Amersfoort en Apeldoorn niet significant verschillend

Steden ‘statistisch identiek’

De steden Amersfoort en Apeldoorn blijken niet significant van elkaar te verschillen. Dat is de opmerkelijke conclusie van een onderzoek dat hoogleraar kwantitatieve planologie Ester Hoogstraten in samenwerking met een data-analysebedrijf uit Bilthoven uitvoerde. “Het blijkt dat zo’n 93.5 % van de Nederlandse bevolking de steden simpelweg niet uit elkaar kunnen houden”, aldus Hoogstraten. “Waar het precies aan ligt is niet met zekerheid vast te stellen, al hebben we wat vermoedens. Zo hebben ze een gelijksoortig klinkerschema, een ongeveer even burgerlijke uitstraling, precies evenveel Blokkers, precies even weinig musea, en ze hebben respectievelijk 1634 en 1599 verkeersborden. Nagenoeg identiek dus. De nulhypothese staat nog fier overeind.”

Uit een steekproef onder de bevolking bleek onder meer dat beide steden bij Pim Pam Pet precies even vaak worden genoemd, bij ‘stad of dorp’ met een ‘A’. Ook het gebrek aan een spraakmakende voetbalclub in één der beide steden zorgt voor grote naamsonbekendheid en naamdifferentiatie tussen de twee. Sinds 2003 is de profvoetbalclub AGOVV in één van beide gemeenten gevestigd. Dit levert echter geen significant verschil in metingen op.

Ook voor bewoners zelf ligt het onderscheid lastig. Jan Visser, (52, vermoedelijk woonachtig in Amersfoort): “Ik woon volgens mij in Amersfoort, alhoewel ik dat niet helemaal zeker weet. Al die huizen lijken op elkaar. Aan de Hoofdweg op nummer 54, maar daar schiet je dus ook niets mee op. Ik heb zelfs een week in de verkeerde stad gewoond. Denk ik.” Plannen om de beide steden dan maar samen te voegen stuitten echter op weerstand onder de bevolking.

In de jaren ‘80 en ‘90 werd er veel geld geïnvesteerd in een mediacampagne om meer duidelijkheid te scheppen in het verschil tussen de twee steden. Met de slogan “even Apeldoorn bellen” leek deze campagne aanvankelijk een succes te zijn, maar volgens marketingonderzoek van Motivaction bleek dit effect maanden later al weer goeddeels verdwenen. Zelfs de meest recente marketingcampagne, inclusief aanslag op Koninginnedag, mocht niet baten: 1,5 jaar later denkt nog steeds 44% van de Nederlandse bevolking dat het noodlottige ongeval in Apeldoorn plaatsvond.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

Vooral leuk als je een of geen van de steden kent. Ik probeer te lachen, want De Speld is Leuk, maar deze keer… Misschien zit juist daar voor mij de humor in 😀

Reageer
gravatar

wie neemt al een artikelen serieus waar in staat “93.5% van de de Nederlandse bevolking kunnen…” wat natuurlijk 93.5% van de Nederlandse bevolking kan moet zijn

Reageer
gravatar

Tja, Jeettje (aan Route 66) NATUURLIJK is er slechts voor niet-wetenden overeenkomst te bedenken tussen De Stad en dat dorp in Noord-Holland! Niet voor niets luidt een oude, jiddische wijsheid: “Er is maar één Mokum en dat is Mokum Resj!”
In goed Nederlands vertaald: “Er is maar één Stad en dat is Rotterdam!” Zoals het in De Stad mogelijk is langs de Ceintuurbaan of de Westersingel te slenteren, dat bestaat natuurlijk niet in dat dorp in Noord-Holland.

Reageer
gravatar

@59: Nou nee hoor: er is wel degelijk verschil tussen Rotterdam en Amsterdam.
Wij hebben hier een metro die ONDER de grond ligt met de huizen ERBOVENOP, terwijl ze daar het andersom schijnen te doen.
Waarschijnlijk een teveel aan paddo’s en anderssoortige geestverruimende stimulantia die kleine zwarte gaten hebben veroorzaakt, ofzo.
Verdiep me daar niet zo in: loop liever bovengronds door mijn mooie stad.

Reageer
gravatar

@41 @42 Volgens mijn collega die dagelijks uit het Gelderse Apeldoorn per trein naar het Utrechtse Utrecht reist via het Utrechtse Amersfoort en daar zelfs van weet hoeveel kilometers hij nu gereist heeft, kent de ware betekenis van AGOVV: Alle Gekken Op Het VoetbalVeld.

Reageer
gravatar

Geloof het of niet, maar ik heb werkelijk eens een sollicitatiegesprek in Apeldoorn gemist omdat ik in Amersfoort uit de trein stapte (of andersom, daar wil ik afwezen)

Reageer
gravatar

Ik zie wel degelijk verschil tussen Santiago del Estero, Santiago (Rio Grande do Sul), Santiago (hoofdstad Oost-Chili), Santiago (West-Chili), Santiago de Cali, Santiago (Norte de Santander), Santiago (Costa Rica), Santiago de Cuba, Santiago de los Caballero, Santiago de Guayaquil, Santiago (Agusan del Norte), Santiago (Ilocos Sur), Santiago de Querétaro, Santiago de Tequila, Santiago de Veraguas, Santiago de Surco en Santiago de Compostella.

Reageer
gravatar

Maar volgens de wetenschappers Geoffrey West en Luis Bettencourt zijn steden als Rotterdam en Amsterdam eigenlijk precies hetzelfde. Beide worden door dezelfde natuurwetten geregeerd..Hoe groter de stad hoe meer groei.West en Bettencourt begonnen hun carriere als natuurkundige maar verzamelen nu gegevens van steden over de hele wereld van de lengte van elektriciteitsdraden in Frankfurt tot het aantal hoger opgeleiden in Boise.

Reageer
gravatar

Bij Amersfoort houdt de wereld op. Tenminste, vanuit Apeldoorn gerekend.

Reageer
gravatar

@JJ #54: Zo’n voorzet kan ik niet laten liggen.
Apelfoort ligt op de Utrechtse Heuvelrug en Amersdoorn aan de overkant van de Gelderse Vallei op de Veluwe.
Dus geen van beide in Holland.
Het onder laten lopen van Holland, wat voor veel problemen een adequate oplossing zou zijn, zou het probleem van de verwarring tussen Amelsfoort en Aperdoorn niet oplossen.

Reageer
gravatar

De hamvraag is: Liggen Amersfoort en Apeldoorn nu in Holland of in Nederland ? Of hebben ze daar dubbele nationaliteiten ?

Reageer
gravatar

Het wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het vestigingenbeleid van Blokker – of was het nou Xenos? We mogen nog blij zijn dat IKEA-vestigingen doorgaans niet middenin die binnenstadjes zijn neergeplempt.

Reageer
gravatar

Nounou, eindelijk eens een niet-parodiërend, serieus artikel in de Speld! En eindelijk een wetenschappelijke onderbouwing voor mijn klachten. Ik heb namelijk gewoond in Ameldoorn en werk nu in Apenfoort, pardon, andersom dus – he daar gaan we alweer.

U merkt het, het verschijnsel stadshomoformiteit heeft bij mij ernstig toegeslagen, en wel hierom: dat ik in Apersdoort geboren ben. Ik werd er letterlijk gek van, dat gevoel dat de stad die ik in de ochtenstond naderde voor het werk een andere zou moeten zijn dan degeen die ik des avonds bij thuiskomst aantrof, maar zozeer hetzelfde bleek te zijn. Groundhog day, kent u dat gevoel?

Ten einde raad ben ik verhuisd naar het andere eind des alfabets, naar Zutphen. Of was het Zwolle? In ieder geval, de cirkel is rond. Of beter uitgedrukt, ik loop in cirkels rond, als u begrijpt wat ik bedoel. De Z ligt beangstigend dicht bij de A.

Ik ben verschrikkelijk bang dat als ik in mijn hoge nood verhuis naar een onbekend gat, laten we zeggen: Zeijen, dat er dan een gat pal naast ligt onder de naam Aijen. En dat ik per abuis in de verkeerde nieuwbouwwijk een huis inga, de kat aai, mijn vrouw zoen, de post pak en dan lees: Okke O. En dat mijn vrouw dan belt waar ik blijf. Het zweet breekt me nu al uit.

Natuurlijk heb ik alle praktische tips van mijn psych en mijn stapel doehetzelfhulpboeken opgevolgd. Maanden geleden mijn voordeur oranje geschilderd: uniek in de wijk, zelfs in de stad. Binnen enkele weken zag ik alleen maar oranje deuren. Boodschappen deed ik niet meer bij de AH en de Hema, omdat ik niet meer wist waar ik was. Ja, bij het brood, daar heb je veel aan zeg! Ik heb zelfs overwogen te verhuizen naar België – met dank aan H. Westbroek voor de tip.

Nu las ik dat AH ook België gaat veroveren. Om mij dwars te zitten natuurlijk! Nou, mijn besluit staat inmiddels vast. Zo gauw ik er een baan heb gevonden wordt het Longyearbyen. Wie dat kan onthouden (en correct kan uitspreken) vergist zich niet meer met Aperloo. En ‘t is een knappe jongen die daar een vinexwijk met een Action weet neer te poten!

Reageer
gravatar

#20: ‘t is duidelijk de Langestraat in Apeldoorn. De Langestraat in Alkmaar is een voetgangersstraat en ziet er een stuk gezelliger uit. De Laat in Alkmaar lijkt er meer op. Dat is ook zo’n fietsstraat, maar dan wel 1 met bomen. Alkmaar heeft die 1-pot-nat-stad-identiteit onlangs flink aangepakt door in dergelijke straten ballen op te hangen. Alkmaar is daarmee een echte ballenstad geworden. Ziet: http://xinix.web-log.nl/xinix/2010/11/nov-24-ballenbende.html

Reageer
gravatar

Helaas heeft Rijkswaterstaat ook niet bijgedragen aan het verzinnen van een handig ezelsbruggetje. Zeg nou zelf, langs de A1 liggen er 4 steden die met een A beginnen (Amsterdam, Amersfoort, Apeldoorn, Almelo) maar langs de A4 is er maar 1 te weten Amsterdam. Dat is buitengewoon verwarrend.

Reageer
gravatar

@ 47 met dien verstande dat Amersfoort wel jarenlang het geografisch middelpunt van Nederland was van waaruit de (graan)cirkels werden getrokken. Ik zie geen anomalie, maar slechts een complottheorie in je woorden!

Reageer
gravatar

Zo heb ik er moeite mee om Alkmere en Almaar uit elkaar te houden. Trouwens, in sommige wijken zie ik, door al die schotelantennes aan de gevels en soepjurken op straat, amper verschil met Istanboel of Ankara.

Reageer
gravatar

@42 Apelfoorter, een club als VOP had een en ander al snel in de gaten, die staan gewoon voor ” Voor Ons Plezier”. De kantines in de overige Amersfoortse clubs draaien overig nog steeds prima, maar dan meer de vette hap ipv het vloeiende goud. Maar ook dat dat zal in Apeldoorn niet anders zijn.

Reageer
gravatar

@ 41: Dank! Overigens een korte anecdote: AGOVV betekende in de beginjaren van de blauwe knoop en geheelonthouding; Apeldoornse Geheel Onthouders Voetbal Vereniging; later gingen ze ook een biertje drinken en werd het: “Alleen Gezamenlijk Oefenen Voert Verder”, ach ja, vandaar ook deneergang naar de amateurs en later de eerste divisie want echte sportmensen drinken niet of nauwelijks. Dat SC Amersfoort een goede kantine had waar ruim geschonken werd bewees hun einde in 1982.

Reageer
gravatar

Namens de voetballers uit Amersfoort wil Voetballend Amersfoort bezwaar maken tegen de tendentieuze uitspraken in uw artikel. Amersfoort kent een breed scala aan voetbalverenigingen, die statistisch gezien wel degelijk verschillen van de clubs in Apeldoorn. Clubs als VVZA, CJVV, KVVA, Quick, Cobu Boys, HVC, ASC Nieuwland, vv Hoogland, Hooglanderveen, VOP, APWC en de Posthoorn onderscheiden zich absoluut van het genoemde AGOVV. Het is algemeen bekend dat Amersfoortse clubs het niveau van deze club bij lange na niet halen. Sterker, al in 1982 kwam een einde aan het betaald voetbal in Amersfoort. Neemt niet weg dat in Amersfoort het gras niet significant groener is.

Reageer
gravatar

En het is zo simpel. Apeldoorn ligt aan de Amer en Amersfoort ligt aan de Apel.

Reageer
gravatar

Ik heb altijd moeite met Andrea en Annette uit elkaar te houden. Gelukkig vinden ze dat niet erg, als ik maar niet vergeet te betalen.

Reageer
gravatar

Er is natuurlijk een significant verschil tussen beide steden; Apeldoorn is een bestaande stad. Amersfoort daarentegen bestaat helemaal niet. Het is een complot. We worden voor de gek gehouden, zoals men in Duitsland over de stad Bielefeld wordt voorgelogen!

Reageer
gravatar

Er staat een storende fout in het artikel.

Het moet zijn “even Amersfoort bellen”

Wat je hier ziet, is dat een luie redacteur van de Speld het foutieve “even Apeldoorn bellen” klakkeloos van de Sterreclame overneemt, zonder de moeite te nemen even zelf in het telefoonboek te kijken of het wel klopt.
Iedereen weet toch, dat je reclamespotjes nooit moet geloven.

Reageer
gravatar

Ik heb dat met Osnabrück en Oldenburg. Het is vaak voorgekomen dat ik de verkeerde afslag nam. En hoezeer ik mijn best ook doe, het word alleen maar erger.

Reageer
gravatar

Ach het is zo simpel om de beide steden uit elkaar te houden. Voor mij is dat geen enkel probleem. Amersfoort heeft gewoon geen Loo en Apeldoorn wel.

Gewoon goed de borden boven de weg volgen, tenminste als die goed geplaatst zijn. Regelmatig ga ik op de thee daar met Mr. Pieter. Dat is een gelegenheid vriend geworden.

Heb met hem aangepapt omdat ik gek ben op wild. Om te eten natuurlijk. Tja, dan moet je toch in die bossen zijn. En een volle vriezer met Ree, en Zwijn is nooit weg.

Wat die Blokkers aangaat, daar heb ik me niet zoveel in verdiept. Die zijn over het algemeen het zelfde, overal.

Reageer
gravatar

@21 Haes

Ik denk dat ik weet dat ik denk dat wat ik geschreven heb ik ook bedoelde. Helaas ben ik niet goed ingevoerd in de hedendaags perikelen van ons onderwijs, maar ik weet wel dat het óf wijd óf wijt is.

Reageer
gravatar

@Gregor op #15.
Ik wijd er toch maar even een reactie aan. Weet je wel zeker dat je hebt geschreven wat je bedoelde? Nou, ja, zo erg is het nu ook weer niet. Ik wijt het gewoon aan de belabberde staat van ons onderwijs, waaraan deze regering niets lijkt te willen verbeteren.

Reageer
gravatar

De foto bij het artikel doet mij sterk denken aan Alkmaar, meer precies aan De Laat (of Langestraat). Ook Alkmaar heeft gemiddeld een gelijk aantal Blokkers per hoofd van de bevolking, dezelfde mediocre uitstraling en een vergelijkbaar bestratingsschema. Maar als extra heeft Alkmaar een stadsplanoloog die zulke complexe verkeerscircuits ontwerpt dat alleen de politie ze begrijpt en overal ultramoderne candid camera’s. Het teruglopend toeristisch bezoek aan de Kaasmarkt wordt ruimschoots gecompenseerd met boetes uit parkeer- en éénrichtingsovertredingen. Volgens minister Opstelten (: “Read my lips; no more bonnenquota!”) komt Alkmaar qua rendement op de eerste plaats van gemeentelijke politiediensten. Een voorbeeld voor de privatisering van andere politiekorpsen.

Reageer
gravatar

natuurlijk kunnen mensen nijmegen en arnhem wel uit elkaar houden nijmegen ligt aan de rijn en arnhem aan de waal

Reageer
gravatar

Maken jullie hier maar grappen over. Maar ik heb nog steeds nachtmerries van mijn vakantiebaantje als postbode. Mensen schreven doodleuk op een enveloppe dat de brief moest naar de familie Jansen op de Amersfoortsestraatweg in Apeldoorn, maar dat bleek dan te gaan om de Apeldoornsestraatweg in Amersfoort. Vele kilometers fietste ik door de regen en tegen de wind (want als je eenmaal in Amersfoort was aangekomen draaide de wind natuurlijk).

Reageer
gravatar

De reactie van Johan laat duidelijk zien, dat de uitkomsten van het onderzoek van Ester Hoogstraten kloppen. Johan houdt hardnekkig vol in Amersfoort te wonen, terwijl dit een duidelijk signaal is van het verbergen van zijn onzekerheid.

Reageer
gravatar

#10 Andrea

Johan is gewoon een beetje onnozel. Maar dat vinden we niet erg hoor, kunnen we wel tegen. Je kan niet verwachten dat iedereen feitelijk juist is ingevoerd. Ik wijd het aan de vluchtige media die je overspoelen met nutteloos nieuws, waardoor belangrijk nieuws niet meer in de hersenpan erbij past en de emmer overloopt. Dat hij denkt dat het Koninginnedagongeval in Apeldoorn plaatsvond is een duidelijk voorbeeld hiervan en bewijst dat het inderdaad lastig is Apeldoorn en Amersfoort uiteen te houden.

Reageer
gravatar

Ze zou ook eens moet onderzoeken hoeveel mensen de verschillen kennen tussen bv Tilburg/Breda, Arnhem/Nijmegen, Sittard/Heerlen, Leiden/Delft, Leeuwarden/Heerenveen etc etc

Reageer
gravatar

Tuurlijk Stan….zo vroeg al aan de drank? 😉
Ik woon in Amersfoort (prov Utrecht) ben er geboren en moet er niet aan denken om in Apeldoorn te wonen…waar ligt dat trouwens?

Reageer
gravatar

Zeg ikzeidezot…ze lijken daar op apen? Uit welke bruisende stad met alleen maar modellen kom jij dan?
Overigens raar stuk. Dat meer dan 90% de steden niet uit elakar kan houden zegt meer over die mensen dan over die steden. Amersfoort heeft bv een historische binnenstad, Apeldoorn niet. Amersfoort heeft grachten, Apeldoorn niet.
En trouwens ‘1,5 jaar later denkt nog steeds 44% van de Nederlandse bevolking dat het noodlottige ongeval in Apeldoorn plaatsvond.’ dat is toch ook zo??

Reageer
gravatar

@de zot. Ik heul niet met apen.

Reageer