Bron Flickr - snamess CC BY

Is de ‘meteorologische lente’ begonnen?

Weermannen pikken het niet langer

De beelden van Gerrit Hiemstra met een fakkel bij een platgebrande weerballon gaan de hele wereld over. Het is een voorlopig hoogtepunt in een golf van incidenten waarin weermannen zich afzetten tegen de heersende macht. Analisten vragen zich af: is de meteorologische lente begonnen?

“Weermannen pikken het niet langer,” analyseert analist Delano Fokkema, volgens hem zijn meteorologen al langer een onderschatte risicogroep in Nederland. “We hebben nooit echt geïnteresseerd naar weermannen geluisterd. Jarenlang hebben we lacherig over ze gedaan en daar betalen we nu de rekening voor.”

Volgens Fokkema waren de eerste signalen jaren geleden al te zien: “Als je met de kennis van nu kijkt naar beelden van Piet Paulusma op een camping in Drenthe in 2009, kon je eigenlijk daar al veel opgekropte emotie zien. Omdat we toen niet hebben ingegrepen heeft die onvrede zich als een lopend vuurtje kunnen verspreiden.”

Nu de metereologische lente in volle hevigheid lijkt te zijn losgebarsten kunnen we er niet meer omheen, stelt Fokkema: “Het is nu echt tijd om serieus aandacht te besteden aan de kwesties die weermannen bezighouden. We kunnen echt niet meer volstaan met een itempje van een minuut aan het einde van het nieuws.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Een nieuw daderprofiel bij vliegvelden en stations!

Pas op voor brandend neerstortende weerballons,
het gevaar komt van boven!
Kunnen deze monsters de hand leggen op drones?!

Wantrouw het weerbericht, ze proberen je een tsunami of orkaan in te lokken!

Angsthaas

Reageer
gravatar

Geen nieuws: ‘weerman’ is van oudsher de afkorting van ‘brandweerman’. Nu velen dat blijkbaar vergeten zijn, komen de heren uit de kast.