Marco Borsato komt met ‘Worst of’

Zanger laat fans delen in misère

Op de valreep van 2010 komt zanger Marco Borsato met een opvallend nieuw album. Op ‘Ook mijn Waarheid’ staat een collectie van zijn allerslechtste nummers. Volgens Borsato is het een opvallende, maar vooral een hele eerlijke keuze. “Zoals iedereen weet vormde de afgelopen tijd voor mij een dieptepunt. Het leek me geweldig om mijn fans daarin te laten delen.”

De openingstrack van de cd, ‘Iljustjiv Kastnjedzji’ stamt uit 1988, de periode voordat Borsato doorbrak in de soundmixshow. Hij zong toen nog in het Roemeens. Borsato: “Ik begreep ook niet wat ik zong, maar daar lag de markt volgens mijn manager.” Ook in zijn Italiaanse repertoire zijn wat fouten geslopen. “Er is een tijd geweest dat ik naar Nederlands vertaalde Italiaanse nummers weer ben gaan terugvertalen naar het Italiaans. Daar is het een en ander misgegaan. Dat is gênant, maar ik wil het niet meer verbergen.”

De openheid komt voort uit de problemen rond het faillissement van Borsato’s Entertainment Group. “In die periode heb ik laten zien hoe kwetsbaar ik ben. Dat heeft me veel liefde en erkenning opgeleverd. Toen bedacht ik me dat mijn leven wel meer zwarte bladzijden heeft gekend. Het is ontroerend en echt om ook dat met mijn fans te delen. Als ik er goed naar luister krijg ik nog steeds tranen in mijn ogen. Echt muziek die je raakt.”

Sommige tracks zijn speciaal voor verzamelalbum bewerkt. Borsato: “John (Ewbank, redactie) en ik zijn echt tot het gaatje gegaan. Niks was te gek. Hadden we een nummer dat van nature al lekker bombastisch is, dan hebben we daar nu nog een paar orkesten en kozakkenkoren tegenaan gegooid.” Van ‘Ik leef niet meer voor jou’ is een remix opgenomen waarin de frase ‘met al je nukken en je makken’ door een achtergrondkoor tot in het oneindige herhaald wordt. “Dat was meer een geintje van John. Hij stopt altijd woorden in de tekst die ik niet ken.”

Het nummer ‘Margherita’ was al omstreden, maar de live-versie die als bonustrack op deze cd staat is extra interessant. “Het is opgenomen in 1998 op de kermis van Heerhugowaard. Ik was voor het optreden naar net bijgekomen uit een narcose na een ingrijpende stembandoperatie en raakte na drie met moeite gezongen regels de tekst kwijt.” De opname wordt afgebroken als protesterend publiek het podium betreedt.

Ook Borsato’s nieuwe kerstsingle ‘Kerstmis’ is op ‘Ook mijn waarheid’ te vinden. De opbrengst van de cd gaat naar een slecht doel.


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@ #20 Een Worst Kaas Scenario, lijkt mij.

Reageer
gravatar

Het verbaast mij enigszins dat u geen combi-cd maakt in dat geval, meneer Bauer. Worst of Frans & Marco zou een regelrechte bestseller kunnen worden, waarbij u voor elkaar de slechtste nummers uitkiest. Echter, tracht het wel te beperken tot 10 nummers per cd ieder, aangezien er nog minstens 5 vervolgdelen op de planning dienen te staan.

Reageer
gravatar

Even voor de volledigheid: Dat “slechte doel” is het fonds om mijn entertainmentbedrijf van de ondergang te redden. Ik had al eerder bij de regering aangeklopt met het argument dat het voortbestaan van mijn entertainment minstens even belangrijk is voor de Nederlandse samenleving als de ING, maar daar wilden ze niet aan.

Reageer
gravatar

In dat geval zou ik eerder voor kaas gaan.

@Tim Kuik #19: Ik vind deze aantijgingen bijzonder, aangezien het toch algemeen bekend is dat de grootvader van Marco Borsato niet bestaat, nooit zal bestaan en uberhaupt nooit bestaan heeft. Hij was slechts een hersenspinsel van Marco’s toen al overleden grootmoeder. Beetje pijnlijk om nu die grootvaderloosheid, waar Marco al sinds zijn ontstaan mee kampt, op deze manier in twijfel te trekken. Jammer weer. Die grootvaderloosheid heeft uiteraard tot gevolg gehad dat er derhalve geen sprake kan zijn van een oudoom. Laat staan eentje die kan moorden.

Reageer
gravatar

Na een paar keer beluisteren weet ik het zeker. Het nummer ‘Kerstmis’ is op stuitende wijze geplagieerd van “Het Wijnglas” van Jean Louis Pisuisse.

Wat dit zo buitengewoon smakeloos maakt, is dat Pisuisse in 1927 is vermoord door de oudoom van Borsato, Tjakko Kuiper, met het oogmerk om Marco ongestoord uit het oeuvre van Pisuisse te kunnen laten putten.

Het is Stichting Brein worst of Marco Borsato met worst of Marco Borsato zijn fans wil laten delen in zijn dieptepunt.

Belangrijker is dat WIJ meedelen. Daarom eisen wij benoemd te worden tot het slechte doel.

Reageer
gravatar

” Worst of….”
Een worst of een CD? Een worst of een hamburger?

“Toen bedacht ik me …”
Hij veranderde dus van mening? Niet meer de beste nummers maar de slechtste. Ik wilde een CD van Borsato kopen, maar bedenk me nu maar.

Reageer
gravatar

Mari Mekko is de weg een beetje kwijt – of Ajaxfan.

Overigens moeten de slechte doelen eerder in de hoek van aanvullende pensioenvoorzieningen voor politici moeten worden gezocht, het gratis mogen houden van de dienstauto na vertrek en gratis reisjes naar vakantiebestemmingen met het regeringstoestel.

Of het oprichten van een reservaat voor geflopte slagerzangers.

Reageer
gravatar

Misschien kan de Speld helpen in het selecteren van een slecht doel voor de opbrengst van de CD, middels de goedbezochte poll?

Een voorzet van Slechte Doelen: Feyenoord, de jongerenafdeling van de PVV, stichting “Houdt NS rijdend”, de katholieke kerk, JSF, de omroeporkesten….

Reageer
gravatar

@ Speld en Gekke Gerritje: (1) ‘Iljustjiv Kastnjedzji’ kan geen Roemeens zijn, want het is Russisch. (2) het bezingt ergo ook niet de daden van Nicolae en Elena Ceauşescu, want met dat koppel gekken hadden de Russen weinig op. Nee, (3) ‘Iljustjiv Kastnjedzji’ is een tong- en tandenbrekende aria uit de opera Boris Godunov van Modeste Moussorgski, tot hit gezongen door Bianca Castafiore tijdens haar beroemde Summer Solstice concert op Stonehenge, in juni 1953, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de slachtoffers van de Watersnoodramp op 1 februari eerder dat jaar. Ik kan me niet voorstellen dat Marco zelfs in zijn minst worste dagen het stembereik had om deze goddelijke muziek tot een goed einde te zingen.

Reageer
gravatar

Inderdaad, dat heb ik duidelijk herkend, dat was een flard uit Boris Godunov, wat trouwens de eerste Rus was die de 1500 meter binnen de 2 minuut 10 schaatste. Ik ken alle tijden van alle schaatsers ooit gereden uit mijn hoofd. Jazeker.

gravatar

Nu we het toch wellicht over de worst of hebben; Hierbij wil ik aangeven dat ik nog steeds van mening ben dat er een Speld forum moet komen. En ook moet daar als addendum aan toegevoegd worden dat het mogelijk wordt om op de stelling commentaar te leveren. Ik bedoel een stelling zonder keuze optie die aanspreekt verdient verbetering.

Reageer
gravatar

ik ben voor een Speldforum! (en voor Marco, maar dat spreekt voor zich)

Reageer
gravatar

Nu we het toch wellicht over de worst of hebben;

Hierbij wil ik aangeven dat ik nog steeds van mening ben dat er een Speld forum moet komen.

En ook moet daar als addendum aan toegevoegd worden dat het mogelijk wordt om op de stelling commentaar te leveren.

Ik bedoel een stelling zonder keuze optie die aanspreekt verdient verbetering.

Reageer
gravatar

Wat mij betreft is de betrouwbaarheid van De Speld hier wederom in het geding.
Zowel de NRC als de VK weten te melden, dat de opbrengst van de CD naar de JSF gaat.

Reageer
gravatar

Dan verwijs ik je graag door naar de CD “Lee Towers doet Elvis”. Werkelijk, je hebt The King nog nooit zo wijfelend “Thank you…thank you very much…” horen hakkelen.

Reageer
gravatar

Uitstekend idee! Ik heb horen fluisteren dat ze bij “The Best of Marco Borsato” niet verder kwamen dan een oude opname van kleine Marcootje die een bizarre Hebreeuwse vertaling van “Old Mc Donald had a farm” zingt. Hoewel ontroerend en schattig, je kan Marcootje horen tapdansen ondertussen, was het toch niet vullend genoeg voor een gehele CD. Men overwoog nog een opname erbij te doen van Marcootje die het alfabet opzegt, maar dat heeft eerdergenoemde tegengehouden aangezien hij steevast de Q en de Z verwisselde (en nog steeds, vermoed men).

Reageer
gravatar

Ja, het moest wel fout gaan: wat doet een galmende gondelier dan ook in de Amsterdamse grachten of in de bossen rond Blaricum?
Kon-die nou echt niet zoals elke normale Italiaan gewoon ijs gaan verkopen?
En dan nu weer een worst-lijn beginnen: wat is er mis met een parfum- of lingerielijn?

Of gewoon een spaghetti snuffwestern maken: the bad, the worst en the dead?

Reageer
gravatar

‘Iljustjiv Kastnjedzji’ is een nummer waarin de grootse daden van Nicolae & Elena Ceauşescu worden bezongen.
Marco gaf een gevoelige twist aan dit nummer daar waar het orgineel heldhaftig wordt gezongen.

Reageer