Midjourney

Midjourney

CERN komt met kleine deeltjesversneller voor thuisgebruik

CERN heeft een versimpelde versie van hun populaire Hadron Collider voor thuisgebruik gepresenteerd. Hoewel de oorspronkelijke 27 kilometer lange deeltjesversneller enorm succesvol is gebleken, hebben de omvang en vaste locatie ervan voor problemen gezorgd.

Voor professor Boris van Asssen van de VU zou deze kleine deeltjesversneller een ideale oplossing zijn: "Als ik deeltjes wil laten botsen, moet ik ze in mijn tas stoppen, de trein naar Schiphol nemen, het vliegtuig naar Genève pakken en vervolgens een taxi nemen naar CERN.’’

Van Assen vervolgt: "En wanneer je bij CERN aankomt, is het niet alsof je meteen je deeltjes kunt laten botsen. Er staat altijd een wachtrij. Het is erger dan de Efteling tijdens de zomervakantie. "Ik bedoel, ik heb geprobeerd om deeltjes handmatig tegen elkaar te laten botsen – de ene écht hard tegen de andere gooien – maar het is gewoon niet hetzelfde."

Het bedrijf maakt daarnaast bekend dat de nieuwe deeltjesversneller thuis in elkaar gezet kan worden en binnenkort verkrijgbaar zal zijn bij de Mediamarkt. “Eindelijk kan ik thuis protonen aanzwengelen tot ze met lichtsnelheid tegen elkaar aanbotsen”, aldus professor van Assen. “Hierdoor kan ik tegelijkertijd inzichten verkrijgen over de werking van het universum en het laatste seizoen van Heel Holland Bakt bingen.”

Dit artikel verscheen eerder op Newsthump

Word nu Vage Kennis om betrouwbaar nieuws nog betrouwbaarderder te maken in deze tijden. Mocht dat je verder niet zoveel uitmaken, maar wil je vooral een gratis boek? Dan krijg je deze maand het jaaroverzicht ‘2023: Toch een Jaar’ erbij als je Vage Kennis wordt. Ga naar speld.nl/abonnementen.Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *