Ulrich van Gobbel blikt terug op: de Arabische Lente

“Klopt”

Oud-profvoetballer Ulrich van Gobbel blikt traditioneel terug op belangrijkste gebeurtenissen van het jaar. Dit jaar richt ‘De Tank’ het vizier op de Arabische Lente.

Ulrich, de wereld stond dit jaar in brand. Ben jij het eens met mensen die de Arabische Lente vooral zien als een beweging die de politieke islam vaste voet aan de grond heeft gegeven en daarmee een monster heeft gecreëerd dat groter is dan het kwaad dat ermee bestreden is?
“Ja.”

Het Tahrirplein stond symbool voor verbroedering en was wekenlang het domein van tienduizenden uitzinnige mensen. Zie je overeenkomsten met 1993, toen je zelf juichend op het bordes aan de Coolsingel stond?
“Uiteindelijk was dat toch anders.”

Muammar Khadaffi richtte een massamoord aan onder zijn eigen bevolking. Volgens deskundigen heeft hij hierdoor niet alleen de publieke opinie tegen zich gekregen, maar ontnam hij zijn land tevens een kans op ontwikkeling van een duurzame dienstensector. Ben je het hiermee eens of is het meer zo dat je het er niet mee eens bent?
“Het is Gathafi, dat stond ook in zijn paspoort.”

De positie van de Syrische president Bashir al-Assad lijkt niet meer in gevaar te zijn dan die van andere regionale machthebbers, ondanks een jaar van protesten en een repressieve politiek. Deze week presenteerde VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten Navi Pillay een rapport waarin gewag wordt gemaakt van meer dan 5000 doden. Ook zijn duizenden Syriërs naar buurlanden gevlucht, terwijl de VN-veiligheidsraad het niet eens kan worden over sancties. Moeten we hierin de hand van machtige buurlanden zien zoals Jordanië of Iran, of speelt Assad gewoon een heel geraffineerd spel met de internationale gemeenschap?
“Die hand.”

Nadat hij gewond raakte door een granaatinslag vluchtte de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh naar Saoedi-Arabië, waar hij onlangs afstand deed van zijn bevoegdheden. Saleh verklaarde dat de tijd rijp was voor aftreden en voor politieke hervormingen in het straatarme land. Geruchten gaan echter dat hij in zijn beslissing mede gestuurd werd door de Noord-Jemenitische stam waaruit hij zelf afkomstig is. Hiervoor zouden hem grote bedragen aangeboden zijn. Moeten we er rekening mee houden dat in de toekomst dergelijke financieel gemotiveerde vriendjespolitiek schering en inslag zal blijven in de regio, of zal de roep om democratie en orde sterker blijken dan de corruptie?
“Die tijd ligt achter me.”

Ulrich, je bent een periode te boven aan het komen waarin je van faillissement naar arrestatie strompelde, en wilt nu een opleiding tot coach betaald voetbal volgen. Zie je een parallel met het leven van de gewone man in de straten van Caïro of Sana’a?
“Dat denk ik wel ja.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Verfrissend om het ook eens van Ulrich zelf te horen.
Wie is de volgende? Ik stel voor om deze vragen aan de oudvoetballer, professioneel bestuurder J. Cruijff te stellen. Vooral interessant is te weten hoe hij zich voelde toen U.v. Gobbel op het bordes aan de Coolsingel stond.

Reageer
gravatar

Jammer dat de interviewer er zo breedsprakig doorheen toeterde, want Ulli had ook nog een opmerking willen maken -vertelde hij me- over het veranderende klimaat wat de revolutiemakers niet hadden meegenomen in hun calculaties.

Ulli betreurt dat, “heel jammer”, omdat de essentie van zijn betoog nu toch een beetje in het luchtledig blijft hangen.

Reageer
gravatar

Het kwam wellicht door de ietwat sturende vraagstelling maar wat niet goed overkwam, was dat Ulli – mét George Steiner (“In de burcht van Blauwbaard”)- van mening is dat onze beschaving, of wat daar nog van over is, nu voor de laatste deur staat. De laatste Lente; wellicht “de” Zwarte Lente? Zullen wij (onder aanvoering van de zwartgallig metafysisch denker/dichter/filosoof Desi Bouterse) die deur openen? En wat wacht ons achter die deur? Het einde van de Westerse kultuur? Ik had Ulli daar graag wat uitgebreider over gehoord. Noblesse oblige. Een andere interviewer had wellicht meer uit dit genie gekregen. Ik herken hierin de z.g. vernieuwende aanpak van Matthijs van Nieuwenhuysen, geinterviewden dienen alleen om hem (M.) spreekruimte te geven.

Reageer
gravatar

Als de lente komt dan volgt daarop de zomer en de herfst.. dus na de winterstop weer lekker door naar de volgende plain vol met gein de lente is weer top..
Nee, ik lees niets over de zomer.. of de herfst.. en ja, de herfst wordt als iets negatiefs gezien.. en ook de winter heeft iets kouds over zich..

Maar wat is nu een eeuwige lente, of een eeuwige zomer.. dan ben je na 25jaar ook weer beu..

Ben nu blij dat het regend want tijdens die ongenietbare hete dagen smeekte menig er om..

Maar we hebben geen pleinvrees..

Als de lente komt dan sturen wij smsn vanuit Amsterdam.. enkele korte lange vaste leuke Smsn uit Amsterdam…
Als na de lente ook de zomer komt in Amsterdam.. dan occupy ik een strandtent op de volle dam..

En dan zingen we.. en dan springen we..
Over de herfst.. over de winter..
Over de sneltrein de sprinter..
of plassen en drukken over bladeren
van de bomen rukken..
Over verkochte huizen.. euh..

Als de lente komt..

Reageer
gravatar

Alles goed en wel, voetbal is een belangwekkend onderwerp, maar toch: wat zou het prachtige commentaar van prof. dr. Bert Bokhoven op de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar zijn??? Bert Bokhoven voor MP wordt de slogan van de toekomst!

Reageer
gravatar

Een groot denker en voor mij de grootste cultuurdrager sinds Erasmus… Geen Jinek maar ‘Ullrich op zondag’. Of ‘Boeken’ met Ullrich, forget Nico Dijkshoorn, Clairy Polak en/of Mingele Ferrie. ‘Oelie’ is de Hilterman van de nieuwe tijd !!!

Reageer
gravatar

Mooi de diepte in! Zie je toch dat zo’n voetballer veel meer van de wereld weet, dan men in het algemeen verwacht…

Reageer