Hangjongeren veroorzaken gemeentelijke herindeling

Tientallen gemeenten slachtoffer

Marokkaanse hangjongeren hebben vannacht een gemeentelijke herindeling aangericht. In grote delen van het land werden gemeentegrenzen aangepast. Met name in de noordelijke provincies is de bestuurlijke ravage enorm. In Oost-Groningen werden maar liefst 27 dorpen gefuseerd met Winschoten. De schade loopt in de miljoenen.

Het is nog onduidelijk hoeveel jongeren precies aan de actie hebben meegewerkt. Volgens een woordvoerder van de politie in Drenthe zijn alleen al in Assen zeker dertig hangjongeren op camerabeelden vastgelegd. Er zijn nog geen herindelers opgepakt.

Max van den Berg, Commissaris van de Koningin in Groningen, toonde geen enkel begrip voor de actie: “Wat er vannacht gebeurd is, kan gewoon niet. Ik vind dat we als overheid keihard moeten optreden tegen het tuig dat verantwoordelijk is voor deze gemeentelijke herindeling. Het organisatorische gedrag van deze jongeren kan absoluut niet door de beugel, zeker niet in Groningen.”

Ook in de Tweede Kamer is met verontwaardiging gereageerd op het bestuurlijke geweld. De SP en het CDA eisen dat minister Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) de herindeling zo snel mogelijk terugdraait. Later vandaag houdt de Tweede Kamer een spoeddebat over de kwestie.

Volgens gedragspsycholoog Jeanine Vondeling is het moeilijk te verklaren waar de organisatorische woede bij de Marokkaanse jeugd vandaan komt: “Het is eigenlijk voor het eerst dat we in Nederland op deze schaal te maken krijgen met een gemeentelijke herindeling door probleemjongeren. Mogelijk gaat het om een ideologisch geïnspireerde actie. We mogen daarbij ook niet vergeten dat veel Marokkaanse jongeren opgevoed zijn in een schaamtecultuur. Toch is het ook goed mogelijk dat we hier enkel te maken hebben met een nieuwe vorm van kattenkwaad die zich uit in bestuurlijke vernieuwing.”


Uw reactie telt. Juist nu.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

gravatar

@30 Hoe weet jij dat ik een domme kop heb? Ik wil me best begeven in een hoek maar niet met een rare muts op. Ook wil ik een stoel.

Reageer
gravatar

@verwarde: google maar eens op PP en H. van Baalen. Dan weet je gelijk dat je veilig bij de VVD kan blijven …

Reageer
gravatar

Das ja nait bèèst mienjong. Winschoot’n ist sodom van ut Noord’n. Wie ken’n doar wel durp’m bie broek’n. Dan word’n wie groater en ken de gemainte meer doun veur de mens’n.
Most es wat schriev’n over Bollie Sikkema mienjong. Dad was ja ain winschooter held.

Reageer
gravatar

Reageerder 31,

De Wijzinga’s? Dat zijn zeker de buren! Ja, zo ken ik de zuinige Winschotenaren weer.
Je hebt je wel onvoorstelbaar snel de Winschoter cultuur eigen gemaakt.

Reageer
gravatar

Toen wij uit het prachtige Oost-Groningse Wedde er vanochtend achter kwamen dat we onszelf per direct Winschotenaar mochten noemen dachten we: ‘Das ja mooi goud ja’. In economisch, sociaal en cultureel opzicht kunnen we er alleen maar op vooruit gaan. Mocht de her-herindeling een feit worden dan zullen wij onszelf met hand, tand en kettingen vastketenen aan onze huidige woonplaats.

Voor degene die vanavond in de buurt is: Barbeque bij de Wijzinga’s!

Reageer
gravatar

Moet ik nou bij de WildersJugend of de HeroJugend? het is ook zo verwarrend allemaal… kijk, ik kan wel bij de WildersJugend gaan maar als de PVV straks ook aan het herverdelen slaat wil ik wel in het goede kamp herverdeeld worden if you mean what i know.

Reageer
gravatar

“Propea Cures”; hm. “Voor zover ik heb kunnen begrijpen”; hm.

Studenten zijn ook niet meer wat het geweest is. Dit glijdt af naar Pro Patria.

Die jeugdbeweging van Hero heeft kansen ….

Reageer
gravatar

Naar nu blijkt is de Amersfoortse wijk Vathorst vannacht bij de gemeente Nijkerk gaan horen. Op zich geen probleem, ware het niet dat Amersfoort tot de provincie Utrecht behoort en Nijkerk tot Gelderland. Provinciale staten in rep en roer! B&W van Amersfort heeft de politie opdracht gegeven met man en macht te zoeken naar de dader(s), maar die wordt gehinderd doordat de wijkagent van Vathorst en het lokale jongerenwerk van de burgemeester van Nijkerk opdracht hebben gekregen om hier niet aan mee te werken. Geruchten dat een en ander het werk zou zijn van een recent afgetreden wethouder worden ten stelligste ontkend.

Reageer
gravatar

@ 15 Sander (en 18): het is ‘Propria Cures’. Zo is het herindelen door Markkaanse hangjongeren ooit ook begonnen: ze konden niet goed spellen. En dan maak je al snel van Utrecht Trecht en voor je het weet ligt de Oude Rijn waar de Rijn of de Lek stroomt wie weet bent u er zelf ook zo eentje, maar dan met een schuilnaam? Als we eens allemaal zouden beginnen met een correcte spelling en het lezen van het prachtblad Propria Cures, wie weet zou het dan nog ooit goed komen, ook met de herindeling? http://www.propriacures.nl/

Reageer
gravatar

@Witste de wit.

Het lijkt me een goed idee om Nederland op te schuiven naar het noorden. Het gebied ten zuiden van de Waal staan we af aan de Republiek Vlaanderen. In ruil daarvoor annexeren we de (nu nog ) Duitse gebieden Ost-Friesland en Nord-Friesland.

Reageer
gravatar

Lex van elf,

Wij plachten hier niet te discussiëren in trefwoorden. Ik stel jou daarom voor om een leesbare zin te maken van jouw
“wat een bullshit lol hahaha”,
bijvoorbeeld:
“Wat heb ik een lol met een boel shit. Ik moet om grappen over fecaliën altijd onbedaarlijk lachen.”

Helaas Lex, wij maken geen grappen en zeker niet over ontlasting.

Reageer
gravatar

Als deze hangjongeren iets voor hun nieuwe Vaderland ten goede willen uitrichten, zouden zij de landsgrenzen juist moeten optrekken tot boven de Moerdijk. Dit had eigenlijk al in 1830 moeten gebeuren. Brabant naar België en Limburg naar gelang voorkeur naar België of Duitsland. Nederland kan dan veel groter op dezelfde landkaart worden afgebeeld, en we zijn voorbij Rotterdam al in het buitenland. Mmm, friet met mosselen in Den Bosch!

Reageer
gravatar

Voor zo ver ik door heb waar dit stukje over gaat, m.i. nergens over, is de smaak die ik er van in mijn mond krijg een beetje Propea Cures – achtig I.a.w. erg studentikoos, van dik-hout-zaagt-met-planken. Helaas, beetje het doel voorbij geschoten. Kwestie van smaak.

Groet!

Reageer
gravatar

Hm,

De term ‘Marokkaanse hangjongeren’ in dit bericht lijkt mij vrij pejoratief. Zelf spreek ik liever van K*tmarokkanen…

Maar ik dwaal af…

De Speld heeft (onbedoeld?) een ‘Wikileak’ gepleegd…Ik herken hierin de hand van J.P. Balkenende, die de zogenoemde ‘bestuurskracht’ van een kleine gemeente als maatstaf nam, om hen te overrulen in geval van een herindeling.

Maar het was die dekselse JP, die herindelings-eskaders oprichtte. En Marokkaanen bleken uitermate geschikt vanwege hun ‘aangeboren’ vechtersbaas-instinct….

Omdat men denkt dat veel kleine gemeenten deze verantwoordelijkheden niet of niet voldoende aankunnen, worden deze heringedeeld tot grotere gemeenten. Verwacht wordt dat grotere gemeenten een professioneler en zakelijker bestuur opleveren.

Zo helpen die Marokkanen zichzelf; In een meer professioneel opererende gemeente zullen ze hun uitkering veel sneller en stipter ontvangen.

Bijkomende voordeel is dat dat gegeven ook geldt voor de andere bevolkingsgroepen in Nederland!

Helaas heeft Balkenende, een van de meest charismatische leiders in de naoorlogse politiek, de vruchten van zijn harde werk niet mogen proeven…

JP, waar je ook bent…het ga je goed!

Reageer
gravatar

En weer zijn het die hangMarokkanen die onze eeuwenoude joods-christelijke herindeeltraditie aan hun spreekwoordelijke laars lappen. Dit is nu Nederland. Onbestaanbaar! Geert, kom ons redden!

Reageer
gravatar

Gemeentelijke herindeling is lang niet zo erg, dan als plaats helemaal niet te zijn ingedeeld, laat staan geherindeeld. Ik noem één voorbeeld: de toch niet onbekende plaats Bavariastad. Die is op welke landkaart dan ook niet te vinden.

Reageer
gravatar

Bordjes slopen is van alle tijden.
Het is verontrustend om ook bij deze deelverzameling van onaangepasten (na de landelijke politici, de proviciale politici en de regio-orgaan bestuurders) herverdelende ambities aan te treffen. Dit noopt tot dieper onderzoek. Vastgesteld dient te worden of er in dit geval van verdeelde overlast, sprake is van halve overlast, of dat juist het tegenovergestelde optreedt. (zoals dat ook bij alle overige doelen van voorgaande herverdelingen heeft opgetreden).

Reageer
gravatar

weer dat stadsgrensoverschrijdende gebash tegen marokkaanse hangjongeren… de reformatorische en libertale herindelingen in de zestiger jaren worden natuurlijk weer niet genoemd… het waren begin jaren zeventig toch hoofdzakelijk pvda’ers die voor een scheiding van samengestelde fusies van herindelingen middels samengevoegde fuserende scheiding der samengesmolten gemeentekernen stemden

Reageer
gravatar

Ik zou de hangjongeren willen uitnodigen hun organisatorische woede bot te vieren op de Amsterdamse deelgemeenten. Nu er sneeuw ligt moet het niet zo moeilijk zijn de arbitraire grenzen uit te wissen.

Reageer
gravatar

Ach ja, na de herindeling van het gemeenteplantsoen en de herverdeling van hetgeen juwelier Van der Aart verkoopt, viel te verwachten dat ze zich ook met grotere projecten bezig zouden houden.

Dat ze Groningen herindelen, lijkt me echter sterk. Sinds het laatste staaltje bestuurlijke vernieuwing is daar de hele provincie namelijk al bij de stad Groningen gevoegd. Vandaar dat provincie en stad nu dezelfde naam delen. En zeg nou zelf, iemand sindsdien nog van andere Groningse plaatsen gehoord?

Reageer