‘Ron Brandsteder niet hard genoeg aangepakt door commissie-De Wit’

SP wil allround entertainer dwingen tot transparantie

De SP heeft kritiek op het verhoor van mediapersoonlijkheid Ron Brandsteder bij de commissie-De Wit. Volgens de oppositiepartij werd Brandsteder niet kritisch genoeg benaderd.

Ewout Irrgang, SP-woordvoerder van Financiën, vermoedt dat de allround entertainer op de hoogte was van de solvabiliteitsproblemen van ING ten tijde van de crisis in 2008. Brandsteder ontkent dit: hij zou in die periode te druk bezig zijn geweest met een theatertour met André van Duin. Irrgang noemt die verklaring ongeloofwaardig: “In kringen rond Brandsteder was de kwetsbare positie van ING al langer bekend. Het is nauwelijks voor te stellen dat niemand hem daarover ingelicht heeft. Dan is het niet sterk om de verantwoordelijkheid af te schuiven op André van Duin.”

Irrgang heeft geen goed woord over voor de vraagstelling van de commissie. “Ze leken vooral met zichzelf bezig. Ze zaten daar alleen maar om bevestiging te krijgen. Ik heb me echt zitten ergeren aan vragen als: ‘Heeft de Nederlandsche Bank mij tijdig ingelicht over de solvabiliteitsproblemen bij de systeembanken?’ en ‘Ben ik bekend van tv?’. Dat is niet de manier waarop je Ron Brandsteder dwingt tot transparantie.”

Volgens het SP-kamerlid is de weinig kritische opstelling van de commissie onbegrijpelijk, zeker gezien alle documentatie over Brandsteder in de periode 2008-2009. “Ik had meer het idee dat ik naar een quiz zat te kijken dan naar een kritisch verhoor waarbij waarheidsvinding voorop staat.”, aldus Irrgang. “Je zag ook dat veel vragen heel cryptisch beantwoord werden met vage aanwijzingen, waar we uiteindelijk niets mee opschieten.”

Om lering te trekken uit het verleden wil de SP dat de onderste steen alsnog boven komt. “Nu blijft onduidelijk of de heer Brandsteder destijds kennis had van de hoogte van de kapitaalinjecties, instabiele depositogarantieregelingen of het falende toezicht in de bancaire sector. Als hij ervan op de hoogte was, had dat namelijk gecommuniceerd moeten worden met De Nederlandsche Bank. Ik begrijp dus niet waarom de directeur van DNB in die gehele periode niet één keer met Ron Brandsteder heeft gebeld.”

Het gesprek met de commissie kende een opvallend verloop. Gedurende het verhoor begon Brandsteder steeds meer vragen bevestigend te beantwoorden, inclusief de slotvraag van de commissievoorzitter: ‘Ben ik Jan de Wit?’.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Gingen ze of gingen ze niet de boot in.. toen ze samen in zee gingen nadat ze de kegels uit een virtuele boom hadden gevangen.. graag wil ik meer transparantie van de gebruikte cellotape door de editor..

Want ik zag een klepel in slow-mo en dat specifieke moment leek toch erg sterk op een gefixte weddenschap opgezet door een massa bruiden uit het voormalig USSR en China net na de culturele revolutie in samenwerking met stichting aap.

Reageer
gravatar

Ik weet niet wat Ewout Irrgang bezielt met zijn kritiek op de commissie van nota bene zijn eigen SP-collega Jan de Wit. Ron mag dan wel een slechte naam hebben en hij is daarover niet doorzichtig, maar iedereen weet toch al lang dat hij eigenlijk Brandsteker heet.

Ewout, wat wil je? Dat ik straks ook aan Jan moet vertellen, dat ik eigenlijk Paula heet en een spaarrekening heb?

Reageer
gravatar

Het is buitengemeen unfair nu de hele bancaire fraude op te hangen aan Ron B. Wat heeft de man nu eigenlijk gedaan in de kapitaaltransfermarkt? Oké, hij is zoon van de Sony-importeur en oké, hij heeft in zijn shows driftig gestrooid met Sony producten om de zaken van zijn vader te promoten. Maar daarentegen heeft hij toch ook bij een bekende lachtherapeut annex ex-operazanger (Len del Ferro) lessen gevolgd in “het lachen op tv”, zoals de quasi spontane schaterlach, de lach-als-de-boer-met-kiespijn, de lach-of-ik-schiet-lach; hebben wij daar niet allemaal van genoten? Nou dan?. Dat men nu dit TROS-fossiel uit de jaren ’80 voor een enquête-commissie daagt; absoluut stijlloos. Wanneer wordt trouwens Sjuul Paradijs voor de gezworenen gebracht, of ontloopt die dikke Telegraaf en WNL-prolurk en agitator-achter-de-schermen nu wéér de gerechtigheid? Zeker vriendjes in de magisteriële en bancaire sfeer …

Reageer
gravatar

Voor u een kort uitstapje in de Iconografie. Inderdaad: Ron Brandsteder is (met André van Duin en Corry van Gorp) hét Icoon der Iconen in de Tros-historie. En met Sony is absoluut niets mis; u heeft immers álles van Sony, nietwaar? Dus u bént al bijna super-Sonisch! Van harte proficiat!

gravatar

Die Brandstichter weer?

Voor straf een verkwistend showtje opvoeren met de hele commissie!

Reageer
gravatar

Ik zou ook al z’n kleinkinderen – voor zover geboren tussen 2005 en 2007 – laten ondervragen door de heer Bullens. Met een telraampje erbij.

Reageer
gravatar

“Dat is niet de manier waarop je Ron Brandsteder dwingt tot transparantie”

Had hem dan een glas wijn of beter een fles wijn voorgeschoteld!!!

En natuurlijk een taxi achteraf!

Reageer
gravatar

We kunnen de integriteit van de heer Brandsteder wel in twijfel trekken aangaande de betrokkenheid met dit debacle, maar besef wel, zoals Ron mij toevertrouwde; “Ooit een voedselbank op de Wallen gezien Jeremy?”
De nieuwe Boshart verdient een standbeeld.

Reageer
gravatar

Van tweeën één: Of uw voornaam is Jeremy of u doelt hier impliciet op Ron Jeremy; een bekend ambachtsman uit de VS. Er is weliswaar een duidelijke link tussen het werkterrein en de werkzaamheden van deze nijvere ZZP-er enerzijds en genoemde Wallen anderzijds, maar uw hint richting voedselbank ontgaat mij ten enemale. Maar we zijn het er over eens dat R. Brandsteder alles in zich heeft om tot een ‘nieuwe’ Majoor Boshard uit te groeien: ook zonder geslachtsverandering een waardig colporteur voor het Leger des Heils-lijfblad “De Strijdkreet”.

gravatar

We kunnen de integriteit van de heer Brandsteder wel in twijfel trekken, maar besef wel, zoals Ron mij toevertrouwde; “Ooit een voedselbank op de Wallen gezien Jeremy?”

Reageer
gravatar

Tja, dat krijg je als het meest bekwame lid van de commissie, die naar eigen zeggen twee jaar dag en nacht op de materie gestudeerd had, zijn lier aan de wilgen hangt.

Reageer
gravatar

Zolang het niet bewezen kan worden dat Ron informatie heeft achtergehouden, heeft hij het niet gedaan.

Van een betrouwbaar lid binnen onze familie weet ik dat Ewout Irrgang geprobeerd heeft in het panel van het succesvolle en populaire programma Wie van de drie te komen. Ron heeft daar persoonlijk een stokje voor gestoken. Hij had gelijk in de gaten dat Irrgang het wilde gebruiken om de opperclown van zijn partij van de troon te stoten.

Het opgeklopte verhaal van Irrgang is gebaseerd op rancune en teleurstelling.

Reageer
gravatar

Graag zag ik de geruchten ontzenuwd danwel bevestigd dat ING-Grope de hoofdsponsor zou zijn van het nieuwe spelprogramma ‘Ron’s divorse-quiz’.

Reageer
gravatar

Ik kan dit bereicht bevestigen noch ontkennen. Wel ben ik wars van het overmatig gebruik van Engelse woorden in onze mooie Nederlandse taal. Het programma zal dan ook Ron’s ScheidING-programma gaan heten.

gravatar

Ik kan me van het hele verhoor weinig meer herinneren, los van dat we aan het einde cadeautjes kregen. Ik had dus blijkbaar de meeste vragen wel goed beantwoord.

Dat men te weinig kritisch was valt mij uiteraard niet te verwijten. Ik bedoel: wie ben ik om daarover te oordelen?

Reageer
gravatar

Brandsteder treft geen blaam. Niemand heeft blijkbaar om zijn mening gevraagd! Hoe knullig! Nou is het net of hij van niks weet, terwijl wij allemaal heel goed weten dat hij dat zelf niet weet.

Reageer
gravatar

Brandsteder had in die tijd een flinke positie in aandelen ING opgebouwd. Binnenkort zal ik heel Nederland laten weten hoe het zit, de onderste steen zal boven komen!

Reageer
gravatar

Dan heeft hij toch één grote fout gemaakt:
Conform de stelling van mijn geachte collega Sem van Berkel “De Poet Moet” had hij toch tenminste zijn posities in ING met put opties moeten afdekken, al was het maar om ieder schijn van handel met voorkennis te vermijden.

gravatar

Juist in DIE tijd maakte Dr. Bernard de overstap naar de Triodos bank. Volgens eigen zeggen zou dat te maken hebben gehad met ‘ideologische inzichten’. Dat klinkt onwaarschijnlijk gezien de andere activiteiten van Dr. Bernard. Aan hem nu bevredigend antwoord te geven op de vraag: “Dokter, dokter, óóóhw…..?”

Reageer
gravatar

Triodos bank?? Nu wordt de rol van Hanneke ‘mijn geld gaat goed’ Groenteman ook waard om eens nader te bekijken.

gravatar

Had de onderkop niet moeten zijn: ‘SP wil allround entertainer dwingen tot transpiratie’ ?

Reageer