Landgenoten: Nigeria

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Oppervlakte 23 keer Nederland
 • Hoofdstad Abuja
 • Grootste stad Lagos
 • Overige steden met leuke namen Jos, Ede, Epe, Kano
 • Aantal inwoners Nigeria 213,4 miljoen
 • Aantal inwoners (groot) Lagos 21,3 miljoen
 • Aantal inwoners (groot) Lagos in 2100 88 miljoen
 • Grootste stad ter wereld in 2100 niet Ede
 • Aantal prinsen 0
 • Aantal talen 517
 • Qua inwoners 1ste in Afrika
 • Qua oppervlakte 14de in Afrika
 • Qua economie 1ste in Afrika
 • Niet te verwarren met Niger
 • Onmogelijk te verwarren met Luxemburg

Het Nigeriaanse Nollywood is, na Bollywood, de grootste filmindustrie ter wereld. Met datzelfde Bollywood strijdt Nollywood ook om de Oscar voor minst originele bijnaam, maar vooruit. Er werken een miljoen mensen, de omzet bedraagt 3 à 4 miljard dollar per jaar en er komen vijftig nieuwe films per week uit. Die worden vaak in tien dagen en voor minder dan 15 duizend dollar geproduceerd. Bereik: 200 miljoen mensen.

Die 400 miljoen vierkante ogen zijn tot nu toe vooral Afrikaans, maar dat gaat veranderen. Tekenfilmgigant Disney liet zich onlangs overtuigen door een open sollicitatie van mediabedrijf Kugali. Daardoor is op Disney Plus binnenkort een zesdelige coming-of-ageserie met Nigeriaanse stemacteurs te zien. Iwájú speelt zich af in een futuristisch Lagos en draait – heel woke – om twee zwarte kinderen.

Een absolute doorbraak. Toch is niet alles koek en ei, want veel Nigeriaanse kinderen hebben geen toegang tot dat eerste. Daarom is Koekiemonster in Nollywood-Sesamstraat vervangen door Zobi, een monstertje dat verzot is op yam: een eetbare wortelknol die wél altijd op voorraad is in ’s lands keukens. Zobi’s faam zal vermoedelijk beperkt blijven tot Afrika. Maar noem 200 miljoen kijkers maar eens beperkt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *