Voorzichtige hoop op ‘Arabische Lente’

‘Volk lijkt klaar met alles’

Syrië, Irak en recent ook Libië: het broeit in de Arabische wereld. Meedogenloze moslimfundamentalisten rukken op en corrupte dictators onderdrukken hun bevolking. Maar hier en daar zijn er sprankjes hoop te ontwaren. Journalisten spreken al voorzichtig over een ‘Arabische Lente’.

Wat houdt die lente dan in? Het is tot nu toe nauwelijks waarneembaar, geeft journalist Arnold Karskens toe: “Maar wie goed kijkt, ziet dat het volk het gehad heeft met alle ellende. De maatschappijen zijn in beweging.”

In de Syrische stad Raqqa wilde een vrouw anoniem wel wat zeggen: “Ik ben tegen IS. Het zijn moordenaars en slechte moslims.” Karskens: “Ze is naar aanleiding van haar uitspraken onthoofd, maar het is een signaal dat steeds meer Syriërs durven op te staan tegen de nieuwe machthebbers.”

Dat ziet hij ook in Egypte gebeuren: “In januari fluisterde een activist zachtjes dat het beleid van president al-Sisi lijkt op dat van de verdreven dictator Mubarak. Zo’n verzetsdaad was tot voor kort ondenkbaar, zeker in een land dat wordt gezien als het centrum van de Arabische wereld.”

In Libië legt een taxichauffeur uit dat hij verandering wil: “We hebben hier twee regeringen die elkaar bestrijden en ondertussen wint IS terrein. Ik spuug op alle drie. Zelfs onder die hond van een Kadhafi hadden we het beter.” De chauffeur gaat meevechten met IS: “Ik denk dat zij gaan winnen.”

Dapper, vindt Karskens. Hij sluit meer verzet niet uit: “Mensen in Marokko, Jordanië en Libanon gaan nu ook vraagtekens plaatsen bij hun regimes. Wat als ook zij in opstand zouden komen? Een frisse wind, een schone lei voor de hele regio. Het voorzichtige protest in Syrië en Libië kan een bron van inspiratie zijn voor de hele moslimwereld.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Van mij mag het lente worden. Ik hoop dat ik wel mijn koffie (altijd 100% arabica) kan blijven drinken in zo’n leuk tentje hier om de hoek.
Kunnen ze niet gewoon een leuk feest organiseren voor die gasten daar?

Reageer
gravatar

Verschillende geloven en democratie tezamen? Dat gaat in het midden oosten ten koste van de mensenrechten. Verzin iets anders dan westerse democratie ( die ook allang niet meer bestaat ). In China maakt men grote sprongen. Al zou je ook dat niet moeten kopiëren.

Reageer
gravatar

Misschien kunnen ze de volgende keer toch maar beter opendoen als er wordt geklopt. Voordat ze met een bulldozer je hele huis platwalsen.

Reageer
gravatar

Ik zie ook een Lente in Limbo-land ontstaan, door de recente warme wind die over het land gaat beginnen de knoppen toch tekenen van uitlopen te tonen. Duidelijk komen zij in opstand tegen de voortdurende winter. De Limburgse Lente zal echter niet zonder slag of stoot gaan…

Reageer
gravatar

Het is overduidelijk dat al de miljoenen dappere verzetsmensen die naar eigen gebruik al millennialang in een onderlinge stammenstrijd, bloed- en eerwraak, zijn verwikkeld, die regelmatig onvermijdelijk aan de oppervlakte komt door een minieme spanning vooral als er geen sterke, onderdrukkende dictator is, alleen nog maar als asielzoekers geïntegreerd kunnen worden in Nederland waar ook een dergelijke staatsvorm zich tot steeds dringender noodzaak heeft gemaakt, al gaat het dan langzaam.

Reageer
gravatar

Toch zijn we al een heel eind op weg, kijk eens naar de goede kanten, hoeveel we al bereikt hebben met de ov-kaart en de identiteitsplicht.

gravatar

Ik veroordeel IS sterk en IS Meppel in het bijzonder! Die tak zou gedwongen moeten worden Meppel mee te nemen naar Raqqa.
Dat zal ze wel afleren een religie te Miss Bruiken voor terrorariumistische Miss Daden
(en laat ze meteen Kootwijkerbroek meenemen!)

gravatar

IS Meppel is alleen nog maar een brievenbus. De verlokkingen die Meppel te bieden heeft deden de beloftes van IS verbleken. Nou nog die brandgeur weg uit die brievenbus……

gravatar

Volgens mij is dat hele Midden-Oosten een grote flauwe respectloze ongepaste Speld in-joke c.q. running gag. Ik hoor er nooit iets over op het nieuws. Bah.

Reageer
gravatar

Lieve lieve mensen,

Na het lezen van al die strontvervelende reacties van al die linkse gekkies hier op de forumsite, en die ellenlange stukken van anderen hier, heb ik besloten om niet meer te reageren op de speld!!!

Al dat gedemoniseer van mijn persoontje is mij niet in de koude kleren gaan zitten, en zelfs mijn schatje Geert laat het al een tijdje afweten.

Daarom houd ik het voor gezien, en wie nog wel met mij in contact wil blijven kan mij vinden op http://www.secondlove.nl

Doei, Corrie

Reageer
gravatar

Hoi Nelissa.

It is just fantasy.

Een grappenmaker is weer bezig onder mijn naam en afbeelding berichten te plaatsen.

Wees gerust, ik hou het helemaal niet voor gezien. Dat kan ik mijn vrienden op de forumsite niet aandoen.

Verzoek aan de moderator van De Speld om degene die onder mijn naam en afbeelding berichten plaatst een waarschuwing te geven zich aan de spelregels te houden.

Corrie.

gravatar

Pas toch op Geert,

Als jij Bertus van Hiernaast zo resoluut afwijst, is de kans groot dat de ‘heren’ van Stormfront en Satudarah, die allemaal achter hun “foorsitter” staan, niet meer op jou zullen stemmen.

gravatar

Corrie, serieus, jouw vertrek van dit forum zal van harte worden toegejuicht. Bovendien is het niet meer dan logisch dat je je zogenaamd “leuke en zinnige bijdragen” gaat oreren op de site van GeenStijl. Als rechts Reaguurder zul je je daar meer dan prima thuisvoelen. En nu opgeduveld!!

gravatar

Bij GeenStijl krijg ik niets geplaatst, er komt steeds een foutmelding.

Dat ze niet op reaguurders zoals ik zitten te wachten en of ik op wil duvelen naar De Speld.
En dat terwijl ik ze dagelijks bel om uit te leggen dat ze zich vergissen, ze laten me altijd in de wacht staan tot mijn beltegoed op is.

Onfatsoenlijke lui, daar reaguur ik niet meer op.

gravatar

Er zijn vreemde dingen aan de hand met die Corrie. Nadat ik een commentaar gaf op haar nieuwe missie bij een artikel van vorig jaar over vergeetverzoeken dat hier ineens vooraan verscheen en dat doorstuurde naar de betreffende instantie, werd ik op Google kortgesloten. De onderste steen zal bovenkomen. Het teken Vissen ik ook alweer begonnen, dan heb je allemaal van die mysterieuze verdwijningen, zoals vorig jaar dat vliegtuig van Air Malaysia en dergelijke.

gravatar

‘Geen stijl’ staat je juist op het lijf geschreven Corrie met je brallende egofixatie en je koeienletters. Ook satire is serious business, dus niet alleen maar koeien melken, je kunt er soms iets mee zeggen. Over IP-adres gesproken.

gravatar

Corrie van hiernaast,

Je hebt dus dat idee van die IP-ban van GeenStijl?
De Gereformeerde Kerk is hierbij ultrarevolutionair.

gravatar

Gereformeerde Kerk?

Een ziekte waartegen de medische stand nog geen middel heeft. De ontstellende humor van de Nationaal-Socialistische Beweging. Wees oprecht jezelf. Hoe geef je een slaaf dan de illusie van vrijheid? U bedoelt zeker de Gedeformeerde Kerk. Historisch bewustzijn. In ideologische zin de voorloper van ISIS. Hoe loop je achteruit? GeenStijl!

gravatar

Arabisch of niet, laat die lente maar komen! (Ik was gewoontegetrouw de winter al beu in oktober. (Kou is slechts acceptabel indien verpakt in roomijs of een lekker drankje)

Reageer
gravatar

De publieke zelfverbranding van Mohammed Bouazizi werd door diverse media beschouwd als de ‘catalysator’ van een eerdere Arabische lente.

Woordgrapje?

Reageer
gravatar

kunnen ze niet helpen om onze regering ook omver te schoppen?

gravatar

他͔̼̯̞̗̜̥̖̺̩̺̥̺̻͕̻͇͓ͦ̅̏̓̍ͧ̒̂͒́̃̓们̲̗̖̤̼̰̯̥̰̹̜͍̩̦͋ͬͤͮ不̹̯͓̹͇̪̥̻͙͇̲̰̤̩̆̂̓͗͊ͧ̏̒͛̾̇͒͊̃̀ͅ能͎̜̪̣̱͙̹̗̋ͦ̀̅͑͌̂̒͆͑̋͐̀ͨ̉̅͑帮̫̹̝̩̭̹͎̬̦̩̹̈ͭ͊̎̄͊̃̏̈́̒̅͆́̂助̲̬̫͎̙̦̘̱͎̣̘̹̜̙̫̯ͯͥ̋ͅ打͕̲͔̩̬̖͉̉ͭ̀̈̄͗ͮ̑̅完͙̰͍̮̯͉͚̦͖̪̹͖͈̞ͭͭͩ̀̃͆̾̎̔ͧ͐ͦ̀ͪ̑́我̥̣̪̤ͩ͆̂̍们̲͎͖͉̦̟̤̺̺̱̬̙͖͙̬̓͑͆̈́̔̔̌̏ͥͧ̌̂ͩ͋͂̀̓ͅ的̠̼̬͔̯̤̦͉̥̰̯̩̞̫͗͊̈̇ͅ政͔͈̗̳̤̮̤̙̙̭̙̲͖̥̹̥͔͋̓ͭͩ͆̄ͭ̂͊ͮͅ府̝̙͔̠̼̫͈̜̭̯̫̞͚̗̥͋̈̌̓ͅ?̠̪̱̭̑ͯ̓̐ͧ

gravatar

Hij ͔̼̯̞̗̜̥̖̺̩̺̥̺̻͕̻͇͓ͦ̅̏̓̍ͧ̒͒̓ ze ̗̖̤̼̰̯̥̰̹̜͍̩̦͋ͬͤͮ ̹̯͓̹͇̪̥̻͙͇̰̤̩̆̓͗͊ͧ̏̒͛̾̇͒͊ kan het niet helpen ̫̹̝̩̭̹͎̬̦̩̹̈ͭ͊̄͊̏̈̒̅͆ ͎̜̪̣͙̹̗̋ͦ̅͑͌̒͆͑̋͐ͨ̉̅͑ hulp strijd ͕͔̩̬̖͉̉ͭ̈̄͗ͮ̑̅ ̬̫͎̙̦̘͎̣̘̹̜̙̫̯ͯͥ̋ die eindigde ͙̰͍̮̯͉͚̦͖̪̹͖͈̞ͭͭͩ͆̾̔ͧ͐ͦͪ̑ ik ̥̣̪̤ͩ͆̍ ͎͖͉̦̟̤̺̺̬̙͖͙̬̓͑͆̈̔̔̌̏ͥͧ̌ͩ͋̓ van ̠̼̬͔̯̤̦͉̥̰̯̩̞̫͗͊̈̇ overheid ͔͈̗̳̤̮̤̙̙̭̙͖̥̹̥͔͋̓ͭͩ͆̄ͭ͊ͮ overheid ̝̙͔̠̼̫͈̜̭̯̫̞͚̗̥͋̈̌̓ ? ̠̪̭̑ͯ̓̐ͧ

gravatar

Die reacties hierboven zijn onleesbaar, een rommeltje en doen pijn aan de ogen!

Voor het recht van de Speld-Lezers op leesbaarheid en orde, maar vooral voor Corrie:

Moderator van De Speld treedt toch op.

Geef die trollen toch een IP-ban!

gravatar

Klassiek Stappenplan:

Stap 1. Oppositie voeren en niet anti Amerika opstellen
Stap 2. Steun werven in Amerika voor jouw positie.
Stap 3. Jezelf uitroepen tot wettige vertegenwoordiging van het (hele) volk
Stap 4. Regering omver werpen met steun van Amerika (en het bijkomend zooitje ongeregeld uit Europa.)
Stap 5. Macht (i.e. dictatuur) consolideren.

Waarschuwing: wanneer het land is geconsolideerd, is er altijd de mogelijkheid dat er oppositie komt en dit stappenplan weer in werking…

gravatar

Hier moet snel wat Suske & Wiskunde op losgelaten worden, zodat alles wel ordenlijk en consequent gaat. Anders krijg je wat je had: een spaghetti van gedoe.

Reageer
gravatar

Tsja, ik heb dan toch liever gewoon piepers met bloemkool en een gehaktballetje of zo. Al die buitenlandse rommel hoef ik niet

gravatar

Om eerlijk te zijn heb ik het artikel niet gelezen want ik vind de tekst te lang en het interesseert me niet wat in die kamelenlanden gebeurt. Laat ze elkaar maar afmaken, opgeruimd staat netjes. Het is toch een hopeloze zaak.

Net zoals mijn vriend L. De Behanger in zijn reply beschrijft hoeft voor mij al die buitenlandse rommel ook niet. In de winter eten we vaak boerenkool met worst en in de lenteperiode eten we andijvie met spek.

Corrie.