Gemengde reacties op invoering eurocrisis

De Jager vraagt burger de crisis toch een kans te geven

Al bijna tien jaar was Nederland erop voorbereid. Toch is de invoering van de eurocrisis in 2011 niet zonder slag of stoot verlopen. De Nederlander moet eraan wennen en klaagt over gestegen prijzen. Bestuurders maken zich zorgen en vragen zich af of een crisis, gecombineerd met een recessie, op de lange termijn wel houdbaar is.

Het concept werd begin 2002 gelanceerd met de introductie van de Europese Monetaire Unie: een gezamenlijke Europese staatsschuld die zo groot is dat terugbetaling welhaast onmogelijk is. De financiële markt diende in gevaar te raken en de gemeenschappelijke munt zou gaan wankelen. 2011 was het jaar dat de eurolanden er klaar voor moesten zijn.

Critici mopperen over het ontwerp van de huidige economische situatie. ‘Bij de invoering van de crisis zijn fundamentele weeffouten gemaakt’, aldus macro-econoom Bert Bokhoven van de Vrije Universiteit. ‘Eén bezuiniging in Italië kan al genoeg zijn om de markten te stabiliseren, waardoor de crisis als een nachtkaars uitgaat. Overheden zijn vrij om naar eigen believen te handelen, er is geen sprake van enig toezicht vanuit Brussel. De crisis oogt stabiel, maar is in feite een kwetsbare zeepbel.’ Bokhoven pleit derhalve voor resoluut handelen. ‘Als we ons beleid van rigoureuze hervormingen niet snel herzien, is deze crisis gedoemd tot de ondergang.’ We hebben dan andere geen keuze dan overstappen op een stabiele euro en die stabiliteit kan vervolgens overslaan op andere Europese landen. De gevolgen daarvan zijn niet te overzien.’

De eurocrisis wordt in Nederland met gematigd enthousiasme ontvangen. Ruim 84 procent van de burgers zegt er nog aan te moeten wennen. ‘Van mij had het niet zo nodig gehoeven’, aldus Ben Elker, data-analist te Bilthoven, ‘maar aan de gewone burger wordt niets gevraagd. Ik heb het gevoel dat die crisis ons gewoon door de strot geduwd wordt.’

Minister Jan Kees de Jager van Financiën verklaart de terughoudendheid van de Nederlanders te begrijpen. ‘Het is iets nieuws, dat is altijd eng. Waar is het goed voor en hoe zal het aflopen?’ Desalniettemin staat de bewindsman naar eigen zeggen noch altijd vierkant achter de huidige situatie. ‘Ik weet dat het moeilijk is, maar toch wil ik de burger vragen deze crisis een kans te geven. De mogelijkheden die zij op de lange termijn biedt zijn legio. Denk je eens in: in ieder euroland op dezelfde leeftijd met pensioen, overal de mogelijkheid voor een sabbatical die jaren kunnen duren. Eénwording was nog nooit zo lonend als nu.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

In een uitgelekte memo staat dat de EU voornemens is Turkije versneld toe te laten treden tot de eurozone, zelfs voordat het land lid wordt van de EU.
Hoewel de officiele staatsschuld slechts 43% van het BNP bedraagt, is de algemene verwachting dat er geknoeid is met dit cijfer. “Ons hebben signalen bereikt dat toekomstige belastinggelden voor 100 jaar in de toekomst al in de jaren 90 gesecuritiseerd zijn terwijl de hieraan gekoppelde verplichting niet op de nationale balans staat,” aldus de president van de Europese Commissie Manuel Barroso. Jan-Kees de Jager hierover: “Ja, de heer Barroso heeft gelijk. Ik wil er nog wel even iets aan toevoegen. Namelijk dat Turkije het nodige negatieve sentiment met zich meebrengt. Zo is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat Turkije IMF subsidies en ontwikkelingsgelden gebruikt om de exorbitante salarissen van voetballers te betalen.”
Turkse toetreding tot de EU zal de eurocrisis, die nu een stille dood lijkt te sterven, derhalve nieuw leven kunnen inblazen.

Reageer
gravatar

Dé JanKees is van alle tijden: o.t.t., o.v.t., v.v.t.: Jan Keest, Jan Queeste, Jan heeft (ons) gekeest. Deze Godenzoon blijft dwars dóór Dik en Dun geloven in het ideaal van zijn adoptiefvader: Gerrit Zalm, die (11 jaar geleden alweer) de definitieve ondergang van de BV Nederland inluidde. Gelukkig werden alle harry-mensen ruim tevoren attent gemaakt op mogelijkheden en kansen van nummerrekeningen in Zwitserland en de Cayman Islands, via ABN-AMRO en ING. En waren wij niet door Mark gelupt en door Jan gekeest, dan was er vast wel een andere CDA/VVD-martelaar bereid en in staat geweest ons te kezen.

Reageer
gravatar

Citaat Min. Jan Kees:
“maar toch wil ik de burger vragen deze crisis een kans te geven”
Persoonlijk eenvraagteken. De crisis is daar, wat heet kans geven?

Reageer
gravatar

Ik denk dat we met deze crisis het niet populaire beleid zoals omschreven in de nota: “Nederland op weg naar Ontwikkelingsland” kunnen doorvoeren. E.e.a. is natuurlijk een voortvloeisel van de nota “Crisisperceptie als tool om bestuurlijk vermogen in Europa te vergroten”.

Reageer
gravatar

En dikke deur staat weer op de voorpagina.
Hij weet het wel te brengen met z’n geloof in de pleuro.

Crisis is natuurlijk een kans. Hieperdepep Hiera! En dan?
Slavernarij of echt wat anders. Ik zou zeggen samenwerken op basis van VRIJWILLIGHEID in plaats van al die dwang. Ja ik lijk gek maar zeg het serieus. Bij die pipolitici is het andersom: ze zien er flashy uit maar brengen bagger.

Top slot nog een doordenkertje:
http://plakkaattraktaat.blogspot.com/2011/11/staatsschuld.html

Reageer
gravatar

Het establishment haalt opgelucht adem, in bescheiden doch duidelijke stappen gaan we terug naar de crisisjaren ’20 en ’30. Fluitend gaan we op stap, de paden op de lanen in, vooruit met flinke pas. Omhoog, omlaag in berg en dal, waar galbittere bloempjes bloeien. Inflatie omhoog, inkomens omlaag, belastingen omhoog, de €uro van Mark en JanKeest omlaag, AOW bevroren maar 100 JSF’s omhoog, bankiersbonussen verder omhoog en algemene levensstandaard omlaag. Tel de zegeningen die de €uro ons bracht. Wilt u als loonafhankelijk snel naar de bliksem; stem dan opnieuw op VVD en CDA. Volg Mark; de moderne rattenvanger van Hameln; hij geeft u dat liberale laatste zetje nét over de rand.

Reageer
gravatar

Wauw, de eurocrisis is weer een zegening van de EU ! Niets is Brussel te veel om ons te “leren en te vermaken” !
En dan die indrukwekkende nivellering, als de euro niets meer waard is; iedereen tegelijk blut, wat wil je nog meer ? Niets dan mooie dingen, dus lang leve de EU.

Reageer
gravatar

De heer Bokhoven laat gewoon een paar steekjes vallen. De oplossing is zo kinderlijk eenvoudig. Ze hadden gewoon bijstandsvrouwen aan het werk moeten zetten. Want die kunnen beter rekenen als geen ander. En dan was er totaal geen probleem geweest.

Reageer
gravatar

Waarom heet die minister van €uro-crisis eigenlijk de Jager?

En niet lang gelden was ons toch beloofd dat na het zuur, het zoet zou komen? Waarom is dit dan zo bitter?

Reageer
gravatar

Eindelijk weer eens prof. dr Bert Bokhoven hier aan het woord. Die zou nu eens veel en veel vaker commentaar dienen te geven in de Speld, wat een verbijsterend helder inzicht heeft die man toch weer.

Reageer
gravatar

Het wordt tijd dat er een frisse wind door Den Haag gaat waaien! Nederland blijft achteraan hobbelen in Europa waar het stimuleren van de crisis betreft; laten we een voorbeeld nemen aan de zuidelijke landen. Zelf zal ik ook mijn steentje bijdragen door voorlopig geen flikker meer uit te voeren.

Reageer
gravatar

Neuzel, jij hebt een verkeerde indruk van de hardwerkende Griekse Henkos en Ingrides. Zij vormen namelijk niet het probleem.

Als we kijken naar de volledig geautomatiseerde belastingsdiensten van Noord-Europese landen, waar de zeldzame belastingplichtigen die per vergissing vergeten zijn, smeken om toch alsjeblieft aangifte te mogen doen, en we vergelijken dat bijvoorbeeld met een land als België, dan zien wij ambtenaren die met mechanische telmachines de handgeschreven aangiften van loonslaven verwerken. EU-ambtenaren, Nederlandse belastingvluchtelingen en iedereen boven de belastinggrens behoeven sowieso geen aangifte te doen.

Gaan we echter nog zuidelijker, neem als voorbeeld Griekenland, dan vragen jaarlijks vele belastingambtenaren met een bloknootje op zonnig terrasjes onder het genot van olijven en wijn aan arbeiders of zij het lopend jaar een donatie aan de noodlijdende overheid willen doen.

gravatar

Men moet zich niet blindstaren op een mooie, soepel verlopende crisis. Er hoeft maar iets te gebeuren en de crisis loopt een deuk op. Mijn grote vriend (wijlen)Rienk vertrouwde mij eens toe: “Een crisis is mooi maar dat gaan we niet meer meemaken. Een crisis vergt een gedegen regering en een ferme aanpak en dat is wat wij hier missen in Nederland. Zelf ben ik binnen want ik sta al jaren niet meer in de Quote 500. Ik heb mijn zaken goed op orde.”

Reageer
gravatar

Gelukkig blijft de subsidie voor mijn ontbossings project in de sahara gewoon binnenkomen,en wordt mijn hoop op een snelle start van het “waterputten voor de golf van Biskaje”project hierdoor alleen maar groter.

Heb vertrouwen,de grote paniek breekt echt nog wel uit.

Immers,elke grote crisis heeft een bepaalde aanlooptijd nodig.

Reageer
gravatar

Ik ben ook voor meer beweging en stel een maandelijkse bankrun voor.

De problemen komen ook omdat er nog altijd Belgische Frankeermaachines in omloop zijn. En met een premier die zich ‘Mark’ laat noemen komt die Eurocrisis slecht uit de startblokken.

Reageer
gravatar

Hoewel ik onomwonden pro-crisis ben is het helemaal niet erg als de markten zouden stabiliseren. Des te harder komt dan het verval als de crisis opeens toch door zet onderhuids. Met een goed georganiseerd consumentenvertrouwen dat volkomen instort kan geen stabilisatie het volhouden. Het is dus eindelijk echt de macht aan het volk. Precies zoals die occupyluitjes willen.

Reageer
gravatar

Goed georganiseerd consumentenvertrouwen: dat betekent dat we de NVVH (Nederlandse Vereniging voor Huisvrouwen) weer nieuw elan moeten inblazen!?
Ik ben vóór!!

gravatar

Bokhoven hoeft zich niet ongerust te maken: door benoeming van 2 Italianen op sleutelposities (die behalve hun voornaam ook nog gemeen hebben dat beiden voor Goldman Sachs gewerkt hebben) is de kans op slagen van de bezuinigingen in Italië en daarmee destabilisatie van de crisis van de baan. Mocht er toch nog gevaar in die richting dreigen dan zullen de super Mario’s hun kornuiten op Broadstreet 85 onmiddelijk te hulp roepen om met allerlei nieuwe producten waarvan niemand zonder graad in de hogere wiskunde begrijpt hoe ze in elkaar zitten de crisis te stabiliseren.

Reageer
gravatar

Dat heeft geen nut: de impact is te gering. We kunnen beter de V.S. in de €urozone halen. Dan wordt de €uro de algemene standaard en is de crisis fundamenteel geïnstabiliseerd.

gravatar

Goed idee… niet alleen introduceer je daarmee 1 van de 10 snelst groeiende economieen ter wereld, ook zal binnen de Eurozone de gezamenlijks staatsschuld stijgen met maar liefst US$ 8 miljard! Woehoe!

gravatar

Uitstekend idee.
Bovendien een kans om de VS te laten realiseren dat aan iedere gouden tijd een eind komt. Als de geschiedenis ons iets leert dan is het dat wel.
Zo zien we nu dat de dollar door de Chinesen en Qatar gebruikt worden om de VS te kopen met hun eigen valuta. Zo ruilt een nieuwe mogenheid oude munten in voor nieuwe. Helaas is het menselijk brein blind voor de gevolgen – op langer termijn – van de eigen daden. Geschiedenis leert dat het beste tijdvak waarin je kan leven er een is in de aanloop naar een gouden tijd, en niet in de gouden tijd zelf.
Iemand die de eigen haard goed heeft roken, heeft het probleem hem goed rokend te houden.
Iemand wiens haard niet goed rookt heeft ook een probleem, maar die werkt naar een positieve toekomst toe.

gravatar

De spijker op zijn kop. Maar er is een lichtpuntje: Saab is failliet dankzij de Amerikanen. Gelukkig kunnen de Chinezen nu die technologie niet goedkoop inpikken.