Landgenoten: Kroatië

Elke week bespreken De Speld en De Grote Podcastlas een land dat in het nieuws is.

 • Ligging Balkan
 • Voormalig Joegoslavië
 • Huidig Europese Unie
 • Aantal inwoners nu nog bijna 4 miljoen
 • Geografisch middelpunt ligt in Bosnië-Herzegovina
 • Ongeveer net zo groot als Bosnië-Herzegovina
 • Lengte kustlijn Kroatië 5.835 kilometer
 • Lengte kustlijn Bosnië-Herzegovina daardoor 20 kilometer
 • Uitvinders van de kravat
 • In de vlag schaakbord
 • Op de kaart boemerang
 • Favoriete lichaamshouding Split
 • Favoriete Disneyfilm 101 Dalmatiërs
 • Eurovisiehoogtepunt nu al 2024
 • Bye mom bye dad
 • Meow cat please meow back

Waar Joost Klein wegzakt, is Kroatië de favoriet om het Eurovisiesongfestival te winnen. De bookmakers zijn gevallen voor de beladen inhoudelijke thematiek van het nummer ‘Rim Tim Tagi Dim’.

In een traditionele outfit zingt Baby Lasagna over Kroatisch kroost dat het mamaland verruilt voor Europapa. De emigratie van jongeren is geen klein probleem. In de afgelopen twintig jaar is de bevolking al met meer dan 11% afgenomen. Naar verwachting daalt het aantal inwoners verder, naar 3,31 miljoen in 2050.

Een Songfestivaloverwinning moet die neerwaartse spiraal doorbreken, zodat Europeanen (en Israëliërs, Azerbeidzjanen en Australiërs) volgend jaar in Zagreb kunnen zien waarom jongeren juist naar Kroatië moeten komen. Het is de Kroaten eerder via Game of Thrones gelukt om ‘King’s Landing’ Dubrovnik de Europese stad met de meeste toeristen per inwoner te maken. Niet per se reden tot feest.

Net als het Songfestival, tot nu toe. Onder de Joegoslavische vlag wist een Kroatische band in 1989 nog te winnen, maar zelfstandig scoort het land al geruime tijd beroerd. Baby Lasagna kan dát tij wel keren. Nu maar hopen dat zijn fans nog terugkeren uit Malmö.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *