De Speld Persoon van het Jaar 2011: Jan Peter Balkenende

'Olijke Zeeuw' eindelijk doorgebroken

Amper een jaar geleden sprak niemand nog over Jan Peter Balkenende. Maar dankzij de inspanningen van de olijke Zeeuw als partner bij Ernst & Young, nemen de grote bedrijven uit binnen- en buitenland opeens massaal hun verantwoordelijkheid voor mens, milieu en omgeving.

Opeens was hij daar: een man met een boodschap. Op 31 januari 2011 presenteerde internationaal adviesbureau Ernst & Young een onooglijke man met een vreemd kapsel als de nieuwe partner. Het was het begin van de doorbraak. Geen talkshow waar hij niet in beeld kwam, geen blad waar hij niet in interviews vurig pleitte voor zijn zaak. Als een komeet schoot hij omhoog; niemand kon meer om hem heen. Vanuit het niets werd de Zeeuw Jan Peter Balkenende een invloedrijk man.

Voor wie hem niet kent, is de opmars misschien opmerkelijk, maar vrienden wisten altijd al dat het gewezen CDA-raadslid van Amstelveen het in zich had: “Er loopt een rechtstreekse lijn van zijn krokettenmotie in de Amstelveense raad naar zijn recente werkzaamheden op het gebied van corporate responsibility”, zegt studievriend en bewonderaar Casper Stevens. “Een bedrijf dat goed voor de inwendige mens zorgt, zorgt ook goed voor het milieu.”

Toch had een baan in de wetenschap voor Balkenende misschien meer voor de hand gelegen. De voormalige medewerker van het wetenschappelijk bureau van het CDA, plaatsvervangend voorzitter van de NCRV en Minister van Algemene Zaken, opereert het liefst in de anonimiteit. Stevens: “Voor Jan Peter Balkenende is media-aandacht geen doel op zich, hoogstens een middel om zijn boodschap over te brengen. Hij duikt niet weg in het maaiveld, maar grijpt iedere gelegenheid aan om bedrijven te adviseren om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen.”

Volgens consultancy-analist Diederik de Beuckelaer van McKinsey ligt de kracht van Balkenende in zijn ‘holistische conceptdenken. “Jan Peter beschikt over het totaalpakketje dat cross-competentieel ingezet kan worden. Hij is een man die de synergie opzoekt en geen negen-tot-vijfmentaliteit heeft. Hij ziet geen problemen, maar uitdagingen. Verder is het een echte teamplayer, een spin in het web, klantgericht en toch flexibel. Hij toont veel initiatief en is gedreven. Work hard, play hard, daar leeft hij naar. Ideaal consultantsmateriaal dus. Bovendien spreekt hij een woordje over de grens, wat ook meegenomen is.”

Toch kent het succes ook een keerzijde: de sociale omgeving van Balkenende maakt zich zorgen over de wissel die de roem op hem trekt. Stevens: “De aandacht is nieuw, dus leuk. Maar het is de vraag of iemand die jaren buiten het zicht van de camera’s heeft geopereerd zo’n rol in de schijnwerpers aankan.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bram Stoker trekt mijn aandacht met zijn semantische benadering van het verschijnsel Balkenende. Vooral de link van het CDA met de VOC spreekt mij aan; de ijzeren partijdisciplinering met af en toe, als dialectiek voor de vorm, een (klein) groepje dissidenten. In ’77 de z.g. loyalisten (toch allemaal goed terechtgekomen, hoor) en in 2011 Koppejan en Ferrier die ageerden tegen de gedoogstructuur met de PVV. Heel in de verte zie ik ook een overeenkomst tussen Bram Stoker en Piet Steenkamp (ex-KVP), Bram schiep Frankenstein en Piet schiep een ander monstrum: het CDA. Bram werd wereldberoemd bij iedereen die kon lezen, Piet werd wereldberoemd in Nederland bij iedereen die van ‘confessie’ zijn beroep, geloof en zaligheid maakt.

Reageer
gravatar

Als scheepsbouwer is voor mij het balkeinde de kopse kant van een stuk hout.
Goed te gebruiken voor hoge belasting, moeilijk te verwerken, mits goed gedroogd een vrij ontoegankelijk stukje hout lastig om spijkers in te slaan.
Wel goed afdichten, want het watert makkelijk in zodat rotting zeer wel mogelijk is.

gravatar

Balkenende: die naam die komt van de VOC.

Ieder schip had een reling: dat was een soort hekwerk die bescherming biedt tegen het “van het schip afvallen”. Zo ontstond een hecht gezelschap van zeelieden die allen “binnenboord” gehouden werden. Met andere woorden: eensgezindheid.

Na het ruime sop gekozen te hebben was er dus een soort gedragscode, de VOC mentaliteit: alle neuzen dezelfde kant op.

Was er iemand die een andere mening had, dan werd er zolang op hem ingepraat dat hij weer in het “gareel” kwam. Lukte dat niet……..

Dan stak men een balk over de reling. De querulant werd er gebindoekt op gezet. Men prikte dan met een lans totdat de querulant over het “balkenende” viel zo pardoes de zee in. Plons.

Vandaar de VOC of balkenende mentaliteit (voornamelijk in het CDA) de dreiging met onbuigzaamheid, starheid, voorspelbaarheid en “normen en waarden” volgens de toen nog zeer bekende calvinistische onmenselijkheid.

(Waarbij niet gezegd is dat alle calvinisten geen mensen zouden zijn, of christelijkheid onmenselijk zou zijn: wel flexibel blijven denken hè?)

Reageer
gravatar

Mark,

Al mijn honderdduizenden mannelijke familieleden heten Paulus en de vrouwelijke Paulien, ten minste als een jurkje dragen. Dat is handig, want zo kan niemand zich vergissen. Maar als het koud is, dragen ze toch liever een broekje.

Reageer
gravatar

Knap van Ernst & Young dat ze nog zo lang stand houden. Als ze niet voor pinkster in elkaar donderen komen ze in het Guinness book of records.

Reageer
gravatar

Tja, Jan-Peter die altijd in de schaduw stond van zijn tweelingbroer Jan-Pieter die het nog geschopt heeft tot minister-president. Een groot succes was zijn broer overigens niet, want elk kabinet waar hij leiding aan gaf, donderde binnen de kortste keren in elkaar. Jan-Peter heeft zich vaak geërgerd aan de gebrekkige uitspraak van zijn broer die zich standaard voorstelde als Jan-Peter in plaats van Jan-Pieter en dat zelfs zo consequent deed, dat de pers het overnam. Daar moesten wij altijd erg om lachen bij de garage waar de echte Jan-Peter als tweedehandsautoverkoper werkzaam was. Hij schijnt zijn broer nog wel eens te hebben toegebeten dat hij tenminste een eerbaar beroep had, waar de mensen respect voor hadden en waar ze op konden vertrouwen. “Dat kun je van een politicus niet zeggen.”, zei hij dan. Jan-Pieter kwam ook regelmatig uithuilen bij zijn broer als er weer eens een kabinet gevallen was. Laatst kwam hij nog langs om zich te beklagen dat niemand nog wist wie hij was, terwijl hij nog maar net een jaar vertrokken was. Maar ja, toen was zijn broer inmiddels al vertrokken naar Ernst & Young. “Het is een baan met minder aanzien, maar ik zie er meer carrièremogelijkheden dan hier.”, zei hij toen hij afscheid nam.

Reageer
gravatar

Hij heeft er hard voor gebeden, eh gereden en veel voor geincasseerd!

“over de wissel die de roem op hem trekt.”
OpofferING heet dat.

Reageer
gravatar

Volslagen belachelijk. Vriendjes-politiek en doorgestoken kaart. Iedereen weet, zelfs Piet Paulusma, dat de persoon van het jaar 2011 zou moeten zijn: Monique Sluyter!

Reageer
gravatar

Toch is het een man die nog veel moet leren.
Waar het in het leven om gaat is dat je 130 km per uur kunt rijden, zelfs als de aanpassing daarvoor ruim het dubbele kost van de besparing op kunstsubsidies.
En wat ie moet leren is dat je ‘strenger straffen’ moet roepen als een scheet dwars zit. Zelfs als het niet uitvoerbaar is.
En dat je je ziel aan de duivel verkoopt tegen iedere prijs, zelfs als het om het zieleheil van kinderen gaat: stuur ze terug naar de rimboe, naar Angola of waar dan ook naar toe. Weg ermee!
En altijd blijven lachen, wie je ook belazerd, hoeveel en vaak je je eigen principes ook verloochent: Lachen!
Komisch toch?

Reageer
gravatar

Ach ja, die Balkenende. Hij roept bij mij altijd het beeld op van het knapste jongetje van de klas. Een gek beeld, ik weet het maar ik kan het ook niet helpen. Het zou me niet verbazen als hij ook inderdaad het knapste jongetje van de klas was.

Reageer
gravatar

U bent vandaag wel een kritisch Rotterdammer z.h., heer Jeettje. Maar om uw vraag te beantwoorden: het begon al in alle klassen van het lager onderwijs. Altijd zijn huiswerk gemaakt, dit nog goed gedaan ook, op tijd naar de kapper, voldoende voor vlijt en gedrag, nooit de dominee pesten tijdens de cathechisatie en meer van dat soort dingen.

gravatar

Och, dat valt wel mee, heer Spaland; ik heb vernomen dat deze kwant iets in de politiek gedaan schijnt te hebben, en naar mijn ervaring kan men dan niet precies genoeg zijn, wil men alle vingers nog aan de hand kunnen tellen.

gravatar

Jeettje,

Dat is misschien zo in de Rotterdamse politiek sinds het overlijden van de heer P. Fortuijn, maar hier zijn wij niet te beroerd om een handje uit te steken, zelfs niet in eigen boezem. En geen Boezembocht, zoals in jouw hartloze Rotjeknor, maar Brabants Glorie!

gravatar

Hm, een grote uitlating van een klein denkraam, zoals de grote meester Marten dat placht te noemen. Het is alom bekend dat de heer Fortuijn gecharmeerd was van de jonge professor of iets dergelijks, maar wat dat nu met Boezembocht of Boezemsingel te maken heeft ontgaat mij.

gravatar

Bij dit alles wil ik nog opmerken dat men het tochtje van oudsher placht aan te duiden als “riooltochtje”, daarmee doelend op de oorspronkelijke functie van het betreffende waterwerk te Den Bosch. Om onduidelijke redenen spreekt men thans opeens van de “Binnendieze”. Kennelijk betreft dit een eufemisme.

gravatar

Henk met die Rotterdamse achternaam,

De oorspronkelijke functie van de Binnendieze was veel meer dan riool. Het was ooit samen met de Dieze, de Dommel en de Aa de commerciële slagader van deze schitterende historische stad. De grotendeels overkluisde Binnendieze is nu een toeristische trekpleister van jewelste. Zeker voor kabouters.

gravatar

Het is mij bekend, Paulus 🙂 Ik verwonder mij alleen maar over de hoeveelheid namen die aan het tochtje worden gegeven. Ik weet dat men kon opstappen – of instappen – aan de Vismarkt. Ik herinner mij daar een zaakje “Het Klavier” alwaar een uitstekende uitsmijter werd geserveerd. Maar ja, dat was rond 1990. De toenmalige charmante bediening zal er wel niet meer in functie zijn.

gravatar

Graag als blijk van “waardering” een veiligheidsspeld door de oren van deze oelewapper (En ezel = Balkende), dat heeft hij wel verdiend als Speldman van het jaar !

Reageer
gravatar

Op 16.734.100 mensen in Nederland na is iedereen een fan van Balkende, door sommigen onterecht aangeduid als Bakellende. Wat heeft het CDA toch veel aan zetels gewonnen na zijn prachtige kabinetten.

Reageer
gravatar

Ten tijde van de verzuiling ging dat argument op, maar sinds we aan het polderen zijn geslagen kunnen gereformeerde Zeeuwen een rooms mondje hebben. Je kan nergens meer op vertrouwen, vroeger waren vooroordelen gewoon wáár.

gravatar

Het is een uitspraak die doet vermoeden dat deze ten grondslag ligt aan een wanhopige zoektocht naar een positief element.

De bewering is echter inhoudsloos: zelfs Henk en Ingrid spreken een woordje over de grens, doch dat wil nog niet zeggen dat men daar dan ook begrijpt wat zij zeggen zodra ze verder dan de toegangspoort van de camping komen.

gravatar

Maar dat zal gaan om een camping van een Nederlandse eigenaar die aldaar tevens een grutterij bedrijft met een ruim assortiment kruimige aardappelen. Uitspattingen zijn mogelijk in de vorm van Surinaamse broodjes kip-kerry en bakkeljauw.

gravatar

De snertreceptuur van Unox is snert. Dit omdat men hierin de eigen rookworst verwerkt. Dit dient rookworst van de HEMA te zijn. Let wel: de erwtenbrij is akkoord, geen kwaad woord daarover alhoewel bereiding uit hele erwten de voorkeur verdient boven die uit spliterwten. Maar op dit punt ben ik bereid een oogje toe te knijpen. Rookworst die niet van de HEMA is betreft echter een beginnersfout.

gravatar

Henk met dubbele Rotterdamse achternaam,

Uit welingelichte bron binnen Unilever heb ik vernomen dat de HEMA-worst uit de kookketel van Unox in Oss komt. Zelfs de loodjes verschillen niet.

gravatar

Henk met die lange achternaam,

Dat zou de inkoper van HEMA wel willen.
Heb jij de proef op de som genomen? Nou ik wel:

een Unox-rookworst + een van de HEMA = zelfde smaak

Trekken we ze van elkaar af, dan is er geen smaakverschil over.

gravatar

kijk zo leren we de linkse kerk weer kennen . allemaal salonsocialisten die alleen hun eigen armen ondersteunen !!!! nu is het weer balkellende die zijn eigen verrijkt bij een dure firma waar henk en ingrid zelfs niet voor de deur mogen staan ..en een hardwerkende nederlander zoals ik ken het weer betalen natuurlijk !!!!!!!!!!

Reageer
gravatar

“Toch had een baan in de wetenschap voor Balkenende misschien meer voor de hand gelegen.”

Wellicht. Wij van de Vrije Universiteit kenden de heer Balkenende vooral als de uitvinder van “de Balkenendenorm”. Dit wilde zeggen dat tentamens zó makkelijk werden gemaakt dat iedereen ze haalde en er geen herkansingstentamen hoefde te worden vervaardigd.

Met dit systeem doen wij momenteel goede zaken aan onze vestiging Windesheim, maar ook aan onze faculteit politieke wetenschappen.

Reageer
gravatar

Anders dan die andere coryfee van confessionele huize, Jack de Vries is hier toch de man met de profetische blik die het water- en ijsvrij blijven van de Hedwigepolder heeft geëntameerd? De man die -bijna terloops- de Belgen in een kabinetscrisis en algehele taalverwarring heeft gestort? Het is niet meer dan terecht dat zo’n pareltje eens tussen het grind wordt uitgelicht. Alsnog het Légion d’Honneur voor hem en vooruit ook nog Pour la Mérite. Wat zeg ik; óók nog de Orde van de Kousenband voor voor deze grote Europeaan: Honni soit qui mal y pense!

Reageer
gravatar

Wij kennen deze man al langer. Hij is al meerdere keren bij Ons langs geweest om te melden dat hij weer een kabinet had verprutst. Voor de rest best een lieve man hoor, maar leiding geven is gewoon niet zijn sterkste punt.

Reageer
gravatar

Knap dat u deze speld in de hooiberg vindt. Had nooit van de beste man gehoord. Maar ben onder de indruk van de volhardendheid waarmee hij de bedrijven aanspreekt op hun verantwoordelijkheid voor het falen van de voorgaande twee regeringen.

Reageer
gravatar

Beste Speld redactie,

Hartelijk dank voor het verder meewerken aan mijn profilering.
Op de 3e donderdagavonden van de maand (tussen 21:00-21:30) heb ik nog eventueel ruimte voor een commissariaat.
Bel even als jullie interesse hebben voor iemand met mijn mate van ‘global exposure’

Reageer
gravatar

Dit verbaast mij: iemand met zo een naam die voor buitenlanders bijna niet uit te spreken is (voor vele Nederlanders zelfs al te moeilijk) kan men toch niet zonder toezicht in het buitenland laten opereren?
Ons internationaal aanzien loopt weer hevige averij op, vrees ik.

Reageer
gravatar

Nee hoor. Fonetisch is het toch gewoon Balku-endeh. Zo hoorde ik het tenminste vroeger in vervlogen tijden op Hilversum 1.

gravatar

Dan blijf ik toch staande houden dat men het buitenland -waar wij nogal veel van hebben- het niet aan kan doen met deze olijke Zeeuw fonetisch te moeten converseren.

Vooral in bepaalde niet-westerse talen zou dit een totaal verkeerd beeld kunnen opleveren van het beschavingsniveau van Nederland, hetgeen onze economie beslist niet ten goede zou komen.

gravatar

Laat ik nu denken dat iemand die er ongeveer zo uitziet en een vergelijkbare naam heeft, korte tijd in de landelijke politiek is opgetreden ?

Die dubbelganger van hem is wel eens voor de perscamera’s geweest. Ja: ik herinner het me, enkele decennia geleden, die heeft in de tweede kamer als getuigedeskundige iets onbelangrijks uitgelegd. Of zoiets.

Reageer