Bron beautiful freaks CC BY

Niet-westerse immigranten vaak ouder dan Frits

Meer onduidelijkheid over noodzaak van onderzoek

Linkshandige tweelingen die geen borstvoeding hebben gehad tijdens de zwangerschap en na hun 37e al dan niet zijn gestopt met roken, hebben twee keer zo veel kans op hart- en vaatziekten als niet-westerse immigranten die minder dan drie keer per dag vis eten en de taal niet spreken.

De laatste groep blijkt overigens een hogere levensverwachting te hebben dan Frits. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Leuven, Virginia, Berlijn en Oxford. Twee dagen lang onderzocht een team van biologen, sociologen en gedragswetenschappers de levensstijl van duizenden Europeanen. Gisteren werd besloten de onderzoeksresultaten te combineren om meer onduidelijkheid te scheppen over de noodzaak van het onderzoek.

Alexander Tevens, hoofd van de Faculteit Sociale Wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven, noemt het onderzoek een succes: “Men moet dit zien tegen de achtergrond van de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Er is minder geld beschikbaar, dus loont het des te meer om samen te werken met buitenlandse universiteiten, wat het wetenschappelijk rendement verhoogt. Dit onderzoek is daar het eerste voorbeeld van.”

Tevens roemt de effectiviteit van de nieuwe aanpak, die volgens hem meer bruikbare conclusies oplevert dan voorheen. “Met één enkel wetenschappelijk rapport hebben we niet alleen bewezen dat linkshandigheid een onderschat probleem is, maar ook dat al dan niet roken heel slecht voor je kan zijn als je de taal niet spreekt, hoeveel vis je ook eet. Voorheen hadden we zes verschillende onderzoeken en veel meer tijd nodig gehad om dat allemaal te bewijzen. Vandaag zijn we beduidend effectiever, ook doordat we veel willekeuriger te werk gaan. Frits is daarin heel belangrijk.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Dit onderzoek bevestigt maar weer eens de chaostheorie.

Reageer
gravatar

Maarten H.T.: een wat populistische benadering van de vaderlijke verdringingsangst rond de moederlijke borsten. Ik raad u aan eerst een selectief longitudinaal onderzoek uit te voeren onder de doelgroep (gehuwd of ongehuwd samenwonende mannen tussen 24 en 45 jaar) met als controlegroep gehuwde doch promiscue mannen uit dezelfde leeftijdsgroep met één of meer bijvrouwen, maîtresses, privé-secretaresses of anderszins sexueel dienstverlenenden. Mij dunkt dat van beide cohorten onder De Speld-lezers voldoende kandidaten aanwezig zijn. Wellicht kan Instituut Bokhoven u nog actief van dienst zijn met gerichte advisering en begeleiding.

Reageer
gravatar

Ik stel voor dat De Speld (met ingang van vandaag) haar eigen Orakel van Bokhoven raadpleegt, alvorens ook maar enig onderwerp aan te roeren. Voor zover ik weet is er nog wel een onbewoonde veengrot ergens in de noord-oostelijke dreven rond het landgoed Bokhoven. Daar kan het multi-talent Bert van B. dan zijn bindende adviezen uitbrengen op prangende maatschappelijke vraagstukken. Als vervanger en pendant van de Oosterse wijsgeer uit Abbottobad die ons zo plotseling en ruw is ontvallen. Deze veenkoloniale grotwoning kan volgens provinciaal bestuurlijke ingreep worden hernoemd tot Castellobad, wat zowel een late, doch symbolische, ode is aan het verdwenen witwasmiddel Castella Parels, als aan het duo intellectuelen dat ooit triomfen vierde als politieke smaakmakers aan de overzijde van de oceaan in het McCarty tijdperk; Abbott & Castello.

Reageer
gravatar

@Opperkoen: niets aan toe te voegen, puik onderzoek, alleen jammer dat de Speld het weer niet nodig vond om de bijdrage van het Bokhoven Institute For Sociobiological Research te vermelden. Zonder de deelname van onze kantinemedewerker Frits (die van het Broodje Bokhoven) was het onderzoek namelijk nooit tot een goed einde gebracht.

Reageer
gravatar

# 19, Piet Hein. Borstvoeding tijdens de zwangerschap moet in dit geval worden teruggevoerd tot een vader die, lijdend aan een invers Oidipous-complex, de volheid der moederlijke borsten voor zichzelf reserveert, aldus symbolisch zijn zoon in de baarmoeder uithongerend. Wellicht is er in dit geval sprake geweest van een onbedoelde zwangerschap waarbij de verwekker zijn wekelijkse kaart- en zuipavondje met vrienden in gevaar gebracht zag door een zoon die uiteindelijk sterker zou zijn dan zijn vader en deze eerst de ogen zou uitsteken en vervolgens langdurig borstvoedend zou blijven. De relatie tussen langdurige borstvoeding en een zekere resistentie tegen hart- en vaatklachten is evident.
Dat is ook de reden dat sommige zoons tot aan hun 40e thuis bij moeder blijven. Zulks tot ergernis van hun vaders die onnodig op de IC belanden. Robert ten Brink is nu met een tv-programma begonnen waarin hij moeders vraagt hun zoons tussen 25 en 45 aan te melden voor een date met aantrekkelijke vrouwen. In een latere versie worden ook nog niet uit de kast komende homo’s met zachte dwang van de moederborst getrokken.

Reageer
gravatar

Mensen met een hogere levensverwachting gaan net zo vaak dood als mensen met een lagere levensverwachting.

Mensen met een hogere levensverwachting hebben daarentegen per saldo meer moeite om de tijd te doden dan mensen met een lagere levensverwachting.

Reageer
gravatar

Hoe zit met met de politieke voorkeur van stellen die Frits en Ingrid heten? Of anders van Henk en Maaike?

En hoe zit het met het verband tussen voornamen en kapsels? Worden arrogante ijdeltuiten die Pim heten altijd kaal? Zijn er nog meer blaaskaken die Geert heten uitgedost met een blonde watergolf? Hoeveel gristelijke betweters die als Jan-Peter door het leven gaan hebben een bloempothoofd? Het is nog maar een tipje van de sluier, het is nog maar een topje van de ijsberg. Kortom, het is gewoon veel te vroeg om nu al conclusies te trekken.

Reageer
gravatar

Als vader van een een eeneiige tweeling en twee tweeiige eenlingen ben ik geheel gerustgesteld. Gelukkig zijn ze nog niet begonnen met roken en nog geen 37 dus dat komt zeker nog goed. Of niet.

Reageer
gravatar

Ik geloof er niets van. Ik ben al minstens zeven maal al dan niet gestopt met roken, maar ik word nog steeds ouder.
En hoezo heeft Frits Sissing een levensverwachting ?

Reageer
gravatar

Graag zou ik nog willen weten of het knippen der linkerhandnagels nog van invloed is. Ik heb zomaar het gevoel dat dit onderzoek staat of valt met het antwoord op die vraag.

Reageer
gravatar

Ergens vertrouw ik de onderzoeksresultaten niet. Ik denk dat de Mossad achter de vissen zit en dat Frits van de CIA is, maar bewijs dat maar eens !
En achter de linkshandige tweelingen zit ongetwijfeld Cuba; die hebben duidelijk een belang bij het al dan niet sigaren roken vòòr, na of op je 37e.
Nee, de onderzoeksresultaten zou ik niet zomaar geloven, tenzij u de taal niet spreekt, want dan heeft u er toch weinig van meegekregen, hoewel ik dat ook niet zomaar voor waar aanneem.

Reageer
gravatar

Ja kunst. Frits is mijn vriendje van onze school en we zijn net twee-eiige tweeling, want hij is even oud dan mij en hem zijn pappie is een niet-oostelijke migrant en Fritsie heeft voor zijn derde nooit gerookt toen zijn mama nog aan de borstvoeding zat, terwijl ze autonoom is en bij Fritsie thuis eten ze nooit vis of iets anders, zodat het met de harde bloedvaten wel snor zit tijdens de behangerschap van Fritsies pappie.

En de noodzaak van meer onduidelijkheid over noodzaak van onderzoek is nooit wetenschappelijk aangetoond volgens de juf.

Heel veel warme knuffels van Paulientje met de vlechtjes
x x x x x x x x x x x x x x x

Reageer
gravatar

Frits is hier bekend als zijnde Frits. Henk wou eerst Frits zijn maar die hebben we de functie van Henk gegeven omdat iets ons zei “Dat zou een uitstekende Henk zijn”. Henk mopperde nog wat na, maar inmiddels heeft hij er vrede mee dat hij niet mag fungeren als Frits. Zeker na dit nieuws…

Reageer
gravatar

Dit onderzoek had beduidend aan diepte gewonnen als ook de linkshandige Siamese tweelingen vergroeid met de linkerarmen waren meegenomen.

Ik zeg nu niet ‘gemiste kans’; het is een leuke aanzet, maar toch: een aansporing om de effectiviteit op te krikken is hier wel op zijn plaats.
Te meer daar 1 van die 2-lingen Frits heet.

Reageer
gravatar

Jammer dat het onderzoek niet uitwijst of blonde postzegelverzamelaars met een talent voor tennis die na 15 mei 2006 niet meer gedronken hebben nou daadwerkelijk minder kans hebben om hun enkel te verstuiken. Niet onbelangrijk lijkt mij zo, in de grote lijn der onderzoeken.

Reageer
gravatar

Wauw, wat een krachtige onderzoeksmethode; dit geeft maar des te meer aan dat alles met alles samenhangt.
Ik kijk uit naar vervolgonderzoeken, waarin linkshandige tweelingvissen die vaak hebben gepruimd, worden gelinkt aan alle allochtone fritsen met hart- en vaatproblemen, maar zonder veel borstvoeding.
Misschien dat ook nog de correlatie met het weer, de schijngestalten van de maan en de voetbaluitslagen bepaald kan worden ?

Reageer
gravatar

Ik heb ook geen borstvoeding gehad tijdens de zwangerschap, daarna overigens wel. Maar ja, ik ben geen tweeling en bovendien rechtshandig en ik ben al voor mijn 37e gestopt met roken.
Wat is dan mijn levensverwachting, meneer Tevens?

Reageer