Economiestudent speelt DUO blut

Subprime studieschulden van wetenschapsfilosofen vormen ‘loden last’ voor economie

Door handig gebruik te maken van financiële constructies verdiende Ralf Blinker (23) genoeg geld aan leningen om in één klap zijn studieschuld af te betalen. Hierdoor dreigt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nog voor het eind van het jaar zoveel geld mis te lopen dat door de voormalige IB-Groep verstrekte studiekredieten in het gedrang dreigen te raken.

“Uiteindelijk heeft mijn studie Finance & International Economics zich toch terugbetaald”, glundert de vierdejaars student Economie Blinker, die naar eigen zeggen al een veelvoud van zijn forse studieschuld verdiende door studieschulden van medestudenten op te kopen.

“Ik kreeg het idee ik toen ik naar een YouTube-filmpje over de crisis op de Amerikaanse hypotheekrentemarkt keek. Daarin zie je hoe geslepen bankiers veel geld verdienen door hypotheken op basis van de kredietwaardigheid van de schuldenaar te bundelen en vervolgens als obligaties door te verkopen. Vervang hypotheek door studieschuld, en klaar is Clara.”

Het mechanisme gaat uit van het principe dat sommige studenten hun studieschuld uiteindelijk niet terug kunnen betalen: een socioloog of archeologiestudent zal immers vaker defaulten dan een jurist of een arts. Toch betalen die allemaal dezelfde rente, die is gebaseerd op het gemiddelde kans dat niet wordt terugbetaald. Daarmee ontstaan arbitragemogelijkheden.

Blinker koopt een aantal schulden bij DUO af, waarna de student in kwestie een schuld bij hem houdt. “Omdat ik alleen hoge-renteschulden van goedverdienende studierichtingen koop, kan ik de studenten een lagere rente bieden. Vervolgens bundel ik enkele duizenden schulden en geef daarop obligaties uit. Voor beleggers zijn mijn obligaties een prachtige investering: ik geef bijna drie procent en het risico is laag; nu vanwege de Europese knoflookcrisis beleggers vluchten naar zekerheid is de vraag enorm!”

Voor de studenten, investeerders en Blinker is het dus een win-win situatie, maar DUO loopt door Blinker’s acties miljoenen euro’s mis. “Omdat hij de laagrisicoschulden afroomt blijven wij met alleen de subprime studieschulden van wetenschapsfilosofen en muziektheologen zitten,” moppert Tjibbe Romkes, financiëel directeur van DUO, in een telefonische reactie. “Dat kan niet lang goed gaan. Vroeg of laat gaat de studiefinancieringsbubbel barsten.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

En waar blijven de schuldenaren bij Ralf mee zitten? Aangezien hij het heeft afgekeken in Amerika zullen uiteindelijk de lowriskstudenten als werknemer alsnog in de goot belanden.

Geen huis, geen werk, geen studie, geen cent te makken.

Lowrisk kan dan in mijn optiek als professor in handicapzaken ook beter als highrisk gezien worden. DUO heeft al niks te klagen.

Reageer
gravatar

Elke schuld die je koopt is een plus voor de overheid, want dat geld kan tegen hogere rentes weer worden uitgezet. Tenzij je het belachelijke 4,17% percentage betaalt (5 jaar vast, worse deal is niet mogelijk).

Reageer
gravatar

Kan dit nu of niet? Volgens mij wel nl. Bovendien worden schulden steeds hoger met de nieuwe maatregelingen, dus de winsten voor Blinker ook, lijkt me.

Reageer
gravatar

Inderdaad, vooruit moeten we, opgestoten in de vaart der volkeren, Ralf is een voorbeeld voor ons allen. Ik ben wel geinteresseerd in de studenten in de IT, tenslotte ook een booming markt en dan kan DUO de antropologen houden. Nederland moet ondernemend worden, met investeren in studenten als speerpunt.

Reageer
gravatar

Ik zie toch wel kansen. Bijvoorbeeld via het opkopen van zowel de hoge risico-schulden onder pari, en die vervolgens onderbrengen in een fonds waar ook obligaties van Blinker in worden opgenomen.

Daar een AAA-rating op en klaar is Clara. Wat zeg jij, Hiep?

Zaken zijn zaken, tenslotte.

Reageer
gravatar

Er is vast en zeker nog wel een IJslandse bank te vinden die de studieschulden van de hoogrisicostudenten wel opkopen om ze vervolgens door te verkopen aan ”beleggers” met eurotekens in de ogen welke verblind zijn door de voorgeschotelde hoge rente. En anders wil Dirk Scheringa wel in dit gat in de markt springen.

Reageer