WNL

Is de noodklok eigenlijk wel effectief?

De laatste weken wordt door experts steeds vaker de noodklok geluid: het vaccineren gaat te traag, het ontbreekt jongeren aan perspectief en de basisscholen moeten snel weer open. Maar hoe effectief is zo’n zware maatregel als de noodklok eigenlijk?

“Het is moeilijk in te schatten”, zegt arts-epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC. “Het begint wel op te vallen dat in zo’n beetje elke talkshow dagelijks de noodklok geluid wordt. Ik vind het eerlijk gezegd een ongekend heftige maatregel, zeker in vredestijd. Als je dan kijkt wat de politiek doet met die hartekreten, kun je je afvragen of deze maatregel nog wel effect heeft.”

“Ik vraag me een beetje af wat je er nou precies mee wint”, zegt journalist Kustaw Bessems. “Ik wil niet zover gaan om de maatregel meteen te associeren met de Tweede Wereldoorlog, wat ik sommigen zie doen. Maar als je kijkt hoe vaak de maatregel nou echt effectief is geweest, dan lijkt het niet echt te werken.”

Toch houdt Frits Rosendaal nog een slag om de arm. “Het echte effect zie je natuurlijk pas na twee weken. Vanavond zit er vast weer iemand bij Nieuwsuur om zeggen dat ze Defensie moeten vragen om te helpen met vaccineren. Wie weet gaan ze daar dan over twee weken over nadenken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Afgelopen maandag vroeg in de middag gingen zelfs de sirenes af. Ik ging er vanuit dat de spertijd begon, dus met 130 km/uur na huis gesneld. Werd ik aangehouden. Dikke bekeuring want de spertijd was al om zes uur begonnen en liep pas ‘s avonds om zeven uur af.

Reageer