‘Islam is huishoudelijk artikel’

Arabist maakt vergelijking met staafmixer

De islam is geen godsdienst maar een huishoudelijk artikel. Dat zegt de Deense arabist en filosoof Roald Helveg in een interview met het Duitse blad Der Spiegel. Volgens Helveg kent de koran tientallen passages waaruit zou blijken dat de islam huishoudelijke invloed nastreeft: “Welke vertaling je ook bestudeert, je kunt er niet omheen. Er zijn tientallen soera’s die alleen maar geïnterpreteerd kunnen worden als een gebruiksaanwijzing van een huishoudelijk apparaat. Bij sommige passages zijn er nauwelijks nog verschillen met de handleiding van een staafmixer. Daar mogen we onze ogen niet voor sluiten. Het Westen moet wakker worden en de ogen openen voor de gevaren van de huishoudelijke islam.”

Helveg vindt dat het huidige debat zich te veel richt op de gewelddadige elementen in de koran, waardoor andere aspecten onderbelicht blijven: “Door de focus op de politieke ideologie vergeten we de overduidelijke verwijzingen naar een schoon interieur. Als je goed leest, zijn de koran en de soenna een grote verzameling van huishoudelijke mededelingen.”

Critici noemen de uitspraken van Helveg provocerend en kwetsend: “Helveg is enkel gericht op het onnodig verscherpen van tegenstellingen”, aldus Jon Rasmussen, woordvoerder van de actiegroep Denemarken Bekent Kleur.

Rasmussen denkt dat de bevindingen van Helveg slecht zullen vallen in moslimlanden: “Wanneer je andermans religie moedwillig met een staafmixer vergelijkt, moet je niet raar opkijken als er heftige reacties komen. We zagen dat eerder al bij de cartoonrellen in 2006 en waarschijnlijk zullen ook deze opmerkingen een tegenbeweging uitlokken.”

Helveg komt in het voorjaar met een boek met kritische essays, waarin hij zijn theorieën uitwerkt.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@34 die van mij zoop ik de kerk (Achterkamer), en ging daarna met de pet rond (veel goedkoper). Al waggelde hij erover en stonk naar drank de man verkondigde niet gedronken te hebben.

Ik drink ook en ben er eerlijk over. Maar mog de man wel, al deed ik al zijn werk. Al die mensen die hem schonken en daarna naar huis lieten rijden ( piep piep piep kan ik wel piep)) Heb een hekel aan schijnheilige mensen. (heilige bestaan niet)

Zo ga nu mijn hond en loge hond uitlaten.

Reageer
gravatar

@ PigIronBob: je harem zou dus overduidelijk hoofddoekjes dienen te dragen, die tegenwoordig overigens in zeer kekke kleuren en bevallige ontwerpen te verkrijgen zijn. @ Nadenkertje: hoe denk je dat de soep van GW eruit ziet? Ik bedoel maar!

Reageer
gravatar

@ PigIronBob: je harem zou dus overduidelijk hoofddoekjes dienen te dragen, die tegenwoordig overigens in zeer kekke kleuren en bevallige ontwerpen te verkrijgen zijn.

Reageer
gravatar

En altijd van je af mixen! (Kreatief met Staafmixer)

Reageer
gravatar

loko,

Als je de koran goed had gelezen, had je geweten dat een man over meer dan één staafmixer mag beschikken op de strikte voorwaarde dat hij ze kan betalen.
Hij is verplicht om de staafmixer van zijn overleden broer te erven.

Mo uit Gouda,

Weet je dan niet dat je volgens de koran een staafmixer altijd ongeveer twee meter voor je moet houden?

Reageer
gravatar

Volgens mij heeft arabist Roald Helveg de koran verkeerd geïnterpreteerd en staat er de vrouw is een huishoudelijk artikel.
Je kan ze gebruiken, en er meerdere van aanschaffen.
Als het kapot gaat of verouderd is kun je het aan de straat zetten.

Reageer
gravatar

PigIronBob,

Zeur niet en verwend die dames! Of bestaat je harem uit mannen.

‘Ooh, so unlucky. I wish you the best. Start thinking of something nice’

Hehehehe!

Reageer
gravatar

Meneer Helveg gaat mijn inziens wat kort door de bocht. Hoewel ik der Heilige Schriften van de Islam niet gelezen heb, maar beslist bewondering heb voor de mooie gekleurde kaften, (die vaak lastig zijn af te stoffen) denk ik niet dat ze voldoen aan de gebruiksaanwijzingen voor huishoudelijk apparatuur. Als voorzitter van de bond voor Huisvrouwen Groningen Noord Oost zien wij deze namelijk altijd eerst in en geven wij een oordeel en bij volle tevredenheid een stempel. Dat is hier niet gelopen en daarom spreken wij niet van een gebruiksaanwijzing voor een huishoudelijk apparaat. Dat predikaat kan pas gegeven worden na onze goedkeuring.

Reageer
gravatar

Geachte redactie van De Speld,

Jarenlang heb ik op koraanles gezeten. Ik had ooit gedacht dat het van pas zou komen, maar helaas hoor je de laatste tijd zoveel misvattingen over dit boekwerk, dat ik wel moet reageren, niet in de laatste plaats om slachtoffers in de keuken te voorkomen.
Ik was toevallig in het bezit van zo’n staafmixer, nieuw in de doos nog wel. mijn vrouwen willen er niet aan, zij zweren bij een gewoon keukenmes en vijzel. Bovendien, beweren ze, geven die apparaen een hoop gedoe met afwassen.
Maar dit terzijde.
Ik heb vanvond de bewuste staafmixer eens ter hand genomen en zonder de instructies te lezen,vetrouwend op mijn voornoemde kennis ben ik met het voorwerp aan de slag gegaan en wat denkt u?

DE HELE KEUKEN ÉÉN GROTE KLEREZOOI EN KNALLENDE RUZIE MET MOEDER DE VROUWEN!

Om kort te gaan, Speld, u zit er niet heel ver naast, maar de Koran is een instructie boek voor een staafmixer maar voor het eerste exemplaar van de eeuwenoude huis-tuin.en-keuken-mixer zoals gebruikt voor het bereiden van zoals daar is slagroom.
Al mijn heden geleden huiselijk ongeried had voorkomen kunnen worden als de speld en ik geef toe ook ikzelf, vrede zij met mij, een blik hadden geworpen op de treffende illustratie, weergegeven op de kaft van het heilige geschrift, welke trouwens eveneens boven dit artikel is afgebeeld.

Reageer
gravatar

Wij dienen de soera’s dus te interpreteren als huishoudelijke aanwijzingen.
Het omstreden gebod om jihad te voeren tegen ongelovigen, gaat dus om het strijden tegen bacillen en ziektekiemen. (Heeft u ooit een bacterie 5 keer per dag zien bidden met het hoofd in de richting van Mekka? Neen, want zij zijn de ongelovigen).
De islam blijkt een zeer hygiënische religie; als uitgedragen door de keukenmeiden van halal!

Reageer
gravatar

Tja…ik heb Paulusje ook niet gehoord hierzo…Wordt het voor mij ook zo zeuren….Hierzo… Paulusje waar ben je?

Tot zo lang, kan ik niet beslissen….Ben afhankelijk van jou…We doen toch alles samen?

Reageer
gravatar

Ik wist niet dat pastoor Aloysius door Paulientje van acht (bijdrage vijf) in zijn heilig kruis is getast. Hij staat in de vijf parochies, die hij in de afgelopen zes jaar achtereenvolgens in mijn diocees als pastoor heeft gediend, zelfs bekend als kindvriendelijke man.

Eerwaarde Aloysius is door Paulientjes verraad dermate beschadigd, dat ik hem heb moeten adviseren om schadevergoeding te eisen van haar ouders.

p.s.
De gebruiksaanwijzing van het “ding” staat in de Tenach, de Koran en het Oude Testament onder het Hooglied van Salomo.

Reageer
gravatar

Kom kom, geen paniek: bewaar dat maar voor als het écht ernstig wordt.
In het geval de vergelijking met haarkrultang en blondeerset getrokken kan worden.
Dan wordt het oppassen!

Reageer
gravatar

@Vort #13,

Ik had ooit een haar in mijn soep, die ik wilde nuttigen in een islamitisch restaurant.

Bleek het een haar te zijn van de uiterste behaarde en besnorde ober…

Maar als ik uw betoog goed begrijp;

U zegt eigenlijk de gehele Westerse, en daarmee ook de Nederlandse keuken allang een Islamisering heeft doorgaan?

Wie gaat Wilders deze boodschap doorgeven?!

Reageer
gravatar

@ Drenth en Nadenkertje. Goed, laat ik een begin maken met een verband te leggen tussen hoofdoekjes, een hygiënische keuken en dat het niet voor niets is dat koks een koksmuts dienen te dragen in de keuken. Eigenlijk is de Islam dus een uiterst hygiënische godsdienst met ook nog een economische oplossing voor de koksmuts: de veel goedkopere hoofddoek en reuze praktisch ook: je hoeft die niet op en af te zetten voor en na het koken maar je kunt er voortdurend gelijk mee aan de slag. De Islam: nooit meer haren in de soep!

Reageer
gravatar

Met die plaatjes van de posten was het meteen een heisa van geweld in de andere moslim staten. Zonde van al die vlaggen ook, zeker omdat ik ze spaar. Ik had ze best voor 20 euro cent willen kopen.

Dat huishoudelijke dat klopt. Ik heb daar weloverwogen over nagedacht. De conclusie is goed en er valt geen speld tussen te krijgen…

Reageer
gravatar

@Vort #4,

Het is een ‘maatschappelijk gegeven’ dat de pvv een one-issuepartij is.

Een nadeel van een dergelijk ‘strategie’ is dat men bij negatieve berichtgevingen omtrent de ‘issue’ van de pvv, men direct een connotatie maakt met de pvv.

En prijs voor het ‘succes’ van de pvv. Wilders zit er niet mee, waarom U wel?

Reageer
gravatar

Hoi, lieve meneer Diederik Smit,

Mijn mammie heeft zo’n ding zoals meneer pastoor mij soms laat aaien, maar dan van rubber. Dat ding gebruikt ze alleen als mijn pappie niet thuis is. Nou heb ik dat ding eens stiekem onder de stapel ondergoed van mijn mammie vandaan gehaald toen ze naar de winkel was. Maar ik weet niet hoe ik het moet gebruiken. Als ik het aai komt er namelijk niet van dat smakeloos spul uit als uit dat ding van meneer pastoor. In welke soenna staat de gebruiksaanwijzing?

kusjes van Paulientje (8)
ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks ks

Reageer
gravatar

@ Drenth: graag bij dit artikel een voorbeeld van hoe je nu uit de verwijzing naar een zekere politieke partij in Nederland kunt blijven die toch ook een bepaalde godsdienst als onderwerp van nz. enz. enz.

Reageer
gravatar

Iran bouwt aan eigen magnetron. Revolutionaire islamitische technologie zorgt dat kookpunt sneller bereikt wordt. Ahmadinejad: “Grote Satan in eigen sop gaarkoken”

Reageer
gravatar

Helveg is moedig doordat hij dit soort zaken benoemd.
Deze religie (en andere) blijven maar om de hete brei heen draaien. De vergelijking met een staafmixer ligt hier dan ook voor de hand.
Verder is de opkomst van de Allahbakbar een fenomeen waar we onze ogen ook niet meer voor kunnen sluiten. Lekkernijen uit de islamitische keuken zoals ‘hoofdkoekjes’ en ‘mekkaakjes’ zijn toch een duidelijke verwijzing naar een verderfelijke ideologie.

Reageer