Shutterstock / Arsenii Palivoda

Shutterstock / Arsenii Palivoda

Podcasters luiden noodklok: ‘Te weinig misdaad in Nederland voor true crime-vraag’

‘Scheefgroei in vraag en aanbod’

Een collectief van Nederlandse podcasters luidt de noodklok: ze menen dat er te weinig misdaad in ons land is voor de vraag naar true crime-podcasts. “Er is een scheefgroei in vraag en aanbod. Er moét iets veranderen”, zegt Sjoukje van Hagelen, host van de podcast Moord en Brand.

Van Hagelen is niet de enige die zich zorgen maakt. “Even voor de duidelijkheid: het hoeft niet per se om moord te gaan, wat mij betreft is een toename van ingewikkelde belastingfraude of kinderen die dealen op het schoolplein ook prima. Als het maar een vorm van misdaad is”, zegt ook Jeffa Schoustra, host van de podcast De Broertje Doodcast, die ze samen met haar broer Erwin presenteert. “Al blijft een moord voor onze podcast wel ideaal, ook in verband met de titel. Maar goed, anders creëren we wel een spin-off met een andere woordspeling in de titel, ook prima.”

“Het is egoïstisch dat er vanuit de criminele hoek nauwelijks rekening met ons wordt gehouden. Iedereen wil gewoon achterover geleund luisteren naar gespeculeer over ernstige misdaden, waarom wordt dit ons niet gegund?”, zegt Darko Ralema, host van de podcast De Dood in de Pod. “Ons pleziertje wordt ons zo afgepakt. Daarbij is het ook voor hun eigen belang”, vervolgt Ralema. “Criminelen die spannende, complexe misdaden plegen, bespreken wij in onze podcast en dat geeft die boeven weer roem. Wie wil er nou geen aandacht en bekendheid?”

Het OM heeft in een reactie gezegd dat er in het verleden genoeg misdaden zijn geweest en dat podcasters daar maar uit moeten putten. Maar met 6 podcasts per dag en 36 true crime docu’s per dag op streaming platformen vol waargebeurde misdaden, raken de verhalen in noodtempo op. “Het is 2 voor 12 als het op het voortbestaan van True Crime aankomt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De Speld, ik weet dat je een moord zou doen voor kekke criminele content, maar ik gun 🔫 je in plaats van een spin-off een zin-off voor een alternatieve podcast met de titel “WERELDVREDE is niet voor niets een Nederlands woord” Ik maak geen grapje en als je nog vragen hebt, vind het antwoord dan VIA mijn faq pagina https://copycoach-miro. com/faq mijn dank voor jullie werk is oneindig groot ♾️

Reageer
gravatar

Word doodmoe van die zomerkampjournalistiek. Wat dacht je van een gezelli podkost over voeding? Of anders lekker veganistisch faken op de fancy fakir parti?

Overigens is het kabinet andersom rond zonder alle stoethaspels erbij. (79 zetels) kabinet Ploegstaarti, even een Attje erbij om de premiere te kiezen. Arieverdecci!!

Reageer