Weinig animo superprovincie Drenthe, Limburg en Zeeland

‘Dit voelt toch een beetje als een gedwongen huwelijk’

Het kabinetsplan om Drenthe, Limburg en Zeeland samen te voegen tot één superprovincie kan vooralsnog op weinig enthousiasme rekenen.

Vooral de gedeputeerden van Zuid-Holland en Overijssel kijken met argusogen naar het kabinetsvoornemen. Gedeputeerde Piet Jansen van Overijssel: “We voelen ons toch wel een beetje gepasseerd. Ik had altijd het idee dat we een soort van natuurlijke eenheid met Zeeland vormden. Het is heel jammer dat ze dan opeens met Limburg samengaan.” Jansen heeft bij het Interprovinciaal Overleg (IPO) zijn bezorgdheid uitgesproken over komst van de superprovincie.

Ook in de Tweede Kamer bestaat grote weerstand tegen het plan. De oppositie noemt het ‘broddelwerk’. “Ik ben een grote voorstander van minder provincies”, zegt Harry van Bommel (SP). “Maar ik zie de noodzaak niet voor een fusie van drie provincies. Misschien moeten Drenthe en Limburg het eerst een paar jaar samen proberen. Als dat goed gaat kunnen we verder praten.”

Met de provinciale herindeling wil het kabinet het land slagvaardiger maken. Als provinciehoofdstad heeft Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken Venray op het oog. “Dat ligt in het noordelijkste puntje van Limburg en dus het meest centraal.”

In de provincies zelf heersen gemengde gevoelens. “Dit voelt toch een beetje als een gedwongen huwelijk”, zegt gedeputeerde Antoine Janssen van Limburg. “Enerzijds verwacht ik natuurlijk dat het samengaan van Emmen en Zierikzee grote synergievoordelen oplevert, anderzijds vrees ik wel enigszins voor de Drentse eigenheid. Kunnen de hunebedden wel op tegen de Deltawerken, dat is de vraag.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Waardering! Ik ben voor!! Echter, in het kader van uit milieuoverwegingen kortere woon-werk-afstanden ben ik van mening dat de geografische herinrichting een grote aandacht verdient. Te meer daar ik een voorstander ben van minder motregen ben ik voornemens een voorstel in te dienen om de nieuwe provincie te plaatsen in het Caraïbisch gebied. Wij blij, zij blij, iedereen blij! (en zo krijgt Venlo dan toch een kust)…

Reageer
gravatar

mh waarom niet kompleet bezuinigen als we toch al bezuingen zijn,
wk bezuinigen zijn wij reeds nog steeds nog aan top sinds dag en jaar.
gelderland drenthe overijsel, gronigen, en noord limburg met duitsland fuseren.
vervolgens brabant, zeeland en zuid limburg samen voegen met belgie ,

Friesland word een eigen staat, dat is logisch.

En flevoland terug naar de natuur, het sociaal experiment is na zo veel jaar wel mooi geweest dus weer onder laten lopen, waterberging en het vervallen van achtersteden als lelystad en almere, uiteindelijk alleen maar voordeel.

uiteindelijk blijven de proviencien randstad, Noord en zuid holland en utrecht over en vormen een spaarzame vorm, en de naam klopt ook weer .geen enkele wereld burger die weet dat holland in feite nederland heet.

Eind resultaat een handzaam beheerbaar holland zonder overheersende dialecten. weg 6 miljarden bezuiniging. eu vooruitdenkend dat het uiteindelijk toch een grote overzeese amerikaanse kolonie word (wat het nu al is).

Reageer
gravatar

Limburg, Drenthe en Zeeland?! Als ze noord-brabant hadden gezegd, dan kon ik nog iets van logica erin zien. Maar Drenthe?! Dat ligt helemaal in het noorden. Minister Piet Hein Donner heeft zeker nooit goed opgelet tijdens aardrijkskunde.
En hoe gaan ze die provincie dan noemen, Drelimland of Zeedrelim?
Als ik toch moet kiezen ga ik voor Zeedrelim. Wel apart om dan in een provincie te wonen die aan de Zee grenst, maar als ik ernaar toe wil gaan moet ik 3 uur door België rijden om er te komen.
Ik hoop zo dat dit niet door gaat!

Reageer
gravatar

Volgens mij zijn er ook al jaren plannen om de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland, Utrecht, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant,en Limburg samen te voegen. Waarom wordt dat nooit uitgelicht?

Reageer
gravatar

Maar wat wordt dan de voertaal in deze nieuwe superprovincie? Ik heb mijn hele leven erover gedaan om dialect te leren, moet ik dat dan weer afleren? Waar komt de hoofdstad, in die polder misschien, waar nog geen water in staat? Welke dienstritten van ambtenaren zijn aftrekbaar? Welke vooral niet?

Reageer
gravatar

Auwieje, is ons dat even wat! Is de koel net dicht en de Haagineze schatkist goed gevuld met dat geld en onze Europasubsidies, mogen we gelukkig afscheiden. Willen de Zeeuwen ook graag en de Drenthen zjuus zo. Er is zich al genoeg bij ons gestolen.
Sjiek: de Vrjthof voor us allein, zonder die koopgeile Hollandere.
Tsjuus wah, vir zint toepe en e grote Brand op de lamp sjudde!

Reageer
gravatar

Samenvoegen voor meer daadkracht met minder mensen – die formule komt ozo bekend voor – slagkracht met minder mensen die dan ook weer korter dan 5 jaar over hun studie hebben mogen doen – gelukkig is een samenvoeging van een webpagina en een vorm van academisch onderwijs. zonder deze bijzondere service zou het begrip samenvoegen helemaal geen begrip bij sommige bevoegden hebben.

Samen voegen – minder tocht.

Reageer
gravatar

Het is ons gelukt om Leersum, Amerongen, Doorn en Maarn te laten fuseren met Driebergen, het maakt niet uit dat de bevolking dat niet wilde, want je kunt in alle 5 mooi fietsen. FlUtLand (Flevoland, Utrecht, Noord-Holland) komt er echt wel en Rijwielland ook. Drenthe (uit fietse), Zeeland (koersen tegen de wind) en Limburg (stoempen tegen de berg) horen onmiskenbaar bij elkaar

Reageer
gravatar

Rare actie van het kabinet hoor. Wat is het doel van deze beweging? Welke toegevoegde waarde beoogd men hiermee te creeren? Het lijkt me weer zo’n actie van “We willen het en doen het, gewoon, omdat het kan!”.
En dan zijn er ook nog van die dwazen die in de beweging meegaan, en zelfs huiliehuilie doen omdat ze bang zijn een boot te missen … alsof het ergens toe zou leiden.
Bwaaah, denk toch ff na zeg, djeezes!

Reageer
gravatar

De samenvoeging van genoemde provincies zal coûte que coûte doorgaan, Piet Hein heeft er al zijn prestige, bonussen en bedrijfsspaarloon op gezet. Hij wil als t.k. onderkoning van Nederland niet voor schut staan. Bovendien zal m.i.v. 21 december 2012 het land boven de lijn Hoogovens, Amersfoort, Arnhem, Oberhausen onder circa 40 meter zeewater komen te staan i.v.m. smelten van de polaire ijskappen. Slechts de hoogbouw van staatsondersteunde banken zal nog zichtbaar zijn.

Reageer
gravatar

je kunt er best Long Island bijvoegen, dat steek maar nutteloos in dee Atlantische Oceaan.

Reageer
gravatar

Ik snap niet dat er niet gewoon voor de simpelste oplossing gekozen wordt, namelijk alle provincies afschaffen. Nederland is toch al hard op weg om een provincie van Europa te worden, dus in de hoofdstad Amsterdam bouwen we het nieuwe provinciehuis van de provincie Nederland en daar mag dan een door de Europese commissie aangestelde commissaris de provincie besturen. Kun je gelijk de Staten Generaal, de Raad van State en het Koningshuis afschaffen.

Reageer
gravatar

Luistert die Donner eens een keer naar mensen die er voor hebben doorgeleerd, is het wéér niet goed?
Op zich is het een logische natuurlijk: de genoemde provincies hebben altijd beweerd niet echt zich bij Holland te voelen behoren. Hoewel het vreemd is dat Friesland dan buiten schot blijft; maar misschien krijgt deze provincie een status aparte?

Dus ja, aanelkaar knopen en bij opbod verkopen: kunnen we eindelijk verder.

Reageer
gravatar

Mwa, Zeeland en Holland hebben in het verleden toch vaak samen opgetrokken. Denk aan de Ruyter, een succesvolle admiraal, die uit Zeeland kwam.
Drenthe en Limburg voelen zich niet erg verwant aan Holland, dat is dan wel waar. Dat geldt eigenlijk wel voor 9 van de 12 provincies, denk ik. De Limburgers gaan zelfs zo ver, dat ze alles dat niet Limburgs is, maar gemakshalve Holland noemen.
Daarentegen hebben de Flevolanders een volkslied dat begint met: “Onder Hollands luchten…”

gravatar

Och, dat samen optrekken viel toch ook wel mee? Daar zat een gezonde (?) portie eigenbelang bij, en de eigen Admiraliteit bleef in Vlissingen.
Buiten dat zijn de Geuzen ook in Dokkum aanbeland, dus dat zegt alleen maar dat navigatie niet hun sterkste punt was.
Flevoland: dat begrijp ik wel, omdat dat niet bestaat. Van heinde en verre zijn boeren geronseld om daar te gaan boeren, dus wisten zij veel waar ze stonden te boeren, had overal kunnen zijn.
Limburgers? Moeten we het daar nog over hebben? Het begrip ‘fact-free’ is Limburgser dan vlaaien zijn.

gravatar

Friesland profieleert zichzelf al jaren als een eigen staat, doormiddel van taal, vlaggen zover het oog reikt, en als je de ´grens´ paseert bij restaurant zurich kun je direct daarna alles kopen waar je een fryse vlag op kopieren kan tot bumper stickers met FRl erop aan toe.

begrijp mij niet verkeerd frysland behoort tot een van de weinige mooie gebieden die Holland telt en ik vindt het prachtig.

maar eind conclusie is dat het na de grote fusie gewoon een eigen staat wordt.

gravatar

Ik tink dat it noarden fan Fryslân oan’t Denemarken mar ien profinsje wurde moat. fansels mei ien taal, oft’er grinsers binne dy’t dat net sitten sjogge dan geane se mar nei Limburg.Nederlânsk as taal wurd ôfskaft.
wat tinke jimme?

Reageer
gravatar

Ik soe sizze: bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net mei is net wiis. Mar bûten dat bin ik tsjin! En de frou ek!

gravatar

tje joa mer as se alles op n rieke zits en t den nog uns bekiks dinks se der toch anges euver det wits se zelf oug waal

gravatar

Ik vind het een vreemd plan. Iedereen met een beetje verstand kan toch zien dat die provincies niet aan elkaar grenzen? Wat hebben die provincies in vredesnaam met elkaar gemeen? Nogal logisch dat er niet positief op gereageerd wordt.

Reageer
gravatar

Aan die kleine handicap wordt gewerkt. Ons Bruine Cabaret is namelijk zeer bekwaam om alles uit zijn verband te rukken. Dat lukt nu waarschijnlijk ook wel, bijvoorbeeld met ruilverkaveling en deportatie. Beert Verwilderd is reeds gevraagd voor de laatstgenoemde activiteit, waarin hij zich al jaren verdiept.

gravatar

Ha ha, dat cabaret Verwilderd, Behagen en Rotte toch. Willen ze Drenthe, Limburg en Zeeland samenvoegen. Dat lukt niet. Zijn ze dan vergeten dat ze vorig jaar van Kerkrade, Lutjebroek, Stavoren, Zeebrugge (met vorstelijke toestemming van Albert II op voorwaarde dat zijn zoon Laurent burgemeester wordt) en Lillehammer (door uithuwelijking van Amalia) één gemeente wilden maken. Dat is nog een eenvoudige klus vergeleken bij het plan dat nu op tafel ligt. Het samenvoeging van die gemeenten is toen niet gelukt door tegenwerking van de Raad van State onder de bezielende leiding van oma Bea zelf.

Reageer
gravatar

Mijn Piet Hein gaat een frisse jeugdige wind door de Raad van State laten waaien. Je zult zien dat het samenvoegen van die provincies hem wel lukt door overreding met zijn geweldige wetskennis, waarmee hij Bea makkelijk een poepje laat ruiken. Om hem te vriend te houden wordt Beert Verwilderd uiteraard Commissaris van Bea in de hoofdstad van de Nieuwe Provincie, zijn geliefde Jeruzalem, pardon Venlo.

gravatar

Neen, natuurlijk niet, anders was de Worstelstrijd met Spanje (zie het Zeeuwsch Vlaamsch Volkslied, niet te verwarren met de Worteltijd, dat is de tijd dat de Wortels worden geoogst) voor niets geweest. Overigens bestaat er een soort natuurlijke rivaliteit die dit voorstel snel naar het rijk der favelen zal verwijzen. Onhoudbaar voorstel, stelt niets voor.

gravatar

Bin zu noe eejmao van dur bedondur af?
Wudder saomun meej Limburg? Die kunn’n nie eejns Neejderlands praoten.
Kijk die band met Overijssel voelt de Zeeuw wel, al blijft het ‘liefde op afstand’. De afstand is natuurlijk danig verkleind door internet, Skype, MSN en Facebook.
Kijk: een samenvoeging van Brabant en Limburg kan nog (hoofdstad= Eindhoven), Zuid Holland kan aan Zeeland worden toegevoegd, waarbij Zierikzee de natuurlijke hoofdstad wordt.
Kan en-passant het Belgisch probleem worden opgelost door heel Oost- en West Vlaanderen en Antwerpen bij de nieuwe provincie te voegen. De aan Brabant en Limburg grenzende gewesten worden aan die nieuwe provincie toegevoegd. De Franstaligen moeten dan wel de inburgeringscursus doen en Nederlands leren spreken. Brussel wordt afgebroken, dan is het Europees heen en weer gesjouw meteen van de baan. De rest van Belgie (en Luxemburg) wordt Frans eigendom.

Reageer
gravatar

Grúezli Frau Titulair

Iik geloof niet dat luxemburg behandelt meot worden als onderontwikkeld gebied, Fransen kunnen leuk zingen maar met geld om gaan is iets anders,
Luxemburg mag dan wel het land met de eenzame benzine pomp zijn, maar doet het daarintegen wel heel goed.
Dus omgekeerd frankrijk naar luxemburg mischien word het dan ooit nog wat met het voormalig Frankrijk.
Al onder het regime van een verantwoorde overheid.

gravatar

Wat een benepen gezichtspunt van dit kabinet; echt weer Rutte c.s. !
We worden geacht europees te denken, denk ik. Dus de noordelijke provincies lekker laten fuseren met Niedersachsen, de oostelijke provincies samenvoegen met Nordrhein-Westfalen en de zuidelijke provincies met Vlaanderen (kunnen ze mooi uitvechten welk eigen volk het allereerst komt !).
De overblijvende provincies kunnen we dan samenvoegen tot iets als “Klein-Nederland” of “Grote-Randstad”.

Reageer
gravatar

Men moet niet vergeten dat de fusie tussen de Limburgse gemeentes Roermond, Landgraaf en Eijsden-Margraten ook de nodige opstart problemen kende. Maar deze fusiegemeente (er wordt nog naar een passende naam gezocht) komt wel steeds dichterbij.

Reageer
gravatar

Gewoon de eerste letters aan elkaar plakken LEMR en om het dan uitspreekbaar te maken een paar extra klinkers “Lemmer”.

gravatar

En als we dan de provincies Zuid-Holland en Marokko samenvoegen en daar eventueel nog Ameland aan toe voegen dan schieten we tenminste lekker op. Donner-nog-aan-toe!

Reageer
gravatar

De geruchten gaan dat men in Drenthe voor een aparte status gaat, gelijk Aruba. Een aantal banken met vestigingen op de Kaaiman-eilanden steunt het plan.

gravatar

Wat een idioot idee. Je ziet op de kaart toch zo dat de lila kleur van Zeeland helemaal niet past bij het blauw van Limburg en Drenthe?

Reageer
gravatar

Wij, inwoners van Voort hebben erover gestemd en willen 1. de republiek der vrije Nederlanden terug en 2. als Voort binnen de republiek verder als semi-onafhankelijke stadsstaat. Dat zal Donner leren met zijn moderne Haagse fratsen.

Reageer
gravatar

En ick daght dat Lymburght saemen met het Koonickryk Flandriae zoude saamen ende eender worden zouw edoch verstelde staende blijve ik staaren naar de Zeelande en Drenthse laaglanden als Candidaet voor een volgende vereeniging. Het crieeren van eene spagaat ofte splijting danwel een versnipperding tot een enclaeve van het land lykt mij ongewenscht geaght.

Doe mij maar Pizza een groot
geheel met veel lekkere delen.

Reageer
gravatar

De heer Donner is altijd al uitmuntend geweest in het verzinnen van onlogische oplossingen voor niet bestaande problemen. Het probleem van de provinciale herindeling is vrij eenvoudig op te lossen: 1 Randstadprovincie (NH-ZH-Utrecht-Flevoland) 1 Noord Oostelijke provincie (Gelderland, Overijssel, Drenthe Groningen) en 1 Zuidprovincie, waarbij we voor het gemak maar de vlaamse provincies van Belgenland annexeren, dan is dat probleem opgelost(Brabant (NL en B)- Zeeland + restant vlaamse provincies, muv.Limburg). Limburg (Belgisch en Nederlands) mag dan net als Fryslân een onafhankelijke republiek worden, dan zijn we ook van dat nationalistische gezeur af.

Reageer
gravatar

Jammer. Ik vind het een slap aftreksel van de eerder aangekondigde fusie tussen Noord-Brabant, Groningen (incl. Oost-Friesland) en St. Maarten. Deze ligt sociaal-cultureel veel meer voor de hand dan deze gezochte, door Haagse plucheklevers bedachte schijnfusie.

Reageer
gravatar

Da’s niks ons grünn kan beter met Duitsland gefuseerd wordn. Da’s pas sociaal cultureel .Het enige punt is dan dat we bie WestFr**sland goan horen. Moar wie heb’n heulemoal gain overaainkomstn met Brabant, laat staan sociaal-cultureel.

gravatar

Wel nondeju. Gaat Den Hoag zich ook met ons bemeujen. We willen de Baronie Limburg terug. Voor onze aandelen Dexia kopen wij Belgisch Limburg, We zetten de schutterij aan de grens bij Weert en roepen de onafhankelijkheid uit. Het zal een harde strijd worden, maar we hebben vele gijzelaars die we in vakantieparken gevangen kunnen houden, ik bedoel; daar zitten ze al.

Reageer