Afghanistan wil euro redden

Bij gebrek aan landbouw en industrie zet Karzai in op financiële macht

Met de aankoop van zes miljard aan Griekse staatsobligaties en nog 700 miljard aan garantstellingen behoedt Afghanistan het Europese continent voor een langdurige economische crisis.

President Hamid Karzai noemt de actie vanzelfsprekend. “Tien jaar geleden kwamen de Europeanen ons te hulp. Ik ben blij dat we voor onze westerse vrienden wat terug kunnen doen.” Hoewel Karzai dankbaar is voor alle Europese steun, is hij ook kritisch. “In hun ijver om Afghanistan weer op te bouwen, hebben de Europese leiders hun eigen continent bijna in de afgrond gestort. Ik zie het als mijn plicht om ze daarvoor te behoeden.”

“Dit bewijst dat onze langdurige samenwerking met Afghanistan vruchten afwerpt”, zegt minister van Defensie Hans Hillen. “Onze aanwezigheid in Afghanistan was altijd gericht op het bestrijden van terrorisme en het creëren van een bondgenoot om onze financiële malaise op te lossen.”

Volgens econoom Bert Bokhoven zijn de Afghaanse motieven niet louter altruïstisch. “Karzai probeert hiermee de positie van Afghanistan in Europa te versterken. Dat is hard nodig als je je realiseert dat het land al tien jaar in een verwoestende burgeroorlog verwikkeld is. Er is weinig potentie voor industrie en landbouw aangezien de infrastructuur grotendeels is verwoest. De keuze voor een rol als financiële grootmacht lijkt dan voor de hand liggend.”

In de Verenigde Staten is verontwaardigd gereageerd op de Afghaanse acties. “Aanvankelijk zou Afghanistan de Amerikaanse staatsschuld overnemen, wat niet meer dan logisch zou zijn na de miljardeninvesteringen die de VS in Afghanistan deed. Dat dit geld nu regelrecht naar roekeloos opererende Europese banken gaat, doet wel een beetje pijn”, aldus een zichtbaar aangeslagen Obama.

Volgens Wim Boonstra, hoofdeconoom van de Rabobank, getuigt de actie van Karzai van lef en inzicht. “Waar wij ons verliezen in blinde paniek na het Griekse falen, durft hij gewoon te handelen. Karzai doet waar hij voor staat, zonder eerst de kat uit de boom te kijken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Drie maal is scheepsrecht. Ik constateer al weken een algehele economische stilstand bij de Speld. Redactie: doen jullie er nog iets aan of gaan we met Hamid Karzai (pront pronkend boven “Economie”) de Advent in? Desnoods schrijf ik zelf een premature necrologie voor Karzai. Amai: Nederland dreigt te worden afgeschat door Moody’s, het Oranjehuis moet belasting gaan betalen, JanKees de Jager zit klem op een Brussels IMF-toilet: econonomische thema’s en voorbeelden te over. Ik snap dat niet, als ik de snelle passage van artikelen in de andere aandachtsvelden zie.

Reageer
gravatar

Ik soebat nou al een tijdje om een recenter economisch item. De AEX kreunt en steunt, de DAX jubelt, er is kapitaalvlucht, de Euro wordt NEURO-tisch en nog steeds is er geen ander economische topic dan die jongen van Karzai? Hé, redactie: is economie een non-item geworden?

Reageer
gravatar

Wordt het langzamerhand geen tijd voor een nieuw economie item? Die kop van Karzai staat nu al een maand pontificaal op de voorpagina en ik merk de gevolgen van die over-exposure als ik er langs zap. De Hadj is geweest, er is dmv taqqiya weer -tig miljard ontwikkelingshulp doorgesluisd naar Afghaanse privé-rekeningen in Zwitserland, Europa bezuinigt de laagste inkomensgroepen en de zwaksten in de samenleving kapot. Kunnen jullie je economisch redacteur niet even wakker maken?

Reageer
gravatar

Komt Hamid K. alleen periodiek op bezoek of krijgt hij gelijk een permamente verblijfsvergunning en een Nederlands paspoort uitgereikt door minister Hard Leers? En hoeveel krijgsheren komen er mee in zijn gevolg/kielzog?

Reageer
gravatar

Wat nog niet duidelijk is: schaart voornoemde H. Karzai zich nu bij de Shi’ieten (o.l.v. Iran), bij de Soennieten (o.l.v. Saudi-Arabië) of bij de Alawieten (o.l.v. Irak)? Is er niet het gevaar dat nu concurrerende bewegingen beginnen met IED’s onder de A-2 bij Everdingen of Oudenrijn? Maar daar staat wél tegenover de multiculinaire verrijking die uitgaat van een keten Afghaanse take-away restaurants “Hamid’s Heavenly Halal”, waarbij de Nederlandse klanten zelf een bok naar keuze mogen schieten.

Reageer
gravatar

Raadt eens, waar Hamid straks zijn eerste miljard investeert: in de vaderlandse werkgelegenheid. Het Deltaplan wordt opnieuw uitgevoerd, de Veenkoloniën gaan weer open, net zoals de Limburgse mijnen; kompels gaan weer ondergronds, lege mijnen worden benut voor opslag mijngas en CO2. In Drente wordt de huisindustrie hervat; aanmaak van miniatuur hunebedden, In heel Nederland worden dagelijks minima kaalgeplukt en hun veren verwerkt to 4-seizoenen-dekbedden. Mark Rutte wordt CEO van de ABN-Organenbank, Maxime bij Sangfroid-bloedplasma Ltd. en Geert wordt CEO bij Fokker/Stork Aerospace, dat lult lekker in de ruimte. “Onze” Hamid wordt titulair Onderkoning van Nederland (Piet-Hein Donner wordt plv. voorzitter van de Bilderberggroep, belast met depopulatie). Hamid begint bescheiden van onderaf, als lijstduwer bij het CDA. Dan wordt hij ingeschreven in het Nederlandse (Geld) Adelboek en -as such- legitiem opvolger van de Oranjes die verhuizen naar de Seychellen (winterresidentie) en Ibiza (zomerresidentie). Iedere werkende Nederlander een ons opium mee naar huis op zaterdagmorgen. Kijken hoe snel Nederland collectief tot de Islam overgaat.

Reageer
gravatar

Geweldig, dat Afghanistan nu ook aan het moderniseren is door te kiezen voor het financiele grootmacht worden. Waar ik van schrik is dat zij dit wel zo voortvarend doen, dat zij ons straks snel voorbijstreven in liefdadigheid en er voor Europa straks alleen nog maar een bijrolletje te vergeven is. En Sinterklaas kan het helemaal wel shaken. Men zegt dat hij al niet eens meer in de quote genoemd wordt komend jaar. .

Reageer
gravatar

@11: leuk, scherpzinnig Margootje weer terug en inderdaad: zoals toeristen Madurodam verlaten met hun portemonnaies vol niet uitgegeven flappen (want waaraan) zo verlaten Afghaanse parlementsleden met tassen en koffers vol geld hun land omdat er geen douanebepalingen en wetten zijn die zeggen dat dit niet zou morgen. We dachten dat ze dit wegbrachten om eigen rijkdom op te bouwen in Dubai, maar neen, het is om onze euro te redden. Wat kunnen we soms toch wel heel erg voorbarig conclusies trekken.

Reageer
gravatar

Nou lees ik net op Wikipedia dat Hamid Karzai is geboren op 24 december, een kerstkindje dus. Het zou me niets verbazen als hij eigenlijk Christen is. Dat verklaart mogelijk zijn interesse voor Europa en het redden van de Euro. Op de dijk hoorde ik nog een gerucht dat hij ook betrokken is geweest bij de overname van Dexia door de Belgische regering. Zeg nou zelf, een land dat maar geen regering kan formeren, zichzelf niet kan besturen, die kan wel een bank redden? Daar moet iemand een helpende hand hebben geboden. Dat kan niet anders.

Reageer
gravatar

En dan kan mijn zoon straks zeker asperges gaan steken in Kunduz omdat hij anders strafkorting krijgt op zijn bijstand, zeg maar.
Fraai is dat, zeg maar. Waarom mag hij gewoon niks bijverdienen door de Afghaanse windhonden hier in het asiel uit te laten? Dat houdt dan ook op, zeg maar.
En als die beesten het te lang op moeten houden, wie mag dan de rommel opruimen? Ik bedoel maar, zeg maar

Reageer
gravatar

De bevolking is al maanden bezig met de uitvoer van koffers vol met geld. De meesten vertrekken naar Nederland. Velen zijn al aangekomen in ons klompen landje. Vreemd dus dat ze nog meer geld gaan geven voor de redding van Europa en de Euro.

Reageer
gravatar

En zouden die Grieken dan zo handig zijn geweest om die Ha-Miet Klaarzaai onze heroinehoeren als onderpand aan te bieden, onder het valse voorwendsel dat het om maagden gaat? Zou de spies zo in de kebab steken?
Of is dat maar theorie?

gravatar

Wat in dit overigens uitstekende stukje journalistiek niet wordt vermeld, is welke rol Onze Jongens in hun groen-blauwe Frans Molenaar-uniformen in dezen gespeeld hebben. Terwijl we toch in deze tijden graag willen weten wat de opbrengst is van onze investeringen in vredesoperaties, of trainingsmissies, of hoe ze ook maar heten mogen.

Reageer
gravatar

Welingelichte kringen bevestigen trouwens, dat Gerrit Zalm al twee jaar als geheim adviseur van Karzai functioneert. Ook zou een dergelijk prestigieus ambt voor hem zijn weggelegd in Zuid-Ossetië.

Reageer
gravatar

Nou, erg nieuw is dit nieuws niet. Het is alom bekend dat Zalm overal als interim-CEO zijn eigen schaapjes het eerst op het droge hijst. Dirk Scheringa, Karzai, de ECB, het IMF, overal waar geld en macht tezamen komen, daar voelt Gerrit zich als een vis in het water. Let op, binnenkort is z’n contract bij ABN-AMRO afgelopen, wedden dat-ie binnen de kortste keren bij Dexia op de winkel past? “Waar is Geld; daar is Gerrit!”

gravatar

Wordt dit niet een poging om de in de papaverteelt verkregen massa’s zwart geld te witten? Hoewel de producten uit de papaver ook wit (of bruin) worden genoten, dat dan weer wel.
Voor mijn gevoel zit er toch een luchtje aan. Ik ben bang dat Europa (om te beginnen Griekenland) in ellende wordt gedoped als Karzai zich in de Euro-ellende stort.
Dat de Nederlandse regering dit afdoet als een soort van tegenprestatie is al helemaal twijfelachtig.
En zoals Haes al opmerkte: Afghanistan eerder in de EU dan Turkije? Dan zijn de rapen gaar, nieuwe onrust in het nabije Oosten. Het zou wel eens zo ver kunnen gaan dat de zon niet meer opkomt, omdat-ie daar wordt tegengehouden.

Reageer
gravatar

Mijn broer Greet vindt, dat wij geen afghani (één afghani is honderd pul) mogen aannemen van een land waar op elke hoek van de straat in een verdacht kraampje voor slechts 30 afghani (ongeveer 50 eurocent) ongestraft een ideologischer boek dan Mein Kampf gekocht kan worden. Het is bloedgeld volgens mijn broer, die momenteel met een kruiwagen geld aan het ophalen is tijdens een typisch Amerikaans theepartijtje.

Reageer
gravatar

Dit is de opmaat voor het eerste niet-Europese land dat lid wordt van Europese Unie. Nog voor Turkije, wat ik je brom.

Reageer
gravatar

Het eerste niet-europese land? En Cyprus dan? Dat land is al sinds mei 2004 lid en ligt toch echt ten oosten van de Bosporus, waar Europa ophoudt, leerden wij vroeger op school. Maar ja, wij leerden toen ook dat de Rijn bij Lobith ons land binnen stroomt.

gravatar

Het lijkt heel nobel allemaal, maar uiteindelijk wordt dit allemaal gefinancierd door de smerige, vervuilende en mensonterende saffraanhandel. Ik zeg: boycotten die rommel. Laten die culinaire fijnproevers zelf maar krokusjes kweken in een oerhollandse kas!

Reageer
gravatar

Beste Bant uit Luttelgeest, het stelt mij ernstig teleur om te moeten ontdekken dat jij een van de weinige Nederlanders bent die niet weten, dat de kolonel Nico Geerts op 6 augustus 2007 het eerste “saffraandiploma” uitreikte aan ex-papaverteler Hamid Karzai namens ons Mysterie van Economisch Falen, Ploegscharen en Nog Wat (MEFPNW), waar destijds voormalig vakbondster Gerda Verburg (Zwammerdam 1957 – CDA 1980) de boel bij elkaar probeerde te houden.

gravatar

Nu we Zwitserland en Luxemburg niet meer als belastingparadijs kunnen gebruiken is dit een zeer welkome uitwijkmogelijkheid om onze zuurverdiende centjes te behoeden voor de grijpgrage handjes van Jan Kees de Jager en Frans Weekers.

Reageer