Shutterstock / StudioSpeld

Shutterstock / StudioSpeld

Toenadering tussen Gargamel en Smurfendorp na bemiddeling door China

Na Chinese bemiddeling hebben Gargamel en Grote Smurf ermee ingestemd elkaar volgende week in Peking voor het eerst officieel te ontmoeten. Nadat China eerder al aartsrivalen Saoedi-Arabië en Iran heeft doen aanhalen, heeft de Volksrepubliek opnieuw twee vijanden dichter bij elkaar gebracht.

De smurfen en Gargamel hadden altijd een moeizame relatie omdat Gargamel de smurfen nodig had voor zijn toverdrank. China heeft nu beloofd grondstoffen voor de magische drank te zullen faciliteren. Gargamel hoopt door de Chinese bemiddeling uit zijn isolement te komen. “Boze tovenaars liggen niet zo goed in de internationale gemeenschap. Dat Grote Smurf door Chinese druk bereid is om met Gargamel aan tafel te gaan zitten is echt een doorbraak”, zegt Flemmo te Gader van Instituut Clingendael.

China heeft belangrijke economische belangen bij een toenadering tussen Gargamel en het blauwe volkje. “Het Smurfendorp moet een knooppunt worden in de Nieuwe Zijderoute, een wereldwijd infrastructuurproject van de Chinese regering, terwijl Gargamel een van de belangrijkste leveranciers is van magische ingrediënten.”

De vraag is volgens Te Gader nu hoe de Verenigde Staten, van oudsher een bondgenoot van het Smurfendorp, gaat reageren. “Het ligt voor de hand dat Biden nu de banden met Azraël aan gaat halen. Dat was de enige met wie Gargamel enigszins vriendschappelijke betrekkingen heeft gehad, maar de laatste maanden heeft hij ‘die rotkat’ steeds vaker een schop verkocht. Daar ligt dus een diplomatieke opening.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waar komen jullie toch vandaan?
Waar de smurfenhuisjes staan
Hebben jullie ook een eigen taal?
Ja die spreken wij allemaal
Doen jullie iets dat wij niet durven?
Ja want wij zijn echte smurfen
Dit is een lied met een leuk refrein.
Jullie zijn groot en wij zijn klein.

De fluitsmurf begint
Ja, zing maar na!
La la la
En nu de tweede stem…
La la la
En nou allemaal!
La la la

Kunnen jullie door een waterkraan?
Wij kunnen door een waterkraan.
En ook door een sleutelgat?
Ja, ook door een sleutelgat!
Kunnen jullie op een blokfluit spelen?
Ja, daar kunnen wij ook op spelen!
Vinden smurfen dansen fijn?
Ja, maar alleen op dit refrein:

La la la
He, wie is daar verkeerd aan het smurfen?
He, zing eens netjes mee! (Yes sir!)
Waarom zijn de smurfen klein?
Omdat jullie groter zijn.
Gaan jullie met die muts naar bed?
Ja, die wordt niet afgezet.
Gaan jullie net als wij ook slapen?
Nee, wij moeten drie maal gapen.
Wat is jullie grootste wens?
Smurfen, maar dat snapt geen mens.

La la la

gravatar

Eric, ik denk dat de Grote Smuf jouw vraag niet kan smurfen.
Nu ik jou hier toch tref een vraag voor xenofoben:
Mogen Smurfen die vluchten voor Gargamel, in ons land asiel zoeken?