Speech Mubarak ‘teleurstellend’

Krachtige symboliek kan zwaktes niet verhullen

Halsreikend werd uitgekeken naar de nieuwe speech van Mubarak. De premièredag leverde een kleine 84 miljoen kijkers op, een mooi aantal voor een presidentiële speech. Hoewel Mubaraks toespraak sterk begon, net als veel van zijn eerdere werk, eindigde het verhaal verwarrend. De Speld sprak met enkele experts die eensgezind waren in hun oordeel: Mubarak haalde zijn gebruikelijke niveau bij lange na niet.

De kunst van het weglaten beheerst Mubarak als geen ander, aldus Jort Kelder, in het dagelijks leven speechschrijver van Mark Rutte. “Mubarak is een man van de stiltes om de woorden heen. Hij creëert een spanningsveld, door bepaalde dingen net niet expliciet te maken. Als dat goed wordt uitgevoerd, zuigt het je echt mee.” Over Mubaraks laatste opvoering is Kelder echter niet zo te spreken. “Je ziet dat de zenuwen hem parten spelen. Zijn timing is niet op het vertrouwde hoge niveau.”

Theaterregisseur Ivo van Hove noemt de setting van het geheel ‘ouderwets’. “Het blauwe decor, met subtiele ondertonen van nationalistische symboliek, en de statische cameravoering vereisen een beeldende dialoog.” Van Hove spreekt van een ‘klassiek Shakespeariaanse’ aanpak. Het verhaal wordt hierbij volledig verbaal gedragen door de protagonist, zo legt de regisseur uit. “Mubarak weet natuurlijk hoe je een publiek moet bespelen. Hij wist vroeger met een subtiele grap de sfeer nog wel eens wat te ontspannen. Daarvan was nu echter weinig te zien.”

De keus om de speech niet voor een livepubliek op te nemen vindt Van Hove “begrijpelijk”, maar hij is minder enthousiast over de live uitgezonden vertaling. “De term ‘overdracht van een gedeelte van de macht’ blijkt bij veel kijkers tot verwarring te leiden. Ook het gebrek aan variatie, de halfzachte ontknoping en het uitblijven van ontploffingen wekken teleurstelling”

Meer dan 800.000 bezoekers zijn nu op weg naar het paleis om hun geld terug te eisen. Daarbij schreeuwen zij “كنا نتمنى أفضل كتاب” (“We vonden het boek leuker” – red.)

Eindcijfer: drie en een halve pyramide (van de elf)


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@ikzeidezot #17,

Gij amateur!

U grijpt gewoon de macht en dan brengt u een dictaat uit, dat dat oneetbare spul verboden is!

Of straffe van…(strafmaat zelf verzinnen. tip; betrek de televisie erbij. dhr. J de Mol kan u daaromtrent adviseren, als hij weer eens verschijnt op De Speld)!

Of u huurt mij in als PR-adviseur! Vooraf betalen, Bitte!

Reageer
gravatar

Ik heb het commentaar van de heer Kelder gelezen. Zelf was ik ook niet bijster enthousiast over het resultaat. Ik heb toch ook wel het idee dat ik de x-factor een beetje kwijt begin te raken.

Om die reden heb ik besloten met onmiddellijke ingang mijn functie neer te leggen en de benen te nemen.

Greetz

Reageer
gravatar

@16 Ben blij dat ze zich stil houden, hun aanhang kan niet luisteren. Het zijn naakte koningen met de mooiste kleren aan.
Zo ga nu weer 14 uur mijn bek houden.

Reageer
gravatar

@loko #15,

Pst pst, die lijken die Stalin, Lenin en Mao moeten voorstellen zijn poppen…

U weet dat bedrog het ‘dagelijkse brood’ is in dergelijke dictatoriale regio’s?!

Reageer
gravatar

Voor de volledigheid en de symmetrie van de bovengenoemde dictators: in dit rijtje horen natuurlijk ook Fidel en zijn boer Raoul Castro thuis, naast Joseph Stalin en Adolf Schicklgruber alias Hitler. Ik zeg dit nog maar even voordat ik dreigmails krijg uit voorspelbare hoeken en gaten.

Reageer
gravatar

Zoals alle totalitaire gerontocraten (zoals Lenin, Mao Tse Toeng, Marcos, Reagan, Berlusconi, Kim Il Sunk, Brezjnev, Van Riel, Wiegel, Van Agt en Lubbers en de -om geopolitieke redenen en fysieke repressailles-onnoembaren in Iran, BuZa), wekt ook Hosni Mubarak -onder een bepaalde belichting- de indruk dat hij zichzelf overleefd heeft. Het gezicht vertoont (naast de onvermijdelijke kleurspoeling in het haar) paté-achtige plekken en uitzakkende gelaatsspieren: gebalsemd maar nog niet gemummificeerd. Wél reeds de uiterste houdbaarsheidsdatum ruim gepasseerd.

Men is in lange jaren van onbetwist machtsrijk dóórzitten, verslaafd geraakt aan het pluche van de macht, aan de auto’s van de zaak én aan het van staatswege uitgereikte rubber kussentje om het knokige bekken te ondersteunen bij lange pro-forma kabinetszittingen.

Dictators zijn soms net mensen; ze kunnen moeilijk afscheid nemen. Maar eigenlijk moet er een wet komen die verhindert dat machthebbers doorgaan ná hun 67e verjaardag. Hun pensioenopbouw hebben ze dan allang zeker gesteld op Zwitserse rekeningen, langer doorgaan houdt het risico in dat -in het kader van dementia praecox- de nummers van hun Zwitserse bankrekeningen vergeten. Al kan dan wellicht Wikileaks nog hulp bieden. Of Pieter Storms met zijn aangetrouwde World On Line.

Reageer
gravatar

In Apeldoorn is inmiddels een wachtlijst wegens buitensporig ruimte verbruik door opgeblazen ego’s. Ondanks zijn overduidelijk superieur leiderschap heeft Mubarak geen voorrang gekregen, dit is uiteraard nogal genant voor een dictator en heeft zelfs zijn dictatorschap in twijfel getrokken. Ondanks steun van zijn bijna een miljoen fans, de buitenlandse fanclubs niet eens meegerekend, die uitzinnig zijn van verbazing over deze onheuse behandeling, moet ook hij gewoon netjes op zijn beurt wachten. Er wordt nog gekeken naar eventuele bejaarden voorrang, maar tegen die tijd zal er waarschijnlijk slechts een plekje vrijgemaakt moeten worden in de urnentuin. Mubarak lijkt zich erbij neer te leggen dat hij in Egypte moet blijven, zij het met tegenzin.

Reageer
gravatar

Zeker teleurstellend ! Wie had niet verwacht dat hij zou aankondigen af te reizen naar Apeldoorn, om te gaan wonen in “Dictatorheul”, waar de ex-dictators vrij rondlopen en op je schouder springen (pas wel op je bezittingen).
Bij slecht weer zijn de ex-dictators te zien door grote
ruiten in hun winterverblijven.

Dit pretpark is echt een aanrader; uit vele luidsprekers klinkt vrolijke marsmuziek en ieder uur is er een pittige toespraak van de Grote Leider van het park.
Ook krijgen de bezoekers aanwijzingen die wel strikt opgevolgd dienen te worden.
Om dit te controleren zijn overal camera’s gemonteerd
en lopen er, als toerist vermomde, agenten/provoca-
teurs tussen het publiek.

Bij binnenkomst in het park moet u uw paspoort inleveren
en worden vingerafdrukken en DNA materiaal afgenomen.
Ook wordt een irisfoto gemaakt.
Om het pretpark te kunnen verlaten dient een goed gemotiveerd verzoek ter beoordeling door de Grote
Leider te worden ingediend.
Een aantal bankbiljetten bijvoegen of bonnetjes waaruit een royale besteding in het restaurant of de shop blijkt, helpen daarbij.
Zo kan de toegangsprijs lekker laag worden gehouden.
Tot slot nog de naam van de huidige Grote Leider: het
is de noord-koreaan Kim Ill Sick.

Reageer
gravatar

Die man wordt verkeerd begrepen; hij deed juist fantastische viral marketing voor de nieuwe Bisonkit Mubarak productline die binnenkort uitkomt (“Duurzamer dan een piramide”).

Reageer
gravatar

Ik weet zeker dat Mubarak een kijkcijferkanon was geworden als de makers van Boer Zoekt Vrouw zijn speech hadden geregisseerd.
Bovendien had hem dat nog een burka-babe op kunnen leveren.
Jammer, gemiste kans¥¥¥

Reageer
gravatar

Griekenland heeft mij gevraagd om hun nieuwe tirannieke leidster te worden.
We zijn nog in onderhandeling.
1 van mijn eisen is, dat Galaktoboureko van de menukaart verdwijnt , dat is niet te eten.

Reageer
gravatar

Kim Jong-il, wie kent hem niet?? Kim Jong-il, de absolute leider en stralende toekomst van de wereld, net lichtend voorbeeld voor Mubarak want: ‘Hij die regeeert ook vanuit zijn graf’. Zoals Mubarak in zijn rede al zei: “in dit land zal ik begraven worden” en om daar Kim Jong-il aan toe te voegen: vanuit een graf in dit land zal ik daarna doorregeren. Inderdaad, als hij al gestorven was, had hij al vanuit zijn graf kunnen regeren zoals de eeuwig oplichtende Kim Jong-il.

Reageer
gravatar

@loko # 3,

Moskoniets is net zo mediageil als Wilders, hoor!

Met zijn pedante rollen in reclame-spotjes (dikke Aston Martin V8), zijn hautaine houding naar anderen die zijn mening niet delen.

Om niet te spreken over zijn slafelijk taalgebruik…

On topic;

Mubarak wordt gewoon oud!

Net zo als Berlusconi, Mugabe, Aleksandr Loekasjenko of mijn (persoonlijke favoriet) De zon van het socialisme, Hij die verscheen uit het licht van zon en maan, Geliefde Leider…Kim Jong-il!

Oud worden is een ramp voor elke dictator!

Een ‘goede’ dictator is een krachtige man, aan wie niemand durft te twijfelen aan diens autoriteit! Een man die een raadsel is!

Het begrip ‘raadsel’ duikt aan beide zijden van de grens weer veelvuldig op; de invulling of omschrijving van dat raadsel heeft vanzelfsprekend heel eigen nationale accenten.

En toch…Hitler was raadselachtig, zelfs na zijn dood! Stalin idem, waardoor zelfs zijn assistenten hun leven niet zeker wisten!

Een mogelijke keerpunt was 2007, toen er geruchten gingen dat Mubarak ziek zou zijn. Weg was het beeld van de sterke man. Het volk laat zich niet leiden door een ziek oude man!!

Dus wilde Mubarak zijn zoon klaarstomen voor het ‘presidentsschap’…Toen volgde de derde klap;

De VS wilde van hem af. Dus geen internationale steun meer. Een ongekende ontlading van jarenlang opgebouwde spanningen in Egypte was het gevolg én het jongste bewijs dat vermeende strategische zekerheden binnen korte tijd achterhaald kunnen zijn.

Was hij maar twee jaar eerder gestorven (hartaanval tijdens een orgie met maagden of zo). Dan hadden ze een standbeeld voor hem opgericht!

Reageer
gravatar

Mubarak had het in zijn praatje vaak over kinderen. Ik hoop dat hij les krijgt van moskowitz of zijn belager geert. (god is niet te helpen)
Als je wilt blijven zitten en toch vrij kunnen bewegen, neem een rolstoel.

Reageer
gravatar

Als het in Egypte net zo uit de hand gaat lopen zoals destijds in Albanië, dan krijg je daar waarschijnlijk ook van die pyramide-spelen. Overigens is dat wapen wel mooi achter Mubaraks hoofd geplaatst. Lijkt bijna een echt aureool.

Reageer