Dekkingsgraad ABP ontketent volksfestijn

'Ik dacht eerst dat het een zieke grap was, maar het bleek echt waar.'

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP is weer op peil. In heel Nederland gingen duizenden mensen juichend de straat op, toen het nieuws bekend werd. Met name in Dokkum en Den Haag werd de nieuwe dekkingsgraad dinsdag uitbundig gevierd op de grote pleinen in de stad. Ook in Amsterdam was het druk: volgens de politie stonden er rond het middaguur bijna 60.000 mensen op het Museumplein. Er zouden geen noemenswaardige ongeregeldheden hebben plaatsgevonden.

Wiskundelerares Miranda Grevelink stond dinsdagmiddag tussen de feestende menigte op de Neude in Utrecht. Ze kon het nieuws nog nauwelijks bevatten: “Ik werd vanochtend gebeld door een vriend die zei dat de dekkingsgraad van het ABP weer op peil was. Ik dacht eerst dat het een zieke grap was, maar het bleek echt waar. Dit is een historische dag voor Nederland, zeker na al die fluctuerende rentes en lage indexaties.”

Net als andere pensioenfondsen kampte het ABP lange tijd met de gevolgen van de kredietcrisis, waardoor de dekkingsgraad kelderde tot onder de 90 procent. Mede door de stijgende beurskoersen werd het herstel ingezet en eind vorige maand stond het ambtenarenfonds op 111 procent, ruim boven het vereiste minimum.

Voor Grevelink was het vooral een emotionele dag: “Dit gevoel is niet te beschrijven. Mijn ouders hebben de financiële crisis van 2008 meegemaakt, dus ik heb de grote onzekerheid van dichtbij meegekregen. Veel mensen kunnen zich niet voorstellen hoe het voelt als de pensioenen niet worden aangepast aan de inflatie. Nu ligt de dekkingsgraad zelfs ruim boven het wettelijk bepaalde minimum van 105 procent: ik heb er geen woorden voor.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

De beste stuurlui zitten bij ABP en hebben de crash, net als zoveel andere deskundigen niet of nooit zien aankomen.
Echter wel vorstelijke beloningen, salarissen daarvoor opgestreken over een hele reeks v jaren. Risico voor hen:nihil
Voor de deelnemers: alles.
Ben benieuwd of de dekkingsgraad de komende jaren ook ruim boven de 105 blijft; zo niet zijn er dus geen deskundigen aan boord v ABP.

Reageer
gravatar

Nederland staat weer op de landkaart want het ABP belegt weer, voor de volle 111 %; nog even en we beleven weer gouden VOC tijden. Het nieuwe bestuur heeft de failliete bank Lehman Bros. opgekocht en voormalig CEO Fuld verzocht de beleggingsportefeuille onder zijn hoede te nemen. In verband met diens bonusregeling staat indexering van de pensioenen voorlopig niet op de agenda. ‘t is maar dat u het weet. Lodewijk de Waal en Wim Kok zijn kandidaat voor de RvC.

Reageer
gravatar

Nu bestuursvoorzitters Elco Brinkman, Ed Nijpels en Harry Borghouts (Landsbanki) met een zak goud vertrokken zijn, leeft het abp een beetje op, maar staat nog steeds ter dekking.

Reageer
gravatar

Wat een feest ! Even dacht ik dat de regering de miljarden had terugbetaald, die de overheid jaren geleden van het ABP heeft ge…eh.. .leend; maar nee, zelfs zonder dat geld is de dekkingsgraad weer jofel ! Totdat de beurzen weer kelderen, maar dat is onwaarschijnlijk (ha, ha, ha).

Reageer
gravatar

Zo zie je maar weer dat het volk heeft moeten bloeden voor de dekkingsgraad boven de 105% terwijl de bankiers weer met hun bonussen wegkwamen op de 90%. Het is dat er gratis bier was op het museumplein anders had ik het niet geweten.

Reageer
gravatar

Het is gewoon een boekhoudkundig trucje.

Sinds de dekkingsgraad niet meer in Celsius maar in Fahrenheit wordt uitgedrukt gaat het zogenaamd ineens goed.

*oude sok met zilveren rijksdaalders onder matras inspecteert*

Reageer
gravatar

@Paulien.
Het schijnt dat DSK de hoogste dekkingsgraad heeft.

Reageer