Het jaar van de ontwikkelingen

Column Rob Wijnberg

Hoe zouden de filosofen uit de Oudheid terugkijken op het jaar 2011? In het nu volgende gedachte-experiment zal ik pogen die vraag te beantwoorden.

Het afgelopen jaar zal zonder twijfel de geschiedenis ingaan. Sinds de revoluties in de Arabische wereld hebben we een ontwikkeling gezien waarbij gebeurtenissen en personen steeds meer met elkaar te maken hebben. Het is interessant om te zien hoe de media daarmee omgaan. Ook dat is een ontwikkeling.

Daarnaast was 2011 natuurlijk bij uitstek het jaar waarin de collectieve behoefte aan omstandigheden een nieuw mondiaal dilemma opwierp. Tijdens de eurocrisis werd duidelijk wat er gebeurt als je dat dilemma ontkent. Nederlandse politici bleken absoluut niet in staat hun eigen problemen te verbinden met de loop der dingen. In plaats daarvan holde iedereen weer vrolijk achter Geert Wilders aan, haastig onderweg van hype naar hype. In een wereld waarin de globalisering de individualisering heeft ingehaald, voeren populisten en anti-populisten een toneelstukje op, zonder de wetten van oorzaak en gevolg boven de werkelijkheid te plaatsen. Dit alles onder het alziend oog van Henk en Ingrid. Het gevaar hiervan is dat steeds meer mensen hun eigen persoonlijkheid gaan projecteren op zichzelf. Juist in 2011 is dat besef geen overbodige luxe. Want denken is het spreken van de ziel met zichzelf.

Plato zei dit trouwens ook al.

Rob Wijnberg is filosoof en hoofdredacteur van NRC Next


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Hier wordt het onzegbare uitgedrukt in leegte. Als je goed kijkt kan je hier alles in zien.

Dit zegt meer dan oneindig veel woorden en is alleen te doorzien door hen die het mysterie van het leven reeds hebben doorleefd.

Zelfs mijn eigen boek Prediker gaat in vlammen op door het stralende licht dat uit gaat van deze werkelijkheid in een menselijk kader.

Laten alle wereldverbeteraars zo demonstreren in Liefde voor de onnoembare Diepte.

gravatar

Quote…” In een wereld waarin de globalisering de individualisering heeft ingehaald, voeren populisten en anti-populisten een toneelstukje op, zonder de wetten van oorzaak en gevolg boven de werkelijkheid te plaatsen”

Alsof de werkelijkheid ook maar 1 politicus interesseert?!

Nu ja, behalve Roemer…Maar het heeft geduurd, voordat de SP van diens visie profiteerde.

Het komt wel goed met 2012!

Reageer
gravatar

Broertje: denk eerst eens even vooruit voor je iets opschrijft, nadenkertje.

En voorzichtig bij het binnendringen in je doosje: pas op voor gedrochten.

gravatar

Wat ken zo’n jongen nou van Plato weten.
Volgens mij heeft hij nooit een thuislozenkrant gelezen.

Nou, ik ken over hem wel het nodige vertellen. Altijd enkel een minzaam knikje met een volgeladen kar bij de uitgang van de Duits grootgrutter, maar te gierig voor een krantje. Ook geen lezer, denk ik.

Reageer
gravatar

Oom Paulus van de kouwe kant,

Ik denk dat Rob Wijnberg niks van kranten moet weten.

Nou, dan ga ik maar weer,
Paulusje met de intens droevige blik

O ja,
Mijn stomme zusje laat vragen of Ron, toen hij nog Waterberg heette, Jezus heeft ontmoet.

gravatar

Ik dacht dat je me altijd geleerd had: “Wat geeft het, of iemand knap is, als hij anderen zijn kennis niet kan bijbrengen?” Je ziet duizenden jaren later zelfs verwarring in de Speld. Neem een voorbeeld aan Socrates en drink de beker, lafaard.

gravatar

Terugkijkend moet ik constateren dat er niets nieuws onder de Zon is. Gevaarlijk van Rob Wijnberg om met Plato oude koeien uit de sloot te halen in de hoop zich autoriteit toe te dichten.

De atomisten en platonisten zijn wakker geworden, de geest is uit de fles en de ruzie om het bestaan van de ziel is weer in alle hevigheid ontvlamd.

gravatar

Ik weet het niet Rob Wijnberg, je zegt: “de wetten van oorzaak en gevolg boven de werkelijkheid te plaatsen”.

Kan je me uitleggen waarom niet: “de werkelijkheid boven de wetten van oorzaak en gevolg” uitgaan?

Ik snap het werkelijk niet, leg het me uit Rob Wijnberg. Wie is hier Goddelijk en wie dienaar? Wie is werkelijk bestaand en wie slechts een fenomeen? Wie is oorzakelijk en wie gevolg? Of ben je appels en peren aan het vergelijken?

Kies:
a.- werkelijkheid
b.- de wetten van oorzaak en gevolg.
En waarom Rob Wijnberg?

Zo heb ik nog veel meer vragen over je geschrijf, bijvoorbeeld “eigen persoonlijkheid gaan projecteren op zichzelf” Droste plaatjes? Leg het me uit Rob Wijnberg wat bedoel je: moet ik het masker projecteren op het zelf? Of heeft al het zelf de persona op zichzelf geprojecteerd?

En waarom?

Gelukkig weet ik van mijzelf dat ik niets weet. Nu JIJ nog Rob Wijnberg.

gravatar

Tja, als ik hieronder lees wat de Goden en wijsgeren te vertellen hebben, dan loopt Rob voorop met zijn platitude als attitude. Het is gevaarlijke rhetorica in deze woelige tijd.

IJdelheid der ijdelheden, wat heb je aan een erossofist.. ehh filosofist.. wat dan ook. Ik zeg: ijdelheid der ijdelheden alles is gebakken lucht.

gravatar

Onbegrijpelijk dat de PVV zo wil korten op de ontwikkelingshulp. Die is juist gericht op het voorzien in de collectieve behoefte aan omstandigheden, waarbij retro- en introspectie hand in hand gaan. En op projectie van Henk en Ingrid op andere culturen en religie. En zeg nou zelf, de grote blonde ego kan zelf ook wel wat ontwikkelingshulp gebruiken.

Reageer
gravatar

Onbegrijpelijk, tja, dat is zo’n groot woord …

Ik kan dat wel invoelen, dat afwijzen van ontwikkelingshulp: stel je voor dat je al je keiharde zekerheden overboord zet, dan moet je weer helemaal van voren af aan beginnen met nadenken.
Dat kun je sommige mensen toch niet aandoen?
Lekker laten brabbelen, af en toe een sussend woordje en doorgaan met grote mensenzaken; dat is hoe ermee om te gaan.
Werkt heel goed in mijn praktijk.

gravatar

Henk en Ingrid wonen, naar ik me laten vertellen, in een aflossingsvrij gekocht rijtjeshuis met HTR, natuurlijk, vanwege de hoge belastingdruk. Henk en Ingrid zijn voor alles en iedereen -foob en werken heel hard. Ze willen de grenzen dicht, de gulden terug en van het woord globalisering hebben ze nooit gehoord. Volgens ingewijden hebben ze geen behoefte aan betrouwbaar nieuws.

Reageer
gravatar

Kipje, stop met dit ernstig verstoorde zelfbeeld; zolang nog iemand met het IQ van Mark Rutte minister-president van de BV Nederland kan worden, zou ik mij -als ik jou was- geen zorgen maken. In de Raad van Europa heeft nog niemand dat in de gaten gehad; dat zegt veel over het gemiddelde IQ in de Raad van Europa.

gravatar

Heren, heren toch! Wat een zure opmerkingen worden hier geplaatst, hahaha. Zeker ter linkerkant van het politieke spectrum? hahaha.

Ik kan u overigens geruststellen voor wat betreft mijn streetcredibility: als ik door Bloemendaal, Aerdenhout of Wassenaar loop, zie lachende gezichten en wuivende mensen die hun duim opsteken, hahaha.

Ook veel blije kindergezichtjes, hahaha, en krijg ik soms een bloemetje aangeboden, die geef ik dan aan mijn moeder, hahaha. Die kindertjes zijn zo blij dat ze een paard en een pony hebben én op de hockeyclub zitten én op de tennis, hahaha.

En toch blijft er geld over voor een nieuwe auto voor pappie en een boodschappencabriootje voor mammie, hahaha.

Kijk, dát zijn nou hardwerkende en spaarzame Nederlanders; de bloem der natie, hahaha.
Daar zoudt u een voorbeeld aan kunnen nemen, hahaha, in plaats van zure linkse opmerkingen te plaatsen hier, hahaha.

gravatar

Kan het zijn dat er een stukje tekst is weggevallen? Ik zie nergens staan wat Plato zei.

Reageer
gravatar

Nog een Platoonse platitude, omgezet in (spaar)potjeslatijn: Het geheim dat je deelt met Rabo Private banking: Unde habeas quaerit nemo, sed oporta habere. Niemand vraagt waar het vandaan komt, maar je moet het wél hebben (geld).

gravatar

Waar blijft de autobiografie van Wijnberg?

Reageer
gravatar

Het idee van Griekse wijsneuzen geeft mij een wee gevoel in de maagzuurstreek: hoe zouden Plato, of voor mijn part Ari Stop Hannes, reageren op de Griekse en Eurotragedie? Of halen we daarmee het Trojaanse Paard binnen?

gravatar

Rob is zo’n slimme jongen. Hij overziet altijd alles. Met z’n joviale maar toch intelligente schrijfstijl, met zo’n licht cynische ondertoon. Nee hoor, geen wonder dat Rob het geschopt heeft tot hoofdredacteur.

Reageer
gravatar

Plato was zijn tijd ver vooruit. Hij sprak al Nederlands toen nog bijna niemand dat deed. Helaas zijn veel van zijn Nederlandstalige nummers verloren gegaan omdat er destijds nog geen publiek voor was. Jammer.

gravatar

En wat we nog steeds niet beseffen is dat we met een toenemende schaarste te maken hebben. Dit onbesef drukt zich uit in frustratie naar elkaar toe. Dit zal dan waarschijnlijk escaleren naar wanhoop en agressie. En na een dieptepunt waarbij de schaarste niet meer gevoeld wordt, is er langzamerhand weer hoop op een heel nieuw 2012.

Reageer
gravatar

Hoezo een heel nieuw 2012? Ik ben net aan het oude 2012 begonnen! Laat mij eerst maar dit 2012 opmaken, daarna mag je met een nieuw 2012 aankomen!

gravatar

Het aan mijn gedachten ontsproten ‘recht-door-zee’ experiment is het/de afgelopen jaar/ jaren kennelijk geheel aan u voorbij gegaan.