Bron Rijksoverheid.nl CC BY

Opstelten stopt met privéleven

"Het ministerschap is niet iets wat je zomaar even erbij doet."

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten stopt na de zomer met zijn privéleven. De bewindsman van de VVD wil meer tijd besteden aan het werk op zijn departement. Opstelten maakte zijn beslissing vanmiddag bekend op een persconferentie in het Haagse Nieuwspoort.

“Het ministerschap is niet iets wat je zomaar even erbij doet. Je maakt vaak werkweken van meer dan tachtig uur en dan is het gewoon niet realistisch om er ook nog een privéleven naast te willen. Het kan niet zo zijn dat je op een gegeven moment niet meer herkend wordt door je bloedeigen ambtenaren.”

Het is voor het eerst dat een politicus openlijk met zijn privéleven breekt vanwege de politiek. In Den Haag wordt begripvol gereageerd op de beslissing van Opstelten. D66-leider Pechtold noemt de keuze van de minister moedig: “Ivo Opstelten is de eerste bewindspersoon die in alle eerlijkheid aangeeft: tot hier en niet verder. Je kunt wel jarenlang toneel blijven spelen en voor de vorm af en toe thuis eten of bij vrienden langsgaan, maar mensen prikken daar doorheen.”

Premier Rutte zegt de beslissing van zijn minister te respecteren: “Ik steun Ivo Opstelten volledig in de keuze die hij gemaakt heeft. Ik denk ook dat dit zowel voor zijn kennissenkring, vrienden en familie als voor zijn departement de beste oplossing is.”

Opstelten zegt zijn besluit te nemen met pijn in het hart: “Ik heb jarenlang een uitstekende verstandhouding gehad met mijn vrienden en familie, maar er komt een moment dat je moet zeggen: tijd voor iets anders. Er is meer in het leven dan de harmonie van een gezin.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Update: In Nederland gebeurt alles zoveel later; we zijn inmiddels bijna 4 jaar na de onthutsende scoop van Diederik Smit en pas nu reageert de Tweede Kamer op diens onthullingen. Een bekende Duitser zei ooit (vóór WO II) dat in Nederland alles 50 jaar later gebeurt, zo zou in Nederland de wereld 50 jaar later vergaan dan in de rest van de wereld. Bij Ivo en Fred heeft het nog bijna 4 jaar gekost; we lopen dus in op de rest van de wereld. Dat mocht niet ontbreken in dit historisch overzicht

gravatar

Vreemd mens deze man,hoe kan je nou breken met je prive leven,terwijl je een eigen persoon bent met persoonlijke(lees prive) wensen,gedachten en hobby’s,breken met je prive leven is daardoor echter nooit mogelijk want daardoor zou je als mens te ver van jezelf verwijderd zijn om nog enigzins geloofwaardig over te komen,zoals nu dus al het geval is

Reageer
gravatar

En wat gaat hij doen met de rest van de tijd met joris de billenmaat kijken hoe ze de deksel op de doofpot moeten houden
het de hele top van de rechterlijkemacht incl de elite is een grote bende van list en bedrog ook opstelten en teeven weten dat maar door het regerings contract en hun chantabele positie dansen ze alle naar de pijpen van de SG van justitie Joris de kontenbonker .

Reageer
gravatar

Ik vind het nogal negatief dat hij het “opgeven” van zijn prive-leven zo openbaar wil maken. Dit vind ik nogal politiek getint, dit maakt dat wij meer respect voor hem hebben en dat hij goed de aandacht weet te trekken. Waarom moet de hele wereld weten dat hij zijn priveleven opgeeft? Dat is toch zijn keuze en zijn zaak? Waarom moet dit onder de aandacht gebracht worden?

Reageer
gravatar

Als je geen privéleven hebt, heb je ook geen salaris meer nodig. Toch? Wat vindt Mariette ervan?
Als alle ambtenaren en politici hun privéleven opzij zetten hoeft er helemaal niet meer bezuinigd te worden.

Reageer
gravatar

Ja Jeettje, MIJ is verteld (door een zeker iemand die claimt Zeurensen al sinds begin 40-er jaren te kennen) dat die en zijn Familie zich pas tegen het einde van W.O.-II van de NSB hebben gekeerd, om zich via ‘ een verzetsverleden’ een een betere maatschappelijke positie te manouvreren.

Reageer
gravatar

@28 Wally: wat na ‘bezeten’ staat is totaal overbodig ingeklopt.

@Outsider: och we hebben een Peper gehad, was nou ook niet geweldig – woonde in Wassenaar (zoals veel havenbaronnen daar in die buurt wonen – van oudsher).
Tja; Van der Louw: once in a lifetime vrees ik.

@Bus: tja Zeurensen, de vleesgeworden verongelijktheid. Enge man, eigenlijk niks geen echte Rotterdammert. Geen humor, niet joviaal en xenofoob als de pest, wat niet handig is in een wereldhavenstad.

Gaat nu van binnenuit de 1ste Kamer opblazen, zoals ook met de deelgemeenten het plan was.
Dat is te duur – die 1ste Kamer enzo, maar de centjes terugstorten in de kas is er nooit van gekomen – het is zelfs uitgebloemkoold naar een familiebedrijf: allemaal voor het heilige doel om de boel onbestuurbaar te maken.
En Ivo keek en zag dat het goed was …

Lichtpuntje: nu heeft mevrouw Ivo ook weer een leven, chapeau!

Reageer
gravatar

Bezeten van z’n werk maar ook om doofpot tactiek toe te passen om de rechterlijkemacht en zijn hoogste baas joris de billenmaat uit de wind tehouden . zijn vertrouwen in de rechtstaat veruit de best in de EU als dus liego opstelten
kijk eens verder op klokkenluiders online en ander site’s over dit heerschap en zijn maten .
Het is nog erger dan in italyen en griekenland.

Reageer
gravatar

Tja Outsider, dat kwam slechts doordat de VVD (in Utrecht, meen ik) juist een Grote Stad was kwijt geraakt in Burgemeestersland. Du moment dat wij een nieuwe Burgervader moesten krijgen, was de VVD aan de beurt. Dat dat een slecht idee was, mogen blijken uit de opvolger van Burgemeester Dikkerdak. (aankomende memoires: ‘Van Burgemeester Dikkerdak tot Minister Van Ongemak)
Met de aanstelling van Aboutaleb als burgervader is de traditie in ere hersteld. Nu die racistische partij van Zeurensen nog de stadsgrenzen uit en het komt wel weer goed.

Reageer
gravatar

25: Bus Showfeur Nu we het toch over Opstelten en Rotterdam hebben, moet mij van het hart dat ik Rotterdam
-als stad Op Stelten- minder nabij heb ervaren dan onder André van der Louw die ooit en veel te vroeg als burgemeester van Rotterdam vertrok om in een prentenkabinet minister te spelen. Ik heb ook nooit begrepen waarom nu een VVD’er burgemeester van Rotterdam moest worden, Rotary-volk tussen tussen mensen die gewend zijn met eerlijke arbeid hun schamel belegde boterham te verdienen. Afgezien van die paar havenbaronnen en miljonairs in Hillegersberg, Kralingen en de periferie van het Beatrixplantsoen. Na zijn ambtsperiode als temmer en menner van Fred Teeven lijkt hij mij geknipt voor het burgemeesterschap van Aerdenhout. Ivo in vivo; maar de bonnenquota gaan gewoon door: écht VVD!.

Reageer
gravatar

Ivo stelt een voorbeeld waarvan hij -terecht!- verwacht dat het navolging zal krijgen. Dat zal betekenen, dat er in de DierGAARDE (!) plek genoeg zal ontstaan om aldaar het Ministerie te vestigen. Dat zal de financiële redding van de DierGAARDE blijken, een geweldige inspiratiebron voor het Ministerie vormen en ook nog de mogelijkheid bieden toch nog zo af en toe (stiekem) zijn kleinkinderen te zien.
DIE zijn ook zijn belangrijkste motivatie om zijn privéleven op te geven. Bij zijn afscheid als burgervader doceerde hij ons, Rotterdammers, dat het grootvaderschap slechts één tekst behoeft (die helaas haaks staat op de teksten die hij op het departement moet bezigen): “Ja, dat is goed!”

Reageer
gravatar

@ 18 Ingrid van Henk : Doet me denken aan Frank van Putten (prachtige creatie van Wim de Bie): “Ik wil een lekkere vriendin, maar daar ben ik voor behandeld. Ik heb alleen mijn moeder”. Mark Rutte…Frank van Putten… het rijmt, het klinkt verdacht…

Reageer
gravatar

Mijn ouwelui hebben samen een privéleven in hun slaapkamer, waarvan ze tijdens dat privéleven de deur op slot doen. Ik heb laatst voor mijn dertiende verjaardag ook zo’n slot gevraagd, maar mooi niet. Mag ik dan geen privéleven hebben? Stomme ouders!!!!

Reageer
gravatar

Ach wat: ferme jongens stoere knapen taal. Ivo zegt wel meer wat.
Wedden dat binnen de kortste keren overal camera’s hangen die Ivo’s doen en laten op grote schermen in het Ministerie ‘live’ (lees oneindige loop) laten zien.
En dat elke 5 minuten er een screensaver met het hoofd van Ivo aanfloept?

Terwijl hij lekker thuis of op de Rotary zit te borrelen natuurlijk.

Wij hier in Rotterdam kennen Ivo, jawel.

Reageer
gravatar

@14: Dat is inderdaad het meest waarschijnlijke scenario. Hij is gewoon gedumpt door zijn privéleven en doet nu net of het zijn beslissing is.

Reageer
gravatar

Het gerucht gaat dat Opstelten aanvankelijk zijn ministerschap wou opgeven voor zijn privéleven, maar dat zijn familie hem dat verboden heeft.

Reageer
gravatar

Bulle Bas: “Je bent er gloeiend bij Bommel, ik ga je bekeuren. Wat is je naam?”

– Was de ambtenaar eersteklas Dorknoper (“Wij ambtenaren zijn de kwaadste niet”, die nooit een privéleven heeft gekend, het voorbeeld van commissaris Bulle Bas.

– Wat betekent deze plotselinge beroepsijver voor Bul Super (“Recht is iets kroms dat verbogen is”) en Hiep Hieper (“Geef hem d’r van langs baas!”)

– Zal de hondstrouwe brigadier Snuf slachtoffer worden van de bezuinigsdrift van Bulle Bas (“Heb je een permissie?”) of wordt hij omgeschoold tot dierenarrestant?

– Wat zijn de consequenties voor Olivier B. Bommel (“Het is maar goed dat mijn goede vader dit niet heeft hoeven meemaken”) nu commissaris Bulle Bas dag en nacht paraat zal zijn.

– Weet Tom Poes “(“Hm”) een list te verzinnen?

We zullen het nooit weten, want Marten Toonder is helaas zes jaar geleden overleden.

Reageer
gravatar

Wat zullen terroristen en andere slechterikken schrikken, nu Ivo al zijn tijd besteedt om hen te bestrijden.
Ik voel me nu wel ontzettend veilig, geloof ik. Tenzij de slechterikken het voorbeeld van Ivo gaan volgen en ook hun privétijd opofferen om meer wandaden te gaan plegen.

Reageer
gravatar

Volgens mij gaat dit nog niet ver genoeg. Mijn idee zou zijn om hem ook zijn vakanties op het departement door te laten brengen, dan is pas echt duidelijk wat een ministerschap betekenen kan heden ten dage.

Reageer
gravatar

3. Erfelijk ministerschap? Dat lijkt op het Romeinse model waarin keizers hun neefjes adopteerden en die vervolgens tot opvolgers benoemden. Men had namelijk meestal geen tijd voor ‘aanmaak’ van eigen zonen. Kwetsbare constructie als men alleen nichten of nichten-neven had. In Nederland hadden we bijna een nicht als MP, totdat Volkert van der G. daar een stokje voor stak. Toch is Ivo geen precedent: hem ging voor Camiel Eurlings die zich uit de politiek terugtrok om zich aan zijn privé-leven te wijden, voor één maand. Daarna werd hij directeur bij de KLM in een levensvullende baan, maar wel erg goed betaald en volop gratis vliegen.

Reageer
gravatar

Heel verstandig. Dat zouden er meer moeten doen.

Reageer