Experts luiden noodkloknoodklok

Gevaar bestaat dat noodklok het begeeft

Noodklokexperts luiden de noodklok over het Nederlandse noodklokgebruik. Journalisten, politici en commentatoren maakten dit jaar al 172 maal gebruik van de noodklok, een stijging van 45% ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Volgens kenners bestaat het gevaar dat de noodklok het begeeft.

“Het loopt de spuigaten uit”, aldus Hein Plukhouwer, beiaardier in de Sint Bavo te Haarlem. “In maart is de noodklok onder andere geluid wegens achterstallig onderhoud aan een wipkip in Baarn, problemen in de aanvoer van zuurdesembrood in Hulst en het teruglopend ledental van bridgevereniging ‘Contractuele verplichtingen’. Als deze trend doorzet bestaat het gevaar dat de noodklok definitief onbruikbaar raakt.”

In goed overleg is besloten dat de noodklok voortaan slechts geluid mag worden in het geval van een nucleaire oorlog, een plaag van genetisch gemuteerde roofdieren of een aanstormende komeet van meer dan een kilometer groot. In minder prangende gevallen kan de ‘let op!-bel’, de ‘van enig belang voor sommige mensen-trompet’ of de ‘als ik dit onderwerp niet heel dik aanzet leest niemand het-triangel’ worden gebruikt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Bezie het positief; maak van de noodklok een deugdklok en alles ziet er meteen zonniger uit ! Luid de deugklok bij iedere blijde en prettige gebeurtenis en als de deugdklok veelvuldig wordt geluid is er zelfs plek voor een deugdklokdeugdklok.
Flauw, hè ?

Reageer
gravatar

Persoonlijk denk ik dat het niet zo’n vaart zal lopen met het daadwerkelijk defect raken van onze noodklok. De Nederlandse noodklok staat al eeuwen bekend om zijn robuuste en degelijke makelij. Ik denk eerder dat de auteur van dit artikel wil waarschuwen voor noodklokinflatie. We moeten voorkomen dat door het veelvuldig, oneigenlijk gebruik van de noodklok er niet meer op gereageerd wordt. Dan zijn de klokken gaar en heb je de klokken aan het dansen als er straks echt wat aan de hand is.

Reageer
gravatar

Liefste MargOOje, ik wil dolgraag jouw rappe ridderlijke redder in nood wezen. Ik heb jouw nijvere noodklokje horen luiden, maar kan helaas het klagend klepeltje niet vinden. O zeg mij, schoonste der Madurodamse maagden, waarmee jouw Jeetje zo wordt gepest.

gravatar

Jeettje, jij wordt niet bedoeld, want jij komt van de rijke tak van de familie, die met een teettje meer.

Trouwens, waar bemoei jij je mee. Ik was Marg00tje aan het paaien.

gravatar

De noodklok luiden, waarvoor …? Alles wat gewone burgers al maanden of kilometers vantevoren zien aankomen, ontdekken politici pas als het voldongen feiten zijn. Staaft de opvatting dat zelfs randdebiele lijders aan OCD’s een riant inkomen van 6 x modaal kunnen genieten. Regeren is vooruitzien, maar niet voor coalities van kortzichtigen zoals die waaronder wij nu lijden. In tegenstelling tot de vorige scribent ben ik van mening dat de burgerij altijd het gelag betaalt; het gelach komt altijd van politici die minstens vier jaar een vast inkomen hebben. En wie het laatst lacht, lacht het best, nietwaar? Voor burgers die de noodklok willen luiden, maar niet meer weten waar de klepel hangt, bel de ANWB-Alarmcentrale.

Reageer
gravatar

Hear, hear…

Maarre, Een riant inkomen van 6 x modaal zou ik niet zo snel afslaan.

Betaal de burger (die alles van te voren ziet aankomen en dus vele malen waardevoller is) dan 6x modaal en laat die politici maar tegen minimumloon vergaderen!

gravatar

Op basis van de huidige inkomensverdeling kan”modaal Nederland” worden ingeschat op globaal 20-22 mille per jaar. ‘n Kamerlidmaatschap brengt toch een ton tot 120.000 per jaar op, inclusief emolumenten zoals welvaartsvaste pensioenopbouw, presentiegelden, inkomsten uit commissariaten en lobby-groepen, staatssecretarissen nog wat meer en ministers ruim meer vanwege hun voor commerciële groepen waardevolle netwerken in Politiek Den Haag. Het hele Binnenhofcircus overstijgt qua schaalsalaris weliswaar formeel bruto niet de Balkenende-norm, maar de politiek goochelt slim met bruto en netto. Cijfers kunnen niet liegen, maar leugenaars kunnen goed cijferen, vooral in eigen portemonnee. En ‘fiscaal adviseurs’ zijn hun geld méér dan waard. Dus 6 x modaal zal niet ver van de realiteit af liggen.

gravatar

Dit kán toch niet waar zijn!?
Eindelijk trok de klokkengieterij weer aan na jaren bezuinigingen op beiaardier en klokkenspel, en nu dit weer. Hier wordt een oeroud en milieuvriendelijk ambacht de nek omgedraaid.

Bovendien zijn onze noodklokken gegoten uit een onverwoestbare bronslegering van eigen recept, gemaakt op vele malen per jaar luiden. Wij kunnen zelfs met trots zeggen dat hoe vaker men de klok luidt, des te sterker de legering wordt.

Wij van de branche vermoeden een complot van luie beiaardiers. Te belazerd om de trappen te bestijgen, te amechtig om de klok en bijbehorende klepel (uit een iets zachtere legering gegoten) in beweging te brengen.

En de burgerij betaalt niet het gelui maar het gelach!!

Burgherij: Let toch op uwe saeck!!

Reageer
gravatar

Het kan niet zo zijn dat de noodklok vergeefs luidt, dat de brandbrief voor niets brandt, terwijl intussen de teerling geworpen wordt en uit diepe tijd de roep zwak weerklinkt: Les jeux sont faits.

Reageer
gravatar

En in het verlengde hiervan: betrouwbare bronnen hebben gemeld dat er een brandbrief in de maak is over de stijging van het aantal brandbrieven.

Reageer
gravatar

Het is hoogst ongebruikelijk dat een beiaardier dit aan de grote klok hangt. Ik zou zeggen schoenmaker blijf bij je leest of in dit geval bij je carillon. Als zo’n beiaardiertje zijn muzikale lusten op de noodklok bot gaat vieren is dat natuurlijk vragen om ongelukken. Het luiden van de noodklok kunnen we beter overlaten aan de koster of een andere vakkundige klokkenluider.

Reageer
gravatar

@8. Je haalt me de woorden uit de mond. Dergelijke klokken werden voor 1975 veelvuldig geproduceerd maar zijn slechts spaarzaam toegepast. Naar mijn weten (en als ik zo terug-google) is er niets van de huidige lokatie van rest van de voorraad bekend.

gravatar

De lichting deugdklokken van ’75 waren zo ondeugdelijk dat de noodklok er weer aan te pas moest komen in combinatie met de doofpot.

gravatar

Trouwens, die spuigaten lopen ook behoorlijk de spuigaten uit.

Reageer
gravatar

Ze zijn de tsunami vergeten.

Reageer