Landgenoten: Egypte

 • Oppervlakte 25 keer Nederland
 • Hoofdstad Caïro
 • Nieuwe hoofdstad New Administrative Capital
 • Vorm Vierkantste land ter wereld
 • Monument Driehoekigste wereldwonder ter wereld
 • Inwoners 113 miljoen
 • Percentage inwoners dat langs de Nijl woont 95
 • Aantal open grensposten met Gaza ?
 • Kanaal Suez
 • Zee Rood
 • Paard Nijl
 • Vlag Rood-wit-zwart met gouden adelaar – de adelaarvormigste vogel ter wereld

Het vierkantste land ter wereld krijgt een punthoofd van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Nu de bevolking van Gaza steeds verder in het nauw wordt gedreven, kijken steeds meer ogen naar de Egyptisch-Gazaanse grens. Tot woensdag bleef die dichter dan een ongeopende sarcofaag.

De relatie met buurland Israël is al langer opzienbarend. Egypte ging van aartsvijand in de Zesdaagse Oorlog onder Nasser, via volledige diplomatieke betrekkingen onder Sadat, naar stiekem liefdesbriefjes aan elkaar geven door de woestijn onder Moebarak. Inmiddels zwaait generaal al-Sisi met de scepter en die houdt zich liever bezig met binnenlandse stedenbouwkundige fantasieën dan met de Israëlische kwestie.

Het grootste project onder zijn regering is de New Administrative Capital. Deze compleet nieuwe woestijnstad moet Caïro als hoofdstad vervangen en vele miljoenen inwoners trekken. De New Administrative Capital heeft al de hoogste vlaggenmast ter wereld, het hoogste gebouw van Afrika en de grootste preekstoel ter wereld in een ook niet al te kleine moskee. Het enige wat nog ontbreekt zijn de vele miljoenen inwoners.

Ook in de Sinaï-woestijn, die grenst aan Gaza, is er nog meer dan genoeg plek voor megalomane bouwprojecten. Misschien is al-Sisi al wel bezig om daar een nieuwe stad te bouwen voor alle vluchtelingen die Egypte in willen.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *