Alexandros Michailidis / Shutterstock

Israël zelf ook verbaasd dat het nog internationale steun krijgt

'Het maakt echt niet meer uit wat we doen hè?'

Na het Israëlische geweld tegen de bevolking van Gaza gebeurde iets wonderbaarlijks: Israël kreeg nog steeds internationale steun. Dit tot grote verbazing van ook Israël zelf. Terwijl de verwachte massale internationale afkeer uitbleef, uitte premier Netanyahu hardop zijn ongeloof tegen zijn assistent.

“Hé moet je kijken wie dit is.” Benjamin Netanyahu toont een foto van een lange man in pak op zijn computerscherm. “Dat is de ambassadeur van Oostenrijk. Heeft geen kik gegeven!” De assistent werpt een blik op de foto. “De Oostenrijkers zeggen niets vanwege de ereschuld meneer Netanyahu.” “Ja snap ik, snap ik, maar toch. Het maakt echt niet meer uit wat we doen hè?”

“En kijk daar eens”, scrollt Netanyahu verder. “De president van Honduras. Hebben die ook al een ereschuld bij ons?” Hij begint zachtjes te lachen. “Nee serieus, we hebben heel weinig met Honduras te schaften. Maar ook: geen kik. Lezen die mensen geen nieuws? Hebben die nog nooit gehoord van de illegale nederzettingen?”

Netanyahu opent zijn telefoon. Meer dan 55 doden en 2700 gewonden in de Gaza leest hij op de website van Jerusalem Post. “Zijn er nog geen sancties vanuit de EU aangekondigd?” vraagt hij toch even bevreesd aan zijn assistent. Deze werpt een ernstige blik op zijn de premier van Israël. Stilte. “Ze willen bemiddelen Benjamin.” Beide mannen kunnen nu hun lach niet meer inhouden en beginnen te schateren. “Hebben ze nog gezegd dat ze streven naar een tweestatenoplossing?” lacht Netanyahu. Hij slaat zijn gesprekspartner op de knie. Het was een leuke dag.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Zie Salah Bardawil’s 50 martyrers Gaza in Google Van de 62 doden aan het grenshek zijn er 50 HAMAS leden, u weet wel, die vredelievende en zeer democratische beweging, die sinds het uitmoorden van alle Fatah-leden in 2006 in Gaza de totalitaire macht uitoefent in Gaza. Nieuwe verkiezingen zijn niet meer nodig.
In Israël worden WEL verkiezingen gehouden, waar in Israël wonende Arabieren gewoon zowel actief als passief stemrecht hebben. zie https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Arab_members_of_the_Knesset.
Hoeveel Joden zitten er in een Arabisch parlement of zelfs maar gemeenteraad ?
Of is weggevallen de ondersteuning van Qatar, Trump’s aankondiging niet meer mee te betalen aan de US$ 1.5 MILJARD per jaar voor UNWRA ( nog geen joodse vluchteling, die daar ene cent van gezien heeft) om over andere Arabische fondsen, die wegblijven, maar te zwijgen, de echte reden, waarom HAMAS op de “bemiddeling” van Egypte is ingegaan ?
Misschien iets voor de Linkse en Moslim hoek in NL om die ondersteuning over te nemen ?
Als dank krijg je aanslagen terug.

Reageer
gravatar

Harrybre,
Ik heb bewondering voor de gedetaileerde kennis van de feiten die je hebt.
Ik houd het wat meer bij de grote lijnen in discussies.
Mijn mening: Wanneer Arabieren de wapens neerleggen is het binnen een uur vrede.
Wanneer Israël even niet goed oplet en geen wapens zou hebben werd het binnen een paar dagen van de kaart geveegd.
Ze hebben gewoon een zeer krachtig en adequaat werkend leger nodig om te overleven.
En ze durven het ook te gebruiken, ze laten niet met zich sollen zoals Rutte bij ons.
Die Trump, ik vind het een hork, maar hij heeft z´n stemmen gekregen om wat hij beloofde, en hij probeert die beloftes waar te maken, gewoon zoals het hoort. Heel wat anders dan een aantal van z´n voorgangers. En dat hij de geldkraan naar de profiteurs dicht draait vind ik heel begrijpelijk.
Dat moest onze regering ook doen, die Millioenen naar Hamas, die er wapens voor kopen direct stoppen, laat ze daar ook maar eerst eens de eigen broek ophouden.
En laat het geld naar andere vreedzamere volken gaan die er wel de juiste betalingen mee doen.
Israël heeft alleen maar z´n grens beschermd en op terroristen geschoten die aan gewapend aan de verkeerde kant van de grens geweld gebruikten.
Wanneer die een menselijk schild van vrouwen met babys misbruiken, dan is het onvermijdelijk dat ook het schild wat schade oploopt.
Israël haalt wel gewonden, die achter gelaten worden nabij Golan, naar het ziekenhuis in Safed, lapt ze op en brengt ze gezond weer terug en er gaat geen factuur mee.
Wat een verschil met die heldhaftige terroristen achter een schild van kinderen.

gravatar

@ Nederlander, 18 mei: Gaarne lezen, is in het Internettijdperk niet zo moeilijk meer:

Landbezit: zie Zie voor deze cijfers het Survey of Palestine, 1946 van de Britse gezaghebber in het Mandaatgebied
Van de 1,6 miljoen inwoners was op dat moment 1 miljoen Arabisch en 600.000 Joods. Het land was grotendeels publiek bezit van het Britse mandaatsgezag, 16,5% was van Arabieren die elders in de Arabische wereld (onder andere Beiroet en Damascus) woonden en de lokale Arabische bevolking bezat 3,3%. Joden hadden 8,6% van het land in handen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Resolutie_181_Algemene_Vergadering_Verenigde_Naties : De Joodse leiding accepteerde de VN-deling, de Palestijnse leiders accepteerden het echter niet.
Op 15 mei 1948 loopt het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop roept het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit. De Amerikaanse president Truman erkent Israël binnen een half uur de facto; formele erkenning zal tot 1949 op zich laten wachten. De Sovjet-Unie en vrijwel al haar satellietstaten alsook Zuid-Afrika en Ierland erkennen Israël vrijwel onmiddellijk volledig.

U.N. resolutie 273: het lidmaatschap van de VN aan Israël als 59ste lidstaat. Daarbij accepteerde Israël de verplichtingen zoals die beschreven staan in het Handvest van de Verenigde Naties, met inachtneming van de implementatie van de resoluties 181 en 194. Bij de stemming hierover stemden 37 (westerse) staten voor, 12 (Islamitische) staten tegen en 9 staten onthielden zich van stemming waaronder Groot-Brittannië. Van 14 mei 1948 tot 11 mei 1949 werd Israël door 54 landen (voornamelijk niet-Islamitische landen) erkend, waarvan 45 leden van de Verenigde Naties. Turkije erkende Israël in maart 1949. Nederland erkende Israël de facto in mei 1949, maar de-jure pas in januari 1950.

Reageer
gravatar

Harrybre,
Je schrijft ook lange stukken, en met grote feitenkennis, veel gedetaileerder dan ik schreef.
Dat zal nog moeilijker te lezen zijn dan de grote die ik aangaf.
Plezierig om goed onderbouwde reacties te lezen.
Ik denk dat het zinloos is om op emeotionele reacties in te gaan.

gravatar

Een nieuwe reactie kan niet meer, dus maar via nog een antwoord reactie.
Het blijft wel verbazend stil onder de mensen die denken de geschiedenis te moeten herschrijven en gemakkelijk op te zoeken geschiedenisfeiten als leugens betitelen !
Wanneer ze nu zouden zeggen dat het teveel gecomprimeerd was zou nog een beetje gelijk hebben ook, ik heb het zo kort mogelijk gehouden, de complete historie staat in de gegschiedenis, zouden ze zelf op kunnen zoeken.
Of zouden ze te dom zijn om het zeer goed genotuleerde ontstaan van de staat Israël te kunnen lezen, om over begrijpen maar niet te spreken ?

gravatar

In 1947 zijn veel Arabieren na oproep van hun leiders weggegaan uit het betwiste gebied, zodat de Arabische legers een vrij schootsveld zouden hebben. Een aantal is gebleven en zitten nu tot in het Israëlische parlement. Hoeveel Joden hebben maar iets wat op een publieke functie lijkt in de Arabische wereld ? Of er nu 400.000 gevlucht en een extra 300.000 zich aangemeld hebben gezien de sinds die tijd bestaande ondersteuning van UNWRA of 700.000: wel zijn ca 700.000 Joden de Arabische wereld uitgezet, met achterlating van haast alles,. Dus: zelfde bevolkingsruil als tussen Griekenland en Turkije in 1923, Pakistan en India in 1948 en in heel Midden Europa ( Polen, Oekraïners, Slowaken enz.
Terug naar hun vroegere huis ? Vraag het de Duitsers, uit Memel, Koenigsberg, Posen, Breslau enz. Jammer, de oorlog verloren, net als de Palestijnen, maar liefst 4x.

Reageer
gravatar

Wat mij betreft is die hele staat nog een groot vraagteken wat legitimiteit betreft, historisch gezien dan. Een klassiek staaltje ‘king of the (Temple)hill’. Maar eerlijk is eerlijk, de Joodse gemeenschap heeft het het slimst gespeeld daar in die zandbak die we het Heilige Land noemen.

Reageer
gravatar

Nederlander,
Je slaakt wat wilde kreten, Kun je die ook onderbouwen?
Neem de moeite eens om geschiedenis te lezen, en kom dan terug met wat je kon vinden.
Ik zal je domme opmerkingen geen leugens noemen, laten we het op onwetendheid houden.

Reageer
gravatar

Saeftinghe, jij hebt verschrikkelijk goed de geschiedenis gelezen, zoals Likoed die heeft opgeschreven.
Zonder zelf uit te gaan van objectieve bronnen beschuldig jij een ander van gebrek aan onderbouwing. Hypocrieter kan het niet.

gravatar

Een late reactie, omdat ik even geen tijd had deze discussie verder te volgen en waarschijnlijk wordt dit ook niet meer gelezen, maar oké.
Beste Saeftinghe, hoe uitgebreid je reacties ook zijn, ze bevatten niet meer onderbouwing dan mijn reactie. De kwestie gaat je kennelijk zeer aan het hart, wat ik op zich positief vind, maar ik mis bjectiviteit en geloof me: in zoverre je beweringen onjuist, eenzijdig of overtrokken zijn spreek ik ook het liefst over “onwetendheid”, maar dat dekt toch niet de hele lading.
Ik onderken onjuisheden, eenzijdigheid en propaganda. Of Likoed daarmee te maken heeft weet ik niet, maar zoals ik al eens bij eerdere discussies heb gezegd, kan Israël ook alleen maar gediend zijn bij objectiviteit, realiteitszin, eerlijkheid en rechtvaardigheid. Hopelijk maakt u zich ook sterk voor deze waarden.

gravatar

Met de moslims inteelt is het moeilijk in gesprek te gaan. vandaar de Max Tailleur humor in Israel, Anne Frank deed dat ook.

Reageer
gravatar

Met “moslim inteelt” bedoelt u waarschijnlijk objectiviteit en eerlijkheid zonder vooroordeel ? Noem dat dan zo.

gravatar

Ruud, wat een geweldig irrationeel nonsensbetoog.

Max Tailleur – “Ik lach om niet te huilen.” – was een Nederlandse grappenmaker, bekend van de dagelijks mop op de Geinlijn. Hij vluchtte tijdens bezetting naar Zwitserland en daarna naar Engeland, alwaar hij optrad voor Nederlandse vluchtelingen.
Hij is nooit bekend geweest in Israël, zover ik weet. En Anne Frank heeft evenmin humor verspreidt in Israël dat toen nog niet bestond..

Waarom die onjuiste veronderstelling dat alle moslims inteelt zouden zijn?
Dat ze moeilijk met jou (!) in gesprek gaan, kan ik mij daarom goed voorstellen.

gravatar

Ruim 120 jaar geleden begonnen de Joden uit oost Europa naar Israël terug te keren.Ze troffen daar moeras en woestijn aan, zeer dun bevolkt met Arabieren. Ze kochten de grond tegen woekerprijzen!Men leefde vele jaren in vrede naast elkaar.Het gebied werd een Brits protectoraat, er onstond tweedracht omdat de Britten meende dat hun belangen beter werden gediend door de Arabieren.
Na WO2 werd door de gehele wereld gestemd over een Joodse staat, iedereen, ook de Arabieren beloofden de uitslag te accepteren! Die zou duidelijk negatief worden, verwachtten ze, 67% halen ze nooit.
Maar er werd ruim 67% gehaald. Onmiddelijk begonnen de Arabieren een oorlog tegen het nieuwe staatje. Ja met een 700voudige overmacht! Het onmogelijke gebeurde, Israël kon ongeveer de helft van het meermaals beloofde land behouden, met een luchtmacht bestaande uit één ouderwets vliegtuigje en een zeer sterke moraal bij Israël. Het andere deel werd door Arabieren bezet.
In 1967 hadden de Arabieren weer voldoende moed verzameld om opnieuw met hun, nog steeds, 700voudige overmacht een oorlog te beginnen. In 6 dagen…..ja zes dagen….. was die oorlog ten einde ten gunste van Israël.De bezette gebieden werden bevrijd, het extra veroverde gebied werd al snel aan de oorspronkelijke staten teruggegeven, met uitzondering van Golan. En dat had gegronde redenen.
In de 70 jaren dat Israël bestaat is het een oase geworden tussen woestijnen, dank zij de kwaliteiten van de Israëllieten.
Arabieren die in Israël zijn blijven wonen hebben dezelfde rechten(en plichten) als de joden!
Uit de omringende Arabische landen ontstond een toestroom van joden, die overal uitgebuit en naar het leven gestaan werden!
Gaza was, direct na zelfstandig geworden te zijn zeer dun bevolkt. Ondanks dat de Joden van massamoord worden beschuldigd is het nu een overbevolkt gebied. Wat leeft van geld dat door ons wordt opgebracht.
Men schiet voordurend raketten naar weerloze burgers in Israël en is dan verbaasd dat die afschietplaatsen uitgeschakeld worden. De westerse media geven de Arabieren een comfortabel platform voor propaganda!
Wanneer de terroristen aan de Gaza kant van de grens blijven gebeeurd ze niets, zodra ze bewapend oversteken weten ze door vele waarschuwingen dat ze uitgeschakeld zullen worden. De Arabische helden maken gebruik van kinderen en “onschuldige” vrouwen als menselijkschild! Onvermijdelijk dat zo´n schild soms getroffen wordt, ondanks dat Israël het probeert te vermijden.Er is plaats genoeg in het dun bevolkt Arabische deel(Jordanië), maar ook daar zijn terroristen niet welkom.
Ik daag iedereen uit om dit stukje geschiedenis te bestrijden, wèl met feitelijke argumenten.

gravatar

Wat een leugens; er is helemaal niet gestemd over de joodse staat en zeker niet wereldwijd. Het is door de joodse en engelse vertegenwoordigers doorgedrukt, ondanks protesten van de arabieren.
De deportatie van palestijnen ging ook tegen alle afspraken in. Denk je dat er zomaar oorlogen werden gevoerd ? Uiteraard had Israël grote westerse militaire steun, indertijd ook door mij toegejuicht.

gravatar

Nou nou Saeftinghe, dat een Nederlander van het pro-Palestijnse linkse establishment jouw comment heeft gelezen. Het is namelijk te lang voor hen. Van lange teksten houden ze niet van.

?Ze vinden dat hun ogen ervan gaat prikken.?

Corrie.

gravatar

@Saeftinghe, Als Marokkaanse Jood kan ik je heel wat meer info gunnen dan welk westers propaganda medium. Israel is er niet voor de Joden maar voor extreme Amerikaanse evangalisten. Als Jood schaam ik me voor de likoed pad die is ingeslagen. De oorlog van 67 is en kon nooit gewonnen worden zonder het hoogverraad van de toenmalige Marokkaanse koning Hassan 2. Die heeft tijdens een geheime bijeenkomst van de Arabische leiders in Casablanca alle plannen doorgespeeld naar de mossad. Als Jood heeft mijn familie altijd in vrede kunnen leven in Marokko tot het ontstaan van de staat Israel. Wij zijn verkocht aan Israel door Hassan 2 aangezien er heel weinig “Semieten te vinden waren tussen de gevluchte Polen/Oekraienen/Russen en Europese overlevers van de holocaust. De Christenen willen alle Joden richting Israel drijven zodat Armagedon kan beginnen zodat de Messias weer terug komt. ECHT LOGISCH ALLEMAAL voor de meeste onwetenden. Israel zal imploderen aangezien een groot deel de politiek van Likoed niet meer moet. Askhenazim beschouwen zich al übermenschen tussen alle andere Joden in Israel. En Saoudie Arabie is naast de USA de andere grootste sponsor van Likoed. Nog steeds heel logisch.

gravatar

Nog bijzonderder is dat Hamas nog altijd internationale steun krijgt. Dat geld verdelen ze eerlijk onder de burgers die doen wat ze zeggen: het hek bestormen met messen en geweren verborgen in de kleding om 100m verderop in het dichtstbijzijnde dorp zoveel mogelijk onschuldige mannen, vrouwen en kinderen te kidnappen en vermoorden. En dan is het gevaar volgens de hele wereld niet dreigend genoeg om met scherp te schieten. Stel je voor ik woon op een vredig dorpje in Oost-Drenthe en daar komen ze weer, de Duitsers. Mag toch hopen dat het leger (welk leger, juist, mooi is dat…) dan een kogel door de vijand jaagt of niet?

Reageer
gravatar

Jojo, je fantasie slaat finaal op hol, maar jouw vergelijking met de Duitsers is een goed voorbeeld van de (overwegend katholieke en protestantse) nazi’s die de joden hebben trachten uit te moorden. Dat waren dus niet de moslims!

Overigens zijn na 1945 niet de joden uit hun land gejaagd, maar de oorspronkelijke islamitische bevolking. Islamieten en joden leefden min of meer vreedzaam samen totdat de zionisten terroristisch werden en de christenen (met name Engelsen en Fransen) door schuldgevoel over de Holocaust verkeerde besluiten namen. Israëli leefden en leven overigens nooit (!) de afspraken met de Volkerenbond/VN na.

gravatar

Onzin. De naziás waren helemaal niet zo christelijk. Waarom hebben ze zoveel voorgangers/predikanten etc. etc. het zwijgen opgelegd of in gevangenschap gezet die het aandurfden om kritiek uit te oefenen op de Duitse regering?
Waarom waren de Communisten én de Gereformeerden behoorlijk oververtegenwoordigd in het verzet?
Strfaks ga je ook nog beweren dat Hitler trouw naar de kerk ging?! Zodra het over de christenen gaat gooi jij steevast alles op één hoop , maar als het over islamieten gaat ben je een en al voorzichige genuanceerdheid.

Dat komt behoorlijk Dawkinsiaans over.

gravatar

Ik ben altijd positief geïnteresseerd [hi hi] in het Beloofde Land dat Jahweh (ook onze God) aan de joden heeft gegeven {hi hi}. Ik vind het knap hoe zij [hi hi] hun land volgens de goddelijke opdrachten in de Talmoes [hi hi] met bruut en dodelijk geweld verdedigen tegen volkeren met een nep-god, zoals Allah thans. [hi hi]

Hoe zij destijds na hun uittocht uit Egypte de oorspronkelijke bewoners van Palestina hebben uitgeroeid was een voorbeeldige leerschool [hi hi] voor het heden. De historie herhaalt zich. [hi hi]

PS Ik moet wel, want de CU doe mee aan de coalitie. Dit niet doorvertellen!

Reageer
gravatar

Meneer Steed, aan een van de foutjes die jouw kenmerken, zien ik dat u zogenaamd Marc Rutte bent. Met Talmoes bedoelt jij waarschijnlik Talmoed, de Jewisch Bible.

gravatar

Hebben jullie ook zo’n geinig stukje over Hamas? Oh nee, dat zijn moslims; daarover ‘grappen’ maken levert je een kogel in je kop of een mes in je bast op.

Reageer
gravatar

Hamas verdient nou eenmaal veel minder satire dan Netanyahu c.s.. Daarvoor moet je namelijk eerst goed fout zitten.

gravatar

Apekool, inderdaad apekool.

Er is nog niemand van Geerts rebellenclub vermoord, die kwistig was met moslimhaat, schuddebuikte om anti-islamgrappen en/of strooide met varkenskoppen.

Mensenstekers en schutters zijn in ons land criminelen, die geen zier om de Ramadan geven.

gravatar

Het is toch nog steeds schokkend dat er zoveel Jop Eikelboom-haat is, want kritiek is voor Corrie van Hiernaast hetzelfde als haat. Heel raar.

gravatar

Lieve Corrie,

Het is al zo vaak gezegd, maar dan lijken jouw oren verstopt. Er is een reusachtig verschil tussen zionisten, als nationalisten, en joden, van ras en/of geloof. Likoed haalt dat graag door elkaar om verwarring te zaaien.

Nogmaals, maar ik vrees voor dichte oren, mensen die tegen de staat Israël zijn, zijn niet per definitie jodenhaters. Er zijn zelfs veel joden die tegen de politiek van de staat Israël zijn.

PS Antisemiet wordt ten onrechte gebruikt voor jodenhater. Semieten zijn namelijk Arameeërs, Akkadiërs, Feniciërs, Hebreeën en Arabieren en hun afstammelingen.

gravatar

De redactie vertelt eens een keer de zuivere waarheid. Het gevolg is dat de zielen der reageerders scheiden tussen christelijke jodenhaters die jodenhaat haten, en humanistische niet-jodenhaters die jodenhaat haten.

gravatar

De leiding van Saoedi-Arabië schijnt al jarenlang uit nep-moslims te bestaan, die goede maatjes zijn met de leiding van Israël, mogelijk nep-joden.

gravatar

maak je niet zorgen partner. Ik zal Israel wel bombarderen voor je! Daar zijn we partners voor! En de rest van de wereld moet er maar mee leven