Flickr CC, Photo: 4 en 5 mei Amsterdam

Stille tochten onopgemerkt gebleven

"Ik kwam erachter omdat een vriend van me toevallig zijn hond moest uitlaten"

Ook in 2011 bleef het overgrote deel van de stille tochten onopgemerkt, zo blijkt uit onderzoek. Volgens deskundigen kampen de geluidsloze protestmarsen met een imagoprobleem.

Onderzoekers denken dat het aantal stille tochten ernstig wordt onderschat. Frits Treurniet van het Centraal Bureau voor de Statistiek: “Het is niet bekend hoeveel stille tochten er precies hebben plaatsgevonden. De laatste stille tocht die wij hier registreerden, was vorige week woensdag. 8300 mensen hebben toen ruim anderhalf uur door de straten van Almelo gelopen. Ik kwam er toevallig achter omdat een vriend van me op dat moment zijn hond moest uitlaten en me een foto doormailde.”

Organisatoren hebben nog geen duidelijk plan om stille tochten zichtbaarder te maken. Tony Karnblik, initiatiefnemer van een stille tocht die vermoedelijk gisteren ergens in een buitenwijk van Purmerend plaatsvond: “Het is moeilijk om een stille tocht beter op de kaart te zetten zonder je identiteit te verloochenen. We hebben geëxperimenteerd met geluidsluwe tochten waarbij fluisteren tot 29 decibel geaccepteerd werd, maar dat gaat toch ten koste van de sfeer.”

Internationaal is de stille tocht ook een onderbelicht verschijnsel. In 2007 werd er toevallig eentje ontdekt tijdens de zoektocht naar avonturier Steve Fosset in de Verenigde Staten. Beelden van Google Earth leverden geen spoor van de miljardair op, maar in de woestijn van Nevada troffen webloggers wel een stille tocht aan van zeker tienduizend mensen.

De meest indrukwekkende stille tocht tot op heden stamt overigens uit 1973. Men vermoedt dat deze tocht in de provincie Noord-Brabant plaatsvond, maar waar precies en hoeveel mensen meeliepen, is helaas onbekend.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De eerste stille tocht is waarschijnlijk de Uittocht der Kabouters, nog ver voor 1973. Deze vond plaats na de moord op Koning Kyrie, de kabouterkoning.
Waarschijnlijk is de tocht begonnen in Veldhoven, aan óf de Koning Kyrieweg, óf de Aerdmennekesbaan.
Aangezien Peerke R. de Vries toen nog niet op TV was, evenals Opsporing Verzocht, is deze moord nooit opgelost, ondanks sterke aanwijzingen richting ene Pierre K, beter bekend als Vader A. die hierna zijn smurfen-imperium ongehinderd kon uitbreiden.

Reageer
gravatar

Mijn geesteskind D. Rakula staat ambigue t.o.v. stille tochten.

Als er maar geen kruisen zijn is het goed: hoe meer witte maagden hoe beter voor de zwarte verrotte herlevende lijken. Nadat de koude vlaag van de onzichtbare stille tochtgangers voorbij is getrokken ontstaat uit de gistende rode graal het levensgevende hete bloed dat het voedsel is van de naar de hemel opstijgende Phoenix.

Het woord “processie” is een slap aftreksel van dit aloude alchemische proces.

Reageer
gravatar

Misschien is het het overwegen waard om aan het begin van iedere stille tocht een minuut stilte-boycot in te voeren? Zoals bij de uitvaart van Kim Jung-Il ‘s werelds grote politici het goede voorbeeld gaven? Dat lost 90% van alle hier gesignaleerde problemen op.

Reageer
gravatar

Jullie maken er wel grappen over, maar het is best eng. Hoe organiseren ze het? Er worden duidenden mensen opgetrommeld voor een tocht op een zeker moment op een bepaalde plaats en niemand merkt er iets van. Geen advertentie in de dagbladen, geen site op het internet, enzovoort. Het lijkt een samenzwering.

Reageer
gravatar

Ik heb daar wel een idee over, heer Spaland, vakkennis verloochent zich toch niet, hoe men dat ook probeert.
Het schijnt mij een voornamelijk psychologisch effect toe, waarvan de term op dit vroege uur mij even is ontschoten waarvoor excuus,doch bedoeld effect is dat men iets ziet of doet omdat anderen het doen.

Bijvoorbeeld het strak omhoog staren midden in een winkelgebied, aldus de suggestie wekkend iets van groot belang te zien, eventueel met wijzen, hoewel dat laatste eerder een vergroving is dan een verfijning. Het is opvallend hoe snel de menigte aangroeit die met u mee staart.

Zelf overkomt mij dat ook wel eens: dan loop ik in gedachten verzonken over de Hoogstraat, Coolsingel of de Meent, en dan merk ik op een gegeven moment dat er zich toch wel veel voetgangers achter mij zich dezelfde richting op begeven. Op marktdagen ligt dat aantal zelfs significant hoger: de Binnenrotte mag wat dat betreft als berucht worden omschreven.

Wellicht zou hiermee het ontstaan van de Rotterdamse marathon kunnen worden verklaard. Nader onderzoek lijkt mij niet overbodig.

gravatar

Nadat ik met mijn doorwaakt gestel uw ochtendmissieve had gelezen, ben ik direct in actie gekomen. Ik heb mij begeven naar het (ahum) gelijknamige winkelcentrum alhier teneinde aldaar strak omhoog te staren.

Helaas mislukte de proefneming door interveniërende complicerende factoren. De winkeliersvereniging was op het onzalige idee gekomen om deze zaterdag een feestelijk tintje te geven door een optreden van de u wellicht bekende Ganzenfanfare. Ik had mij juist in de door u aangeraden houding opgesteld toen opeens een spektakel losbarstte van mensen, muziek, ganzen en veel gegak. Niemand die enige aandacht schonk aan mijn omhoogstaren.

U weet dat ik welwillend tegenover ganzen sta, maar zij hebben mijn dag wel een beetje verziekt.

Later heb ik het opnieuw in Rotterdam geprobeerd, maar ook daar waren er complicaties. Het was me het dagje wel, heer Jeettje.

gravatar

Ach, dat betreurt mij dit te vernemen, heer Spaland. Maar bedenk: de moeite getroost in naam der wetenschap geeft geen garantie immer vruchtvol te zijn. Ik kan u uit eigen observatie, ja zelfs ervaring, verzekeren dat meer dan 90% der experimenten niet het beoogde resultaat geven. Toch blijft het nut onaantastbaar. Zoals u zelf al bemerkte waren er interveniërende factoren, welke, mits goed genoteerd en gedocumenteerd, als te vermijden constanten hun nut zullen bewijzen. In dit geval dus ganzen: ik meende al te bemerken dat de populatie op en rond de Noordsingel enigszins was uitgedund.

Neen, ik ben niet familiaar met het door u opgevoerde volksvermaakfenomeen wat zich in dat winkelcentrum afspeelde.

Maar ik geef u mede het op een zomerse dag nog eens te proberen: het weer is namelijk ook een factor van doorslaand belang, al was het maar om zelf geen koude voeten op te lopen.

gravatar

Inderdaad te vermijden constanten aangezien achteraf bleek dat het optreden vooraf keurig was aangekondigd op de website van het winkelcentrum.

Zo was dit ook bij de complicaties te Rotterdam. Ik had mij halverwege de Hoogstraat opgesteld en de blik strak naar boven gericht. Dit was juist om 12.10 uur. Als Rotterdammer weet u dat op dat moment de klok van de Laurenskerk gaat luiden. Een begrijpelijke kleine afwijking nu de toren er al sinds de middeleeuwen staat. Maar de proef mislukte daardoor wel.

Na een bakje koffie bij La Place een nieuwe poging ondernomen op het beursplein. U raadt het al: dit was juist om 13.27 uur op welk tijdstip de klokken van het beursgebouw dagelijks gaan klingelen ter herdenking van het feit dat op dat tijdstip van de dag het bombardement van Rotterdam aanving.

Allemaal dingen die achteraf bezien vermeden hadden kunnen worden. Ik stel het verder uit tot de zomer. Dit geeft mij tijd om een lijstje te maken van vooraf kenbare verstorende factoren.

gravatar

En toch vind ik dat Melanie Schulz etcetc. maatregelen moet treffen.
Net als bij die elektrische auto’s, hoor je zo’n stille tocht niet aankomen en word je onder de voet gelopen voor je er erg in hebt.
Kan er niet iemand met een toeter of een ratel voorop lopen?

Reageer
gravatar

@Joop Levender,

Hey Jopie,

Moet datte nou eght een stil tochtje worden? Ik weet nog datte Theo van Goh d.m.v. een Lawaairige tochtje werd uitgezwaaid!

Waarum is dat geen trendy dingetje geworden?

Reageer
gravatar

Ik had thuis ook last van een stille toch. ongemerkt daardoor een verkoudheid opgelopen. Geen idee hoeveel mensen toen de woonkamer zijn gepasseerd. Ik vraag me af wat de stanndpunt van de PVV is ten opzichte van dit onderwerp. Veiligheid is voor hun een groot issue en ik neem aan dat met volle straten de animalcops worden belemmerd in hun werkzaamheden.

Reageer
gravatar

Ik maak ook wel eens een stille tocht over grotere afstand: met de NS in een stiltecoupé.
Hoewel ik moet zeggen dat men beter in een gewone coupé kan gaan zitten voor de stilte, maar het idee telt ook mee, natuurlijk.

Reageer
gravatar

Gisteren in het winkelcentrum ook een stille tocht. Maar de mensen hebben totaal geen respect meer voor de stille tocht. Ze liepen dwars door elkaar heen, in de richting die ze maar wilden en in plaats van stil en devoot te zijn kwekten ze er maar lustig op los. Triest. Vandaag dus een stille tocht houden tegen de verpeste stille tochten.

Reageer
gravatar

In Enschede hielden ze vorige week een stille tocht met honden wegens vergiftigde honden. De honden snapten er alleen niks van. Die blaften en gromden volop. Een aantal ging onderweg zelfs lekker van bil.

Reageer
gravatar

Ik sta op alle stillemarkten bij het startpunt. Ik verkoop alles dat u nodig heeft bij uw stilletochten, zoals kaarsen en waxinelichtjes, teddybeertjes, bloemen, verwenskaartjes, monddoekjes, wandelmedailles en draagbare antigeluidversterkers.

Reageer
gravatar

Wij organiseren stilletochten per autobus naar Kevelaar. De reisbegeleidster gebruikt daarom blindentaal.

Halverwege krijgt u een driegangendiner met een witte, een bruine en een krentenbol benevens een spectaculaire presentatie van dure overbodige producten, die u stilletjes worden aangepraat.

U krijgt ruime tijd om de kerstmarkt in het bedevaartsplaatsje te bezoeken. Pas na een kwartier vertrekt u terug naar huis.

Reageer
gravatar

Ik heb gehoord dat deze tocht geheel over fluisterasfalt gaat? Maar voor mij is fluisteren niet echt stil. Meer een fluistertocht dan toch?!

gravatar

Is er wel eens gedegen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de stille, bordloze eenmansdemonstratie tegen eenzaamheid?
Ik heb daarover niets kunnen vinden in Pubmed of een andere wetenschappelijke databank. Dit zou op zijn minst een reden voor promotieonderzoek kunnen zijn.

Reageer
gravatar

Jammer dat Donner is overgestapt…ik bedoel, dat baantje van de RvS kado heeft gekregen (voor Kerst).

Anders hadden wij op deze ‘uiterst integere staatsman’ kunnen rekenen, om met een noodwetje te komen voor Stille tochten!

Nogmaals, jammer…

Reageer
gravatar

Geheel mee eens. Een dergelijke stille gave wil ik wel eens achterlaten voor figuren die in een lift staan te roken. Dit uiteraard op het moment dat ik zelf uitstap. Soms komt er daarna een alleraardigst tumult uit de liftschacht.

gravatar

Ik wis niet dat Ivo Opstelten over zoveel “stillen” beschikt dat ze optochten kunnen houden. Met zulke aantallen kunnen er best een paar duizend overgeplaatst worden naar de uniformdienst.

Reageer
gravatar

Kijk! dit kan dus niet dat stille tochten niet gehoord worden! Dat is ongehoord!
Ik zal de wet veranderen en strengere straffen uitdelen.

gravatar

Indrukwekkende stille tocht in 1973 ergens in Brabant? Dat moet een zogenaamde stille omgang vanwege een houten Mariabeeld in ‘s-Hertogenbosch zijn geweest.

Die omgang (rondje door het centrum voor slenteraars) elke avond in de meimaand wordt steeds minder gelopen, waarschijnlijk door toenemende corpulentie.

Reageer
gravatar

Hemeltje, ben ik toch opgemerkt, terwijl ik toch zo mijn best heb gedaan mijn aanwezigheid stil te houden.
Wat kan ik nog meer doen ? Toch maar proberen om stil en onzichtbaar te zijn, lijkt me !?

Reageer
gravatar

Niet goed opgelet, Jeettje? Die dansparade is liudruchtig, doch met stille trom vertrokken. Daar zijn we mooi vanaf.
Het Zomercarnaval is m.i. het enige carnaval dat in ons land een plek waardig is. De lelijkste eendjes uit het dagelijks leven worden dan de prachtigste paradijsvogels. Doe mij maar de hele zomer Zomercarnaval! (ALLE vier dagen zomer die we hebben)

Reageer
gravatar

Ach, is dat zo? Nu ja, ik zie de tocht nooit, alleen het geluid wil nog wel eens hinderlijk doordringen hier bij verkeerd staande wind.
En als men toch lelijke dingen mooi wil maken: kan dat niet beter op Zuid gehouden worden dan? Me dunkt dat daar genoeg is om het zomercarnaval het hele jaar door te houden, te laten verglijden in een herfst en wintercarnaval, zoiets

gravatar

Ja, ben er wel voor in al dat feestgeruis. Maar ja, dat gaat dan weer ten koste van zo’n stille tocht. Kan dat niet gescheiden blijven?

gravatar

Weer een goede reden om camera toezicht in de openbare ruimte uit te breiden.
Zo kunnen de toezichthouders een bijdrage leveren aan het wetenschappelijk onderzoek naar stille tochten.

Wel moeten de camera’s dan van microfoons worden voorzien om te horen of een tocht wel stil is.

Reageer