktijk opgedane ervaringen simuleren? Hij is toch niet intussen onder een andere naam werkzaam als busbusstuurder, mag ik hopen?

gravatar

Beste Carrotte,

Wil je alsjeblieft niet doorvertellen dat ik met vuur speel, want er zijn toch al zoveel aangestoken autobrandjes in het dorp. Men zou mij wel eens kunnen gaan verdenken.

gravatar

@PAULUS DEN BOSCHKABOUTER Ik ben wel goed, maar niet gek!

gravatar

Wij, als lijsttrekkers van “De tegenpartij” DE partij met schimmige connecties willen u er van op de hoogte brengen dat onze partij uitstekend geschikt is voor mensen die aan hun geestelijke capaciteiten twijfelen. Ons partijprogramma is een rechtstreekse kopie van de partijprogramma’s van de heren Rutte en Wilders. Dus wat let u om op ons te stemmen. U bent dan verzekerd van onbetaalbare ziektekosten premies en handhaving van HRA enkel voor de allerhoogste inkomens. U kunt tevens onze videopresentaties downloaden via het TOR netwerk, die allen geproduceerd zijn door onze wereldberoemde filmmaatschappij “Robert M. & Co” waar onze standpunten die geheel niet afwijken van de VVD en PVV, nauwkeurig uit de doeken worden gedaan, lees uit de luiers,
Namens “Der Tegenpartij” DE partij met schimmige achtergronden.

gravatar

Interessant artikel. Je zou zelfs kunnen denken aan het preventief inzetten van gewelddadige games. Stel dat de criminelen gewoon de criminaliteit nodig hebben om de grote stap naar de virtuele criminele wereld te zetten. Misschien is het voor hen heilzaam om onder begeleiding in een keer de grote stap naar de gamingswereld te zetten. Dat kan de samenleving honderden euro’s schelen aan crimineel gedrag, en zal de zorgdienstverleningsbureaus weer een boost kunnen geven in deze economische harde tijd.

Reageer
gravatar

Conclusie uit dit onderzoek lijkt veeleer dat geen sprake is van aangeboren aanleg maar van gewenning (en mogelijk verslaving) waardoor onderzochte personen uiteindelijk van crimineel gedrag naar het spelen van gewelddadige games escaleerden.

Interessante vraag die dit oproept is of de gewenning ook (onder begeleiding) kan worden afgebouwd. Men zou dan kunnen denken aan game verslaafden die (al dan niet in groepsverband) onder deskundige begeleiding misdrijven plegen om het proces van afkicken van hun game verslaving te versoepelen.

Meer onderzoek is nodig. Ik beveel de expertise van mijn goede vrienden in Maastricht van harte aan.

gravatar

schokkend. Ik heb mijn ramkraak van vandaag gelijk gecancelled en heb mijn businesspartner dit ook ter overweging megegeven.

Reageer