Rosenthal: ‘Buitenland te veel met zichzelf bezig’

'Voor veel buitenlandse politici stopt de blik op de wereld bij de Nederlandse grens'

Het buitenland is te veel in zichzelf gekeerd. Dat zegt minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken vandaag in een interview met Trouw.

“Voor veel buitenlandse politici stopt de blik op de wereld bij de Nederlandse grens”, aldus Rosenthal. “Dat is op de lange termijn onverstandig, want het buitenland verdient zijn geld voor een belangrijk deel in Nederland. In de snel globaliserende wereld van vandaag kun je niet uitsluitend gericht zijn op Azië, Duitsland en Amerika, omdat je steeds meer afhankelijk bent van de wereld binnen onze landsgrenzen.”

Volgens Rosenthal is het buitenland steeds meer bezig met de eigen belangen: “Dat zag je bijvoorbeeld aan de Amerikaanse noodhulp na de aardbeving op Haïti. Maandenlang heeft men zich blindgestaard op het helpen van de lokale bevolking. De economische positie van Nederland kwam in dat verhaal nauwelijks meer voor.” Rosenthal noemt ook de G20, waar Nederland de laatste keren niet meer werd uitgenodigd: “Ook daaruit blijkt de navelstaarderij van de wereldpolitiek.”

Susan Rice, Amerikaans ambassadeur bij de VN, ontkent dat het buitenland te veel naar binnen gericht zou zijn: “Natuurlijk hebben we veel aandacht voor buitenlandse beslommeringen als de Arabische lente en de Europese schuldencrisis. Dat neemt echter niet weg dat bijvoorbeeld Amerika gewoon diplomatieke contacten onderhoudt met Nederland.”

Minister Rosenthal benadrukt dat het hem niet om een enkele wereldmacht maar juist om het gehele buitenland te doen is: “Niet alleen voor Amerika zou het hoogst onverstandig zijn zich terug te trekken achter de Nederlandse dijken. Ook de opkomende economieën als India en China hebben baat bij een zo Nederlands mogelijk georiënteerde opstelling.”

Koop nu de Speld Scheurkalender op speld.nl/shop


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bus, als ik mij nu goed herinner was dat ‘meisje loos’ Irene Herfkens. Maar ik verschil enigzins met jou van inzicht over de gang van zaken nadien: volgens jou zou zij haar baantje vrijwillig hebben ingeleverd en een jaar onbetaalde arbeid hebben verricht. Volgens mij werkte ze namens BuZa bij een internationale organisatie van de UNO, maar nadat haar ‘uitzendtermijn’ er op zat is ze -m.i.- nadien weer verenigd met man/vriend/partner en in Nederland succesrijk een bovenmodaal leven herbegonnen. Voor zover zij nog ambities heeft in die richting zie ik haar nog wel terugkomen op het politieke toneel. Kijk maar naar Jack de Vries, ooit met pek en veren afgeserveerd wegens echtbreuk, maar nu al weer enige tijd te zien in allerlei tv-programma’s om zijn C.V. en ministeriabiliteit te verhogen. Bij de PvdA kent men het begrip spindoctor immers ook.

Reageer
gravatar

Inderdaad Outsider. Het was Irene Herfkens. Ik kon het ook al niet meer op de interne toverlantaarn terugvinden. Na de affaire heeft zij een jaar gewerkt voor het bedrag van 1 dollar. Maar zij bleef wel recht houden op haar toelage voor werken in het buitenland van 500 dollar per dag.

Als men in deze wereld verkeert, dan valt het niet op dat soms een tonnetje teveel op de rekening wordt bijgeschreven. Het zijn stuitende bedragen, maar in zekere kringen is dat nu eenmaal normaal. Ene W. Kok kan u nader informeren. Als vakbondsleider weet hij van de hoed en de rand.

Het systeem is zo rot als een mispel. Maar om dit uit te vergroten ten aanzien van een min of meer toevallige speler, was niet terecht.

gravatar

Met de toevoeging dat het “uitvergroten” betrekking had op de landelijke ophef en de “braafheid” van partijpolitici en niet op uw eerdere bericht. Daarover mag geen misverstand bestaan.

gravatar

Hallo heren: het gaat um Uzi Rosnthal, weet u nog? VVD-er en Bilderberger. Gaan we er nou een wedstrijdje van maken?

Dan heb ik nog wel een paar andere in de aanbieding te beginnen met Cees vd Knaap, oud-vakbondsman, die als staatssecretaris zijn departement 4(!) jaar lang een CAO heeft onthouden, tjappies heeft gezet over verkoop van van rijksspullen en als beloning Ede onveilig mag maken.

gravatar

Paulien, het kan aan mij liggen maar jouw versie is enigszins ambivalent: er is namelijk ook geld dat aantoonbaar links is; zelfs op nummer-rekeningen in Zwitserland.
Dus wat nu: Geld dat links is, maakt (tot) knecht alles wat dom is? Of: Geld dat links is maakt gewoonterecht van alles wat krom is? In dit verband verwijs ik subtiel naar Wim Kok (ING), Lodewijk de Waal (ING)en naar die PvdA-troela (wier naam ik even kwijt ben) die in New York bewust en ten onrechte huursubsidie bedong voor haar eenvoudige miljonairsstulpje aan de rand van Central Park.

Reageer
gravatar

Over Kok en de Waal zal ik niks zeggen. Die lijken idd hun principes te hebben verkocht voor ‘een knus plekje op de bank’
De dame waar jij gewag van maakt heeft die huursubsidie niet bedongen maar ongevraagd toebedeeld gekregen. Bovendien heeft zij ter genoegdoening haar duur betaalde baantje ingeleverd en een jaar lang onbezoldigd haar werk gedaan. De blaam die haar nog immer ten deel valt is geheel ten onrechte!
(Even eerlijkheid voorop blijven houden, hoor!)

gravatar

Dit ging toch over Uzi Rosenthal, de minister van buitenlands interne zaken van Israël?

Hoezo komt de PvdA nu weer in beeld? Uzi hoort sinds jaar en dag bij de VVD. En is fervent Bilderberger.

Dat is iets om je druk over te maken.

gravatar

Met Rosenthal op BuZa moet ik steeds denken aan onze uiterst principiële Captains of Industry die in de jaren ’70 zo rap waren met “Niet-Jood” verklaringen voor hun exportstaf, ten gerieve van Islamitische staatshoofden waar ons bedrijfsleven zo enthousiast zaken mee deed. “Geld dat stom is, maakt recht wat krom is …”

Reageer
gravatar

Gelijk u zegt: er is in die tijd meer halal goed (oa verf, staal etc.) verscheept dan wat er eetwaar tegenwoordig te koop is – en zeker voor een véél hogere prijs.
En Geert’s VVD stond erbij en cashte.

gravatar

Goh, istie van Buitenlandse Zaken dan? Weet zijn moeder dat al? Mag hij al wel alleen op reis? Maar dan zeker wel met ingenaaide naamlintjes in de onderboksen toch.

Tsk tsk, het Buitenland … en daar is zoveel van … voor zo’n klein manneke ..

Reageer
gravatar

Waar dit artikel te plaatsen blijft een lastige kwestie. Voor mensen wonend in Frankrijk is Nederland buitenland. Voor ons, woonachtigen in Nederland, is het binnenland. Aangezien het buitenland zich te veel met zichzelf bezig houdt, is het maar de vraag waar je je bevindt, aan wie het verwijt gemaakt moet worden. Dat betekent automototatisch ook dat het maar net de vraag is of dat gaat over het binnenlandse buitenland of over het buitenlandse buitenland en of dat dan binnenlandse inlanders dan wel buitenlandse uitlanders betreft.
Ik adviseer: stel een onderzoekscommissie samen. Liefst onder aanvoering van Ben Elker of -uiteraard- prof. dr. Bert Bokhoven

gravatar

Ik sta achter het idee om een commissie hiervoor op te richten, maar dan moeten wel de randvoorwaarden duidelijk worden. Wat is de definitie van ‘Het Buitenland’ eigenlijk? Van welke landgrenzen gaan we dan uit? Van die van voor 1908? Ik vind het een lastige kwestie. Ik stel dan ook voor om eerst een grondig onderzoek te doen naar het ontstaan van de Nederlandse identiteit in relatie met de historische dynamiek van de landgrenzen. Pas als dit onderzoek is afgerond kan de commissie gevormd worden.

gravatar

Laten we het buitenland eens een lesje leren. We verkopen Nederland gewoon aan de meestbiedende ! Als we 170 miljard vangen (euro’s, geen Dollars of Roepies), krijgt iedere nederlander zo’n 10.000 euro op de rekening.
Het maakt weinig uit of we dan bij Kazachstan, Rusland of China horen; de nederlandse handelsgeest is niet klein te krijgen !

Reageer
gravatar

Je hebt geen gevoel voor de waarde van Nederland.

Stel 5.000.000 woningen van 300.000 euro dat is al 1.500.000.000.000.000 1,5 biljard. Alleen nog woningen.

Dan nog de industrie de landbouwgronden de kennis em kunde de bodemschatten de strategische ligging. Ik denk dat we op zijn minst 17 biljard kunnen vangen.

Dat is dus per persoon: 1.500 miljoen. Geen gezijk iedereen rijk.

gravatar

Toch kan ik, beste Bram, uw rekenwijze niet volgen. De huizen blijven het eigendom van particulieren, woningbouwverenigingen of de bank, dus volgens mij deelt het “nieuwe land” daar niet in mee.
Wel krijgen ze dijken, bruggen, grond, overheidsgebouwen en dat soort spul in bezit, maar of we daarmee de biljoen halen is de vraag.
Oké, ik ga mee tot 1,7 biljoen, wat zo’n ton per nederlander is; toch lekker meegenomen.

gravatar

Nu is mijn andere helft op het moment in het buitenland. En aangezien wij identiek zijn is het dan nu zo dat wij zowel teveel met onszelf bezig zijn als eigenlijk ook niet? En dat we het zo eigenlijk zowel goed als fout tegelijk doen of misschien juist wel grensverleggend bezig zijn?

Reageer
gravatar

Tweeling of moet ik jullie tegelijkertijd aanspreken met: Tweelingen?

Als jullie toch de grenzen aan het verleggen zijn, kunnen jullie de noordgrens van België doortrekken tot onder en net iets voorbij Venlo?

Dat vijzelt het niveau van het besluiteloze Kippenhok van de Belgische politiek op, alsmede de gemiddelde intelligentie in de Nationale Kibbelkamer in Den Haag.

gravatar

Het is verdomd weer Rosenthal die de situatie op een treffende manier analyseert. De man is een groot talent. Bravo! Moet wel worden toegegeven dat hij voor dit revolutionaire inzicht leentjebuur speelt bij zijn thuisland Israel. Zie je wel dat zionisme ook goed voor Nederland is! Nogmaals bravo. Hoe goed is het Nederlander te mogen zijn met dergelijke leidsmannen.

Reageer
gravatar

Ach, is hij zich al aan het warm lopen voor zijn nieuwe functie? Hij volgt straks Donner op die ondanks heftig protest van Bea naar de Raad van State gaat.

Reageer
gravatar

Rosenthal zou niet zo navelstaarderig naar alleen het buitenlandse beleid moeten kijken, maar zich meer moeten bezighouden met het interplanetaire beleid. Vooral op de buurtplaneten en sterren is er een enorme groeimarkt (voor bijvoorbeeld de verkoop van Goudse Stroopwafels) te verwachten.

Reageer
gravatar

Zo juist heeft de voorzitter van het Nationaal Comité voor het Bepalen van de Besten (NCBB), drs Geert Guiness, bekend gemaakt dat minister Uri Rosenthal door het comité unaniem is uitgeroepen tot het beste aanstormend politiek talent van het jaar met Gouden Griffel. En een zoen van de juffrouw, ons aller charmantste politica Marja van Bijsterveldt.

Reageer
gravatar

Ik vind dit een zeer goede analyse van Rosenthal. Dit had ik niet van hem verwacht.

Eindelijk een realist op die post, anders dan zijn voorgangers en vele andere politici die een te groot ego hadden en dachten dat ze belangrijker waren dan in werkelijkheid.

Tot nu toe leekt Rosenthal me zeer verward, af en toe Stoicijns en vaak zo in zichzelf gekeerd zoals diepzinnige Joden die heen en weer wippend de Thora bestuderen vergelijkbaar met autisten.

Hij zegt op de meest foute momenten de waarheid en op de juiste momenten de verkeerde dingen. Daardoor schrikt hij mensen af.

De vraag blijft nog even open, wat de oorzaak is van het gedrag van het buitenland, wat hij zo feilloos scherpzinning heeft vastgesteld.

Waarschijnlijk een reactie op zijn eigen houding. Ik vind dit wel fijn, want ik ben een isolationist dat is zoiets als een anti-globalist maar het klinkt niet zo negatief anti.

conclusie: ik ben blij met Rosenthal.

p.s. tenzij ik me vergis en het zo iets is als pp -psycholgische projectie-: “De dof zwarte pot verwijt de glimmende ketel dat hij er zwart uit ziet.” (alleen door hem en van zijn kant uit gezien)

Reageer
gravatar

1952 can be overdone:
Men benoemde toen twee ministers op Buitenlandse Zaken. De partijloze mr. J.W. Beyen deed officieel Europa en Luns deed de rest van de wereld. Dit zal het introverte buitenland zeker tot andere gedachtes brengen!

Reageer
gravatar

“Voor veel buitenlandse politici stopt de blik op de wereld bij de Nederlandse grens”. Welnee: voor Sarkozy houdt de wereld op bij de grens van het Franse taalgebied. Derhalve heeft hij Parijs tot het centrum van de wereld utgeroepen en zichzelf tot Napoleon.

Reageer