Vergeten groenten wederom vergeten

Pastinaak, kliswortel en schorseneren ook bij EHEC-ophef in verdomhoekje

Ook tijdens de uitbraak van de EHEC-bacterie worden de vergeten groenten stelselmatig genegeerd als mogelijke oorzaak. Dit tot grote verontwaardiging van telers die zich specialiseren in onder anderen kliswortel, brave Hendrik, kardoen en knolkervel. De unieke mogelijkheid de producten uit het ‘undergroundcircuit’ te halen wordt volgens de sector systematisch om zeep geholpen door de autoriteiten.

De afgelopen week zijn in Duitsland zeker tweeduizend mensen ziek geworden van de EHEC-bacterie. Dat is precies gelijk aan het aantal mensen dat in die periode een vergeten groente at. Woordvoerder Hein Teunisbloem van productschap ‘Wortel en Tak’ begrijpt dan ook niet waarom de snijbiet of de aardpeer niet gestigmatiseerd worden ‘in een tijd waarin zelfs een kiem als taugé door het leven gaat als groente.’ “Voor de verkoop van ons product zou het zeer gunstig zijn. De kans dat Bleker of Europa onze hele oogst opkopen wanneer bijvoorbeeld de schorseneren of pastinaak als verdachte groenten worden aangewezen is vrij groot. Dat is precies de impuls die onze branche levensvatbaar kan maken.”

Teunisbloem ziet een unieke mogelijkheid om zijn producten uit het alternatieve circuit te ‘bevrijden’. “Wanneer de regionale autoriteiten uit voorzorg waarschuwen om vergeten groenten links te laten liggen, dan zijn er altijd mensen die zo’n advies in de wind slaan. Dat zijn de zelfstandige consumenten op wie wij mikken.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Harpertsz, voor de doelgroep die streeft naar verlossing van dit aardse is een hooghormonale kalf- of lamsrollade met Epo-truffels, begeleid door een Chateau Migraine Grand Cru, ook al voldoende effectief en heel wat smakelijker als galgenmaal. En als toetje een cholesterineus Frans kaasje met bilzenkruid, sliswortel en kardoes. Voilà en Santé!

Reageer
gravatar

Er is nu een werkzaam alternatief voor de Pil van Drion, een combinatie van Vingerhoedskruid (digitalis) en Lelietjes Vandalen, op basis van Johannis van Damolie en 55 % alcohol. Milieuvriendelijk en TNO-getest. Dus mensen die zwaar door de bezuinigingen worden getroffen kunnen nu, zonder aantasting van het Eigen Risico, eieren voor hun geld kiezen.

Reageer
gravatar

Er staat in Business Class -niet toevallig- een themadag op de agenda, met alle grootgrond-bezitters, girale geld-boeren en ontroerend goedcoryfeeën die papa elke week om zich heen heeft, “Investeren in de koude grond”. Sponsors zijn de industrietak Glas- en Kasgroenten en de overkoepelende LTO. De proeftuinder van G & K zal dan een nouveauté presenteren: de z.g. “traumatomaatjes” speciaal voor de kleine spaarders, kort vóór het oogsten lossen die vanzelf op. Leuk hé? Ook eens iets voor de kleine man met de kleine tuin.

Reageer
gravatar

Voorstel: bij alle politici in hun tuin of reservaat: Zeepkruid om op te kauwen bij interventies van de oppositie tijdens de politieke beschouwingen, om proefballonnetjes te vervangen door zeepbellen: die kunnen sneller worden doorgeprikt.

Reageer
gravatar

Mag ik er op wijzen dat Pastinaak pas in onbruik is geraakt ná het schorseneren! Er is nog wel een korte culinaire opleving geweest door de belevenissen van Pé Pastinakel in de Kronieken van Tom P. en Heer O. Het gerucht gaat dat in enkele van de talloze kookprogramma’s zoals “Life 4 you”, van Carlo & Irene, “Business Class” van Harry Mens, “Born 2 cook” en “De Beuk er in”van Raymond. “Herrie XXL” van Herman den Blijker en “The Hell’s Kitchen” van Gordon Ramsey) aandacht zal worden besteed aan Oud-Hollandsche groenten, gesponsored door LTO. Zo zal op de menukaart van Van der Valk in plaats van de gebruikelijke Bulgaarse appelmoes-uit-blik-met-een-kers, nu Kruutmoes (een mix van Sallander Hapslik, Keulse komkommers en Apelfoorter Ruwbarber) verschijnen. Joop en zijn nichtje Albert praten al over een musical: “Recht voor zijn Raapsteel”.

Reageer
gravatar

Ewh Paulien, ik wil niet vervelend zijn (maar dat ben ik wel natuurlijk) maar de oorsprong van de bonen is Noord- Midden- en Zuid Amerika. En voor een deel uit Zuid Europa.
Dus er is een tsunami aan multiculturele integratie geweest van bonen.

De enige bonen die echt bij de Nederlandse cultuur horen zijn rumbonen.
Ook lekker, maar niet gekookt met een sausje en aardappeltjes en een speklapje.

Reageer
gravatar

Met de vergetelheid zal het nu wel gauw gedaan zijn.

Het altijd overijverige plantje Vlijtig Liesje gaat een actiegroep oprichten die opkomt voor de rechten van haar eetbare collega’s.
Sterker nog, bij de eerstvolgende Kamerverkiezingen zal zij meedoen met de nieuwe politieke partij de CPD (Centrum Plantaardig Democraten). Deze partij zal waarschijnlijk een lijstverbinding aangaan met de Partij voor de Dieren. Dat moet ze wel. Immers groen heeft dierlijke/biologische mest nodig om tot grote bloei te komen, ook in de politiek.

Reageer
gravatar

Ik vergeet nooit mijn bordje leeg te eten, wat voor groente er ook in ligt. Vandaag is dat paprika (in stukjes gesneden door de pasta). Morgen kan het van alles zijn, afhankelijk van mijn gemoed bij mijn bezoek aan de super. Ik gok, dat ik morgen ga voor worteltjes.

Reageer
gravatar

Natuurlijk is het niet voor niets dat groenten worden vergeten; eigenlijk verdwijnen ze moedwillig in het verzet. Zodra bekend wordt dat ze geneeskrachtig zijn, worden ze namelijk door de EU verboden, om de geneesmiddelenindustrie tegemoet te komen. Wees daarom zeer attent op alle groenten die u niet kent; een goede kans dat ze extra gezond zijn ! Vergeet niet ze eerst op EHEC te testen.

Reageer
gravatar

Ik vind dat dhr. Teunisbloem zich niet zo moet aanstellen.

Hij heeft het per slot van rekening vorige maand al voor elkaar gekregen om van de pastinaak nationaal nieuws te maken door te verkondigen dat deze doordrenkt zijn van de ziekenhuis- en varkenshouderijbacterie MRSA.

Reageer
gravatar

@ Merlijn, 9: en u gelooft dus nog in luchtspiegelingen als een Fata Morgana? Ik schrijf niet voor niets ‘groenten als de dolle kervel’ want ik ga u natuurlijk niet onderwijzen in het kruidenvak, vraagt u dat maar aan Klazien.

Reageer
gravatar

Kijk dan wel uit met vergeten groenten als de dolle kervel want die is niet voor niets vergeten. Koeien worden er wat suf en dronken van en dan heb ik denk ik wel genoeg gezegd. nu niet stiekem gaan proberen want ik heb u gewaarschuwd.

Reageer
gravatar

Alles goed en wel, maar u noemt nu wel mooi de pastinaak, de kliswortel en schorseneren, maar u negeert het echt vergeten voedsel als ………, ……….. en niet te vergeten de (of was het “het” ?) ………….. !

Reageer
gravatar

Had ik net zo’n leuke nieuwe salademix bedacht voor de Duitse markt. Een uniek recept met o.a. dolle kervel, oleander, gevlekte scheerling en bilzenkruid, dit alles gegarneerd met taxusbesjes, geroosterde zaadjes van de doornappel en stukjes wortel van de monnikskap. Maar nee hoor, de concurrentie heeft weer eens dikke voorsprong met de komkommer en de taugé. Een misselijkmakend complot, dat is het!

Reageer
gravatar

Ze kunnen het natuurlijk ook anders bekijken. De komkommer wordt binnenkort misschien wel opgenomen in het gezelschap van vergeten groentes. Op het moment dat de komkommer dan bezig gaat om een come-back te maken, kan o.a. kardoen en de aardpeer meeliften op dit succes.

Reageer