Kanker mogelijk griepverwekkend

'Dit bewijst eens te meer dat kanker gewoon ontzettend slecht voor je is'

Van kanker kun je griep krijgen. Dat stellen onderzoekers aan de Universiteit van Californië na een studie van meer dan twintig jaar. Volgens het onderzoeksteam hebben kankerpatiënten drie keer zo veel kans op latere leeftijd griep te krijgen als mensen zonder kanker.

Viroloog, James Radzinsky: “Zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren kunnen een geschikte omgeving vormen voor het influenzavirus, dat de griep veroorzaakt. Met name bij longkanker is het risico enorm, omdat het virus dan vrijwel direct de luchtwegen kan infecteren. Tumoren in de hersenen veroorzaken aanzienlijk minder vaak griep, omdat ze zich juist verder van de luchtwegen bevinden. In dat opzicht zijn hersentumoren dus relatief veilige gezwellen.”

Minister Schippers van Volksgezondheid neemt de onderzoeksresultaten zeer serieus. Dat zei ze gisteravond in een eerste reactie. Schippers: “Dit bewijst eens te meer dat kanker gewoon ontzettend slecht voor je is. Je vergroot ermee de kans op al die ellende van het influenzavirus. We hebben bijna allemaal wel iemand in onze omgeving die met griep te maken heeft gehad en we weten dus ook hoe ingrijpend die ziekte is. Griep kan levens verwoesten: voor veel grieppatiënten bestaat de dag alleen nog maar uit hoofdpijn, veel hoesten en een verstopte neus. Alle reden dus om voorzichtig te zijn met kanker.”

Ton Haselaar, directeur van KWF Kankerbestrijding, is het daarmee eens. Hij hoopt dat de nieuwe inzichten mensen aan het denken zetten: “Wij roepen al jaren dat kanker enorme gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, maar nu is het ook wetenschappelijk aangetoond. Hopelijk gaan steeds meer mensen inzien dat je met het vermijden van kanker veel leed kunt voorkomen.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Roos ter Vrij op vijf8, er is nergens kanker te koop en toch hebben mensen het. RaRa hoe kan dat. Ja kanker krijg je. (geef diegene aan dan)

Reageer
gravatar

Lieve Roos, ALLES kan op de hartspier slaan.
Ook de Bende van Venlo.
Pas dus op met politiek, het kan u en uw omgeving dodelijke schade toebrengen, dan wel uw levensverwachting ernstig bekorten.

Reageer
gravatar

Wordt zoo ongelooflijk moe van mensen die denken dat het woord kanker alleen in combinatie gebruikt kan worden met woorden als ziekte, dood en verderf.

Het is inderdaad een verschrikkelijk iets, maar come on!
Waar ben je als je niet kan relativeren. Ik heb kanker en heb om bovenstaand artikel ontzettend gelachen! Zoals eerder gezegd; een gebrek aan humor is niet een van de symptomen van kanker…

Verder vond ik het een enorm informatief artikel! Ik was tot op heden door mijn oncoloog nog niet voorgelicht over deze verontrustende feiten. Zal het haar binnenkort eens vragen.

Reageer
gravatar

@edit in @42 ikke;

Uiteraard voegde juist de zin die wegge-edit is de kern van het betoog toe.
Het desbetreffende woord is vergelijkbaar met fuck;

fuck the fucking fuckers.

Het is het confronteren met gebruik in het dagelijks leven waarbij het slechts een krachtterm is en er geen verwijzing naar ziektebeelden wordt gebruikt.

Gaarne on-editen.

Reageer
gravatar

Mevrouw M. Tromp (# 52),

Wat wilt u dan, dat we met z’n allen de hele dag wenen om het onrecht om ons heen?

Ik herhaal de woorden van de oma van dokter P. Zielenknijper (# 50): “Wie niet kan lachen, kan niet leven.”

Humor biedt troost. Denkt u maar eens aan het goede werk van Cliniclowns in Libië en de Bende van Geert in ons land.

Reageer
gravatar

@Marijke Tromp. Precies de spijker op zijn kop. Kanker is een vreselijke ziekte, hij kan zelfs griep veroorzaken.

Reageer
gravatar

Met grote ergernis en verwondering, heb ik bovenstaand artikel gelezen. Is dat onze minister van Volksgezondheid die zegt:” Dit bewijst eens te meer dat kanker ontzettend slecht voor je is”. Hoe kan een minister een dergelijke uitspraak doen, terwijl duizenden patiënten per dag ONGEWILD de diagnose kanker krijgen! Een dergelijke uitspraak is grievend en opgepast t.o.v. van iedereen die met kanker te maken heeft gehad.Ton Haselaar directeur van de kankerbestrijding doet er nog een schepje bovenop en zegt ”Hopelijk gaan steeds meer mensen inzien dat het vermijden van kanker veel leed kan voorkomen”. Al die mensen die kanker hebben, hebben gehad, of nog zullen krijgen, zouden graag deze ziekte hebben “vermeden”,daar ben ik van overtuigd . Zowel Minister Schippers, als de heer Haselaar doen deze patiënten met hun uitspraken ernstig te kort.

Want kanker overkomt je, dat is de realiteit.

Mevrouw M. Tromp

Loosdrecht

Reageer
gravatar

Waarde collega op 48 en 49,

U heeft gelijk. Juist in zware omstandigheden werkt een witz bevrijdend. Mijn oma zei vaak: “Wie niet kan lachen, kan niet leven.” Ze wilde niet dat we jammerden, maar grappen maakten over haar kanker. Daar leefde ze nog even van op.

We zijn vergeten het onvermijdelijke te accepteren. We procederen heden ten dage tegen magere Hein – of hij nou eigenlijk kanker of griep heet – want van doodgaan moet iemand de schuld krijgen.

Reageer
gravatar

#29 Mieke, dat kanker een vreselijke ziekte is hoef je niemand te vertellen maar dat je deze ziekte niet eens zou mogen relativeren met een grap is wel heel erg triest.
Tot zover het belerende toontje!

Reageer
gravatar

@Jeettje: Ik maak me sterk dat de onvolprezen Bert Bokhoven snel de naam van het KankerWilhelminaFonds zal veranderen naar GriepWilhelminaFonds.
Al blijft collecteren voor de ziekte G. natuurlijk dweilen met de kraan open. Als we iets aan kanker konden doen, zouden we G. misschien kunnen voorkomen.
Maar als je ziet hoe veel er verdiend wordt aan medicijnen tegen G., zal dat wel tegengewerkt worden door de farmaceutische industrie.

Reageer
gravatar

Mensen die vinden dat de rest van de wereld maar rekening met ze moet houden kunnen wat mij betreft het best optiefen.

Dus mensen die vinden dat de Speld! nu te ver gaat, omdat er toevallig een woord gebruikt wordt waar je ongemakkelijk door wordt;

-edit-voegt weinig toe aan de discussie, gaarne iets beleefder-

Ik voel me zo verdomd alleen betekent ook niet dat Ciske vraagt aan God of lieve god hem alsjeblieft wil verdoemen.

Reageer
gravatar

Jan Chagrijnissen: wilt u ernstig blijven over de ziekte G.: ik bespeur een licht schertsende ondertoon, foei!
Dat er niet voor gecollecteerd wordt is al erg genoeg.

Reageer
gravatar

Twee vrienden, waaronder mijn beste vriendje, zijn overleden aan griep. Een goed proces, waarin ze ruim de tijd hebben gekregen om, snotterend en wel, netjes afscheid te nemen van hun geliefden.
Een andere vriend is in zijn laatste dagen nog naar Barcelona geweest, om daar in de Sagrada Familia de langslopende toeristen eens flink aan te steken.
En een vriendin is liefdevol afgeserveerd in een hospice.

Ze zouden graag kennis genomen hebben van dit wetenschappelijk onderzoek.

Reageer
gravatar

@19 Loko. Ik had twee prima lijfwachten, maar die zijn mij helaas ontvallen na een griepgolfje.

@33 Minny. Mijn zoon miste vorige maand een proefwerk nadat hij. met 39 graden griepkoorts, in mijn armen in slaap was gevallen. Na een meedogenloze chemokuur (3 glazen cola per dag) en een nietsontziende stralingskuur (10 dagen Aruba) gaat het nu weer beter. Maar de oude zal hij nooit meer worden.

Reageer
gravatar

@21: Mijn moeder is overleden aan kanker, en die had hier hartelijk om kunnen lachen. Gebrek aan humor is namelijk geen symptoom van kanker. Overigens vind ik het erg hypocriet om je hier druk over te maken gezien de vele grappen die hier gemaakt worden over kindermisbruik(ende priesters) (schijnt ook nogal traumatisch te zijn), oorlogen, massa moorden en zo meer. Maar kanker mag ineens niet?! Kom zeg…

@33: Juist door er grappen over te maken halen we griep uit het verdomhoekje. Jarenlang hebben mensen angstvallig proberen te verbergen dat ze griep hadden, men ging zelfs zo ver dat het werk werd afgebeld en men zich verstopte onder een stapel dekens. Soms zelfs dagenlang! Ik zeg, voorbij met de schaamte en men went er maar aan. Hieperdepiep, ik heb griep! Zo!

Reageer
gravatar

Mieke op 29. Ik heb mijn naaste aan kanker verloren, maar tel weer niet mee.
Niet grappig, bedrijvend. (niet geloofwaardig moralistisch )

Het is wel wat met die kanker gasten.

Reageer
gravatar

Tot nu toe was deze site soms hilarisch, soms leuk, meestal wat puberaal. Vandaag zijn jullie te ver gegaan, veel en veel te ver.

Wie zelf aan den lijve, bij (naaste) familie of bij andere naasten heeft meegemaakt wat het is kanker te hebben weet hoe zwaar en beangstigend het is aan die rotziekte te lijden – nog daargelaten dat sommige vormen kanker vrijwel zeker op min of meer korte termijn tot de dood kunnen leiden. Daar valt niet mee te spotten.

Vandaag zakten jullie door de bodem.

Het is duidelijk dat jullie een stel onnozele, onvolwassen naievelingen zijn. Kijk eens wat meer om je heen, en stel vragen aan jezelf en vele anderen. Misschien wordt je dan duidelijk waarom het vandaag zo fout kon gaan.

Reageer
gravatar

@27 Mijn vader stierf in mijn armen. Heb hem waarschijnlijk te vroeg losgelaten. (hij werd koud) Heb wel gelezen dat mensen na zoveel tijd 0nder het ijs weet tot leven kwamen.

Het was een mooi afscheid. (de man wou altijd dood, maar toen hij kanker kreeg weer niet) Ook Refaja ziekenhuis Stadskanaal bedankt. Niet alles kun je winnen zot.

Reageer
gravatar

@Zot: ik heb diverse familieleden aan kanker verloren: ik krijg ze niet terug door er geen grappen over te maken. Idem als loko heb ik de ellende ervaren met mijn moeder, die zo verzwakt was dat het kalmeringsspuitje al dodelijk was.
Dus vertel mij niet wat menselijk en onmenselijk is.

En jazeker: ik wens een zeer select aantal mensen wel degelijk van harte deze ziekte toe omdat zij het verdienen om te helpen beseffen dat zij mens zijn, geen god of halfgod die anderen af kan slachten naar believen.

Voor de rest ben ik een beschaafd tiep.

Reageer
gravatar

Zot Op 21 mijn vader is aan die kanker ziekte overleden. Hij stierf in mijn armen, nadat een arts hem een spuitje gaf. ( ik zijn klote hond). En de arts heb ik verteld bedankt. ( de man heeft mijn vader vermoord, maar altijd beter dan hem de volgende dag dood vinden, gestikt in zijn eigen speeksel. Met zijn keelkanker, wist niet eens dat hij mijn moeder befte.

http://www.nu.nl/wetenschap/2451972/orale-seks-vaker-oorzaak-van-keelkanker-dan-roken-.html

Maar hij rookte als een ketter.

Reageer
gravatar

@Zot Waar in dit bericht staat er dat de ziekte niet erg is? Waar staat er dat we geen medeleven moeten hebben voor mensen met de ziekte en de directe omgeving?

Reageer
gravatar

@ 18
Zou jij je er mee gebaat voelen wanneer jij je levenspartner en vader van je kinderen ziet wegteren ?
Ik wens niemand die gruwelijke ziekte toe en ook niet in hun directe leefomgeving, maar sommige mensen hier reageren onmenselijk .
Mijn inziens is met dit topic de grens van het toelaatbare ver overschreden, dit is geen satire.
Ik ga dus ook deze site verlaten en kom niet weer lezen hier, het ga jullie goed, maar wel zonder ons.

Reageer
gravatar

Dit betekent dus het einde van het Wilhelmina Kankerfonds?
Al die jaren voor niets een muntje door die gleuf geduwd??

Weg met het koningshuis, ik wordt republikein!!

Reageer
gravatar

Kanker vermindert echter wel weer de kans dat men de latere leeftijd uberhaupt bereikt, waardoor in sommige gevallen zowel griep als incontinentie geheel vermeden kan worden. Dit eenzijdige bericht wekt de indruk dat kanker nergens goed voor is, maar er zijn ook mensen die er enorm bij gebaat zijn. En dáár hoor je dan nooit iets over…

Reageer
gravatar

Nu we toch met een kankah oninterressant onderwerp bezig zijn wil ik graag al uw kankah aandacht voor het ontbreken van een autistische kankah reporter by het videomatische kankah Speld! nieuws.

Ik bedoel maar; als de kankah Onion News Network inmiddels een wekelijkse lange uitzending heeft die op eztv.it (geprezen is de site) wordt verspreid, dan blijkt maar weer eens dat je gewoon meer minderheden moet opnemen.

Een kankah melaatse omdat het moet, als het ware.

Reageer
gravatar

Griep verwoest inderdaad levens.

Vorige week nog is mijn leven totaal verwoest door een griepje. Ik moest zelfs een etentje afzeggen. Geef mij maar kanker, dan kun je altijd nog een pruik opzetten.

Reageer
gravatar

Ehm,

Het ‘onderzoek’ is niet helemaal volledig, hoor! Zo mis ik de connotatie tussen diverse soorten kanker met diverse soorten griep!

Zoals men helaas kan worden getroffen door longkanker of huidkanker, kennen we ook de Mexicaanse, Vogel-, Varkens- en de kindergriep (Influenzavirus type C)…

Enne, die onderzoeker, James Radzinsky, ken ik die niet van de InHolland hogeschool? Die heeft zijn diploma vast in natura betaald.

De kwakzalver…

Reageer
gravatar

Jammer dat er over deze gruwelijke ziekte grapjes gemaakt worden.
Zelfs deze site kan soms te ver gaan, jammer.
btw wanneer je hart en long patiënt bent, heb je wel een verhoogde kans op griep.
Dus ja ik ben chagereinig, aan de race en hondsberoerd.

Reageer
gravatar

Ik was 60 toen ik kanker kreeg, jaren heb ik afgezien, de ene ingreep na de andere, lymfeklieren eruit, een stuk van mijn lever, mijn nieren lagen stil, uiteindelijk zaten er tumoren in mijn keel, mond, hals – eerder op nieren en lever… Ik heb geschreeuwd van de pijn, ik heb afgezien en heb gesmeekt me te laten gaan, probeer dan maar eens te lachen, relativeren, vergeten,…
En jullie maar om “groot” te doen gaan mij een beetje zeggen dat dit een lachertje is, en over die verzekering hier verder in dit forum: Wij verkochten ons huis om mij er door te helpen, dat is wat kanker kost. Tot een of andere idioot die het zo plezant vind om er toch maar mee te lachen, het zelfde vonnis krijgt… ik wens het niemand toe, niemand, en lachen met eender welke ziekte zegt meer over jou dan over de zieke. Wij hebben de taal gekregen, het spreken, taal is verzoenend maar ook een wapen, vroeger in de jaren 50 was kanker=taboe, een vieze ziekte waar je niet durfde of mocht over spreken, veel mensen stierven in ellende omdat ze uit schaamte zich niet wilden laten behandelen. Nu het eindelijk bespreekbaar is duwen jullie “haatdragende stoerdoenderige idiote spotters” ons terug weg…
Nu heden te dage moet er altijd een nieuw woordje bijkomen, iets wat onze taal niet eens verrijkt maar gewoon teniet doet. En het moet altijd maar kwetsender en verder om er dan een vol verhaal aan te gaan breien waarom spotten zo fun is. Proficiat jeugd. Proficiat taal. En ocharme de toekomst… kunnen ze niet normaal meer converseren zonder kut;lul;kanker te zeggen, beetje beschaafd ? Niveau ? Opvoeding ? Inlevingsvermogen ? Hallo ?

gravatar

Trouwens KlapKlap, hoe wist jij dat er onder jouw reactie zulke achterlijke reacties zouden komen? Dat vind ik toch best wel knap als je dat kunt voorspellen.

Reageer
gravatar

@KlapKlap. Nee nee, dat moet zijn: “de ziekte K.”.

Reageer
gravatar

Het schijnt ook dat obesitas leidt tot vraatzucht; je hebt dan namelijk extra energie nodig om dat dikke lijf voort te zeulen.

Reageer
gravatar

Ik ben achttien jaar geleden al gestopt met kanker.

Reageer