Olievlek overgebracht naar Dolfinarium Harderwijk

Milieuorganisaties willen olievlek Diana teruggeven aan de natuur

De afgelopen dagen is met een grootscheepse reddingsoperatie een olievlek vanuit Nigeria overgebracht naar het Dolfinarium in Harderwijk. De olievlek, afkomstig uit een Shell-veld onder de zeebodem, was eerder vanwege een aanhoudende westenwind aangespoeld op een strand zo’n twintig kilometer van de Nigeriaanse havenstad Lagos.

Met behulp van een kleine tweehonderd vaten, zeventien helikopters en een door de KLM ter beschikking gesteld vrachtvliegtuig werd de olievlek, die ongeveer duizend vierkante meter groot is, naar Schiphol vervoerd. Daar werden de vaten met de olievlek erin overgeladen in vrachtwagens, die haar afleverden in Harderwijk. Volgens Dofinariumdirecteur Marten Foppen een operatie die zijn gelijke niet kent in de zeeparkenwereld.

Toen de olievlek eenmaal in Harderwijk was, probeerden verzorgers, die de olievlek Diana hebben genoemd, de vlek direct uit de vaten te halen om er weer één geheel van te maken. “Dat is gelukt. Maar doordat Diana op een strand is aangespoeld, zit er erg veel zand tussen de olie. Het is zaak dat zand er tussenuit te halen. Alleen zo kan Diana weer een normale olievlek worden.”

Foppen heeft grootse plannen met olievlek Diana. “We willen een enorm bassin voor haar maken, waarin we ook dolfijnen en zeevogels laten rondzwemmen. Dat wordt voor het publiek een hele spectaculaire aangelegenheid. De meeste mensen kennen een olievlek alleen maar van journaalbeelden uit exotische oorden. Een vlek zo dicht bij huis wordt  een gegarandeerde hit aankomende zomer!”

Milieuorganisaties zijn minder enthousiast over het voornemen van Foppen. Nadat Diana weer een volwaardige olievlek is, en ontdaan van al het zand, moet ze volgens hen weer worden uitgezet in de oceaan. Ina Gruppen van Greenpeace: “Dat hoeft niet per se in de buurt van Nigeria. Een ander gebied is ook prima. Je moet dat slim uitdokteren door rekening te houden met de overheersende windrichting ter plaatse, zodat Diana niet voor een tweede keer aanspoelt. Het belangrijkste is echter dat Diana wordt teruggegeven aan de natuur. Hoe is een tweede.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik hoop niet dat iedereen met een vijver nu ook een olievlek wil. Ik vrees dat mijn binnenkort te verschijnen boek “Ontwerp en uitvoering van de Plastic Soup Vijver” zo in de ramsj ligt en dat na jaren keihard werken.

Reageer
gravatar

Diverse oliemaatschappijen hebben de verantwoordelijkheid inmiddels opgeeist. De PVV Harderwijk is tegen de komst van de vlek. Vlekken die niet uit Afrika komen worden in overweging genomen en zijn in beginsel bespreekbaar.

Reageer
gravatar

In deze tijden van economische rampspoed zou het dit Harderwijkse aquarium sieren als ze de olievlek onder de bevolking zouden verdelen om daarmee ‘de winter des doods’ ,die momenteel over Nederland raast, te kunnen weerstaan.

Reageer
gravatar

Nee Ferry, DAT zal niet zo gaan! Als hier-tniks meer be-lande beweerd wordt dat erij kan, want ‘vol is vol’ dan zal ook de tegenvoeter geaccepteerdmoeten worden. Is Nigeria eenmaal leeg gepompt, dan kan er niets meer vandaan gehaald worden. Leeg is leeg!
(We zullen Diana dan ook moeten ophalen, nog voor Nigeria echt leeg is gepompt)

gravatar

Zo kunnen we wel bezig blijven met beschermen. Diverse badplaatsen overwegen het “redden” van het ozongat. Euopoort en Moerdijk vechten al om de primeur van de – naar men zegt – laatste wolken met “echte zure regen”. Het moet niet gekker worden. Vol is vol.

Reageer
gravatar

Misschien was het een beter idee geweest om eerst even te informeren waar deze “olie op de golven” toe diende.
Straks laait er weer één of ander conflikt op op de geboortegrond van deze olievlek terwijl die eindelijk gesust was.
Kunnen ze weer van voren af aan beginnen met olie op de golven te gooien. Dit wordt dan een kostbare geschiedenis

Reageer
gravatar

Misschien is het ook een leuk idee om een groot stuk grond van naast Tsjernobyl in de Efteling te plaatsen; met een leuke pop, die zeg: straling,hier.

Reageer
gravatar

In Apelfoort is helaas hiervoor heen ruimte, wij dachten meer aan de vulkaan op bodem van de waddenzee waar Wiegel nu verblijft om de toeristen ernaar toe te lokken. Die olievlek past prima op Wiegels hoofd daar waarbij de lokatie van de ondergrondse vulkaan dan ook gelijk duidelijk zal zijn.

Reageer
gravatar

In Italië is er een mooi cruiseschip in de aanbieding, ligt wel op zijn kant in het water. Kan deze niet overgebracht worden naar het dolfinarium? Valt vast heel goed te gelde te maken. Als er dan een paar jonge Indische factota worden ingevlogen neem ik een jaarabonnememnt.

Reageer
gravatar

Een andere optie voor het retourneren van Diana zou zijn om haar uit het vliegtuig te gooien boven Iran.

Op die manier kan de EU haar olieboycot extra kracht bij zetten: i.p.v. geen olie meer afnemen gaan we het juist actief brengen. Dat zal ze leren!

Reageer
gravatar

Hiermede wordt dan ook bewezen dat olie veiliger is dan kernenergie en een minder schadelijk wapen is dan een kernbom. Toch zal een boven Iran uitgeworpen olievlek al gauw als een “vuile bom” bestempeld dienen te worden

gravatar

Ik snap niet dat dit niet tegen gehouden is door de PVV. Dit is wederom een exponent van de linkse milieuhobyisten. Alsof we hier onze eigen olievlekken geen voorrang moeten geven. De hardwerkende man is weer de dupe van deze allochtone olievlek, want die kan lekker voor het onderhoud betalen terwijl die olievlek lekker aan het ronddobberen is. Een regelrechte schande en knettergek is het.

Reageer
gravatar

De exploitatie van Diana in Harderwijk zal de kosten voor het overbrengen ruimschoots compenseren. Wederom een goed voorbeeld van de handelgeest van de VVD en de zijnen.

gravatar

Wat me wel belangrijk lijkt, is dat Diana, net als de dolfijnen in Harderwijk, ook gedomesticeerd wordt. De dieren krijgen alleen dode vissen, dus ook de vlek zal alleen dode vogels moeten accepteren.

Reageer
gravatar

Volgens mij is dit een slecht idee. Ik kan me niet voorstellen dat bij voorbeeld de Partij voor de Dieren hier blij mee is. Die arme dieren hebben het toch al zo moeilijk daar in het Dolfinarium. Altijd maar uit het water springen en zo. Dat wordt een stuk lastiger met al die olie. Ik ben dus tegen en dat mag ook wel eens gezegd worden.

Reageer
gravatar

Eh, ik ben zeer in de war geraakt van dit artikel. Is Shell goed of fout in de benzineoorlog met Iran? En is de reddingsactie een rechtse of linkse hobby? In verband met mijn eigen ego is het van groot belang te weten of ik nog de juiste koers vaar.

Reageer
gravatar

Het betreft hier een poging van rechts om links georiënteerde stemmers voor zich te winnen. Echter de methode van het overbrengen van de Diana in onafhankelijke vaten, wat voor fossiele brandstoffen een uiterst levensbedreigende actie is, en voorts de commerciële uitbuiting van genoemde olievlek in Harderwijk tonen zonder twijfel aan dat het hier een rechtse hobby betreft.

gravatar

Beslist een heel goed idee. Harderwijk wil toch al ontpolderen met een nieuwe haven voor de Duitse tourist met centen voor een mooie boot en een luxe woning. Dat kán, aan het Randmeer. De olievlek zou met behulp van Shell gebruikt kunnen worden voor de winning van asfalt.
Ontpolderen is de trend en een olievlek hoort erbij.

Reageer
gravatar

Wat moet dat allemaal gaan kosten? Dat kost toch tonnen vol met olie? Want zonder verzorging lost Diana gewoon in haar natuurlijke habitat op tot niets! En wat dan? Nee, je zult met helicopters honderden vaten olie per jaar in haar gulzige muil moeten storten om haar niet van honger te doen laten sterven. En is dit dan wel CO2 neutraal? Duurzaam? Wat mij betreft is dit de laatste stupide aktie van de publiciteitsgeile heer Foppen. Geef hem ook alsjeblieft terug aan de natuur!

Reageer