Studio Speld

Studio Speld / Lisanne Vegt & Shutterstock

EU wil knip in Middellandse Zee

De Europese Unie wil aankomende zomer een knip leggen in de Middellandse Zee. Doel van het experiment is om te onderzoeken wat de effecten zijn op verkeersstromen, luchtkwaliteit en leefbaarheid van het Europese continent.

De knip betekent dat de Zuid-Europese landen tijdelijk onbereikbaar worden voor Afrika. Om toch in bijvoorbeeld Griekenland te komen, moet worden omgevaren via het Suezkanaal, de Rode Zee, Kaap de Goede Hoop en de Atlantische Oceaan. “Stiekem hopen we natuurlijk dat minder mensen besluiten om de boot te pakken”, legt EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen uit. “Want het is hier op een gemiddelde doordeweekse dag veel te druk.”

Von der Leyen wijst op de prognoses voor de komende jaren. “Elk jaar komen hier meer dan een half miljoen mensen voorbij op gammele bootjes. En dat worden er alleen maar meer. Niet al die verkeersbewegingen zijn noodzakelijk. Thuisblijven en omkomen van de honger is soms ook een optie.”

Omwonenden in Turkije zijn geen voorstander van het plan. “Je zult zien dat het hier nu alleen maar drukker wordt.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Ja hallo, hoe moet ik nu op vakantie naar Somalië? Mijn 2e huisje staat daar op mij te wachten. Bedankt daarvoor nog. Kinderbijslag en toeslag zijn de beste in Nederland!

Reageer
gravatar

Waarheid als cru maar anders mis je kans-(en), cursus teneurstellation, toch 1tje vergeten, helaas geen koekensopie vandaag, yes nobody happy, das me koel zeg, bereik is af

Reageer