Leers: ‘Vluchtelingenbeleid Assad is voorbeeld voor de wereld’

Vluchtelingen voor het eerst opgevangen in land van herkomst

Het vluchtelingenbeleid van de Syrische president Bashar al-Assad is een voorbeeld voor de wereld. Dat zegt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). “Dit kabinet heeft opvang in de regio tot één van de speerpunten van haar beleid gemakt. Het is dan mooi om te zien dat iemand als Assad aan onze wensen tegemoet komt door vluchtelingen op te vangen in de stad waar de vluchteling vandaan komt. Vaak treedt hij op nog voordat de vluchteling daadwerkelijk de kans gehad heeft om te vluchten.”

De minister is zeer te spreken over de visie en commitment van de Syrische leider. Syrië doet het in onze ogen veel beter dan de interimregering van Tunesië, die haar burgers in kleine bootjes naar Europa laat varen. Behalve het gevaar voor de vluchteling zelf, ontwricht het ook het Europese immigratiebeleid. Volgens Leers kan Nederland dit probleem er met de crisis in Griekenland moeilijk bij hebben.

Volgens Leers zijn er groeimogelijkheden in het model, dat naar zijn mening ook in Zimbabwe en Noord-Korea kan worden toegepast. “Ik denk dat er bijvoorbeeld in Tunesië genoeg leegstaande schoolgebouwen, of plekken in de gevangenis zijn om vluchtelingen een dak boven het hoofd te geven. Ik heb Assad uitgenodigd om op de volgende VN-vluchtelingenconferentie de Syrische methode te presenteren. Goed voorbeeld doet goed volgen.”

Leers onderzoekt de mogelijkheid om ambtenaren die belast zijn met de uitzetting van asielzoekers om een stage bij de Syrische veiligheidsdiensten te volgen. De afgelopen jaren is er steeds meer kritiek gekomen op de slappe houding van ambtenaren. Leers: “In Syrië worden met gerichte acties vluchtelingen duidelijk gemaakt wat de regels zijn. De percentages vluchtelingen die in beroep gaan tegen de procedure zijn op een historisch dieptepunt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

[…] De Speld meldt: Het vluchtelingenbeleid van de Syrische president Bashar al-Assad is een voorbeeld voor de wereld. Dat zegt minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in Politiek. Bookmark the permalink. […]

Reageer
gravatar

Al jaren ben ik van en naar mijn eigen huis gevlucht en dat doe ik iedere dag weer, maar niemand heeft dat in de gaten en dat is maar goed ook, want als Leers erachter komt wordt ik eerst opgesloten en dan weer naar mijn eigen huis afgevoerd, terwijl ik dat net zo goed zelf kan !

Reageer
gravatar

Tropenjaren en Kamerjaren Als Fractieleider tellen dubbel, maar zijn niet fiscaal aftrekbaar; zo komen we dus op twee leeftijden voor één politica; de biologische en de functionele. Waarom denken jullie dat haar voorgangster er mee gekapt is nu ze er nog goed uitzag?

Reageer
gravatar

Hé, hoe doet zij dat? Ik ben in datzelfde jaar 1963 geboren en heb inmiddels de 48-jarige leeftijd bereikt. Dat die dame sommige dingen niet snapt heeft ze wel laten zien, maar dat ze ook niet goed in verjaren is baart mij zorgen.

Reageer
gravatar

@Expert: beetje laat, maar toch: GEFELICITEERD!!!
38 jaar, mooie leeftijd.

Ben ik ook eens geweest, herinner me het als de dag van eergisteren.

Reageer
gravatar

Wat mij opvalt is het verschil tussen de foto bij dit artikel en de tv-reportages uit Lampedusa: op de foto staan wél veel (lachende) vrouwen, in de reportages zie ik alleen huilende mannen. Waarom deze tweedeling? Wordt er ook gescheiden gevlucht?

Reageer
gravatar

Ach hoe makkelijk laat het volk zich afleiden. Terwijl we allemaal bedreigd worden door de komkommerkwaal, zouden we ons druk moeten maken om de Syrische lente. Wees eerlijk! Decennialang is er sprake geweest van komkommermisbruik, maar niemand durfde het aan de kaak te stellen. En nu er doden vallen, houdt iedereen zich van de domme komkommer. Wie durft het komkommerschandaal in al zijn vunzige details te benoemen? Moeten we echt wachten op een nieuwe Fortuyn?

Reageer
gravatar

In samenwerking met ontwikkelingswerkers van de ANWB, de ANVR en de UNHCR is in Darfur de campagne “Lekker weg in eigen land” gestart. Deelnemers kunnen zich bekwamen in de praktijkopdrachten die horen bij de InHolland-opleiding “Minimalistisch Leefgenot”. Het Olympisch Comité beraadt zich nog over bijdragen in de vorm van athletiek-trainingen, onder leiding van Jan Jaweed. Deze medewerker, van gemengd Nederlandse en Arabische afkomst, zegt goed op de hoogte te zijn van de sportieve behoeften van de bevolking van Darfur, en zal een speciaal trainingsprogramma ontwikkelen.

Reageer
gravatar

Waaraan moet ik voldoen volgens de WAV (Wet Autochtone Vluchtelingen) om voor de asielregeling in aanmerking te komen.?

Mag ik mij thuis verschuilen, bijvoorbeeld in mijn kelder, in de gangkast of op zolder, als binnenlandse vluchteling of moet ik naar een opvangkamp (het liefst in de Betuwe) of een vluchtelingenkerk (liever niet)?

Blijf ik verzekerd voor ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en pensioen?

Kan ik de extra kosten voor vluchten van de inkomstenbelasting aftrekken?

Is er misschien onder de lezers van de Speld iemand die mij antwoord op deze vragen kan geven?

Reageer
gravatar

…percentages op een historisch dieptepunt?
Dat is nog niks vergeleken met de percentages die wél protesteerden: die zijn door de bodem gegaan.

Maar kom: paniek om niks: we hebben nog wat enclaves – Baarle Nassau en zo, en genoeg booreilanden voor de kust, dus zo nijpend als paniquer Leers het voorstel is het niet hoor.
En als je de veiligheid serieus neemt, geef je ze toch een vliegticket voor de KLM? Dat bedrijf kan ook wel wat klantjes gebruiken – winwin situatie toch?

Reageer
gravatar

Expert 12: en Mark Rutte terug naar z’n moeder? Maar waarom Yolande Sap ook verbannen naar Limbabwe? Zij komt toch uit de Randstad? Of is dit soms de straf voor haar impulsieve medewerking aan “Terug naar Afghanistan”?

Reageer
gravatar

Briljant! Zo steun ik zelf het voorstel van de PVV om Nederlandse criminelen terug te sturen naar Nederland. Urkers die zich voordoen als Ajacied en bushalte-hokjes verbouwen bij het Museumplein zullen worden gedwongen de rest van hun leven in Urk te wonen. Het alternatief is dat zij een hele wedstrijd lang in de Rotterdamse Kuip in het Feyenoord-vak gaan zitten met hun “Made in China” Ajax-sjaaltje om.

Reageer
gravatar

MMmmm, als er een mogelijkheid is om naar de hel te gaan dan is die er vast ook voor de hemel, dus doe me die dan maar en dan is het niet erg dat ik een staanplaats krijg.

Reageer
gravatar

Als waarnemend secretaris van United Hereafters, de vereniging van samenwerkende hiernamaalzen, kan ik mededelen, dat ook wij binnenkort een pilot project starten vanuit hetzelfde idee.
In de hel zijn bijvoorbeeld alleen nog staanplaatsen beschikbaar, en er moeten echt op korte termijn maatregelen genomen worden.
Details zullen nog volgen.

Reageer
gravatar

@1 Ik zou Wilders liever laten opvangen in Indonesië. Leers mag wel weer terugkomen naar Maastricht.

Reageer
gravatar

Zojuist is bekend geworden dat Frankrijk zich opmaakt om hele hordes Nederlanders, tijdelijk, op te vangen.
De opvangcentra, zog. campings, zijn dusdanig ingericht dat mensen er een ‘tent’ of mobiel huisje, bestaande uit caravan of camper, kunnen plaatsen op niet al te ruime grasveldjes.
Zonder verplicht visum mogen Nederlanders zomaar het opvangterrein verlaten om in diverse landelijke dorpjes kennis maken met de Franse cultuur.
Deze regeling is niet voor Libiërs en Tunesiers in het leven geroepen, zij worden geacht niet verder te reizen dan Lampedusa.

Reageer
gravatar

Ook minister Opstelten is zeer te spreken over deze methode. Door de asielzoekers op te slaan in leegstaande gebouwen zoals scholen, zorg je er gelijk voor dat die niet gekraakt worden.
Marja van Bijsterveldt laat weten dat deze aanpak van voortijdige schoolverlaters navolging verdient in Nederland.

Reageer
gravatar

Positieve berichten komen van Dion Graus. Hij is van mening dat de nieuwe asiellijn ook doorgetrokken moet worden naar dieren. Trekvogels, zoals wilde ganzen (waar hij zelf verzot op is), behoeven niet langer meer te vluchten. Zo deed hem de aanblik van een vlucht regenwulpen altijd veel pijn.

Uitgezonderd zijn natuurlijke de Marokkaanse trekvogels, zoals de morinelplevier en de blauwwangbijeneter. Deze dienen voortaan in hun eigen land asiel te zoeken.

De caviapolitie zal volgens Dion ook moeten worden ingezet om vluchtende konijnen en zo bescherming te bieden.

Reageer
gravatar

Het is toch wel heel schokkend dat niet alleen het Europese immigratiebeleid door Tunesië wordt ontwricht, maar dat Tunesië er zelfs in slaagt om het gevaar (voor de vluchtelingen) te ontwrichten. Het moet dan gaan om hele kleine bootjes, maar wel om héél goed beveiligde. Nee, dan maar Assad, die ontwricht niet het gevaar, maar de potentiële vluchteling!

Reageer
gravatar

Servië is sinds kort niet meer het vluchtelingenvriendelijkste land dat het jaren is geweest. De populaire landmachtogeneraal Ratko Mladic b.d. is er zelfs ziek van geworden.
Ik vind dan ook dat de voorgenomen toelating van Servië tot de EU sterk moet worden heroverwogen.

Reageer
gravatar

Ik ben al jaren vluchteling in mijn eigen woonplaats en ik moet zeggen dat het me goed bevalt. Deze aanpak ontwricht het leven inderdaad veel minder. Ik kan gewoon mijn dagelijkse werkzaamheden voortzetten, naar mijn werk gaan, boodschappen doen, over de heg leunend een gesprekje aanknopen met de buuv…

Reageer
gravatar

Als er dan asielzoekers in de eigen regio opgevangen moeten worden pleit ik voor opvang van Leers en Wilders in Limburg, Roemer mag dan in Brabant opgevangen worden.

Reageer