Steeds meer dolfijnen vegetariër

Zoogdieren ‘dragen steentje bij aan betere wereld’

Dolfijnen schakelen steeds vaker over op een vegetarisch dieet. Meer dan de helft van alle dolfijnen leeft inmiddels exclusief van zeewier en plankton. Hiermee bevestigen ze hun status als hoog-intelligente en ecologisch bewuste planeetbewoners. Dat schrijft zeezoöloog Johnny Hoogerland (geen familie van de wielrenner) deze week in het toonaangevende blad Nature.

Traditioneel eten de zeezoogdieren voornamelijk vis en inktvis, maar die tijd lijkt definitief voorbij. Hoogerland ontdekte dat het dieet van de dieren in de afgelopen tien jaar sterk is veranderd. “Ik communiceerde vorig jaar met een atlantische dwergdolfijn toen het gesprek terloops op het eten van vis terecht kwam. Vertelt Bram [de naam van de bewuste dwergdolfijn – red.] me doodleuk dat zijn familiegroep al jaren geen vis meer eet.” Hoogerland zette zijn onderzoek voort en ontdekte dat het hier gaat om een wereldwijde trend.

Opvallend is de eensgezindheid onder dolfijnen. De witflankdolfijn, de bruinvis en zelfs de notoir conservatieve tuimelaar zijn allen bezig om hun dieet te verduurzamen en zo de visstand weer op peil te brengen voor toekomstige generaties. Alleen soorten als de orka eten enkele dagen per week nog een (MSC-gecertificeerd) visje.

Vereniging Wakker Dier maakt bezwaar tegen de benaming van het dieet van de intelligente zoogdieren. “Iedereen weet dat je een planktondieet niet 100% vegetarisch kunt noemen. Behalve fytoplankton [planten, red.] zal er altijd een flink deel zoöplankton [kleine diertjes en larven, red.] aanwezig zijn.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ik vind vegetariër worden niet per se een voordeel hoor. Die meneer waar Godwin het steeds over heeft, Schicklgruber of zo, die knoeischilder, was tocch ook vegetariër. Zijn schilderijen zijn desondanks niet om aan te zien!
En nog veel belangrijker: van Octopus Paul hoeven we ook helemaal geen vegetariër te worden: Die mag Zelf graag een haaitje verschalken! Vooral goed gevoede mensenhaaien schijnen Zijn voorkeur te hebben.

Reageer
gravatar

En ze dan droogroken? Heer Leeflang,zelfs mijn assistent Pieps weet dat vis het best smaakt als die nog een beetje sappig is, ja, zelf enigzins rauw kan zelfs ook nog. Drooggerookt zijn ze niet om weg te krijgen.
Geeft u uw fikkie maar liever een aan een sappig gerookte portie, in plaats van andersom, of zoiets. U begrijpt wel wat ik bedoel.

Reageer
gravatar

Dolfijnen worden vegetariërs, maar nog steeds wordt er volop op sprot en sardientjes gevist door de Nederlandse kustvissers en oogsten badgasten met sleepnetjes kokkels. Meer en meer voortuinen zijn met schelpen bedekt, als alternatief voor gras dat steeds gemaaid moet worden. Ik zeg alleen dit: elk zeewezen heeft een bewustzijn; individueel én kollektief. Hoe lang blijven wij medeschepselen opeten, als kannibalen? Verhogen w’ons individueel visverbruik met sushi, gebakken schollen, slibjes, rode ponen of kibbeling? En Sole à la Meunière. Willen we steeds hom of kuit hebben, en dus ook vaak bot vangen, c.q. spierinkjes uitwerpen om kabeljauwen te vangen of om de gerookte Harderwijker uit te hangen, dan zullen we weldra bot vangen en de laatste kalamarès consumeren bij de Griek. Wat rest ons dan; naast overdoses Omega 3 en 6? De kooikarpers in de beter gesorteerde vijvers? Walvis eten net zoals de Japanners dat nu doen in het kader van streng wetenschappelijk onderzoek? Ik zie maar één oplossing: Tien jaar een volledig vangstverbod.

Reageer
gravatar

Ik vrees, Inzinjeur, dat er nog wel aardig wat water door de Maas zal gaan, eer dat verbod er is. Eerlijk gezegd zie ik op kortere termijn maar één enkel puntje van uw voorstellen en betogen, waar we direct mee aan de slag kunnen gaan, ter voorkoming van ongelimiteerd water maken: Als we nu eens ipv elke Harderwijker één voor één op te hangen , gewoon dat hele dorp in één keer uitroken? Kunnen we altijd nog die paar resterende Harderwijkers boven d4e smeulende resten te drogen hangen!
(Wat ik u brom!)

gravatar

Wat Bokhoven memoreert (op 14) is juist: actieve kennis van het zeerecht van genoemde kandidaten was ondermaats. Zo wist niemand van de geografische verdeling van de oliebronnen op het continentaal plat tussen Engeland en Noorwegen, terwijl Shell en Statoil daar zoveel in hebben geïnvesteerd in aanloop naar een fullsize olieramp op het formaat van die van de Golf van Mexico. Deze zal dan ook moeten worden gerealiseerd door professionele Amerikaanse “navy seals” want onze bruinvisachtigen missen daartoe nog de nodige gehaaidheid en finesse.

Reageer
gravatar

Beste Paulien,

ik wil zelfs zover gaan om te beweren dat de mensenhaai het enige dier is dat de evolutie volledig heeft begrepen. Ik prefereer dan ook uw benaming: mensenhaai (met het meervoud “mensen”) en niet: menshaai (met het enkelvoud “mens”), zoals door sommigen wel eens gebezigd wordt.

Om daarop voort te borduren ben ik ook een voorstander van het weer terug in de natuur zetten van de orka Morgan. Ook orka’s kunnen een fikse bijdrage leveren aan het terugdringen van de de hoeveelheid waterlievende homo sapiëns.
Ik zou dan ook willen zeggen: “Man, Free Morgan!” En ik zou Morgan willen aanmoedigen met: “Morgan, Free Man!”, alhoewel ik besef dat deze aanmoediging enige verwarring kan scheppen, zeker ten tijde van de uitreiking der Oscars.

gravatar

Dat de dolfijnen geen vis meer verschalken is een lovenswaardig initiatief, waarvoor alle hulde! Echter de door hen aangedragen oplossing om dan over te gaan op plantaardig voedsel en plankton lijkt mij een verkeerde inschatting.

Op deze manier blijft er minder voedsel over voor de walvissen, welke dan met uitsterven worden bedreigd en wel in een veel eerder stadium dan de Japanners voor ogen hebben.

Sterker nog, wij mensen worden eveneens aangetast in onze verwoven weelde, denk enkel maar aan het verdwijnen van wier voor de sushi, voor de diverse exotische gerechten welke hip zijn juist vanwege het wier, om maar niet te spreken van allerhande zeewier bevattende crèmes, smeerseltjes en capsules die onze gezondheid bevorderen.

Neen, als ik de dolfijnen van weliswaar ongevraagd, edoch goedbedoeld, advies mag dienen: schakel over op mensenvlees. Minder mensen levert enkel maar voordeel op: een terugdringen van de overbevolking, minder belasting van het milieu. En voor de gelukkigen die niet veroberd worden: minder files, meer ruimte, etc., etc.

Ik zou dus zeggen: ontwikkel die tanden en zet ze regelmatig in een kanaalzwemmer, mediterane badgast, exotische snorkelaar of argeloze pootjesbader!

Reageer
gravatar

Vegetarier? eh redactie, kleine correctie nog, als je,met vegetarier probeert aan te duiden dat ze alleen planten eten is het effe niet helemaal gelukt, he.

Voor zover mij ooit geleerd was is Zeegras de enige echte plant in de zee. De wieren en plankton vallen niet onder planten.

Reageer
gravatar

Zolang deze dolfijnen wel kosher en niet halal eten vind ik alles best. Niemand zit op een tsunami van islamisering op zee te wachten.

Reageer
gravatar

En wie zijn er weer het slachtoffer? Ja hoor de planten. De arrogantie van die niet dieren-eters gaat echt alle perken te buiten. Het moet afgelopen zijn met het zomaar vermoorden en opeten van de planten. We gaan als vereniging ons hard maken voor een verbod op het eten van gewas. Het is toch knettergek en abject dat er zo wordt omgesprongen met onze eigen planten. Planten hebben ook gevoelens.

Reageer
gravatar

Inderdaad! Wanneer worden mensen en dieren plantaardig?

gravatar

We hebben al enkele dolfijnen opgeleid voor waterdierenpolitieagent. Ze waren de beste van de klas! Ze overtroefden zelf bij de lessen zwemmend verbaliseren en arresteren in vochtige omstandigheden hun docenten ir Leeghwater en prof. Bokhoven, die uit jaloezie maar een zesje gaven. Bah, wat zijn kerels toch kinderachtig.

Reageer
gravatar

@Paulien: Gememoreerde cursisten slaagden inderdaad met vlag en wimpel voor het praktijkgedeelte, maar hun kennis van het zeerecht liet zeer te wensen over. Zo blijkt maar weer dat een verleden als sea shepherd niet automatisch een goede sea animal cop oplevert. De huidige lichting navy seals is wat aangaat beter geprepareerd.

gravatar

Prima! Deze dolfijnen weten dat de zeeën binnen 40 jaar leeggevist zijn en passen daar hun dieet op aan. Zo’n dolfijn zou als Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren – zij waarschuwt terecht voor overbevissing – en als woordvoerder voor deze problematiek niet haar snater kunnen houden.

Reageer
gravatar

Ik maak mij er al jaren hard voor dat het stemrecht van 18~21 jarigen komt te vervallen tevens als het stemrecht van bijzonder laag opgeleiden.
Met de huidige ontwikkeling in de wereld van intelligente zoogdieren lijkt het mij op z’n plaats deze wezens eindelijk het recht geven om te kiezen (kom op, het is 2011!)

Reageer
gravatar

Afwezig? Afwezig? Ir. Leeflang, Als alomtegenwoordige totaalwetenschapper ben ik natuurlijk altijd present! Het is dat mijn imago-adviseur mij heeft afgeraden om in Harderwijk met dolfijnen op de foto te gaan. Dat zou de indruk wekken dat we hier alleen maar bezig zijn met het dresseren van zeezoogdieren. Mijn goede vriend Yarden daarentegen greep de kans met beide handen aan, het is goed om te laten zien dat men in Israël op zee niet alleen in het tegenhouden van flottieljes vredesactivisten geïnterresseerd is.

Reageer
gravatar

Huh, hoog iq hoezo? Die stomme vissen gaan op de macrobiotische toer: dat is een linksige hobby. Ze lezen dan ook zeker de koran, die zeeterroristen. Walgelijk. De enige goeie flipper is die in een flipperkast.

gravatar

Nou, nou, Bosma! Begrijp ik nu dat DE onthulling eruit bestaat dat steeds meer dolfijnen vageterisch uit de kast komen?
Zwemmen zij dan ook met sandalen en bamboo sokken aan?
Wie HET weet mag “HET” zeggen!

gravatar

Respect voor die Jelmer/leukvoorj dat hij behalve het ante dateerwerk het ook nog eens voor elkaar gekregen heeft om op deze site te hacken en zijn naam nog bij de auteurs te zetten. Dan weet je dat zo iemand toch wel erg toegewijd is! Maar uit dit stuk valt dan ook veel geld te halen, mits je er goed mee omgaat.

gravatar

Hoe spijtig dat de artikelen van ‘Leuk voor J’ in het geheel niet leuk zijn. Misschien wel voor J, maar niet voor diegenen die van echte satire houden.

gravatar

Hopelijk gaan de haaien dit geweldige voorbeeld volgen en stoppen ze in ieder geval met het bijten van mensachtigen.
Dat zwemt wat meer ontspannen in tropische wateren en verlost ons waarschijnlijk ook van die saaie, uiterst irritante, overdadig aanwezige TV-programma’s over allerlei haaien met hun grove tanden.

Reageer
gravatar

Waarom ook niet, je ziet het aan de Baardwalvis (niet te verwarren met een ‘haatbaard’), vreet alleen maar plankton en is vele malen groter dan een Dolfijn.

Reageer
gravatar

Dr. Yarden Potmenitszky heeft van Bijsterveldt blijkbaar erg weinig subsidie meegekregen voor zijn gastdocentschap; hij heeft zelfs zijn eigen vis- c.q. algenemmer uit Haifa moeten meenemen naar Harderwijk. Rutte in de bocht en Holland op z’n smalst.

Reageer
gravatar

Op de foto: Dr Yarden Potmenitszky (gastdocent op de universiteit van Harderwijk) in gesprek met links: Bram van der Spek, leider van de Lageland bruivisachtigen en rechts (maar onzichtbaar onder water): Ibrahim Halal contactpersoon van het Westers Kalifaat in Nederlandse wateren. Dr. Potmenistszky is hier als vervanger van de alomtegenwoordige maar nu tijdelijk afwezige prof. dr. B.(Bert) Bokhoven, onze bekende totaalwetenschapper.

Reageer
gravatar

Wordt het geen tijd dat we de hogere intelligentie van deze edele zeezoogdieren een vaste plek in onze samenleving geven? Ik weet niet hoeveel dolfijn-achtigen er rond de Nederlandse kust leven, maar we kunnen er (proportioneel)één of meerdere een plaats in het kabinet geven (bijv. in plaats van staatssecretaris Halve Zoolstra) of burgemeester maken van een verarmde grote stad in het westen des lands. Als deze vervanging duurzaam geschiedt, kan Nederland er -multicultureel én moreel- alleen maar op vooruit gaan.

Reageer
gravatar

Heel goed van die dol fijnen! En verstandig. Als zij onze vis niet meer opvreten, dan hoeven wij niet meer op ze te jagen.
En, Lenie t Hart, doen die volgevreten zeehonden van jou nu ook mee met de dol fijnen?

Reageer