Overheid nagelt privacyschenders aan de schandpaal

Nieuwe website moet einde maken aan eigenrichting

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) pakt internetgebruikers die filmpjes van criminelen online plaatsen keihard aan. Op de website www.privacyschenders.nl worden zij voortaan met naam en toenaam te kijk gezet.

Volgens het CBP is dit de enige manier om de stroom privacyschendende filmpjes op het internet een halt toe te roepen. Voorzitter Jacob Kohnstamm spreekt van een onontkoombaar paardenmiddel. “Ik wil niet discrimineren, maar het zijn altijd dezelfde figuren die inbreuk doen op de privésfeer van anderen. Laat ik me voorzichtig uitdrukken: ze hebben geen kleurtje en je vindt ze niet in de Schilderswijk of Bos en Lommer. Het zijn berekenende types met geld genoeg, ze laten zich daarom niet weerhouden door boetes.”

Kohnstamm verwerpt het argument dat de meeste mensen op www.privacyschenders.nl nog niet zijn berecht en dus onschuldig zouden kunnen zijn. De directeur van het CPB zegt hierover: “Zo’n rechtszaak kost jaren, terwijl iedereen kan zien dat de privacy van onbekenden wordt aangetast.” Als voorbeeld noemt Kohnstamm internetondernemer Willem Velthoven, die filmpjes online plaatste van inbrekers. “Hij deed dat op de website van zijn bedrijf. Dan kan je moeilijk zeggen dat je er niet van wist, of wel?”

Velthoven is furieus over de publicatie: “Ik sta er nota bene met een foto op! Ik dacht dat je onschuldig was tot je schuld bewezen is?” Zijn bedrijf Mediamatic lijdt fors omzetverlies door de publicatie, verwacht hij. Velthoven: “Wij werken voor diverse culturele instellingen. Allemaal links georiënteerde mensen die privacy hoog in hun vaandel hebben. Denk je dat een instelling als Bits of Freedom ons nu nog vraagt voor een nieuwe website?”

Kohnstamm heeft de wind mee. Privacyschending ligt erg gevoelig bij het grote publiek en er wordt tegenwoordig snel naar de Tweede Wereldoorlog gewezen. Toen actiegroep BlaBla onlangs in alle grote steden GEZOCHT-posters ophing van vermeende privacyschenders kon ze rekenen op brede steun vanuit de bevolking.

Willem Velthoven: “Middeleeuwse toestanden.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Weet u wat erg verdacht is: zomaar vrij rondlopende lieden in een regenjas en daaronder de duidelijk zichtbare contouren van een Ipad of laptop: privacyfielen of digi-venters. Wij doen daar onderzoek naar en wij zien ernstige symptomen van zelfnegering. Zorglijk.

Reageer
gravatar

Alsof je door het inbreken in een winkel automatisch toestemming geeft al je privegegevens op internet te gooien! Belachelijk.. Het begint met een eenvoudige moord, het eindigt met privacyschending!

Reageer
gravatar

Jazeker; ik zou er wel eens tegen kunnen zijn, ik bedoel tegen het schenden van privacy. Maar als bekend is wie ik ben, ben ik er ook weer niet helemaal tegen, of eigenlijk niet tegen.

Laat ik het zo zeggen: als machthebbers iemands privacy schenden en ze weten wie ik ben, ben ik er niet tegen, maar als niet-machthebbers iemands privacy schenden of men weet niet wie ik ben, dan ben ik er niet zo voor, dus !

Reageer
gravatar

Je kan als crimineel zo niet meer aan de slag, privacy heeft een ieder recht op!
De schenders moeten eens naar zichzelf kijken ipv een ander te kijk te zetten!

Reageer
gravatar

Als vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Dubbelgangers van Bekende Personen kan ik de mening van de heer Van Basten volledig beamen. Wij dubbelgangers hebben dagelijks te kampen met allerlei misverstanden die ons leven totaal beheersen.

Met het publiceren van foto’s van criminelen zijn wij dan ook op zijn zachts gezegd bepaald ongelukkig.

Reageer
gravatar

Als secretaris van de Bond van Naamgenoten van Bekende Nederlanders moet ik mijn onsteltenis uitspreken over het ‘naming and shaming’ dat tegenwoordig gemeengoed is in onze maatschappij.

Je zou bijvoorbeeld maar naamgenoot zijn van één of ander bestuurslid van de Vereniging Martijn of van de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit. Dan is jouw leven ook volkomen, maar dan ook volkomen naar zijn of haar mallemoer.

Reageer
gravatar

Maar waarom dan ook niet preventief de identiteit van iedereen bekend maken? Dat scheelt een hoop uitzoekwerk (wie wel, en wie niet). En een logisch gevolg hiervan is dat je iedereen ook alvast preventief kan straffen. Of dat iedereen zijn toekomstige straf ook preventief af kan kopen met een extra belastingstariefje. (potentiele misdaadforfait) Zo kan je dan ook sparen voor een extra misdaadje op de lange termijn. Mwah, krijg je toch ook weer extra inkomsten voor dit noodleidende kabinet.

Reageer
gravatar

Ooit stonden er wetten tussen droom en daad, maar als ik er toch al voor betaald heb denk ik…
ik sla haar dood en steek het huis in brand.
Ik moet de schimmel van mijn stramme voeten wassen
en rennen door het vuur en door het water plassen
tot bij een ander lief in enig ander land.

gravatar

Wijlen mijn man B., die verder anoniem wil blijven, beklaagt zich over het feit dat hij ten tijde van de Lockheedaffaire met naam en toenaam (of liever gezegd titel) en zelfs foto in alle media werd genoemd en getoond.

Het NOS-journaal maakte het wel erg bont. Dit medium (ditmaal bedoel ik dus niet Greet Hoffmans) bracht toendertijd zelfs ons zeer bescheiden optrekje te Soestdijk in beeld. Waarmee dus ook mijn privacy en die van onze teckels werd geschonden.

Reageer
gravatar

Helaas ben ik door het in dit artikel genoemde initiatief verplicht om anoniem te posten, omdat ik de privacy van de heer Steef Janssen (Bunderstraat 48, Eersel) geschonden zou hebben. Hierdoor ben ik nu met naam, toenaam, foto, kenteken, huwelijkspartners, abbonementen, fiets en onderbroekmerk te vinden op deze privacy schendende website.

Omdat ik voor gelijke behandeling ben heb ik bij de Commissie Gelijke Behandeling een verzoek ingediend om eveneens de gegevens van de beheerders van deze site, Jacob Kohnstamm (Korenbloemlaan 82, Arnemuiden) en Ellen van Tsjik (Tsjerkebuorren 1, Oppenhuizen), op de betreffende site te plaatsen. Ik weet dat laatstgenoemde rondrijdt op een groene Batavus.

Reageer
gravatar

Het grootste probleem blijft echter de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de privacy van de schenders van de….

Reageer