Compact disc verdrijft grammofoonplaat

Grammofoonplaatindustrie verwacht honderden ontslagen in 2012

Het gaat slecht met de grammofoonplaat. Het product legt het af tegen de opmars van de compact disc (cd). Dat concludeert het gezaghebbende lifestylemagazine De Kijk naar aanleiding van onderzoek.

De compact disc is een ronde schijf, die gemaakt is van de kunststof polycarbonaat. De schijf bevat een spiraalvormige groef, waarin digitale informatie in de vorm van putjes wordt geperst. Op één enkele compact disc kan meer dan zeventig minuten muziek worden opgeslagen, een belangrijk voordeel ten opzichte van de vertrouwde grammofoonplaat, die vaak niet meer dan twintig minuten muziek bevat.

In nog geen dertig jaar is de compact disc uitgegroeid tot een onmisbaar gebruiksartikel in het Nederlandse huishouden. Lange tijd leek de pick-up niet meer weg te denken uit de woonkamer, maar de audio-revolutie van de compact disc is onstuitbaar. Afgelopen jaar daalde de verkoop van de grammofoonplaat met 10,6 procent, terwijl de verkoop van de compact disc met 7,6 procent groeide. De ontwikkeling heeft gezorgd voor een ontslaggolf bij veel bedrijven in de grammofoonplaatindustrie. Naar verwachting zullen ook het komende jaar honderden banen op de tocht komen te staan.

De overstap naar de compact disc is niet zonder risico’s voor muzikanten. De ronde schijfjes zijn met de laatste technieken ook te branden door particulieren, waardoor illegale verspreiding amper te voorkomen is. Verschillende muzikanten zijn al in opstand gekomen, omdat ze inkomsten mislopen door het illegaal kopiëren van hun muziek. De Amerikaanse rockband Metallica laat in een persbericht weten: ‘Er zijn nu al duizenden mensen die onderhands muziek aan het verpatsen zijn. Dit is in potentie een bom onder de muziekindustrie.’

‘Het kopen van grammofoonplaten zal echt iets voor de liefhebbers worden.’ zegt Theo Welten, medewerker van de Amsterdamse platenzaak Concerto. ‘Je kunt het je nu nog nauwelijks voorstellen, maar over een paar jaar zal bijna niemand nog een pick-up in huis hebben. We gaan steeds meer naar een situatie waarin cd’s de norm worden. Overigens vormt niet alleen de compact disc een bedreiging voor het vinyl. Ook doordat apps van bijvoorbeeld Spotify en iTunes nu voor zowel de iPhone als de Android beschikbaar zijn, zal de grammofoonplaat het dit jaar alleen maar moeilijker krijgen.’


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Wat een onzin. Er zijn zelfs artiesten die alleen een LP opname maken en de verkoop van Jazz en Pop wordt momenteel (2015) steeds groter. De verzamelaar wil de orginele persingen hebben en geen herpersingen.

Reageer
gravatar

Wat een onzin. Er zijn zelfs artiesten die alleen LP opname maken en de verkoop van Jazz en Pop wordt momenteel (2015) steeds groter. De verzamelaar wil de orginele persingen hebben en geen herpersingen.

Reageer
gravatar

Vind dit een raar artikel. De produktie van de grammofoonplaat is in de jaren 90 gestopt. Dus komt dit bericht zo`n 25 jaar te laat.Alleen op kleine schaal voor de dj`s die er mee gingen mixen werden nog lp`s gemaakt. voor het grote publiek was het afgelopen, en de verzamelaar zoekt zijn heil in tweedehands platenzaken,of op marktplaats. Deze verzamelaars zijn ook aan hun taks en bezitten 10.000den platen of meer, en hebben bijna alles al ,en zitten niet te wachten op een beatle of stones lp.De kop had beter kunnen zijn
Verzamelaar verdrijft de cd
want als je ziet wat er bij de Free record te koop is ,loop je snel verder

Reageer
gravatar

Ik ben blij met deze ontwikkeling, want ik heb nooit echt geloofd in de grammofoonplaat, en ben de wasrol altijd trouw gebleven. Ik denk nu in een keer te kunnen upgraden naar deze compact-disc.

Reageer
gravatar

Ach we moeten niet zo zeuren.
Er is nog een groot volume aan draadcassettes en wasspoelen.
We kunnen dus nog even vooruit..spoelen.

Mocht dat niet baten
dan heb ik nog een verse lading kleitabletten met overheerlijke neo-lithische dans muziek uit de Neanderthaller Rock periode.

Vanga Ou..Ou Ou
Vanga Ou Ouhuouu..
Vanga Vanga Vanga ou
Vavanga Ou vanga ou..
Hanibani hanibani gagaaa

Reageer
gravatar

Het valt me al enige tijd op dat er weinig nieuws te horen is van de kant van J.S.B. te Leipzig. Weet iemand daar meer van? Hoe is het eigenlijk met hem?

Reageer
gravatar

Opa Paulus, ik begrijp dat u wat ouder bent, maar er komt nog meer om u geld uit de zak te kloppen. ACTA heet het. Het is een systeem waarbij de muziek eigendom blijft van de artiest ondanks dat u het gekocht heeft, ja het lijkt te gek voor woorden maar is toch waar. Vervolgens zult u moeten blijven betalen iedere keer dat u naar de muziek luistert. En de revenuen gaan niet eens naar de artiest, die is allang dood of op een zijspoor gezet.
Overigens heb ik net zelf een heuze digitale cassette recorder gekocht van een gloeilampenfabriek. Daarmee kan ik ACTA wel voorblijven, superb geluid zelfs na het kopieeren van een CD.

Reageer
gravatar

Ik geloof er echt niks van. Vorige week sprak ik nog iemand die beweerde dat je in de toekomst uuuuren aan muziek en zelfs films op hele kleine, draagbare apparaatjes kunt opslaan. In digitale vorm. Gewoon voor particulier gebruik! Nou, mij hou je niet voor de gek.

Reageer
gravatar

Nog wat hele dolle voorspellingen: Straks gaat televisie niet meer via de ether, maar via een kabel. En bellen doe je niet meer via een kabel maar via de ether. En dan kun je televisie kijken op je telefoon… Haha!!!

Reageer
gravatar

Het lijkt me een goed idee om een soortgelijk iets te bedenken voor de videobanden. Ik word een beetje moe van het lostrekken van de magnetische linten uit de speler.

Reageer
gravatar

Ik wil de goedgeïnformeerde schrijver van dit artikel op een foutje wijzen. Een cd bevat geen spiraalvormige groef, maar concentrische groeven. Dat is ook de reden dat een cd op een grammofoon alleen een kort stukje geluid geeft. De naald blijft hangen. De is een oud en gemeen complot van de muziekindustrie om bestaande muziek opnieuw te kunnen verkopen. Zo heb ik van Für Elise 78-, 45- en 33-toeren platen (mono en stereo), magneetband, cassette en bladmuziek. Wat zullen ze nog meer verzinnen om mij opnieuw mijn zuurverdiende geld uit de zak te kloppen?

Reageer
gravatar

Als de huidige trend – waarbij de geluidskwaliteit telkens een stapje beter wordt – zich voortzet, voorzie ik in de nabije toekomst zelfs dat klassieke stukken als Für Elise, door iemand zoals ik, “live” op een echte piano moeten worden uitgevoerd. Tsss, je moet er toch niet aan denken…

gravatar

Desill U. sionist, jouw reactie bevestigt mijn bewering. De complotterende muziekindustrie heeft jou helemaal ingepalmd door middel van leugenachtige websteks als hoeveelputjeszitteneropeencd.nl.

Putjes, het idee alleen al! Met putjes zouden toch alle cd’s echoën. En een laserstraal! Hoe krijgen ze het verzonnen. Zo’n straal zou toch gaatjes in de cd branden, waardoor hij onbruikbaar wordt. Nee hoor, mij maken ze niks wijs.

gravatar

Ik voorspel dat de enorme investeringen die nu gepleegd gaan worden in de nieuwe cd-technologie binnen de kortste keren verdampen met het verschijnen van een ander medium.
Waarschijnlijk nog deze eeuw zal men zover gevorderd zijn dat bewegende delen niet meer nodig zijn en muziek op een draagbaar geheugentje kan worden gezet ter grootte van een half lucifersdoosje, waarop minimaal meerdere opera’s en de gehele top 2000 vanaf de 60-er jaren met gemak kan worden opgeslagen.

Hoed u dus voor uw spaarcentjes.

Reageer
gravatar

Moderne nieuwlichterij…

Is het alweer 1 april? Straks gaan ze nog beweren dat er straks in elke huiskamer een ‘computer’ staat die kleiner is dan een sjees!

Reageer
gravatar

Jaja, en dat we telefoons hebben die niet meer per se in de gang aan de muur geschroefd hoeven te zijn, zeker… Hahahaha…

gravatar

Stelt u het zich voor…
Telefoons met beeldschermen. Films die uit het scherm lijken te komen. Koffiezetapparatuur die niet alleen koffie, maar ook thee of zelfs warme chocolademelk (mét slagroom) maakt!

gravatar

Ben ik net mijn wasrollen aan het vervangen door grammofoonplaten, zijn die ook al weer achterhaald ! Het is niet meer bij te benen. Cassettes kan ik maar beter overslaan en direct op CD’s gokken; kan ik in ieder geval weer jaren vooruit.

Reageer
gravatar

En ik wou nog over MP3 beginnen, maar laat ik dat maar niet doen?

Toch wel een mooie uitvinding, muziek op een flash-geheugen.

Slecht een hoop ergernis i.t.t. een CD-speler, als ik voor mijn boodschappen van Ufeyn naar Boosaaso moet met de ezelswagen!!!

gravatar

Verder las ik in het gezaghebbende muziekblad Oor dat het lifestylemagazine ‘De Kijk’ het langzamerhand lijkt te gaan afleggen tegen de opkomst van het internet waarop mensen zomaar hun eigen website met hun bijzondere individuele lifestyle kunnen opzetten. De Kijk lijkt ook voornemens zo een site op te zetten maar wil eerst kijken of deze trend niet overvliegt.

Reageer
gravatar

Volgens recent wetenschappelijk onderzoek kunnen honden de stem van hun baas herkennen wanneer die over enige afstand via een draad wordt doorgeseind. Wat het nut van deze vinding is is overigens onduidelijk.

Reageer
gravatar

Vinyl is hip! Bovendien kun je 40 minuten kwijt op een grammofoonplaat. Je moet alleen de kunst van het omdraaien beheersen, niet voor eenieder weggelegd!

Reageer
gravatar

hahahaha heeft nu niemand door dat dit satire is en inderdaad lijkt het een bericht uit de 80er jaren. De cd winkels leggen allemaal het loodje en het jonge publiek koopt meer en meer lp’s. Voor hen is het cult en iets nieuws. Mijn winkel met lp’s in Nijmegen draait er in ieder geval erg goed op. Alleen de veertigers en ouder kopen nog een beetje cd’s. Volgens mij is dit gewoon verkapte reclame voor het vinyl 🙂

Reageer
gravatar

Volgens mij heeft een grammofoonplaat aan beide kanten maar één groef, Karel…

gravatar

Om nog maar te zwijgen over de dubbele functionaliteit van de cd als onderzetter. Nu nog een pen ontwikkelen waarmee ook op het schijfje geschreven kan worden, zodat dat leuke meisje aan de bar me haar nummer kan geven.

Reageer
gravatar

Als u heel handig bent, kunt u een dergelijke Ceedee-speler openen (geen nood, mocht het fout gaan heeft u een nieuwe voor 10 euro)!

Wel oppassen voor die gemene laserstraal, die rechtstreeks uit een Star Wars-film lijkt te komen.

Nu zoekt u twee draadjes die naar de motor leiden. Meestal zijn ze wit en rood. Even lossolderen, omdraaien (van pool naar pool, niet 180 graden!) en weer vastsolderen.

Alstublieft!

gravatar

Ik vind het allemaal maar overdreven gedoe. Kleine zilveren schijfjes die mijn grammofoonplaten vervangen? Kom op nou, waar komen ze nog mee mee? Straks kun je duizenden nummers zeker in een klein doosje duwen om mee te nemen, haha! Of volautomatische typmachines, wat dacht je daarvan? *proest*

gravatar

Per abuis hebben wij het verkeerde artikel geplaatst. Dit is een artikel uit 1972. Daar wij te lui zijn om het te verwijderen, kunt U vandaag wel doorgaan om te reageren. Onze excuses.

Reageer
gravatar

Het grote voordeel van een CD is wel dat je hem ook als spiegel kan gebruiken, van die putjes die erin zitten heb je gelukkig niet zoveel last. Voor frisbees zijn ze minder geschikt, daar kan je beter een LP voor gebruiken, alhoewel de laserdisc ook goed werkt.

Reageer
gravatar

Ik heb al eens zo’n ding gekocht omdat ik in al mijn naïviteit dacht dat dit stukje moderne technologie wel “compatible” zou zijn met mijn uiterst moderne draaitafel. Maar er staat geeneens opgeschreven wat de “A”kant is en wat de “B” kant. En of ik mijn draaitafel nu op 45 rpm of op 33 rpm instel, de naald komt steevast naast het schijfje terecht.

Reageer
gravatar

Ik blijf me verbazen over de mensen die de sfeer van speld.nl niet kunnen proeven (bewijst meteen de kracht van de site), maar die wel zo bijdehand zijn om een reactie te plaatsen dat “het artikel echt nergens op slaat”. Prachtig, ga zo door!

Reageer
gravatar

Dacht even dat ik een verhaal uit 1983 aan het lezen was. Maar nee, de heren hebben het echt over 2012. Terwijl juist nu de lp weer aan een come-back bezig is en de cd meer en meer terrein verliest.
Heel wazig verhaal

Reageer
gravatar

Ik vind het nergens op slaan dit stuk. De cd heeft de grammofoonplaat toch al lang geleden verdreven. Wat een rare site dit. En die neuzel is ook niet goed snik. Een cd hoor je niet op een pick-up te plaatsen. Toevallig.

Reageer
gravatar

@nadenkertje en andere paulien…

Ik vrees dat u verward bent geraakt met de serieuze absurditeit des realiteit, blootgelegd door dit journalistieke instituut. Het instituut zelf kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de ludieke sfeer die het ANP, ziener van het alledaagse, gevangen houdt.

gravatar

Ik denk dat de muziekindustrie pas echt hard gaat rollen als ze iets uitvinden waardoor je muziek op een soort kleine diskettes kan gaan zetten die je zelf kunt opnemen!

Reageer
gravatar

Veel zangers stappen over op gebarentaal en/of mime. Muzikanten halen massaal de luchtgitaren en andere luchtinstrumenten uit de virtuele kast… versterkers sjouwen en opstellen is daardoor een stuk gemakkelijker voor de roadmanagers

Reageer
gravatar

Gaat het hier om de vervanging van de 78 toeren Vinyl plaat? Mag ik die straks dan wel inwisselen voor zo een “cd”? (Of hoe zo een ding dan ook mag heten.) Anders lopen de kosten wel erg uit de klauwen.

Reageer
gravatar

Ach, die verwende jongetjes van Metallica zijn weer boos. Drie jaar geleden waren ze ook al zo verontwaardigd omdat steeds meer mensen hun LP’s op cassettebandjes over gingen nemen. Het is duidelijk dat de nieuwe tijd niet aan deze jaren ’80 fossielen besteed is.

Reageer