Openfinal / Shutterstock

Openfinal / Shutterstock

Opnieuw legendarisch faraograf gevonden in Egypte: moeten we in Nederland beter zoeken?

In het noorden van Egypte is er door archeologen opnieuw een legendarische vondst gedaan. Tijdens hun zoektocht bij de bekende piramide van Djoser stuitten de onderzoekers op het graf van een rentmeester uit de tijd van farao Ramses II. Opnieuw dus een formidabele ontdekking in Egypte. Het werpt de vraag op: zoeken we in Nederland wel goed genoeg?

Directeur van het Rijksmuseum van Oudheden Wim Weijland ziet al jaren een terugloop onder Nederlandse archeologen: “De beste archeologen van Nederlandse bodem kiezen vaak toch voor een avontuur in het buitenland”, vertelt hij. “En dat is ook logisch, in Egypte nemen ze ondergrondse opsporingen nog echt serieus, hier in Nederland wordt er toch vaak een beetje lacherig gedaan als je als volwassen persoon met je troffel in het zand zit te peuren.”

Of er in de toekomst ooit nog een Egyptische graftombe in Nederland gevonden zal worden waagt Weijland te betwijfelen. “Er zijn hier wel eens restanten gevonden van een oude vuistbijl, of toen die boomstamkano uit 7000 v. Christus, maar een Egyptische grafkelder? Zo ver zijn we hier helaas nog niet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wim Weijland (leeftijd onbekend) maakt een fout. Wij hebben in Europa meer farao’s met eigen grafkelders, -tombes en -heuvels gekend dan in Egypte. Ze heten hier echter geen farao, maar stamhoofd, koning, keizer of paus.

Reageer