Brandveiligheid Koran ter discussie

Heilige boek nog altijd niet geïmpregneerd

De verbranding van een Koran in het Floridase Gainesville heeft de discussie over de brandveiligheid van het heilige boek opnieuw doen oplaaien. Na eerdere Koranverbrandingen in Guantanamo Bay, Bagdad en Groningen luiden moskeeën, brandweerkorpsen en impregneerbedrijven gezamenlijk de noodklok.

“De resultaten liegen er niet om”, aldus Frederik Bonders van TNO. “De Koran in zijn huidige vorm is een gevaar, zowel voor zichzelf als voor zijn omgeving.”  Bonders onderzocht ruim honderd Korans op ontbrandingsrisico, rook- en hitteontwikkeling. Voor vrijwel ieder afzonderlijk boek bleek een brandende aansteker voldoende voor ontbranding. Rook- en hitteontwikkeling kwamen hierbij zonder uitzondering voor. Soerahs bleken in vrijwel alle gevallen geschreven op uiterst brandbaar papier en in enkele gevallen was de kaft weinig meer dan een kartonnen omhulsel. Ontruimingsplannen ontbraken in ieder exemplaar, evenals blusapparatuur en rookmelders.

“Het staat op mijn netvlies gebrand”, aldus Gert-Jan Bekkersvlies, eerstejaars student Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en lid van studentenvereniging Vindicat. “Tijdens de ontgroening moesten we onder het zingen van Waar de Blanke Top der Duinen vijf Korans in de brand steken. In mijn onwetendheid deed ik wat mij was opgedragen. Eén minuut was voldoende, er bleef alleen grijze as over. Had ik dat geweten dan was ik wel bij een roeivereniging gegaan.”

Na de cafébrand in Het Hemeltje zijn er strenge maatregelen genomen om de brandveiligheid van horecagelegenheden te verbeteren. Dat deze maatregelen niet verder zijn doorgetrokken naar heilig religieus materiaal noemt impregneringsexpert Klaas Stegering ‘een schrijnend voorbeeld van de welbekende polderkortzichtigheid.’ “Een disco met geïmpregneerde kerstversiering zal niet snel vlam vatten. En hoewel moslims geen Kerst vieren lijkt het heel aannemelijk dat ditzelfde principe ook voor de Koran geldt.”

Stegering benadrukt het mogelijke ‘domino-effect’ van een brandende Koran. “Stel dat een Koran op een tafel in een molen ligt die op de Monumentenlijst staat. De brand kan dan overslaan naar de tafel en zelfs de rest van de molen in de as leggen. Moslims zijn een heilig boek kwijt en wij een monument: een verlies-verlies situatie.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@Ing Paulus Baardmans, deskundige #26,

Mag het ook een knoflookplantje zijn?

@Roderik #29,

Daarvoor hebben we ontstekingsapparatuur voor uitgevonden. In geen geval het korte lontje van een fanatieke moslims met een aansteker trachten aan te steken!!!

Heb je mij gehoord?!!

Reageer
gravatar

Ik probeer altijd alleen dat kruis op dat andere boek in de fik te steken, maar op een of andere manier slaat dat altijd over op de rest van het boek. Helaas heb ik het daardoor nooit kunnen lezen, al heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat dat het lezen niet waard is omdat het vol leugens zou staan… Door bovenstaand feit kan ik daar nog geen eigen mening aan over geven.
Binnenkort ga ik de brandbaarheid van mijn witte puntmuts eens testen.

Reageer
gravatar

@Gekke Gerritje #24,

Ik zeg; Gooi die Terry maar op het vuur, aangemaakt met een stapeltje bijbels!

Dan neem ik die fanatieke gewelddadige moslims, zet ze op een hoop en steek ze aan met een paar brandbare Koran’s!

Of nog beter…Ik deel brandbare Koran’s aan die extremisten uit. Ze zijn toch zo gek op de Koran? Brandbaar of niet…

Ruimt wel zo lekker op. Alles Terry Jones, Osama’s Bin Laden, Ratzingers, Ayman al-Zawahiri’s…en nog meer van die ‘gelovige idioten’…allemaal van de wereld branden!

Ik zit alleen met de CO2-norm…Een vergunning is onwaarschijnlijk, daar ik in een vlaag van eerlijkheid opgaf, dat de CO2-no9rm met factor 1880 zou worden overschreden!

Ik ben gewoon te netjes opgevoed!

Reageer
gravatar

Lieve brandwachteres van reactie negen,

Allah laat weten: “Beter hard geblazen, dan de kont verbrand, want dan moet op de blaren worden gezeten.”

Met andere woorden, de moslim die stevig op de Koran zit, dient bij brand op te staan om gebruik te maken van de zuurstofarme inhoud van zijn longen bij uitademing, teneinde uiteindelijk niet op verbrande bladzijden te hoeven zitten.

p.s.
Je hebt de hoofddoek toch wel om onder de brandweerhelm?

Reageer
gravatar

In de tijd van een van mijn voorgangers Mozes, hadden ze dat probleem niet. Toen probeerden ze gouden kalveren in de fik te steken om die om te smelten en te gelde te maken, een heel erg goed idee eigenlijk, als we dat nu ook eens zouden doen met…. ik ben straks weer terug!

Reageer
gravatar

Op 11 zus van Jomanda. Nu “moet” je het water rond fukushima hebben. (baat het niet dan schaad het niet)*

# (sorry voor twee keer niet)

Reageer
gravatar

Waarom moeten er altijd weer grappen worden gemaakt met de koran en moslims? Neem je eigen volk in de maling. Ik kan me daar dus zo aan ergeren. Ze zijn zo al zielig genoeg, heb je die rare mutsjes wel eens gezien welke die mannen dragen. Geen wonder dat die vrouwen zich zo schamen dat ze een doek over hun hoofd gooien.

Reageer
gravatar

Normaal gesproken drenk ik mijn koran in de benzine voor ik hem verbrand. Nu blijkt die benzine helemaal niet nodig te zijn geweest. Ik ga direct eens uittesten of ik ook rieten daken zonder benzine in de fik kan krijgen. (Kittens heb ik al geprobeerd, niet echt een succes, daar ga ik toch weer benzine bij gebruiken).

Reageer
gravatar

@9: Mijn zus heeft nog een ongebruikte voorraad ingestraald water staan. Sinds dat gedoe met die Millecam is de belangstelling behoorlijk afgenomen. Desnoods kan het getransporteerd worden via Japan, zodat het nog wat extra wordt ingestraald.

Reageer
gravatar

In het kader van bovenstaand bericht melden wij dat er per direct een Dam-verbod is ingesteld voor licht-ontvlambare, niet geïmpregneerde voetgangers.

Reageer
gravatar

Wij van de regionale districtsbrandweer Bovenhemert hebben nog geen instructies gehad over het blussen van heilige documenten. Moet dat met ingestraald, dan wel op andere wijze geheiligd water en zo ja, hoe lang is dat water houdbaar? Met zulke vragen zitten wij nog.

Zijne Heiligheid de Paus heeft toegezegd om tijdens zijn wekelijkse spreekuur als hij zijn God op audiëntie ontvangt, te vragen hoe de ervaringen hiermee in het bovenaardse zijn.
Weet iemand hoe ik Allah kan bereiken?

Reageer
gravatar

Een goede actie ! Ik hoorde zojuist dat het onderzoek naar het onbrandbaar maken van fanatieke gewelddadige moslims is gestaakt. Het vrijkomende geld kan dus mooi worden gebruikt voor bovenstaand doel.
Misschien dat een brandbrief naar de autoriteiten helpt,
maar anders moeten we zelf maar gaan impregneren.

Reageer
gravatar

Misschien is het wel verstandig om al die oude stofnesten (want dat zijn oude boeken) op CDROM te zetten. De oude boeken kunnen dan massaal ingezet worden in Twente en de Achterhoek voor de komende paasvuren. Die houtstapels branden dan ook sneller en is iedereen in zijn hummetje…

Reageer
gravatar

Gelukkig zijn het geen explosieve teksten, dat scheelt toch weer een hoop risico. Zo is onlangs gebleken dat oude Shintoïstische teksten half Japan op zijn grondvesten hebben laten schudden. De verspreiding van de Islam, te vuur en te baard, is daarbij vergeleken nog kalm beginnerswerk.

Reageer
gravatar

De dode zeerollen zijn zout en dat fikt niet. Dat geïmpregneerde spul schijnt niet goed te zijn voor baby’s al dan wel niet geboren.
Zet er toch een punt achter.
Kan me als de dag van gisteren herinneren dat er iemand vertelde “Help de hemel staat in brand” Vol ongeloof namen mensen dat ter kennis. (bleek later om een disco te gaan) Pff.

Reageer