Proef met biologisch vuurwerk geslaagd

'Ook op het gebied van biologische oorlogvoering zijn er grote stappen te maken'

Een experiment rond de nieuwjaarsvieringen met biologisch vuurwerk is door fabrikant Cezan en door gebruikers als ‘positief’ ervaren. Het vuurwerk is geproduceerd met gebruikmaking van natuurlijk afbreekbare stoffen; dat is bevorderlijk voor het milieu en vermindert de kans op infecties bij verwondingen aanzienlijk. “Vuurwerk hoeft niet meer ordinair afgestoken te worden op straat. Waarom niet gewoon in de tuin, om de grond te bemesten voor de nakende lente?” aldus Cezan-woordvoerder Wim Tolle.

In Zutphen, Zeist en Driebergen verkochten natuurwinkels deze jaarwisseling voor het eerst biovuurwerk. Het gaat om sterretjes, miljoenklappers, tollen, spetterpijlen en goudfonteinen. Het vuurwerk is voorzien van een EKO-keurmerk en voldoet daarmee aan alle milieu- en mensvriendelijke normen. “Mensen betalen graag wat extra voor een natuurlijke knal”, aldus Tolle.

Naast de milieuvriendelijkheid biedt het biologische vuurwerk ook voordelen voor de gewonden. De plantaardige stoffen in het vuurwerk zijn vezelrijk en goed voor het immuunsysteem. “Het is natuurlijk vervelend als je hand eraf wordt geknald, maar met dit vuurwerk is er een verhoogde kans op gezonde darmflora,” zegt Tolle. Jeroen Stamsels uit Driebergen, die twee vingers verloor bij afsteken van een biovuurwerkbom, laat vanuit het Diakonessenziekenhuis te Zeist weten ‘desnoods een hele hand over te hebben voor een stoelgang zoals deze.’

In regulier vuurwerk wordt met name buskruit gebruikt, wat bestaat uit zwavel, houtskool en katalysatoren als kaliumnitraat, allen verantwoordelijk voor een fikse CO2-uitstoot. Biovuurwerk bevat katalysatoren vervaardigd van compost uit de biologische landbouw.

Cezan is de komende jaren van plan om ook in andere markten afbreekbare stoffen toe te passen. “Met name op het gebied van biologische oorlogsvoering vallen nog grote stappen te maken. Bionapalm moet ervoor zorgen dat de blaadjes gewoon weer teruggroeien aan de bomen, zodat het leven zijn normale loop weer kan nemen. Met schoonmaakmiddelenfabrikant Ecover hebben we plannen voor natuurvriendelijke uraniumverrijking. Natuurlijk is een oorlog verschrikkelijk, maar als we er op deze manier winst uit kunnen halen voor Moeder Aarde is het toch allemaal niet voor niets geweest.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@34 Wat moet -in vredsnaam- een doodgraver met levendige handel?

In Moerdijk is de voorbije week geëxperimenteerd met vuurwerk waarvan het biologisch gehalte juist bewuust LAAG gehouden is. Aldus kan goed in kaart gebracht worden wat in de (eventuele) toekomst aan milieuwinst te boeken valt.

Het idee militaire uniformen zodanig te produceren dat bij versnelde teugkeer tot de Schepper onmiddelijk tot deeg wordt omgezet is op zich interessant. Bekend was reeds het ouderwetse ‘om zeep’ helpen dan wel ‘tot mousse’ slaan. Het idee van zelfrijzend bakmeel lijkt niet verstandig. Aangezien de desbetreffende militair ‘zuur is’ zal het logischer zijn deze om te vormen tot desem.

Reageer
gravatar

@Moosje #34,

1. Mijn vader dacht lollig te zijn. Maar zijn vader, mijn opa dus, was nog veel lolliger door hem O.P. Graver te noemen.

2. Mijn vader wilde graag dat ik hem opvolgde (wat ik dus gedaan heb), maar mijn moeder komt uit een familie van advocaten…Zie hier mijn spagaat, daar ik mijn ouders graag tevreden wilde stellen.

Tevens is het bedrijven van een uitvaartonderneming een eitje; Onze klanten zijn al dood en klagen derhalve nooit!

3. Ik heb een hekel aan tuinieren, dus uw voorstel om in de ‘plantenbak’ te wroeten leg ik gaarne terzijde.
Ik word dan nog liever jurist!

4. Nike was er eerder dan Adidas. Leer de Griekse verhalen uit de Oudheid er maar op na (Homerus e.d)!

5. Ja, zeg! Ik ga dode burgers rapen, ware het kievitseieren…. Ook een uitvaartondernemer heeft zijn trots!

@Minny # 35,

Uw suggestie betreffende de media bevalt mij wel. Helaas is de ideale positie bij RTL’s Boulevard al bezet door ene Bram M.

Reageer
gravatar

Siepen van achtendertig,

Drie tips voor voetzoekers, alhoewel rijkelijk laat:

– Regel tijdig een ruime vakantie na nieuwjaarsdag.
– Spreek ruim van tevoren met een bevriende orthopedisch chirurg af en/of met de dichtstbijzijnde dierenarts.
– Stop de voet na het vinden in een emmer met ijs. (Kan ook bij voorbaat worden gedaan.)

Reageer
gravatar

Hebben voetzoekers na hun fabricatie wel genoeg ruimte gehad om te zoeken en waren er in hun omgeving voldoende voeten aanwezig? Zodat ze EKO-keurmerk wel mogen dragen? M.a.w. zijn het wel echte scharrelzoekers ?

Reageer
gravatar

Ik wil hier graag nog aan toevoegen dat in mijn optiek burgers inderdaad niet direct tot bakmeel verwerkt dienen te worden, aangezien er geen enkele garantie is dat zij vlak daarvoor geen Sponge Bob Squarepants hebben gekeken. Bij soldaten midden in de strijd is deze kans kleiner, waardoor een extra verwerkingsproces door de aarde niet nodig geacht wordt. Ik weet niet hoe het met u zit meneer D. Graver, maar persoonlijk blief ik geen met visuele gele spons doordrenkt brood. Laat staan dat ik dat aan mijn vogelbekdier voer! Het idee alleen al…

Als ik u was zou ik uw achternaam veranderen in Doener, meneer (nu nog) Graver. Wellicht heeft u dan nog een mooie loopbaan in het verschiet, bij een of andere publieke omroep bijvoorbeeld.

Reageer
gravatar

@16 mr. D.O.O.D. Graver

Geachte heer/ mevrouw,

Naar aanleiding van uw onomwonden reactie op #3 voel ik mij geroepen te reageren;

Allereerst wil ik mijn verbazing en verwondering uitspreken over de onwaarschijnlijke toevalligheid dat (de eerste letters van) uw doopnamen in combinatie met uw achternaam zo treffend uw beroep weten te omschrijven. Is hier sprake van toeval of opzet (uwerzijds of van uw ouders?). En waarom dan toch nog een rechtenstudie gevolgd?

Ten tweede valt mij de kortzichtigheid des doodgravers op, een vorm van bij- dan wel verziendheid die zich kenmerkt tot een heldere blik overeenkomstig, maar niet verder dan de diepte van een graf. Beroepsmatig hebt u namelijk niets te vrezen. Of dacht u dat er geen levendige handel in compost bestaat. Het tuincentrum bij mij om de hoek verdient aardig aan de handel in gerecycelde grondstoffen. En dan wordt er niet van mij verwacht dat ik met een emmer en een schepje kom. Neen, driewerf neen, het spul ligt keurig voorverpakt in handige balen op mij te wachten. Een kleine omscholing en u kunt zo weer aan de (planten-)bak.

Ten derde,

Het moge bekend zijn dat Jezus (c.s) géén Nike maar Adidas-adept was. Uw suggestie dat duizenden gezinnen met Jezus-Nikes het brood uit de mond wordt geschopt is Godslasterlijk. Daarnaast zou het door mij voorgestelde doorontwikkelde uniformmodel juist velen van voedsel kunnen voorzien.

En als vierde en laatste;

Inderdaad, al enige decennia wordt door de Verenigde Naties er bij oorlogvoerende partijen op aangedrongen de vijandelijkheden dusdanig vorm te geven dat er voorkomen wordt dat er als gevolg daarvan burgerslachtoffers vallen. Dat er in de praktijk nog weinig van terecht komt is, vooralsnog, gunstig voor u en de uwen, echter niet verwijtbaar aan de oorlogvoerenden maar aan de slachtoffers zelf. Immers zij zijn het die besluiten te vallen en niet gewoon te blijven staan. Een betreurenswaardig feit daar, zoals ook bij u bekend moge worden geacht, een staand lijk sneller composteert en gedurende dit proces gemakkelijker kan worden opgeslagen.

Reageer
gravatar

Nee, maar toen had de arts ook nog echt autoriteit en hadden alleen hij, de burgemeester, de notaris en de pastoor, internet in het dorp.

Reageer
gravatar

Bernardus,

Dierenarts Abe Nijhuis had zijn vuurwerk bij een esoterisch-biologisch-dynamische speciaalzaak moeten kopen. Ik vrees, dat de plaatselijke boerenbond in Marwijksoord (in de voormalige Nederlandse provincie Drenthe) geen echt diervriendelijk vuurwerk verkoopt.

Diervriendelijk vuurwerk bestaat uit een soort brandende toortsen die worden gelanceerd door middel van een boog of een katapult. Ze werden heel vroeger wel gebruikt ter gelegenheid van het bestormen van kastelen met de bedoeling dieren en kinderen niet te laten schrikken.

Knalvuurwerk kan worden vervangen door “knal” of “boem” te roepen. Is tevens milieuvriendelijker en een stuk goedkoper.

Lees voor gebruik wel even de waarschuwingen 27 en 28.

Reageer
gravatar

@Brand Meester #17 en Doodgraver #22: jullie vergeten versnelt…

Maar @redactie: het is waar dat het maken en verbranden van houtskool CO2-emissie veroorzaakt. Maar het verbranden van zwavel en kaliumnitraat toch echt niet hoor!
Tijdens de productie van die twee stoffen is wel energie nodig en wordt dus CO2 geëmitteerd, maar de productie van zwavel wordt tegenwoordig vooral aan benzine en diesel toegerekend, zodat de productie van KNO3 overblijft.
Zelfs wetenschapsjournalisten moet je tegenwoordig op de vingers kijken!

Maar ik zie hier veel goede ideeën voorbijkomen, Inspirerend onderwerp, blijkbaar. Misschien is een vakgroep van te maken aan de LandbouwUniversiteit!

Reageer
gravatar

Is dit bericht nou fictie?
Of is het bericht op rtvdrenthe over “diervriendelijk vuurwerk” ( http://tinyurl.com/3xe5mkf ) serieus?

Ik begrijp dat er tegenwoordig op kosten bespaard moeten worden en dat samenwerking tussen redacties noodzaak is, maar ik waardeerde toch altijd het unieke karakter van het speldnieuws.

De grap van rtvdrenthe benadert het niveau van de Speld.
Het zal me niet verbazen dat er een fusie in de maak is.

Reageer
gravatar

Ik heb uw artikel met bijzondere interesse ter kennis genomen.
Het verbaast mij, althans afgaande op de bijgeplaatste foto, dat er door de firma Katan in hun/haar vuurwerk nog wel rijkelijk gebruik gemaakt wordt van kleurstoffen. Moeten wij het EKO-keurmerk nog wel serieus nemen heden ten dage ?

Reageer
gravatar

Oh voordat iemand anders het claimt;
als originalist een nieuw nederlands woord wordt, dan zal het voor het eerst zijn dat een amerikaan de nederlandsche woord van het jaar trofee wint.
(en zou ik als introducteur die prijs natuurlijk moeten uitrijken)

Maar zeg het woord; originalist.
rolt lekker van de randstedelijke tong.
oriesjienalist.

zeg het nu nog eens als een brabo-limbo-land bewoner;
ohriechien-alist.

en dan in het engels;
oor-ritsjonalist.

zelfde woord.
briljant toch.

Ik bedoel, een rit journalist, iemand van de oude stempel.
Bestond dat echt nog niet ?

Ik kan het haast niet geloven, maar google suggereert het.

Dus taalpuristen die al jarenlang ‘onze taal’ lezen;
(jaja, jeweet wie je bent)

Vertel me;
is originalist al gewoon een nederlandsch/Nederlands woord ?

Reageer
gravatar

Laat een echte originalist als Stephen Colbert het maar niet horen!
(WOT ?? de speld spellchecker kent het woord originalist niet, schande!
(en denkt dat spellchecker spellingchecker zou moeten worden gespeld)
)

Overigens ben ik van mening dat er een Speld forum moet komen.
En als amanuenses aan dat idee;
dattut mogeluk ist om de stelling te bekritiseren op haar antwoorden.

PS:
geen idee wat amanuenses betekent/en
De spellingchecker vond mu goed.
(MU!)

Reageer
gravatar

@Minny # 3,

Mevrouw,

Als hardwerkende ondernemer ben ik niet blij met uw voornemens, dat ‘versneld composterend militair uniform’ in de productie te (laten) nemen!

Wij uitvaartondernemers zijn gebaat bij het logistiek rondom de dode lichamen van soldaten!

Denkt U even aan de productie van ‘body-bags’?!

Duizenden gezinnen, die u eventjes met uw geitenwollenbesokte Jezus-Nikes het brood uit de mond schopt!!!

Bovendien, het beangstigd mij dat u alleen soldaten versnelt tot stof en eventuele voedingsstoffen ziet vergaan!

Hoe zit het met gedode burgers?! U wilt mij als ondernemer toch niet vertellen dat er geen burgerdoden meer mogen vallen in een oorlog?

Een gotspe, dat zeg ik U!

Reageer
gravatar

@Minny, Je moet ze ook niet slikken, maar snuiven of schuiven (roken). De klaproos variant schijnt ook lekker te zijn als deze in melk getrokken is.

Reageer
gravatar

@ Moosje (biologische broodbakker) #8: In plaats van kogels zou ik de zeehondjesmethode adviseren, gewoon elkander neerknuppelen volgens degelijk ouderwetsch gebruik. Het tot pulp slaan van de ander bevordert overigens eveneens het ontbindingsproces.

Ik lees met blije verbazing en vrolijke interesse uw overpeinzing omtrent het overslaan van het composterings proces. Wat een uitstekend idee! Graag hoor ik hier wat meer over, met name het zelfrijzend bakmeel heeft mijn aandacht weten te grijpen. Is het wellicht een idee om de soldaten op een strikt brood dieet te zetten minstens 3 maanden vantevoren? Men is tenslotte wat men eet.

Reageer
gravatar

Dat “zelfrijzend” is al gedaan door here jezus christus in zijn gewaad. godallemachtig bespaar deze planeet van dit geest vervuilende idee. Laat het experiment maar plaatsvinden op Mars.

Reageer
gravatar

@ 3, Minny

De een zijn dood is de ander zijn brood:………

U slaat de spijker haast op de spreekwoordelijke kop.

Wij van het biologisch broodwezen juichen op zich uw voorstellen met betrekking tot het ‘versneld composterend militair uniform’ toe.
Er zullen dan echter met defensie afspraken moeten worden gemaakt om oorlogsvoering voortaan enkel tot daartoe aangewezen graanvelden te beperken. Ook pleiten wij in dat geval voor niet-loodhoudende kogels om onnodige milieubelasting met zware metalen te voorkomen.
Daarnaast vragen wij ons af of het niet zinvol is het uniform dusdanig te modificeren dat de ‘composteringsslag’ wordt overgeslagen en de overledene direct wordt omgezet tot (eventueel meergranen-) bakmeel (bij voorkeur zelfrijzend).

Reageer
gravatar

Gangreen is een prima alternatief voor het groene lichteffect.
Antrax maakt meer spektakel. Net als elk ander vuurwerk niet oprapen.

Reageer
gravatar

Bij gebrek aan verkooppunten van biologisch vuurwerk in de buurt, heb ik er dit jaar voor gekozen om alleen vuurpijlen met groene lichteffecten af te steken. Alle beetjes helpen.

Reageer
gravatar

Ik heb begrepen dat de uniformen der soldaten binnenkort zodanig bewerkt worden dat zij het lichaam na een eventueel dodelijk bedrijfs ongeval (ik noem een fatale kogelwond bijvoorbeeld) extra snel laten ontbinden. Hierdoor kan de aarde deze rijke voedingsbron sneller tot zich nemen en heeft al wat groeit en bloeit er zonder al te lang wachten baat bij. Denk hierbij aan de appelboom, de aardappel of ook het graan niet te vergeten. De één zijn dood is per slot van rekening de ander zijn brood.

Reageer
gravatar

Ik begreep dat er al een tijd lang groene tanks zijn, die staan van biologisch afbreekbaar en voedzaam te recycleren karton ergens in de velden om de vijand schrik aan te jagen. Langzamerhand, in de loop der eeuwen, breken ze af en voorzien ze deze velden van nieuwe groeistoffen. We gaan zo weer terug naar de enige echte oervorm van het oorlogje voeren: heel hard roepen: pief paf poef, jij bent dood!!

Reageer
gravatar

Als alternatief voor het carbid schieten vul ik een melkbus, deels, met varkensgier.
De vrijgekomen methaan zorgt, na aansteken, voor een donderende klap en de rondsproeiende gier voor jolijt in de buurt.

Reageer