Influencers vermelden niet dat ze reclame maken voor Servische wapenfabrikant

‘Reclame Code Commissie maakt zich zorgen’

Als je wel eens op Instagram komt, is het je misschien opgevallen. Verschillende bekende Nederlanders gaan op de foto met semi-automatische geweren van de Servische wapenfabrikant Zastava Arms. Het ziet er spontaan uit, maar in veel gevallen worden ze daarvoor betaald.

Afgelopen maandag plaatst Anna Nooshin een foto van zichzelf in een bikini met een M84 in haar handen. Als bijschrift staat: “Lekker dagje knallen op het strand met m’n gun van Zastava Weapons. Ligt heerlijk in de hand. Enjoy life to the fullest. #beach #love #weapons” Dergelijke posts zijn ook te vinden op de pagina’s van andere influencers, zoals Ferry Doedens, Tim Hofman en het zusje van Doutzen Kroes. Laatstgenoemde knalt in haar nieuwe dieetboek een kokosnoot kapot met een M02 Coyote.

Simone Woest van Stichting Reclame Code maakt zich zorgen om dergelijke posts. “Het loopt de spuigaten uit. Gisteren zag ik bijvoorbeeld een vlog waarin Laura Ponticorvo met een semi-automatisch geweer aan het ontbijt zit. Dan denk ik: volgens mij is hier sprake van product-placement. En dat is prima, het probleem is alleen dat het nergens expliciet wordt vermeld.”

Volgens Woest is dat wel verplicht. Influencers riskeren een boete als ze niet duidelijk maken dat ze worden betaald om een bepaalde boodschap over te brengen aan hun fans: “Natuurlijk, Zastava Weapons ziet in deze campagne een kans om een jonge doelgroep wapens te verkopen, maar kinderen moeten wel kunnen inschatten wanneer hun idolen daarvoor betaald worden of niet.”

Toch is het laatste woord over de campagne nog niet gezegd. Ron Brandsteder plaatste ook een foto met een mitrailleur van Zastava, maar werd daar naar eigen zeggen niet voor betaald: “Ik vind dit gewoon vet.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Is Ramona wel de juiste persoon als Influencers voor wapenfabrikant Zastava Arms?

Op Twitter en Facebook kun je lezen dat de meeste wapens namelijk naar islamitische terroristen gaan. #islam #kill #hate #weapons

Als deskundige op het gebied van advertising raad ik Zastava Arms aan om als influencers een boerka-babe met een AK47 in haar armen aan te stellen.

Dat verkoopt veel beter. 😉

Corrie.

Reageer
gravatar

Tenzij die ook van blauwe bonen wordt gezet. Het schijnt onder R.T. Erdogan’ s nieuwe grondwet trouwens voor Turkse staatsburgers in binnen- en buitenland verplicht te zijn Koerden alleen op blauwe bonenkoffie te vergasten. Geheel vrijwillig hebben zich daartoe circa 25 miljoen Turken in West-Europa verzameld om ons (vuile fascisten en nazi’s) een nieuwe koffiecultuur bij te brengen: geen filterkoffie meer, geen poederkoffie, geen Senseo, geen Nespresso, maar uitsluitend Erdogan’ s I.S. padjes met toegevoegd Polonium.