Damhert op lijst bedreigende diersoorten

"Mensen baseren hun hertbeeld nog steeds te veel op Bambi"

De Nederlandse Natuurraad (NN) heeft het damhert (Dama dama) aan de officiële lijst van bedreigende diersoorten toegevoegd. Uit onderzoek blijkt dat de dieren  jaarlijks tussen de 16 en 203 keer betrokken zijn bij incidenten. 

In 2009 waren de herten verantwoordelijk voor 70.954 euro schade. Vooral in Zandvoort is de dreiging groot. Woordvoerster Margriet Pandoler van de NN benadrukt dat het “daadwerkelijke dreigingsniveau” aanzienlijk hoger ligt dan deze getallen doen vermoeden, omdat niet alle slachtoffers melding maken van hun onaangename ervaringen met de herten. Toch heeft het NN-dossier Dama Drama volgens deskundigen meer dan genoeg alarmerende berichten over het damhert om het te mogen categoriseren als bedreigende diersoort.

De Aerdenhoutse Willeke Klad is een van de slachtoffers. Zij beschrijft in het rapport hoe de dieren haar vanaf het begin van de zomer intimideren: “Ze bonken ‘s nachts met hun gewei tegen de regenpijp. Vaak blijft het niet bij dreigende geluiden en treft ik ‘s ochtends de tuin verwoest aan.” Dergelijke ervaringen zijn typerend voor 71% van het materiaal in het dossier. Daarnaast spelen vooral meldingen van automobilisten een rol. Zij worden bedreigd door plotseling overstekende damherten die vervolgens doodgaan of afgemaakt moeten worden. “Zulke situaties bezorgen onnodige angst en stress” aldus Pandoler.

Regiodirecteur van Natuurmonumenten Krijn Jan Provoost sluit zich aan bij het besluit van de Natuurraad: “Als andere soorten in het gedrang komen, moet je wat doen.” Volgens de directeur voor de regio’s Utrecht en Noord-Holland baseren mensen hun hertbeeld nog steeds op Bambi. Een beeld dat weinig raakvlakken heeft met de dagelijkse realiteit. “Wie de feiten kent zal de liquidatie van Bambi’s moeder als een stuk minder tragisch ervaren. Dat het damhert nu in de lijst met de haai, de tijger en de agressieve k*thond is gezet getuigt van helder ecologisch inzicht.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Internetoplichter Serg, je kunt ook tegen betaling adverteren op De Speld of verdienen jullie daarvoor niet genoeg aan het miljoenenbedrog van argeloze internetters?

gravatar

Hier in de Hollandse Bergen hebben wij vreselijke overlast van laag overkomende vliegende herten. Uw oren vergruizen onder start- en landingslawaai en er worden zelfs wegen voor afgesloten. Ook in dit geval bombardeert dat gebroed zich tot beschermde diersoort, zodat onze strijdkrachten met hun geavanceerd luchtafweergeschut geen einde aan deze bewuste terreur kunnen maken. Dat damhertengedoe met wat blikschade en een gratis geschoren gazon is daarbij vergeleken kinderspel.

Reageer
gravatar

Waarde Penz, een kleine nuancering van uw bericht. De meest recente mutaties in onze langzaam (door auto-immuun reacties)auto-wegbezuinigende krijgsmacht hebben ertoe geleid dat het door u gememoreerde geavanceerde lucht-afweergeschut is verkocht aan de grondstrijdkrachten die nu de laatste verzetshaard van Moammer Khadaffi van de kaart trachten te vegen. Uw laagvliegende (AWAC?)herten dient u derhalve nu manueel (met katapult of met boomerang) te bestrijden. Sorry voor de overlast.

gravatar

Verder is het uiteraard erg goed nieuws dat de wolf en de lynx terugkomen in Nederland. Dat zal alle andere diersoorten incl de mens wel leren!!

Reageer
gravatar

Wat dacht je van terugkeer van de Tyrannosaurus Amrobankus, die door drastisch ingrijpen van een overheid met cultuurhistorisch besef is gered van het uitsterven?
De Neo-Capitaliscultuur kon zo gelukkig weer volledig worden hersteld, zeker nu ook de Graaiussaurus Bonus helemaal terug is.

In New York is er zelfs al een park opgericht, waar de Wallsaurus Strietiusssen in hun sporadische vrije tijd naar de zeer bedreigende, maar gelukkig zeldzame Homo Socialus kan kijken.

gravatar

Het enge van al die ussen is dat ze niet alleen in Zandvoort zitten of “in tuinen van de upper-ten % in Wassenaer, Aerdenhout, Blaricum en andere ghetto’s van de rijkste Nederlanders;”, maar overal, gewoon op de hoek van de straat, in het dorp, in de ArenA, bij de bushalte. Je verwacht het niet en dan zomaar ineens staat er zo´n bedreigende us voor je neusus, met een automatus voor je pinpassus, levensgevaarlijk voor bankussaldo-us.

gravatar

De wolf is daartoe ook grondwettelijk verplicht, immers: “Homo homini lupus”. Maar met name bankiers, (levens)verzekeraars en andere parasitaire bestaansvormen hebben die savoir-faire van nature, zij kregen dat wolven-gen a.h.w. “van huis uit” mee. En de linksklinkende lynx opereert echter voornamelijk vanaf de rechterzijde.

gravatar

Fraai is dat: op basis van de bijdrage van Outsider zie ik alweer een demonisering in het verschiet; bij de eerste gelegenheid waarbij de inhoud van een tijdens een als genoeglijk bedoelde picknick mee naar het bos getroonde maxi-cosi wordt verslonden, zullen de ontroostbare ouders direct verklaren: “de lynx kwam van rechts”; en noem natuur dàn nog maar eens een linkse hobby!

gravatar

Margootje toch; volgens de RVD ‘bejaagt’ Willem Alexander alleen maar overtollige wilde everzwijnen in de Kroondomeinen, géén damherten. Nou alla; als er weer eens een islamitisch staatshoofd op staatsbezoek en halal staatsiebanket komt, knijpt Trix wel eens een oogje dicht als W.A. een damhert afknalt. Onze Trix moet immers óók doen of ze bezuinigt. Maar gelukkig is W.A. daar WA voor verzekerd, met een eenmalig eigen risico van € 125,-. En waar krijg je nou vandaag de dag nog 120 kg. reerug voor € 125,-?

gravatar

Het Hek-van-de-damhert graast (tussen 340 kV schrikdraadwerk) in tuinen van de upper-ten % in Wassenaer, Aerdenhout, Blaricum en andere ghetto’s van de rijkste Nederlanders; de Polen en Bulgaren worden te duur! Nederland werft nieuwe 1e, 2e en 3e Wereld-kapitalisten met de slogan: “de grootste belastingvrijhaven voor hyper extreme veelverdieners ter wereld”
En tja, dan moet je de duimschroeven voor Jan-met-de-Pet, Henk en Ingrid, Jip en Janneke wel heel erg aandraaien om nog wat belastinginkomsten uit de polder te persen. Maar Mark en JanKees doen dat met alle liefde; hun belasting-vluchtende achterban kan dus met een gerust hart in Nederland 21-12-2012 afwachten, want áls er al een ramp komt, komt die in Nederland toch pas 50 jaar later. Laat dát maar aan CDA/VVD over!

Reageer
gravatar

“Een volk herkent men aan de wijze waarop het met zijn damherten omgaat”, sprak eens een groot wijsgeer.

De damhert is de indiaan onder de dieren. Ze zijn vorige eeuw met hun prachtige hoofdtooien door de wrede blanken gedeporteerd naar troosteloze hertenkampen, alwaar zij van een treurig bestaan mogen genieten, bespot door vele kinderogen en in leven gehouden met oud brood dat als een soort aalmoes mondjesmaat door kinderhanden wordt toegeworpen op voorwaarde dat zij zich verlagen op bedelen aan de afrastering die hun vrijheid ernstig beknot. Zelf dat is tegenwoordig meestal niet meer toegestaan.

Reageer
gravatar

Tja, je kan ze ook niet tussen de gewone bevolking laten leven, dat is veel te gevaarlijk voor ons kolonisten.
Zie bovenstaand artikel, het is echt voor ons eigen bestwil dat ze worden opgesloten.

gravatar

Geachte Outsider, over het geslacht van Bambi kan de wetenschap nog geen uitsluitsel bieden, daarvoor is de beschikbare informatie te bambivalent. Ik ga er wel vanuit dat hij/zij bambisexueel georiënteerd is.

Reageer
gravatar

Weledelzeergeleerde heer prof. dr. B. Bokhoven,

Naar aanleiding van uw preparatoire kwalificatie dat “de beschikbare informatie te bambivalent” zou zijn, placht ik u waarlijk het volgende mogelijkheid voor te schotelen;

Zou het kunnen zijn, dat Bambi een hert-achtige hermafrodiet is?

In deze zou het verklaarbaar zijn, dat er in geen enkel sprookjesboek wordt verwezen naar eventuele nageslacht van dhr./mw. Bambi het hertje…

Hoogachtend,

Dr. Herman De Doktor van Leeuwin

gravatar

Dit is een redactionele uitglijder die niet was gebeurd als er nog normaal met zetters zou zijn gewerkt.
Ik zou de juiste kop hebben gezet:
“Mens meest bedreigde diersoort op de Veluwe”.
Die damherten hebben het namelijk voornamelijk op mensen voorzien, maar zij niet alleen: ook everzwijnen,Schotse Hooglanders en ander soort wild is levensbedreigend bezig daar. Om dan die paar damherten te demoniseren gaat te ver.

Reageer
gravatar

Inderdaad, en met deze kop zou ook gelijk duidelijk zijn geweest dat de Veluwe inmiddels zover is uitgedijd dat Zandvoort er ook deel van uitmaakt. Op zich ook een schandaal dat een kritische beschouwing van De Speld rechtvaardigt.

gravatar

In een wetenschappelijke beschouwing over deze Damherten heb ik gezien dat ze ook gemigreerd zijn naar de Kop van Schouwen alwaar ze de tuinen van de daar wonenende specimen van de Homo Sapiens Neerlandicus ook danig verwoesten. De biotoop van deze bedreigde soort wordt daardoor dusdanig verstoord dat voor uitsterven moet worden gevreesd. Een afschotploeg onder leiding van onze blonde leider Geert de Grote zou daar, door het decimeren of volledig uitroeien van deze Damhertpopulatie goede diensten kunnen verrichten.

gravatar

De arrogantie van het wild om borden te laten plaatsen met “wij steken zomaar over” is stuitend. Minstens dienen ook borden richting bos te worden geplaatst met daarop wat autootjes en de tekst “wij rijden zomaar door”. Dat zal ze leren !
Overigens gaat de vergelijking met de haai toch wat mank, want je weet waar je deze bijtgrage makker kan aantreffen: in het water en dus is het voldoende op het land te blijven om veilig te zijn (of een fikse stalen kooi te “dragen”).

Reageer
gravatar

In het verleden plaatsten we nog paaltjes langs de weg met metalen spiegeltjes opdat zulks ‘wild’ middels lichtflitsen van de koplampen der auto’s gewaarschuwd werd. Ondankbaar wierp het zich alsnog voor de bumpers.

gravatar

Dat haaien alleen in het water voorkomen weet ik nog niet zo zeker.
Op de vaderlandse wegen zijn heel wat van hun tanden terug te vinden, al is dat meestal wel in de directe omgeving van voorrangskruisingen.
Hieruit blijkt dat de haai beduidend gedisciplineerder is in het verkeer dan voornoemd dramhert.
Toch laten ook zij zich weleens aanrijden, hoe komen hun tanden anders op het wegdek terecht?

gravatar

@ Kantonnier: die metalen spiegeltjes hebben hun dienst bewezen. De leeuw, de giraf en het nijlpaard zijn immers niet meer langs onze vaderlandse wegen te signaleren. Het asociale damhert echter lijkt zich er niets van aan te trekken. Hoog tijd dat die beesten schaakmat worden gezet!

gravatar

Jaha, een beetje zielige indruk proberen te maken als Bambiachtige; en daar komen binnenkort de kikkers ook nog bij. Wat denken die wel, dat ze met hun keiharde gekwaak en gebrul niet bedreigend zouden zijn? Een eenvoudige decibellen meting in de avond is al voldoende om het feit aan te tonen en dan hup, afknallen die hap en exporteren naar de landen waar ze wel pap lusten van hun derrieres!

Reageer
gravatar

Dit is het zoveelste voorbeeld van gedemoniseerde natuur. Luistert luitjes, vroeger was je blij als je met een speer zo’n hert kon raken, dan hadden jij en je familie weer een weekje of wat te eten. Maar nee hoor, ze zijn nu een bedreigende diersoort. De werkelijke bedreiger in de natuur, dat is de mens, of wat daar voor doorgaat.

Maar gelukkig kan binnenkort met de invoering van “het dier als rechtsubject” ook het damhert aanspraak maken op gelijke behandeling en deze valse beschuldigingen via een advocaat aanvechten, of zoals Schnitzler stelt:

Dat opent de weg naar een militaire interventiemacht die met een beroep op de universele rechten van het damhert, heidegebied of bosrand binnenmarcheert in naam van de waardigheid van het dier en ter voorkoming van misdaden tegen de dierlijkheid.

Want, het enige wat hier bedreigend is de voortdurende demonisering van de natuur met als gevolg vervreemding van alles wat voor de koplamp komt, bumperstickers met “kiloknaller” erop zijn al gesignaleerd.

Reageer
gravatar

Ja, daar moeten we zeker zéér alert op zijn: de vorige keer dat wij gewaarschuwd werden is alweer uit ons collectieve geheugen gewist.
Het resultaat? Het schaakhert is uitgestorven.
Pogingen om dat in groezelige cafeetjes met veel drank, rook en schaakborden te herstellen zijn op niets uitgelopen.

Reageer
gravatar

Het is altijd wel aandoenlijk, zo’n stervend damhert onder je voorbumper. Het probleem is dat je door het doodgaan van de dader je schade nergens meer kan terughalen…
Bij het Waarborgfonds kan ik na 7 aanrijdingen met damherten dit jaar en 5 het vorige jaar ook al niet meer terecht, daar hebben ze inmiddels een quotum voor ingesteld.
Ik had al een koeienvanger geinstalleerd maar die moest ik er van de politie weer afhalen nadat ik 2 voetgangers in stukken had gereden…
Kan ik de damhertenpopulatie als groep aansprakelijk stellen?

Reageer
gravatar

Als Eberhard van der Laan “de Dam” en het Damrak nu even omtovert tot een groenstrook met een open verbinding naar het Museumplein, dan kunnen veel damherten aldaar worden losgelaten. In de bronstijd (in Amsterdam duurt die al een paar duizend jaar voort) kunnen damschreeuwers dan succesvol worden overschreeuwd door burlende damhertenbokken. Overigens, er is onduidelijkheid over het geslacht van Bambi: in de Walt Disneyversie is Hij van mannelijke kunne, in een hyper-intellectuele Haagse soap is Zij evident vrouwelijk, kan iemand hier de expertise leveren voor een definitieve geslachtsdeterminatie?

Reageer
gravatar

Beste Outsider, ik (als wetenschapper) raad het ten stelligste af om Damherten zonder meer in Amsterdam los te laten. De enige soort die daar kan overleven is een spontane mutatie van het Damhert, het zogenaamde Amsterdamhert. Dit is de enige variant van de Dama Dama die het Amsterdrama kan doorstaan. Dit soort hert kan namelijk het verschil herkennen tussen een deurbel, een fietsbel en een trambel. Vervelend is wel dat ze vrij agressief kunnen reageren op de fietsbel. Vooral in de al gememoreerde bronstijd (al dan niet met dubbel ‘t’) gaan ze direkt in de aanval, vaak de dood van de fietser ten gevolg hebbend. Het gewei dient dan als bumper, net als die van de autos waar veel van de Veluwse soortgenoten hun einde vinden.