VVD zet mes in ‘subsidieslurpende ornithologie’

Vogelsoorten gedwongen tot fusie

De classificatie van vogels in ‘meer dan tienduizend soorten’ is volgens VVD-kamerlid René Leegte één groot complot om beurzen binnen te halen. Het Kamerlid lanceert deze week een plan om de uit de pan rijzende vogelonderzoeksgelden aan banden te leggen.

‘Ik geloof er helemaal niets van, al die soorten’, aldus de parlementariër. “Veel meer dan zes is nergens voor nodig. Wat mij betreft houden we het bij zwarte, witte, zwartwitte, dikke bruine, drijvende vogels en de rest. Alle andere details zijn geneuzel in de marge, op kosten van de belastingbetaler.”

Leegte wordt in zijn mening gesteund door staatssecretaris Henk Bleker (CDA). “De focus op details is compleet doorgeslagen. Een kievit (Vanellus vanellus) is bijvoorbeeld gewoon een zwartwitte vogel, net als de ekster (Pica pica). En daar hebben we er al meer dan genoeg van. Misschien zien ze er net iets anders uit, maar mensen toch ook? We hebben ons te lang door ornithologen zand in de ogen laten strooien. Zes vogelsoorten is meer dan genoeg.”

Voor Bleker moet een groot aantal vogelsoorten niet langer een doel op zich zijn. Hij wil een einde maken aan de ‘classificatie-industrie’, en subsidies voor ornithologen met 80% terugbrengen. “Als de Nederlandse kiezer zegt dat één kwikstaart genoeg is, dan moeten we daar naar luisteren.“

De staatssecretaris wil komend jaar al beginnen vogelsoorten te fuseren. Als eerste zullen de roerdomp (Botaurus stellaris) en de dodaars (Tachybaptus ruficollis) samengaan. Het gedrag van de vogels alsmede hun fysieke gelijkenis maakt een fusie volgens Bleker ‘pijnlijk doch noodzakelijk’. Later in het jaar zullen de ‘drijvende vogels’ knobbelzwaan (Cygnus olor) en meerkoet (Fulica atra) volgen.

Het verweer van biologen dat verschillende vogelsoorten simpelweg niet met elkaar kunnen voortplanten doet hij af als ‘ook maar een theorie’. “Kijk naar mijn pony’s. De ene is bruin en de andere heeft vlekjes. Toch zijn het allebei pony’s.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ha ik vind dit een hele goede weg om in te slaan, zag al dat Doetduitinhetzakje al een goed plan voor politici heeft, ik zeg verder doorvoeren.

1 omroep met een presentator is meer dan voldoende voor dit kleine landje, dat bespaart echt gigantisch.

Gaarne gauw invoeren.

Reageer
gravatar

Dit is zo absurd dat ik me afvraag of het waar is. Kan iemand de bronnen geven van wat er precies is gezegd? En wanneer.

Reageer
gravatar

Dat we doorgeschoten zijn is een feit, maar wist niet dat er zulke simpele uitspraken konden bestaan als een pony is een pony. bruin of witte vlekken. Wordt tijd dat Dhr… weer gaat studeren. Ach man doe eens normal joh.
Een fanatieke vogelaar (hobby en betaal ik zelf)

Reageer
gravatar

“….. een pony is een pony. bruin of witte vlekken ….”

Het zal wel aan mij liggen, maar ik zie niet wat er fout zou zijn aan deze bewering. Om daarvoor terug naar school te gaan lijkt mij tamelijk overdreven: it’s a fact man, it’s a fact! Kijk maar naar de natuurfilms van Walt Disney!

En hoezo ‘betaal ik zelf’? Telt u alleen de vogels die uzelf heeft uitgezet? Dat is een reden temeer om die vreselijke subsidie in te trekken: de regering kan toch geen vogels subsidiëren die niet geteld gaan worden?

gravatar

Nou Jan C., niet dat benauwde, vertel die mop over die gedefloreerde non nou gewoon even zelf en laat dat niet over aan een ander. Jouw referentie naar de ‘bef-lijster’ bracht mij overigens spontaan de ondersoort ‘schijtlijster’ (Faecessus Praeceptivus) weer in herinnering: een vogeltje dat in zwermen veel in een rechtsdraaiend klimaat voorkomt, dus vaak op de redactieburelen van het CDA nestelt.

gravatar

P.S. Zo komt het dat een dartele VVD-jongeling die niet tot 10 kan tellen zich zo makkelijk € 50.000.000.000,- vergist. Maar geen nood: ‘t foutje komt geheel voor rekening van de Nederlandse belastingbetaler. En het zal de bonushoogte van bankiers evenmin aantasten.

Reageer
gravatar

Bovenal moeten we ons afvragen of regering en electoraat nog wel weten wat ‘democratie’ nu werkelijk inhoudt; aan de ondergrenzen van het IQ van beide partijen is namelijk geen bodemwaarde verbonden. Kiezers kan men dus van alles wijsmaken; getuige de verkiezingsprogramma’s vergeleken met de uitkomsten van coalitiebesprekingen

Reageer
gravatar

Wat is sowieso de waarde van vogels, behalve dan misschien als vliegenvangers?
Naar mijn mening worden ze als soort zwaar overgewaardeerd.
Waarom niet gewoon afschaffen, ben je ook van die vogelaars af en kan je hun wijken bijvoorbeeld gebruiken voor zware industrie, niemand die ‘t verschil ziet…

Reageer
gravatar

De waarde van vogels? Ligt eraan welk merk, en welke leeftijd de desbetreffende vogel heeft. Ook de staat waarin de vogel verkeerd is hierin van belang. Dit is niet een vraag die zomaar even snel beantwoord kan worden.

gravatar

Er is vast wel een telefoonnummer waarnaar je het ringnummer kunt sms-en, waarna je alle relevante gegegevens terugkrijgt.
Maar als de soorten tot een stuk of zes teruggebracht worden, is zo’n service bijna overbodig.
Weer een paar werkelozen erbij! Goed bezig, dit kabinet!

gravatar

Moge de Paradijsvogel in lengte van dagen blijven gehandhaafd, doorheen al die commotie; onze enige directe referentie met het hiernamaals van Onzen Lieve Heer. Mocht d’n Paradijsvogel slachtoffer vallen, dan is gewis ook de witte Annunciatie-duif op de korrel genomen en wordt zeker en vast ook geen pardon getoond met teder gevederde engelen. Wat ons dan rest zijn slechts Hell’s Angels. Amai.

Reageer
gravatar

35 (3): over genus proximus en differentia specifica gesproken: het verdriet mij dat in dit hele intellectuele discours geen lans gebroken werd voor het behoud van de bedreigde en zeer zeldzame vogelsoort Hypholoma (de gewone gele Zwavelkop) of de nog zeldzamer ondersoort Psilocybe subgenus Hypholoma (de grijze Zwavelkop (de Hillen-variant, trekvogel die migreert van Nederland naar Uruzgan v.v.) die in Nederland alleen in een beschermd en luw Binnenhofklimaat kan overleven. Zowel Henk Bleker als René (met zijn cerebrale)Leegte acht ik rare vogels, qua exotiek vergelijkbaar met Ellen Vogelaar en haar opvolger Eberhardus van der Laan (thans Mayor Major Rex Domesticus van Amsterdam). Ik ben tegen de beperking van zwemmend, lopend en vliegend gevogelte tot zes soorten en wel hierom.

Reageer
gravatar

Te idioot voor woorden! Zwakzinnigen zijn het, deze politiekers, en de naam Leegte zegt echt alles over wat er in die man zijn kop zit. Ik stel nu voor aan het CDA en de VVD om nog maar alleen “oranje mensen” op deze wereld zich te laten voortplanten. Zwart, blank, Chinees, Creools of Indiaans, het is allemaal maar geneuzel in de marge! We willen vanaf nu één totaal identiek mens. Vrouwen worden in de toekomst omgebouwd tot mannen. Al die verschillen moeten nu maar eens ophouden! Iedereen ermee eens?

Reageer
gravatar

Zo blijkt maar weer dat onze fopliberalen niets van de vrijemarkttheorie hebben begrepen en dat naast vrijwel al het andere anti-marktbeleid nu zelfs vogelsoorten laten verworden tot oligopolisten, vanuit de staat geregeld nota bene. In de jaren ’80 noemden we dat: communisme.

Reageer
gravatar

Ik vogel zelf ook nog wel eens graag en wat mij betreft zijn er maar twee soorten: de eetbare (zoals de kipfilet en de sausijs) en de niet eetbare (zoals de houtduif).

Reageer
gravatar

Sjonge, ik heb nog nooit zoveel oerdomme reactie van mensen gehoord over een onderwerp, waar je uit jullie reactie kunt halen dat jullie er echt de balle verstand van hebben, er zitten ook wel goede tussen, maar weinig.
En Bleker, wel mooi zijn eigen land inrichten met subsidies voor natuur, nu dat er mooi bij ligt die sector maar de nek omdraaien, leuk bedacht, maar hij gaat het zeker niet halen.
http://www.joop.nl/groen/detail/artikel/boer_bleker_ruilde_landbouwgrond_in_voor_natuurgebied/
Moeite waard om deze link even te lezen.

Reageer
gravatar

Kan iemand mij vertellen in welke categorie de kleiduif valt? Afhankelijk van het antwoord zal ik mij al dan niet genoodzaakt zien om mijn lidmaatschap van de schietvereniging op te zeggen.

Reageer
gravatar

Heeft de Comissie ter Destructie van de Avifauna op een haar na heel Nederland gruttovrij (door jarenlange subsidie te verstrekken om bijna vliegvlugge jongen weg te maaien), probeert de VVD hiermee snel dit succes uit beeld te krijgen. Wil die slecht geïnformeerde my little ponyfokker wel eens opletten?!

Reageer
gravatar

In Engeland heeft men verstandigerwijze zulks reeds lang geleden met bomen gedaan. In de wereldberoemde instructiefilmpjes van Monty Python werd indertijd onze britse buur kond gedaan van dit feit.

“Number six: the Larch”

Reageer
gravatar

In Limburg, waarheen ik mijn vleugels uitspreidde, schiet men eenvoudigweg een maal ‘s-jaars met een kwaliteitsbuks de vogel af en is vervolgens schutterskoning. Wellicht lost het vogelprobleem zich op als dit een landelijk veelbeoefende volkssport wordt (legale en vooral illeglae wapens te over in dit land, daarin schuilt geen probleem).

Reageer
gravatar

Weledelzeergestrenge prof. dr. ing. penz,

U doet voorkomen alsof het afschieten van de vogel een eenvoudig proces is. Ik kan U echter uit eigen ervaring mededelen dat dit voorwaar geen sinecure is. En diegene die het uiteindelijk lukt om het laatste stukje vogel te schieten, geniet eeuwige roem als Schutterskoning (jawel, met hoofdletter). Lukt dat deze persoon 3 malen achtereen dan mag hij zich zelfs tot Keizer laten kronen.

gravatar

Mij lijkt het het beste om vogels met buitenlandse (=latijnse) namen terug te sturen naar hun eigen land. En dan Eigen Vogels Eerst. Dan blijven over de Achterlijke Dakduif, de EigenHuisMus en de Kolerebrie. Da’s pas overzichtelijk.

Reageer
gravatar

He he kan ik eindelijk rustig zeggen “kijk een Zeemeeuw”, en word ik niet op mijn vingers getikt,van “dompie jij met je Zeemeeuw dit is een Grote Burgemeester”. “wie is burgemeester?, Henk Bleker toch niet”?, “nee die vogel domkop”.

Reageer
gravatar

Ja, ‘t is immers altijd oorlog in de keuken, niet alleen bij Gordon Ramsey. Maar ons Jonnie van De Librije serveert gevleugelte alleen á la carte aan tafel geflambeerd en wel; ‘t ruikt een beetje naar al die verbrande veren, maar dan heb je ook iets exclusiefs op je bord. Masterchefs kunnen zelfs een kleiduif met 2.000 vlieguren nog smakelijk en ‘al dente’ serveren.

gravatar

Zuiver beschouwd zijn er nog wel een paar andere vreemde vogels:
Vlaamse Gaai, die doen we over aan de Vlaamse regering als herstelbetaling voor de Hedwigepolder (een Belgische regering komt er toch niet).
De Turkse Tortel, de naam zegt het al, die hoort hier niet thuis.
De pauw is uiteraard het toonbeeld van multicultureel exhibitionisme met veel vertoon maar zonder economische waarde: deze kunne we aanbesteden aan de meestbiedende buitenlandse investeerder.
De torenhaan: kan in het licht van scheiding van kerk en staat rustig verdwijnen.

Reageer
gravatar

Niets nieuws onder de zon.
In 1982 al hielden wij laatstejaars biologie in Gent, na 4 jaar studie van de systematiek en met de volle instemming van onze prof bij het begin van zijn les, een twintig minuten durende en duidelijk gesmaakte exposé voor de eerstejaars waarbij wij onze vereenvoudigde visie op de systematiek der levende wezens uiteenzetten.
Wij hielden voor alle levende wezens nog vier taxa over:
– musschen (Westvlaams voor mussen): alles wat vliegt
– weed (of was het wiet?): alles wat groen is
– vernink (Westvlaams voor ongedierte) Dit taxon werd nog onderverdeeld in 2 categorieën: stralend en niet-stralend vernink (Westvlaams voor stekende en niet stekende insecten, wantsen, …)
– Al de rest werd ondergebracht in een laatste groep: incertae sedis

Ik ben er nog niet uit of de VVD- en CDA-heren tot de laatste of voorlaatste categorie behoren. Jullie kunnen het ons makkelijk maken door de heren zo’n stamp te verkopen dat ze het parlement uit vliegen…

Reageer
gravatar

Wat een onzin. Duidelijk mensen die niet weten waar ze het over hebben. Als ze willen bezuinigen geef dan het argument dat ze geen geld over hebben voor dit soort onderzoeken. Klinkt logischer.

En dit is meteen de doodsteek voor veel bedreigde soorten. In NL zijn we toch al zo goed in vernielen van de natuur!!

Reageer
gravatar

Nou mevrouw Schwiebbe, dat ben ik geheel met u eens. Mijn man heeft het daar vaak over na de copieuze avondmaaltijd die ik altijd weer voor hem weet te bereiden, behalve als hij weer vogelwacht heeft en ‘s nachts beschonken naar parfum geurend in ons bed kruipt. De doodsteek, die u noemt, daar heb ik vaak over nagedacht.

gravatar

Ja Paulien, Paulus, Opa, nicht Paulien, oom Paulus, schoondochter Paulien, buurman Paulus Bosman, drs Paulien. Nu is het genoeg geweest! We gaan niet langer scheten laten. We gaan eens leren van dominee Paulus om weer naar anderen te luisteren en met anderen te discussiëren.

Reageer
gravatar

Waarde Zionist, het was -qua soorten en ondersoorten- toch altijd al: Genus Proximus, differentia specifica? Zo ook in de Mendeliaanse code van de Paulinische geslachten en geslachtten.

gravatar

Ik merk toch dat ornithologie (wat een verschrikkelijk MOOI woord is dat toch) niet geheel onmisbaar is, blijkens reacties.
Veel verder dan sijsjes en drijfsijsjes komt men niet, waarbij men de telwijze hanteert van één, twee, veel.

Er zijn ook nog loopsijsjes, jachtsijsjes, nachtsijsjes, zangsijsjes, om er maar een paar te noemen.

En saucijsjes, vooruit: maar die herkent de rechtsgeaarde vingerlikkende VVD-er altijd meteen vlekkeloos: die liggen naast de bitterballen en de andere sijsjes met een stokje erdoorheen op de borreltafel.

Reageer
gravatar

En vergeet vooral de Matsijsjes (Violarius Subscruposus Minoris) niet, kruising tussen Parelhoen (Prefixus Stigmaticus) en Maastreechter Staar (Corneus Bloccatus, vogel met een structurele oogaandoening).

gravatar

Zeer gewaardeerde naamgenoot,
In ons bos hebben we Eucalypta die eigenhandig alle buitenbosse vogels de nek omdraait, zo haar dat uit komt. Ze beroept zich daarbij op vrijheid van beroepsuitoefening … en ja, daar hebben wij andere bosbewoners niet van terug. De natuur haar gang laten gaan staat bij ons immers hoog in het vaandel, ook al placht Oehoeboeroe zo af en toe (in een zeldzame dolle bui) vraagtekens te zetten bij deze vanzelfsprekendheid.
Dientengevolge zal het instellen van zo’n quotum niet zo bijster veel zoden aan de dijk zetten. Ander gevolg is dat de soortenrijkdom binnen de perken blijft en ik als vogelaar naast mijn hobby ook nog een baantje op na kan houden. Ergens ook wel weer een voordeel van het uitblijven van de andeerzijds toch ook weer zeer gewenste buitenbosse transfer van die bostrol …

gravatar

Ik wil fuseren met de Canadese gans, dan is mijn volk gered van de kookpot.
Daarna Bleker nog laten fuseren met een andere chimpansee, dan verdwijnt de leegte vanzelf wel uit zijn hoofd.

Reageer
gravatar

Misschien is het dan wel interessant om te beseffen dat als je beweert dat vogels bijna allemaal 1 soort zijn en dus onderling kunnen vermenigvuldigen, je jezelf onrechtstreeks een baviaan noemt of eender welke soort aap. Wij zijn ook allemaal zoogdieren dus als vogels terug te leiden zijn tot 6 soorten, dan zoogdieren toch ook! Dus iedereen die deze absurde mening steunt kan zichzelf dus evengoed een baviaan noemen of proberen een gorilla zwanger te maken!

Reageer
gravatar

Dat de mens afstamt van een aap, is ook maar een theorie. Net zo makkelijk kan ik stellen dat de mens afstamt van de struisvogel, gezien het vele kop in het zand steken. Te vrezen valt dat voor struisvogels geen fusiemogelijkheden bestaan, slechts enkele reis Zuid-Afrika

gravatar

Helemaal mee eens. Homo sapiens heeft zich succesvol met Neanderthalers, Homo erectus en andere mensachtigen gekruist, dus waarom nog onderscheid maken? Als er rare vogels verkiesbaar kunnen worden gesteld (in welke categorie valt de gele kuif?) dan moet King Kong zich ook verkiesbaar kunnen stellen voor de 2de kamer.

gravatar

Ik heb nog een idee, waar rechts zich de vingers bij kan aflikken. Als we nu gewoon die paar dieren in de weilanden (“natuurgebieden” volgens CDA)allemaal gewoon weidedier noemen, dan hoeft ber per weiland maar één haas, zwaan of eend over te blijven.

Reageer
gravatar

Onwaarschijnlijk, ook al verschillen wij Belgen soms van mening over splits met onze noorderburen.

En dat op een andere dag dan één april.

De familienaam van de betreffende persoon beschrijft perfect de toestand in zijn hoofd denk ik, er kan wellicht ook niet veel in, daarom.
‘k Wist wel dat ze dom konden zijn die Nederlanders, maar zo dom?

Krijgen zieken, boeren, kerken, scholen, enz. ook subsidies in Nederland?
Is dat niet allemaal voor één soort? Gewoon samenvoegen die groepen dus en decimeren die subsidies.

Groetjes

Reageer
gravatar

Dat ben ik volkomen met u eens, mr drs ir Paulus. Bovendien stel ik de GBL en Henk Bleker voor om de vogelsoorten te verzelfstandigen, voordat de EU dat verplicht.

Privatiseren versterkt immers de onderlinge concurrentie. Daarvan wordt de burger alleen maar beter. Het is daarom niet minder dan logisch, dat het kijken naar vogels belastbaar moet worden. Bij de dierenpolitie kan de vogelwacht worden opgeheven.

Reageer
gravatar

De Poelifonario (Nimbus Fraccus) O.K., maar wat te doen met het Roepie-Roepie vogeltje (Obiectus Obstipatus)dat in Indonesie als gefrituurde garnering wordt geserveerd bij de babi panggang speciaal (Praefica Praematürus Extraordinarus) (uiteraard alleen in niet-Moslim gebieden) en dat -alleen al daardoor- met uitsterven wordt bedreigd. Zijn wij niet aan onze Toon Hermans verplicht dit huis/tuin-en keukenvogeltje voor uitsterven te behoeden met -op z’n minst- een briefkaartenactie aan de Indonesische Ambassade?

gravatar

Wat mij betreft kunnen ze allemaal opvliegen!

Reageer
gravatar

Er kan al gelijk een begin gemaakt worden met het opruimen van een aantal andere diersoorten: Vleermuizen en vleerhonden, vliegende vissen, vliegende eekhoorns, allemaal bij de zes vogelsoorten.

En wat te denken van insecten. Da’s nog veel erger. Die vliegen ook allemaal (of niet).

Reageer
gravatar

Deze versimpeling is direct toe te passen op stoplichten. Oranje is eigenlijk een lichtere versie van rood, maar die zit er al boven. Ik zie een enorme besparing in het verschiet!

Reageer
gravatar

Heeft men wel goed nagedacht over de gevolgen? Het gezegde ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’ wordt dan ‘één zwart-witte vogel maakt nog geen zomer’ en dat . . . tja, nu ik erover nadenk is dat nog niet zo gek. Ik heb dit jaar duizenden zwaluwen gezien, maar een zomer: ho maar.
Een nijpender probleem is hoe ik mijn baas in vervolg moet uitschelden: ‘jij vunzige beflijster’ is dan waarschijnlijk ook niet meer toegestaan.

Reageer
gravatar

Dan kunnen in een moeite door die verwaande dubbele namen worden afgeschaft: Vanellus vanellus, Pica pica, het mocht wat.

Reageer
gravatar

…en als al die zichzelf “politici” (ook moeilijk woord, ruifeter is toch veel duidelijker) noemende personen nu ook eens gewoon gingen werken voor hun geld overdag…Ik ben toch ook gewoon penningmeester van de Vereniging ter Bevordering van Modeltreinverkeer in de avonduurtjes? Waarom zouden wij HWN-ers eigenlijk betalen voor hun hobby?

Reageer
gravatar

Laat die ornithologen (moeilijk woord trouwens, vogelaars is toch veel duidelijker) gewoon werken voor hun geld en dan ‘s avonds fijn gaan vogelen. Waarom zouden wij HWN-ers meebetalen aan hun hobby? Ik betaal toch ook zelf voor mijn eigen modelspoorbaan? Ik zeg; “Ieder voor zich, allen voor de Leegte!”

Reageer
gravatar

Dat onderscheid maak ik ook altijd, om te plagen.
Zo laat ik me moeilijk zien wanneer een ornitholoog ons probeert te tellen, terwijl ik parmantig mijn aanwezigheid aan een vogelaar laat zien.
Behalve scheve gezichten tussen die twee geeft het ook scheve statistieken.

gravatar

Goede zaak! Zoals iedereen weet, heb ik in de jaren 70, toen ik nog aktief was voor de 2e kamer als lijstduwer van de PPN al een pleidooi gehouden voor het omdraaien van de bewijslast voor dieren.
Waarom zouden wij mensen moeten bewijzen in welke categorie zo een beest hoort? Neen! Laat ze dat zelf maar doen. Het motto ‘Iedereen is een beest totdat het tegendeel bewezen is’ gaat wat mij betreft al lang niet meer op. Afschaffen dus. Als een beest gecategoriseerd wilt worden moet ie dat lekker zelf doen dus!

Reageer
gravatar

Dit riep ik 10 jaar geleden al. Men loopt bij de VVd weer te pronken met andermans veren !

Reageer
gravatar

Overigens kunnen vogels die kunnen bewijzen over genoeg “likers, followers, fans en mecenassen” te beschikken in aanmerking komen voor een zelfstandige status. Dan dienen zij wel de broekriem aan te trekken om zo de eigen broek op te houden. Ook vogelvrijheid moet verdiend worden…

Reageer