Media gaan 100 dagen het land in

“Deze zomer gaan we kijken wat er aan de hand is in het land”

Verschillende media hebben aangegeven de komende 100 dagen het land in te gaan om naar burgers te luisteren. Journalisten en programmamakers van onder anderen NRC, NOS, RTL, Elsevier, Spits en Metro toeren per bus door het land om met burgers en maatschappelijke organisaties te praten. Op basis van de ervaringen en gesprekken gaan ze de inhoud van programma’s en artikelen bepalen. De media hopen op deze manier erachter te komen ‘wat er speelt onder de mensen’.

Metrojournalist Bertolt Geerdinga is enthousiast over het eerste bezoek aan de kaasmarkt in Alkmaar. “Het is natuurlijk leuk om eens te kijken wat mensen in het dagelijkse leven meemaken. We werken nu natuurlijk ook met mensen, maar dat is vooral een groot netwerk bij ANP en Novum. Je merkt dat daar toch een beetje dezelfde types met een vergelijkbare achtergrond werken.”

Volgens Spitsverslaggever Ronald Heidring is het wel ‘onwennig’ om op straat te zijn. “Het is toch lastig als je uit die bus komt. Waar moet je beginnen? Zonder de trechter van persvoorlichters en ANP-berichten is het een woestijn van willekeur.” Bij de NOS-journalisten wordt de tour vergeleken met het maken van ‘zomercolumns’. “Je gaat ergens heen en je doet maar wat,” aldus Peter Ipse.

Telegraafjournalist Leo Hoekinga is enthousiast over het ‘face-to-face’ contact met burgers. “Het is een soort Twitter maar dan met één persoon. Bovendien is het veel actiever dan bijvoorbeeld een blog van Perez Hilton vertalen. Helaas is het werk weinig efficient. Dat deur tot deur gaan is toch meer iets voor onze bezorgers.”

De delegatie van de NRC ziet het als een uitdaging om straks de verhalen van de burgers die ze spreken te duiden. Volgens NRC-Next hoofdredacteur Rob Wijnberg begint het bij zelfreflectie: “Waarom zitten wij in de bus? Hoe kunnen we dit tot nieuws maken? We moeten kijken of de persoonlijke verhalen wel passen in het grotere narratief van het huidige maatschappelijke debat. Tegelijkertijd moeten we in gedachte houden dat iets nooit volledig aanwezig kan zijn omdat door de constitutie van tijd het middelpunt altijd van zichzelf afdwaalt.”

De tour gaat dit weekend van start en duurt tot eind september.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Die Rob Wijnberg van NRC-Next is toch niet zo wazig als hij er uit ziet, getuige citaat: “omdat door de constitutie van tijd het middelpunt altijd van zichzelf afdwaalt”. Een aspirantfilosoof die -los uit de pols- via centrifugale en centripetale krachten het déconstructivisme definieert en in één klap de eindeloze Tweede Kamer-debatten persifleert. Wat mij betreft: kandidaat voor de vacante column van Jan Blokker.

Reageer
gravatar

@4 Apelfoorter: je moet ze een beetje ontzien, die van het AD. Ga jij maar eens elke dag op zoek naar je eigen stukken in die lay-out.

Maar we zijn benieuwd wat er uitkomt: het verschil tussen de verzonnen wereld achter het bureau en die van buiten moet toch wel schokkend werken? Misschien kunnen ze ook een andere regering verzinnen?

En wie heeft dat eigenlijk verzonnen om met een ouwe methadonbus te gaan rijden?

Reageer
gravatar

Ha! Die Peter Ipse kan ik me nog wel herinneren uit mijn studietijd. Dat “Je gaat ergens heen en je doet maar wat”, was eigenlijk altijd al zijn motto. Of hij nou naar college ging of naar de rosse buurt. Zo heb ik hem tegenover een hoge Rotary-pief, bij wijze van ‘vocational service’, wel eens het Wilhelmus horen boeren.

Reageer
gravatar

Of de mototr ook gevoelens heeft durf ik niet te zeggen. Het aantal busfanaten met gevoelens t.o.v. underfloor engines is schrikbarend. Dat wordt onderschat.

Reageer
gravatar

Het is niet zo moeilijk te ontdekken wat er onder de mensen speelt. Als ‘de mensen’ im de bus van de foto vervoerd worden, zal het de motor van de bus zijn die onder hen speelt.
Het is nog een oude bus voorzien van zgn. ‘ underfloor engine’.

Reageer
gravatar

Ik vind het een beetje flauw. Komt de journalistiek eindelijk eens met een goed initiatief naar de mensen toe, gaan jullie het met mekaar belachelijk zitten maken.

Het is ook nooit goed, zeg.

Reageer
gravatar

@8 Margootje, je bedoelt natuurlijk het vorige kabinet. Goed idee, misschien heeft JanPeter het nog ergens op een bierviltje.

Reageer
gravatar

Een prima idee; komende week kom ik naar de Speld om de redactieruimte te zien, de mensen te ontmoeten, de sfeer te proeven etc., zodat ik mijn reacties nog gerichter en meer to the point kan maken !

Reageer
gravatar

Zeker weer van die straatinterviews zoals je die altijd in het NOS-Journaal ziet. Ze trekken een rijtje exactitudes voor de camera, die dan uitgebreid mogen vertellen over wat ze van hun eigen mening vinden.

Nou ja, altijd beter dan twee of drie kerels die vanachter een studiotafeltje zitten te delibreren over wat er fout ging in de zoveelste minuut van een of andere stompzinnige voetbalwedstrijd.

Reageer
gravatar

Zo waren er in Apelfoort ook aantal mensen van de media om in de wijk de Maten eens de stemming te peilen bij een treurig TROSmuziekfeest, wat eigenlijk een goede vechtpartij had dienen te zijn. Er was eigenlijk niets over de melden, was de eensgezinde mening, wat iedereen dus ook deed, er niets over melden, alleen de scherpzinnige journalist Argus van de Speld had door dat dit toch belangwekkend nieuws was. We hopen in Apelfoort dus veel vaker mensen van de Speld te zien die verder gaan waar een dagblad als het AD al lang heeft afgehaakt.

Reageer
gravatar

Wat is dit voor gekkigheid? Journalistiek bedrijf je toch vanachter je bureau op de redactie. Laat die lui eens de handen uit de mouwen steken in plaats van vakantie te vieren.

Reageer