Privé-gegevens honderdduizenden KPN-klanten openbaar

Telefoonnummers door lek op detelefoongids.nl eenvoudig te achterhalen

Webwereld sluit oktober 2011, uitgeroepen tot ‘lektober’, af met een knallende onthulling. Door een lek op detelefoongids.nl liggen de telefoonnummers en adressen van honderdduizenden Nederlanders op straat.

Webwereld kreeg de tip van een anonieme lezer. Deze ontdekte dat het invoeren van een eigennaam en een plaatsnaam op detelefoongids.nl volstaan om het telefoonnummer en het huisadres van een KPN-klant op te vragen. Volgens de tipgever is website al jaren zo lek als een mandje, maar verzuimde KPN er iets aan te doen.

De website detelefoongids.nl is een gezamenlijk project van KPN en de Gouden Gids. Bijna 400.000 van hun abonnees zijn getroffen door dit lek.

Arjan El Fassed, parlementariër voor GroenLinks, heeft Kamervragen gesteld aan minister Teeven van Veiligheid en Justitie. “Als zelfs voormalige staatsbedrijven de deur wagenwijd openzetten voor kwaadwillenden, waar is een consument dan nog veilig?”, vraagt El Fassed zich af. Hij pleit voor een digitale APK-keuring voor websites die persoonlijke gegevens bevatten.

KPN heeft laten weten haar abonnees te compenseren voor de fout. Ze ontvangen binnenkort gratis een uitgeprinte stapel papier waar alle nummers in te vinden zijn, een zogeheten ‘telefoongids’. “Dat is praktisch, offline toegankelijk, en een stuk beter bestand tegen dit soort hacks”, aldus de KPN.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Meneer Martin Klene,

Door niemand meer onder de 30. Uit gedegen spionageonderzoek door de KPN zelf met behulp van diepe pakket beoordelingen (de eerder gebruikte Deep Packet Inspection is nl. verboden) blijkt bellen onder de jeugd geheel vervangen te zijn door zogenaamde apps. KPN wil ze niet meer bij naam noemen maar eigen onderzoek levert op dat het vooral gaat over ‘Whutsup, ‘Skaip’, ‘Vaaibber’, ‘Feesboek’ en ‘Ping'(*). Er wordt nog op gestudeerd door de KPN of de schuldigen die deze zaken gebruiken ook publiekelijk gelekt kunnen worden via dezelfde site, naast de verwachten tariefsverhoging.

(*) Dank aan de leeftijdsgenoten van Paulientje voor de hulp bij het opstellen van dit bericht.

gravatar

KPN valt in deze niets te verwijten, want wie met KPN een overeenkomst aangaat, geeft dit concern uitdrukkelijk toestemming om alle persoonsgegevens te gebruiken op zodanige wijze als KPN dat goed acht voor verbetering van de dienstverlening.

Reageer
gravatar

De oplossing lijkt me gewoon simpel eenvoudig: als iedereen hetzelfde telefoonnummer neemt, kunnen de andere gegevens gewoon weggelaten worden.
Is ook veel makkelijker te onthouden.

Reageer
gravatar

Ja, dat is de denkfout die veel mensen maken. U krijgt bij uw geboorte een KPN-nummer, of u nu wél of niet een telefoon neemt.
Postbodes checken met enige regelmaat of u nog wel op het adres woont, en een legertje colporteurs zullen met enige regelmaat proberen u een telefoon aan te smeren. Of een energie-abonnement onder vage condities.
Het is een complot!

gravatar

Wat moet een telefoonboek in ‘s hemelsnaam met adressen en telefoonnummers!?!
In een keukenboek staan toch ook geen huizen of flatgebouwen?
Bovendien heb je een telefoonboek toch alleen nodig als je een nieuwe telefoon wil uitzoeken?
Wat doen al die anderen daar dan!?

Reageer
gravatar

Voor de liefhebber, te koop een dik boek met ongeveer 200000 telefoonnummers van omgeving utrecht.
Staan tel. nr. van prive personen en bedrijven in.
Heb een nieuwe gekregen van de KPN
Bieden vanaf 2500 euri

Reageer
gravatar

Leuk artikel. Vooral ook omdat hiermee afgerekend wordt dat tenenkrommende ‘lek als een mandje’ waarmee al die suffe journalisten elkaar de laatste tijd napapegaaien.

Reageer
gravatar

Het productschap rieten mandjes wil juist de slagzin “zo veilig om te bewaren als een mandje” in een komende campagne gebruiken. Het productschap kunststoffen mandjes zoekt nog budget om hier bij aan te kunnen sluiten, maar is langs onbekende weg het bestand van mogelijke sponsors kwijtgeraakt.

gravatar

Ik zou me niet zo’n zorgen zorgen maken om die spatie in een telefoonnummer, de problemen voor jou zijn vele malen groter: Waar zit je # om gewoon te kunnen twitteren, om nog maar niet over praktische problemen bij wordfeud te spreken! Ik pleit voor een noodfonds hier….

gravatar

De spatie zit naast de 11. Mensen konden vaak 0011 niet bereiken omdat ze per ongelijk een spatie hadden ingevoegd. Ik zelf kon niet eens de 11 vinden trouwens, laat staan de spatie. Die zie je niet.

gravatar

Ik heb even geïnformeerd bij KPN. Ik zond een e-mail. KPN schreef terug dat beantwoording alleen per telefoon mogelijk is.

Ik stond vervolgens eerst drie kwartier à zeventig cent per minuut aan de telefoon in de wacht. Daarna werd ik zes keer doorverbonden. Dat koste ook nog eens vijftig euro. Maar het leverde toch uiteindelijk een aanwijzing op.

Ga naar de bovenstaande foto en zie rechtsonder op het groene toestel het zwarte knopje.

gravatar

Doet mij niks, want ik sta in het KPN-bestand met een pseudoniem, dat als dubbele bescherming een pseudoniem is van de alias voor mijn werkelijke naam.
Het adresveld bevat een straat die niet bestaat, en het nummer van een onbewoond huis. Tenslotte is mijn telefoonnummer gecodeerd.

Dus mij kan niks gebeuren.

Reageer
gravatar

Jan Smeets (604 4931) in Landgraaf (045) heeft in korte tijd vijftien telefoontjes gehad, die voor mij bestemd waren. Hij heeft mij dringend verzocht om jullie te melden dat het genoemde telefoonnummer een code is van mijn echte telefoonnummer. Dus eerst ontcijferen, dan pas bellen!

Sorry Jan, ik hoop dat het zo goed komt.

gravatar

Há, dit verbaast mij geenszins. Dit had ik al voorzien, vele jaren geleden, dus sta ik niet met mijn echte naam in die lijst. Ook straatnaam en huisnummer kloppen niet.
En het telefoonnummer is in het echt ook anders. Mij bellen ze niet!

Reageer
gravatar

Ik kan de reactie van KPN zelf wel verzinnen. Eerst onbereikbaar zijn (want reken maar dat ze hun eigen gegevens wél goed hebben afgeschermd), dan om het hardst ontkennen, dan bagatelliseren en als ze er echt niet meer omheen kunnen hoor je opeens: ‘Dat is geen bug, maar een feature.’

Reageer
gravatar

Het ‘fraaie’ is dat ik ook nog iedere maand een afrekening krijg. Of ik die maar z.s.m. wil betalen. En dat doen ze bij alle nummers die nu bij Jan en alleman bekend zijn. Ongehoorde brutaliteit!

Reageer
gravatar

Ik vind toch eigenlijk dat die hackers hun werk niet goed gedaan hebben. Ik kan heel regelmatig het telefoonnummer van een KPN-klant niet vinden op die site.

Reageer
gravatar

Hetzelfde probleem bestaat bij die hardcopy versie, u weet wel dat uitgeprinte en gebundelde lijstje met telefoonnummers. Met dit medium dat de uitgever in een poging zijn creatieve taalgebruik te tonen telefoonboek heeft genoemd, heb ik ook de grootste moeite met het vinden van bepaalde nummers.

Volgens mij ligt dat aan de sortering van het bestand. Die IT-jongens en -meisjes van KPN sorteren de bestanden eerst op woonplaats en dan alfabetisch op achternaam.

Het zou toch veel handiger zijn als men die gegevens op nummer zou sorteren?

gravatar

Ik heb er de laatste dagvaarding nog eens op nagelezen – wat is onze taal toch mooi – en volgens deze bron van kennis blijk ik “aan” een straat te wonen.

gravatar

Neen, driewerf neen. Een dagvaarding liegt niet, ik woon “aan” een straat.Eigenlijk is dat een plein, maar gelet op mijn privacy hou ik dat geheim.

gravatar

AAN de straat word je GEZET, Henk! (Meestal als Miss Lucked het daartoe tijd acht) Dan raak je tevens AAN de drank en AAN lager wal. AANdacht is dan wat je graag wilt hebben, maar waarAAN je meer behoefte hebt dan goed VOOR je kan zijn.
MEE eens?!

gravatar

Beste Henk, niet te lichtvaardig over een dagvaarding. Vergeet niet dat een dagvaarding iets anders is dan een nachtvaarding. De eerste is voor overdag en de andere voor ‘s nachts. In dit verband is het wegens lagere tarieven beter de nachtvaarding te gebruiken dan de dagvaarding. Je hebt tijdens de schemering de mogelijkheid om over te wisselen van provider. Ben je meteen van de KPN af en besta je volgens Atilla niet meer.

gravatar

Nu durf ik helemaal de telefoon niet
meer te beantwoorden, iedereen zou me
dus zomaar kunnen bellen!
Hoop wel dat hier snel iets aan gedaan
wordt.

Reageer
gravatar

Blijkbaar heerst hier veel verwarring over: de bedoeling van de telefoongids is dat u kan zien dat u bestaat ‘an sich’ vis a vis het sociale contract van de samenleving. Video ipsum in libro telefonissimo, ergo sum.

gravatar

Als de bedoeling van de telefoongids is om te zien of je bestaat, heb ik een probleem. Ik sta er dus niet in. Besta ik nu niet en heb ik ooit wel bestaan?
Ik weet zelfs niet meer of ik deze reactie type.

gravatar

is alleen een probleem als je een geheim nummer heb! en bellen doe ik via skype of mobiel (belminuten). vaste telefoon(belbudget) heb ik alleen voor veiligheid en adsl.

Reageer
gravatar

Dat betekent dus dat iemand mij zomaar eens zou kunnen opbellen? Maar dat wil ik helemaal niet! Ik wil zelf trouwens ook niet bellen, ik heb het toestel (een groene T65) destijds alleen aangeschaft vanwege het gewenste kleuraccent in mijn livingroom.

Reageer
gravatar

Haha, een groene T65 is zoooo vorig jaar. De oranje is echt de enige waar je nog gezien mee mag worden in de zitkuil.