Landgenoten: Honduras

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

  • Oppervlakte Ruim 2,5 keer Nederland
  • Ligging Midden in Midden-Amerika
  • Hoofdstad Tegucigalpa
  • Strijdt qua onleesbaarheid met Antananarivo (Madagaskar), Sri Jayewardenapura Kotte (Sri Lanka) en Naypyidaw (Myanmar)
  • Flora Bijna de helft van het land is bedekt met bos
  • Fauna Bijna de helft van de zoogdiersoorten is een vleermuis
  • Gelijkenis met Nederland Doorvoerland van internationale drugshandel
  • Hondenrassen die beginnen met een land Duitse herder, Franse bulldog, Afghaanse windhond
  • Andere landen die beginnen met een diersoort Koeweit, Moldavië
  • Vlag Omgekeerde smurf-constructie met in het midden een onbedoelde H

Een oud-president is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van minimaal veertig jaar. Het gaat hier niet om Donald Trump, maar om Juan Orlando Hernández, president van Honduras tussen 2014 en 2022.

Hernández werd kort na zijn aftreden uitgeleverd aan de VS, toen duidelijk werd dat hij al sinds 2004 grootschalige drugssmokkel faciliteert. In totaal gaat het om meer dan 360.000 kilo cocaïne. Daar kan een kantoor op de Zuidas een jaar lang van leven.

Honduras wordt vaak genoemd als meest onveilige land van Centraal-Amerika. Het land heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld en de bevolking is straatarm. Gelukkig is er nu een nieuwe leider: Xiomara Castro, de eerste vrouwelijke president van het land.

De opvolger van Hernández lijkt op het gebied van drugs de koers van buurland El Salvador te volgen. Daar wordt de ‘war on drugs’ zo hard gevoerd dat inmiddels het halve land in de bak zit. De Hondurezen mogen dus cellen bij gaan bouwen, maar één gedetineerde hoeven ze alvast niet te huisvesten: die zit in de VS.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *