Uitlevering Ivanisevic gedwarsboomd door Kroatië

Meedogenloze killer geniet nog steeds bescherming

Volgens het Joegoslavië-tribunaal dwarsboomt Kroatië de uitlevering van één van haar meest beruchte inwoners. Het gaat om Goran Ivanisevic, beter bekend onder de cynische bijnaam ‘Super Mario’. Ivanisevic schakelde tussen 1992 en 1995 diverse tegenstanders uit. Ook zag hij er geen been in om ze publiekelijk tot op het bot te vernederen, vaak in aanwezigheid van hun familie en andere geliefden.

Kroatië ontkent te weten waar Ivanisevic zich schuilhoudt. Dit wordt door experts betwijfeld. Er zijn diverse getuigenverklaringen die er op wijzen dat Ivanisevic een normaal leven leidt in de Kroatische stad Split. Hij wordt regelmatig op tennisbanen gesignaleerd en en zou wonen in een appartement op een steenworp afstand van de Kroatische Militaire Academie. Juist dat wijst er volgens velen op dat hem door Kroatië de hand boven het hoofd wordt gehouden.

Woordvoerdster Marian Shea van het Joegoslavië-tribunaal: ‘Servië heeft met de uitlevering van Mladić het goede voorbeeld gegeven. We dachten dat Kroatië snel zou volgen maar het land laat nu zijn ware aard zien.’ Ook minister Rosenthal is ontstemd. Hij oefent druk uit op de lidstaten van de EU om toetreding van Kroatië tot de Unie uit te stellen.

Onder de getuigen tegen ‘de slager uit Split’ is de Duitser Boris Becker: ‘Ik heb van dichtbij gezien hoe Ivanisevic tientallen tegenstanders in koelen bloede elimineerde.’ Ook Andre Agassi is bereid te getuigen. Hij noemt Ivanisevic een ‘meedogenloze killer’. Voor veel Kroaten is Ivanisevic juist een held. In de Kroatische hoofdstad Zagreb zijn mensen de straat op gegaan met leuzen tegen de EU.

Na de recente uitlevering van Ratko Mladić is het Joegoslavië-tribunaal er alles aan gelegen om snel de laatste kopstukken op te pakken die tijdens de Balkanoorlog huis hielden. Er is haast bij omdat Ivanisevic een slechte gezondheid heeft. Hij zou kampen met een ernstige schouderblessure.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Geachte hr. 24 Mauritz,
Ik treed op namens mijn cliënten die onnoemelijk geleden hebben vanwege de wandaden van de verdachten: het is niet aan u dat te bagatelliseren.

Het aantal mishandelde tennisballen en kapotgeslagen rackets is nauwelijks te tellen, tevens indachtig de kattedarmen hieraan opgeofferd: menig darm heeft een vioolcarriére hierdoor misgelopen.
Reden genoeg tot vervolging, dunkt mij.

Reageer
gravatar

Een korte tour over het internet leert al snel, dat Ivanisevic ten tijde van de oorlog vooral tegenstanders op de tenniscourt heeft geelimineerd. Volstrekt volgens de regels topprestaties heeft verricht, en zelfs (na Pete Sampras) 2e van de wereld was. Heeft hij af en toe een weekendje vrij genomen om tussen het zware trainen door ook kelen door te snijden? En sinds wanneer is bekend dat Becker hier getuige van was, dit zou toch geen 15 jaar hoeven duren om naar buiten te treden?

O, en niet onbelangrijk: hij stond zojuist op Roland Garros een balletje te meppen voor de Legends’ Doubles! Rare plek om je te vertonen als je internationaal gezocht wordt, toch?!

En dit artikel komt vaker terug, op verschillende pagina’s, in de vorm van ‘copy-paste’. Dus echt journalistiek onderzoek wordt blijkbaar niet getoond

Aan dit verhaal kan best eens een luchtje van een smakeloze grap zitten…

Reageer
gravatar

Ik stel voor om ipv een heel scala aan irritante BN-ers uit te leveren aan nog te vinden landen, we hen een mega-feest in het vooruitzicht stellen te Kootwijkerbroek. Tijdens dat feest, waar al die BN-ers acte de présence moeten geven, steken wij heel Kootwijkerbroek af en doen het cadeau aan Tatzjikistan. Dáár kunnen die BN-ers helemaal geen kwaad. Ze worden niet verstaan als zij hun gekwaak loslaten, terwijl hun aandacht vooral gericht zal zijn op het zich zsm ontdoen van hun koude glitterkleding en iets warms aan hun kleumende leden krijgen.
Het gat dat ontstaat door het afsteken van Kootwijkerbroek kan gevuld worden door er overbodige Henken & Ingrids in te storten. (Ik voorzie een uitbreiding van de Utrechtse Heuvelrug en een nieuw Hoogste Punt Van Nederland!)

Reageer
gravatar

Man, wat zijn die uitwisselings programma’s leerzaam – zat samen met een select kliekje oorlogsrestjes in een busje van een zwaarbewaakte naar een ander zwaarbewaakte – en die verhalen man, tijdens de rit.. we hebben nog boeken uitgewisseld, oorlogsmisdaad voor dummies, Excellent profiling in times of combat, De Quanzifysika van de beul, Herkend maar ozo vaag een vijfdelige serie van Herman de Koning – over hoe mensen hun daden kunnen vergeten alsof ze dement zijn, concentratiekamperen zonder zaklamp.

Daarna zijn we gaan bowlen..
dat leek op een of andere manier op een deja vue..

Reageer
gravatar

Ivanisevic komt niet uit Kroatië, maar uit het de facto soevereine bergstadje Zlip, een van de Borduurse bezette gebieden in Syldavië. Vandaar zijn bijnaam ‘Mesar Izvestije’ (de Beul van Bordurië) en de ferme wil tot uitlevering van Klow tot Split.

Reageer
gravatar

@ 11 Margootje : Een F16? Die dweilhannes heeft al inspiratie genoeg om uitvluchten te verzinnen. Bovendien gaan die dingen om de haverklap kapot.

Pianosnaartje is beter.

Proven Technology.

Reageer
gravatar

‘Kroatië’ is een onzijdig woord. Je kunt zeggen: “Het Kroatië van de jaren negentig.” Dus het is “zijn meest beruchte inwoners”.

Reageer
gravatar

Ik kreeg laatst een brief dat ze mij al enige tijd willen uitleveren – maar dat ze dat nog niet gedaan hebben bij gebrek aan een land dat om mijn uitlevering gevraagd heeft.

Reageer
gravatar

Ben het helemaal met El-Jee eens. Maar kunnen we Karremans niet een F16 meegeven? Dat is goedkoper dan een pianosnaar, want die kost maar een euro.

Reageer
gravatar

Goran heeft veel rechtse ballen keihard geslagen (en ook linkse ballen), dat valt niet te ontkennen. En ook het net heeft hij ongetwijfeld regelmatig geteisterd; dat mag.
Kwalijker is dat hij ook vaak over de lijn is gegaan en dat hij dat ook niet altijd wilde aannemen van degenen die de leiding hadden. Enfin, als hij wordt uitgeleverd aan Nederland kan hij hier demonstraties geven.

Reageer
gravatar

@Mr. Janssen Is het wel verstandig om Richard als auteur van het VVD-programma naar een land te sturen waar de dommocratie nog in de kinderschoenen staat? Voor je het weet zit hij ernstig in de dalmatinski pršut.

Reageer
gravatar

Volgens mij zijn dirkjan en willem in een bad trip blijven hangen. Ik weet niet waar ze dit fabeltje vandaan hebben. Ivanisevic was ooit een van de beste tennissers ter wereld en geen oorlogsmisdadiger. Of dit is echt een hele slechte grap.

Reageer
gravatar

Ik vind dat Nederland beter af is zonder Richard Krajicek; misschien wil Kroatië hem wel voor Goran ruilen. Richard heeft weliswaar geen slechte naam als beul, maar hij heeft wèl aan het VVD-programma meegeschreven, èn organiseert een jaarlijks tournooi dat maar niet van zijn B-status af komt – en dat is RK zeker aan te rekenen. Split, daarentegen, heeft nog geen tennistournooi, zelfs niet op C-niveau; Richard zou daar een nieuwe start kunnen maken. En aangezien Mladic volgens zijn advocaten snel het loodje gaat leggen, komt er dan in Scheveningen plaats vrij voor Goran I.

Reageer
gravatar

Als Servië eindelijk Mladic heeft uitgeleverd, kunnen wij die slapjanus van een Karremans dan niet aan Bosnië geven? Voor wat hoort wat. En hij mag één pianosnaar meesmokkelen.

Reageer
gravatar

@3, Jan Chagrijnissen: zelden het zo met iemand eens geweest als nu met u. Als ze Mart om allerlei voorstelbare redenen niet willen aannemen kunnen we misschien Paul de Leeuw erbij doen, dan wordt het nog meer win-win want in Kroatië kunnen ze wel wat iedere-dag-amusement met sportverslaggeving erbij gebruiken en hebben wij eindelijk ons kanon: Goran Ivanisevic.

Reageer
gravatar

Als tegenprestatie zou Nederland dan Mart Smeets kunnen uitleveren aan Kroatië. Waarom ze hem zouden willen hebben weet ik niet, maar het zou wel een klassieke win-win-situatie zijn.

Reageer
gravatar

Ook graag uitleveren: Bobby Haarms (“de goede beul”), Ole Gunnar Solskjær (“the Babyface Assassin”), Eddy Merckx (“de kanibaal”), Abdoesjaparov (“de Tasjkent Terminator”, en Tom Boonen (de “Bom van Balen”).

Reageer
gravatar

Rene S. Nederlands soldaat in Uruzgan en verdachte van oorlogsmisdaden is zojuist opgepakt door de AIVD en wordt uitgeleverd aan het Internationale Shariahof te Kandahar.

Reageer